torsdag 28 september 2023

Torsdagslyx

När familjen är hemma med influensa får vi fuska med maten, så idag blev det frukost bestående av fattiga riddare med sylt och florsocker och en lunch bestående avkycklingspett med ris, hoisinsås och thousand Island. 

Arkitekturen har kommit lite i senaste laget, något jag vet om och tänker åtgärda innan jag ordnar med CSN för allt det här. Första uppdraget har trots allt inte så mycket kvar förrän jag kan renskriva och lämna in det. Jag är medveten om att nästa vecka blir svettig om jag ska hinna, men jag finner mig i det, jag har ju inte börjat plugga på allvar ändå. 

Men träna har jag börjat göra och på två veckor gått från att i åratal ha haft en magruta och då menar jag alltså muskeln, inte att magen varit som en magruta, men nu har den börjat få lite kompisar. Bra, då känner den sig inte så ensam. Men hur lyckas man med att få till bara en magruta då? Man går i åratal och snedbelastar sig med en axelremsväska. Det är inget jag rekommenderar andra att göra, jag var förmodligen lat igen.

I morgon, fredag blir det städning och matlagning i alla fall, eftersom jag inte har något att utvärdera tänkte jag ta lite restplugg också. Det blir fint. Sköt om er tills vidare!




 

tisdag 26 september 2023

Ingen stadstur, men väl lite fredsslutande!


Eftersom hela familjen gått och förkylt sig fanns bara en lösning på detta och det var att stanna hemma och göra något annat. Då kom jag ihåg att jag lovat mig själv något i helgen och det är att komma överens med en av mina nemesisdegar här i världen, nämligen drömdeg!

Jag tog mig an projektet och insåg snart varför jag hatat den här degen så, jag hade nämligen tänkt fel!
Det där med att få sockret och smöret att få rätt konsistens har jag nämligen inte tänkt så mycket på när jag bakat, jag har bara kört på tills det sett bra ut. Idag kom jag dock på att det faktiskt är ganska meditativt att sitta och peta med en slev i blandningen av hjorthornssalt, smör, socker och vaniljsocker tills det ser ut som kramsnö. Det är faktiskt något med det som jag insåg att jag uppskattade. Jag satt där och pillade tills jag tyckte att det blev fint, sedan åkte olja och mjöl i och fick åka runt lite med detta tills det blev en kramvänlig deg. Med det kom vi faktiskt överens, jag och drömdegen. Det blir nog fler drömmar inom en snar framtid.



Den här lilla experimentdegen resulterade i ca 30 kakor som åts upp på direkten. Mest av yours truly och hennes drömmonstermamma så klart. Da capo på det här? Troligen blir det det, det går fort nog att göra under en lunchrast hemma och ärligt talat var det inte så farligt som jag kom ihåg det. 
Med det här bestämde jag mig också för att baka två gånger i veckan igen och kanske inte bara sött utan även bröd och pajer kanske, det får vi se vad jag gör med, två bakdagar i veckan är utlovat i alla fall, liksom en större sats drömmar att stoppa undan innan vi äter upp dem 😋

Vad ska resten av kvällen vigas åt då? Tänkte sätta mig och titta klart på Go-Busters, läsa lite och ta tag i kvällsträningen innan dusch och säng ropar på mig. Ta hand om er nu, resten låter jag Darin säga:







 

måndag 25 september 2023

Ändrade planer för morgondagen!


Under morgondagen var det tänkt att jag skulle åka in till Östersund och uträtta några ärenden, men eftersom familjen inte riktigt är i form tänkte jag vara lite solidarisk och vänta med det tills jag kan få lite resesällskap i alla fall. Det går säkert bra att ta bankärendet vid ett senare tillfälle!

Men morgondagen har jag ändå tänkt fylla med lite trevligheter. Arkitekturen är med så klart, och så ska jag ta och ge mig på min nemesis när det gäller bakning -DRÖMMAR! Det är som det är med den där degen som smular sig hela tiden, men jag har bestämt mig för att lära mig göra världens bästa drömmar och när jag har bestämt mig, då blir det så!

