lördag 12 september 2020

En fin lördag trots värk!

 Idag har kroppen bråkat igen. Jag ska säga som det är direkt, nejdå, jag är faktiskt inte sjukare än någon annan, jag har bara besvär ibland och så kan man få ha det. Har jag bara paracetamol och lite värme överlever jag det mesta!

Vad har jag gjort denna lördag då?
Scannat in veckans skisser har jag gjort och bland dem låg min fula mandala som jag gjorde i veckan som var. Jag säger att den är ful eftersom mönstren inte passar in, mycket för att min koncentrationsförmåga svek en aning. Jag får ta igen det nästa gång, jag har ju en del idéer innefattande mandalas så jag får tid att öva. Men ändå, för att vara min första mandala på över 25 år måste jag säga att jag gjort mitt bästa ändå. 


Jag har också sett på TV idag, det är sånt man gör när man har ont egentligen, sitter inne och glor på TV eller hantverkar, det blir lätt så. Idag var det en repris om den mystiska krigarkvinnan på Birka som fångade mitt intresse och jag måste säga att jag sällan intresserar mig mycket för TV och radio, men när det händer sugs jag in i en helt egen liten bubbla! Den här gången en vikingabubbla.

Och visst tänker jag fortfarande på vad som slog mig när jag var på Frösön. Den ön är verkligt mystisk om man tar sig tid att intressera sig för det hela, det jag tänkte på nu var alltså de två järnåldersgravarna som finns vid Frösö kyrka!

Jag nämnde redan då att när jag stod framför den ena av de här högarna fick jag en egendomlig känsla av att jag visste vem det var som låg där. Jag vet självklart inte mer om de här två kullarna än andra, men programmet fick mig att tänka. Den närmre hade förmodligen högre rang än den som ligger längre bort eftersom den är större, det hänger nog de flesta nördar med på, men vad kan man mer säga? Jo, att Frösö kyrka tros ligga på gammal offermark så det kanske rent av är så att det här är människor som hade med blot att göra, kanske någon sorts offerpräster? Så långt har jag i alla fall spånat och tänkt att "jomen så är det säkert eftersom man gjort fynd som stärker teorin om att det låg en offerplats på samma ställe som kyrkan nu ligger.

En annan sak jag läst om Frösön var att man hade kvinnor på en sida ön, män på en, och "sådana" på en tredje eftersom man under vikingatiden ansåg att "sådana" inte var värda att följa med till Valhall på samma vilkor som de som var "normala" så. Det är vad jag tolkat in i alla fall. Jag har fortfarande ett stort intresse för detta och läser gärna på mer om det, kanske kan jag bekräfta eller förkasta några av mina teorier här! Många tankar spökar i huvudet efter att man varit på Frösön, både modern och uråldrig historia. Och jag trodde att man skulle kunna åka runt den på en dag och se allt! Det är okej att skratta åt en så dum tanke. 

Men förutom det har vi faktiskt käkat nachos. Det var meningen att vi skulle köra Tacos, men det här med tacoskal är som det är, då gör man hellre något gott man inte spiller ner sig med. Resultatet blev i alla fall gott och ganska snyggt.Det där med färskpotatisen var farsans idé, han äter potatis till det mesta, men jag måste faktiskt erkänna att det, trots att det ser lite vilt ut, var ganska gott och VÄLDIGT mättande.






Efter maten tog jag och syrran en kort promenad. Det blev inte så långt eftersom jag hade väldigt ont och diverse annat. Men vi hann i alla fall få syn på de här vackra nyponen som såg ut att vara blåsta i glas, sedan var jag också tvungen att ta kort på en av våra blompottor på gården som fått en spontan höstplantering i form av tussilagoblad (för den som inte vet det, de ser ut så) och en liten röd pensé! Det har ju varit brist på penséer i år eftersom alla farit och köpt dem, men eftersom jag inte rengjort pottorna speciellt noga från i fjol blev det mycket gratis av den varan. Ibland är det en fördel att vara lat. 

Efteråt fick jag gå hem och lägga mig en stund. Det lindrar värken att ligga under en varm filt och slumra lite. Efter det tog jag fram ett gammalt projekt och gjorde om det, nämligen min lilla snökupa med Trondheim inuti.


Jag behöll bilden av bryggerekka på ena sidan eftersom jag är väldigt glad i de där färggranna husen som jag säkert fotograferat sönder varje gång jag varit där. Sedan hittade jag äntligen en bra bild på Nidarosdomen att ha på den andra sidan. Även om min skrivare behöver nytt bläck märkte jag att det blev bra med de grälla färgerna mot "snön" 

Så det är vad jag spenderat dagen med. Jag ska också erkänna att jag faktiskt loggat in fram och tillbaka på Facebook, men det är som vanligt samma gnälltutor och kockettsmurfar som hänger där, varvat med de där som ska förvandla minsta lilla gråsten till politisk debatt, helst pajkastning om det går. Som sagt, jag är intresserad av politik, men ibland tycker jag att diskussionsnivån är så låg att det inte känns värt att hålla på med det. Då gör jag hellre något som känns givande för mig, till exempel att tillverka saker med händerna eller att hålla på med språk! En sak är säker i alla fall - jag saknar faktiskt inte facebook nämnvärt och känner ett allt mindre behov att "kolla min status" eller för den delen ens "uppdatera" den. Likes kan jag få ändå, det är inget Mork Suck-Burger behöver hjälpa mig med.
Nu till att vila upp sig, i morgon kanske det rent av händer något kul, vem vet? Tills dess låter jag Lat-smurfen säga resten:











Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Den här veckan har det inte hänt jättemycket

  Den här veckan började vi med att ta hand om äpplena vi fick av grannen förra lördagen. Det blev en hel del saker av dem! Torkade äppelri...