fredag 15 september 2023

Kanske en aning sent, men här kommer i alla fall fredagens uppdatering!

 


Den här fredagen bjöd på något så enkelt och lyxigt som en egen version av rallarfärs som i sin tur är en sorts skånsk variant på Chili con carne. Till detta serverades en stor sallad och lite hemmagjord Rhode Island. Den jag gjorde var rätt lättlagad och bestod egentligen bara i Créme fraiche, tomatpuré  och lite kryddor. Jag brukar ha lite det jag känner för i och den här gången kände jag att chiliflakes, vitlök och himalayasalt var en god kombination. Det som skiljer vår rallarfärs från en klassisk är att vi aldrig kommer ihåg att lägga i någon purjolök 😆 -men den blir ändå väldigt god och räcker i två dagar. Kan man ha den i tacos om man vill? Alltså, jag tycker att man kan det, om man kallar dem rallarfärstacos. Annars fungerar den väldigt bra som en vanlig chili också. I receptet står det att man ska ha cayennepeppar i, men vi har ju fått lite feeling för chiliflakes just nu. Det här är annars en bra och billig hösträtt om man gillar köttfärsrätter! 

Och så köpte vi faktiskt en lite ledsen salladsmix på coop för att vi inte kände för att gå ut och leta mangold just nu. Det första jag gjorde då var att skilja ruccolan från all annan sallad eftersom jag personligen har extremt svårt för ruccola medan syrran och morsan älskar det. Farsan säger att han är neutral till den utöver att den kan kännas aningen sträv, det är just strävheten jag har lite svårt med där, därför gjorde jag i stället en extra skål som jag lagt ruccolabladen i. 

Idag har jag även lekt lite med arkitekturkursen och nu när jag stressat ner lite ser jag faktiskt hur mysig den här kursen är. Jag har ju alltid tyckt om att vandra runt i olika former av bebyggelser och känna historiens vingslag. Ett favoritresmål jag har är ju Trondheim just för att det finns en såhär vacker stad bara 36 mil bort! 

I synnerhet tycker jag om de tätt sittande gamla trähusen i olika färger. I jämförelse med moderna stadsbyggnader känns de så små och söta! 
Nu glömmer jag självklart inte bort att det finns liknande hus i Östersund men inte lika gamla och färggranna. Östersund är dock fortsatt min lilla stad, medan Trondheim får bli min stora stad. 

En annan stad jag funderat på att besöka för att kolla lite på arkitektur och hälsa på lite folk som tycker att det var lite väl många år sedan sist, är ju Sundsvall. Jag har egentligen samma avstånd till Sundsvall som jag har till Östersund men väljer alltsomoftast Östersund i stället. 

Hur skiljer sig dessa tre städer åt rent arkitektoniskt då?
Ja, storleken är ju som de tre björnarna från Guldlock. Den stora, den mellanstora och den lilla. Det syns också på byggnaderna! Trondheim är så pass stort att det hunnit bli som en arkitektonisk blandning av hus från olika epoker, det vi ser på bilden ovan är "Bakklandet" som räknas till deras "gamla stad". Sundsvall är för det första yngre än Trondheim som grundades på 900-talet. Sundsvall är en 1600-talsstad vilket man kan se på byggnaderna inne i stenstaden som i huvudsak utmärks av rokoko och barockhus. Hur staden såg ut innan den brann 1888 har jag inte hunnit göra någon research på, men det är relativt säkert att säga att många av byggnaderna inne i stenstaden är byggda i dessa stilar. 
I Östersunds fall har vi ganska mycket barock inne i centrum, blandat med nybyggen från senare tid.


Alla tre städerna är så pass stora att det blir svårt att säga att det bara finns en stil, Östersund är grundat under sent 1700-tal och därmed yngst av dessa tre städer, vilket faktiskt syns lite på arkitekturen om man vet vad man ska leta efter. 
Hade jag tagit med Frösön, som jag räknar som ett område för sig, hade jag sagt att Frösöns urbana delar är betydligt yngre. Många skiv, och lamellhus vilket vittnar om att bostadsområdet etablerats relativt "nyss". 

Sånt här ska jag alltså läsa om och förkovra mig i! Byggnades historia och utseenden genom tiderna, vilket jag måste säga att jag tycker är väldigt intressant! Mycket läsning och med stor säkerhet en hel del matematik också, jag hörde något om att jag med tiden skulle få prova att göra en egen ritning! Det här är så intressant!
Nu är det dock helg och inlämning sker inte förrän på måndag efter 08:00, men läsa kan man väl göra ändå, det kommer jag inte kunna hålla mig från! 
Innan sängen ropar på mig tänkte jag nu ta och städa, träna lite smått och... Inte speciellt mycket mer än så. Sköt om er tills nästa gång!










Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Den här veckan har det inte hänt jättemycket

  Den här veckan började vi med att ta hand om äpplena vi fick av grannen förra lördagen. Det blev en hel del saker av dem! Torkade äppelri...