Efter skoldagen hinner jag säkert med mer Super Sentai också. Kanske hinner jag med lite tur också få in fler animerecensioner? Det får vi se då. Hemma lär jag bli i alla fall. Ta hand om er tills vi ses igen!



söndag 24 september 2023

Helgen i ett nötskal

Den här helgen har bjudit på skördefest med blandbuffé, glassbilsfredag och inte sådär jättemycket mer. -Jo, en begynnande förkylning har jag hunnit med också, så det var lite tur att det var glassbilsfredag den här fredagen.

Under fredagen hade vi lagat en terriyakistek med hoisinsås, något vi själva hittade på i en handvändning och som faktiskt blev helt okej bortsett från att såsen kunde ha varit mildare. Man kan inte lyckas jämt.


 

Glassbilsfredag ja, vi köpte bland annat lite bamseglass och i det paketet låg ett nytt tillskott till nyckelringssamlingen. -Skalman blev det den här gången. Komplett med kudde och Mat och sovklocka. Kvalar nog in bland de gulligaste nästefter den lilla glassbilen och Trondheimstösen Ingrid. Den här gången tänker jag i alla fall vara lite strategisk när jag samlar nyckelringar och bara ha speciella sådana, förut samlade jag på allt i nyckelringsväg och det blev så rörigt att man tröttnade. 



Lördagen kom med lite buffé i alla fall. Köpte lite grejer till den av glassbilen och la till lite små godsaker som fanns hemma. Kombinerat med skördefest så klart. Nedanför bilden ser ni vad som finns på bänken


  • Smörstekt grillkorv, stekt i grillpanna för att skapa lite känsla.
  • Champinjoner stekta i aromat och garam masala
  • Peperonipizza
  • Två sorters blandsallad
  • Kebabpizza med Jalapeños
  • Kycklingtärningar
  • Rhode Island och Thousand Islanddressing. 
  • Kycklingspett
  • Citronläsk
  • Pepsiläsk
  • Svartvinbärsläsk
Det här åts upp under dagens lopp, så det blev en riktigt fin lördagsbuffé av det. På lördagar brukar jag känna mig förbaskat lat, så jag köpte först pizzorna och kycklingen eftersom jag tänkte att sånt lagar sig själv i ugnen. Sedan fick jag lite mer feeling som smittade av sig på mor och syster som hjälpte mig pimpa buffén ytterligare. Åtta rätter blev det allt som allt i buffén och det tog som sagt slut. Kvällsvickningen bestod i glass så klart, man kan inte handla med glassbilen utan att köpa lite helgglass. Jag slog lite på stort och köpte två paket kycklingspett så att vi kan festa till det med dem någon gång under veckan.

Och under den här veckan har jag i alla fall bestämt mig för att ta itu med min nemesis gällande bakning. -Drömdeg! Den där smuliga smör/sockerdegen som är så svår att få fason på men som det blir så otroligt goda kakor av kan inte vara alltför svår att faktiskt få bukt med. Sagt och gjort! Antingen i morgon eller på Onsdag styr jag upp lite drömmar! Är jag fräsch på tisdag, vilket jag utgår ifrån tar jag en sväng till Östersund den dagen för att utreda några bankärenden, kanske hinner jag med att göra stadskärnan också, det har jag inte sagt så mycket om. Nu tänkte jag i alla fall mysa loss med en film och lite fika innan förberedelserna inför kvällen sätter igång. I morgon blir det arkitektur i alla fall. Jag har glömt bort det där tillräckligt länge nu. 

Ta hand om er nu, lev nu, dö kan du göra någon annan gång 💖



torsdag 21 september 2023

Verkar bli Östersund på tisdag!

 

Bilden är framgooglad och inte min egen

Idag har jag gjort minsta möjliga. Jag har pratat lite med skolan och banken om lite bortglömda saker som måste fixas innan skolan kan starta på allvar. Som det ser ut just nu har jag två kurser innan jag måste köpa nya böcker och det kräver ett nytt mobilt bankID eftersom jag inte har något på min nya dator eller på telefonen. Det här måste jag så klart fixa till. Eventuellt skaffar jag Swish och kollar lite på min bankkod också, en dag för bankärenden helt enkelt. Utöver det hinner jag säkert med att göra stan lite osäker.

Men även om jag har pratat med skolan om lite tidsändringar i och med det här kan jag inte hjälpa att jag blir sugen att läsa lite i böckerna. Det är en så intressant kurs att jag skäms lite över att jag inte hade tid med den i Juni... Men man ska inte söka kurser i Juni, så vad skäms jag över?
I morgon är det i alla fall dags igen! Utöver laga teriyakigryta och storstäda hela undervåningen är det alltså Glassbilsfredagigen. Sötsaker tackar man sällan nej till, så vi lär väl köpa något sött utöver lite trevligt till helgens pizzabuffé. Minipizzor och lite kycklingspett funderar jag på, men nu vet jag inte om jag ska tänka på shopping när jag är på det där hyperglada humöret heller 🤔Äsch! Jag tror att jag har ganska klart för mig hur helgmyset ska bli i alla fall. Plockmat och någon trevlig film, så varför inte köpa plockmaten medan man ändå köper glass!  Det där löser vi då, glassbilen kommer först på eftermiddagen och egentligen har vi sagt åt den att komma mest för att kusinen ska få torteras lite när hans barnbarn i ensiffrig ålder hör bilens lockläte ljuda genom skogen. Jag skojar inte, i det fallet är skadeglädjen den enda sanna glädjen! Sedan sa jag ju inte att det var jag, men det var jag som bad glassbilen tuta på min arga grannes tomt också, tänkte att nämnde granne behövde dra lite på smilbanden och det verkade faktiskt funka för nu är den arga grannen inte så arg längre. 👏

Med andra ord verkar fredagen bli bra den här veckan också. Städa bort lite skit ur husets alla vrår så blir det här en fin helg att lägga till samlingen. Sköt om er nu, så återkommer jag senare med lite uppdateringar. -Förutsatt att jag kommer ihåg det så klart!
Lev lika mycket som du existerar, för i morgon kanske det är för sent! 💖👄💪







onsdag 20 september 2023

Det här med banken ja!

 


Lite piggare idag, då orkar man sitta i telefonkö på kvällskvisten!👍
Utöver druckit Earl Grey och planerat in saker har jag inte gjort mycket mer idag än att komma till insikt med att jag lär bli tvungen att åka till Östersund åt veckan som kommer. Ny dator betyder ju nytt bank-ID och nytt bank-ID betyder nya samtal med banken! Vilken tur att min bank är så trevlig att ha att göra med att jag gärna åker dit och pratar lite med dem 💖

Eftersom jag i nuläget inte har något bank-ID att prata om kan jag alltså varken köpa böcker eller ansöka om CSN, vilket betyder att jag tills detta är klart får plugga utan pengar. Något jag egentligen varit lite beredd på så någon större chock blev det väl inte, dessutom är det förhoppningsvis temporärt.


Sedan har jag varit inne i en depressionsepisod nu i veckan som var, det var lite som att allt bara bestod av elände och tristess där ett tag. Lite som att åka genom en lång mörk tunnel. (Bild: Fröyatunnelen i Tröndelag)


Som tur är är det få tunnlar som varar för evigt, också de där långa mörka tunnlarna tar slut bara man härdar ut genom dem. Samma sak med de där mentala nedåtsvängarna. Man åker ju genom mörka tunnlar i livet, men det finfina med dem är ju att de tar slut om man bara har tålamod när man kör genom dem. 

När man åker genom en vanlig mental tunnel kanske man känner det så, men självklart kan du få motorstopp i tunneln och då behöver du kanske hjälp med att komma ut, exempelvis vid en svår depression. Jag är osäker på om jag varit svårt deprimerad, men jag vet att jag varit där och inte vill dit igen. Tunnlar är trots allt mörka och jag har cellskräck.

I morgon tänkte jag fortsätta plugga, varvat med städning. Kontakta banken och boka tid lär jag hinna med någonstans samtidigt. Nu tänker jag i alla fall kolla igenom mina UFO:n innan kvällsrutinerna. Sköt om er.



tisdag 19 september 2023

Det där med att försöka baka när man är extremt trött..

Idag tänkte vi baka japanskt melonbröd, eller Melonpan som är ett dessertbröd som ska likna en melon, innehåller dock ingen melon. Jag vet inte vad som hände med bullarna, men jag har en känsla av att de kommer ta slut även om kaklagret inte blev som jag ville ha det. Det är smaken som räknas, även om jag tror att jag kommer göra en mindre brödsats och större kaksats nästa gång. Kul att pröva i alla fall, åt veckan tänker jag göra lite drömmar.

Under ett par dagar har jag ju varit sjuk och inte kunnat plugga ordentligt, vilket så klart resulterat i uteblivna inlämningar. En förhoppning jag har är att jag ska kunna få in det här under veckan och sedan kunna ta tag i nästa uppgift. Idag har jag varit så trött efter fadäsen med järntabletterna att jag inte orkat speciellt mycket, bakningen fick bli det största projektet idag.
I morgon hade jag dock tänkt kötta lite arkitektur och städa inför fredagen. Känns som en bra syssla. 



Utöver det här tänkte jag reflektera lite mer över mig själv och vem jag är. Jag tycker att jag har klart för mig vem jag är nu, eller i alla fall på en höft. Under pandemin kom jag ut som empat, eller det var då jag accepterade mig själv som det. Under pandemins värsta år förstod jag att det kan vara en god idé att prata med någon professionell om hur man hanterar sin empati. Det kan nämligen vara svårt att veta för en person som mig som i regel går runt som en krambjörn och vill att alla ska må så bra som möjligt och blir ledsen när jag förstår att alla inte mår bra över huvud taget. Att acceptera att det finns ondska och ohälsa, även om jag så klart vet att det existerar är fortfarande svårt, men jag försöker. Jag gissar att det är delvis det här med att inte riktigt förstå folks handlingar och hänga upp sig på det som gör att jag fått vissa drag av PTSD med åren. Det i kombination med diverse otur med folk jag mött i livet. 

Jag har nu kommit på ett sätt att få bukt med det här. Det är självklart så att alla har styrkor och svagheter, vilket är helt normalt. Det handlar kanske om att försöka bli medveten om sina svagheter och veta att det finns möjligheter att vända dem till sina styrkor bara man har rätt stöd. Det jag är dålig på, mycket på grund av den där oturen, är att be om hjälp. Man får så sällan den hjälp man efterfrågar och då tar man hellre reda på saker själv. Kanske ältar jag, kanske är jag fylld med frågor om varför saker blev som de blev, vad folk tänkte. Ibland överväldigande men jag har faktiskt hittat ett sätt att hantera allt det där.

Jag tröttnar aldrig på bilder på husen vid Nidälven, men just här är det faktiskt själva älven som är relevant. Första gången jag var i Trondheim efter att ha återupplivat traditionen att åka varje år, stod jag på en av broarna och tittade på älven. Där och då såg jag något som jag säkert kunnat se med min Indalsälv som jag har utanför köksfönstret också. Det är en sak som älven gör som jag kanske inte tänkt på eftersom jag bara tittat på den som helhet men...


-Den rör sig framåt! Varje gång jag ältar något som hänt för 20 år sedan tänker jag på Nidälven eftersom den rinner genom en storstad. I en storstad händer mycket, de vackra brygghusen har säkert sett en hel del saker under alla år de stått där och blickat ut över älven, men älven har likväl runnit framåt åt sitt håll. Kanske är det så att tankarna borde röra sig som en älv genom en händelserik stad.

I korthet. Är du en sådan som precis som jag oroar dig lite för mycket? Vill du också i grunden att alla ska ha det så bra som möjligt? Känner du även andras smärta som din egen? Då är du troligen empat och behöver kanske se efter vems smärta du känner om du inte redan vet det. Det är underbart att kunna känna med andra människor, att kunna dela gråt, skratt, ilska, allt det där. Då har vi verktygen och kan göra gemensam sak av att lära oss mer om hur vi använder dem för att skapa en bättre värld för såväl oss som för våra medmänniskor. Det handlar inte om att inte hjälpa folk, det handlar om att hjälpa folk på rätt sätt. Ta hand om er nu, sitt inte uppe i djupa tankar, det är i regel mitt jobb. Ha en underbar fortsättning på veckan!


 

söndag 17 september 2023

Slutet på en trött söndag

 

Idag klev jag upp normal tid, insåg att jag fått någon sorts lättare järnförgiftning efter att ha ätit järntabletter för länge, la mig och tittade på Vikings nästan hela dagen. Jag tycker inte att det är bortkastat när man inte mår bra, men mår man bra ska man naturligtvis göra mer av dagen än att sova.

Nu har jag börjat känna mig lite bättre och förstår med detta att jag helt enkelt inte har underskott av järn, så de tabletterna behövs i alla fall inte. 
Morgondagen får börja med att lägga om kosttillskottsschemat och bygga ett veckoschema alltså, resten tar jag som det kommer. Jag har även bestämt mig för att helt undvika all toxicitet den här veckan eftersom jag känner mig extra känslig för sådant just nu.

Morgondagen består i alla fall i arkitekturstudier, morgonen för planering, eftermiddagen för plugg hade jag tänkt mig. Kan säkert hinna med lite film och fysisk aktivitet också, det vet man ju aldrig. Nu ska jag i alla fall förbereda mig för sängen. Ta hand om er!



lördag 16 september 2023

Intressant experiment alla damer kan testa.

 

Det här gäller så klart damer med mens, damer utan har nog ingen större glädje av det. Jag har alltså utfört ett experiment som jag började med när min förra mens slutade. Det gick ut på att räkna ut ungefär hur långt det är mellan varje gång jag har min mens och med detta kunna timea in den på ett vettigare sätt. Hur gick det sedan sist? -Faktiskt rätt bra, tror att jag räknat ut det här på ett ganska bra sätt nu och kanske kan planera in aktiviteter på ett vettigare sätt än tidigare!

Och eftersom jag varit stationerad i sängen sånär som på lite äppelmoskok och småträning tänkte jag att planeringen lika gärna kan få fortgå som vanligt. Passat på att återinföra "veckans Sentai" på det, eftersom jag tänkte försöka se alla och sedan kanske göra en rate på dem i min animeblogg senare. Jag har ju redan recenserat lite super sentai där, så jag tänker att jag kan fortsätta med gott samvete.

Och i morgon är det ju söndag, så jag får väl ta och kolla igenom mina väskor så att jag har alla pluggsaker i ordning inför måndagen då. Se på lite mer anime och Super Sentai så att jag kan göra lite fler recensioner ska jag också göra. Idag har jag bara en kort en på Go-Onger som jag gjort i all hast nu för att se hur det skulle se ut. Det lär säkert bli betydligt fler recensioner framöver. Just nu känner jag i alla fall att det är dags att varva ner och förbereda sig för sängen. Sköt om er tills vi ses igen 💖




fredag 15 september 2023

Kanske en aning sent, men här kommer i alla fall fredagens uppdatering!

 


Den här fredagen bjöd på något så enkelt och lyxigt som en egen version av rallarfärs som i sin tur är en sorts skånsk variant på Chili con carne. Till detta serverades en stor sallad och lite hemmagjord Rhode Island. Den jag gjorde var rätt lättlagad och bestod egentligen bara i Créme fraiche, tomatpuré  och lite kryddor. Jag brukar ha lite det jag känner för i och den här gången kände jag att chiliflakes, vitlök och himalayasalt var en god kombination. Det som skiljer vår rallarfärs från en klassisk är att vi aldrig kommer ihåg att lägga i någon purjolök 😆 -men den blir ändå väldigt god och räcker i två dagar. Kan man ha den i tacos om man vill? Alltså, jag tycker att man kan det, om man kallar dem rallarfärstacos. Annars fungerar den väldigt bra som en vanlig chili också. I receptet står det att man ska ha cayennepeppar i, men vi har ju fått lite feeling för chiliflakes just nu. Det här är annars en bra och billig hösträtt om man gillar köttfärsrätter! 

Och så köpte vi faktiskt en lite ledsen salladsmix på coop för att vi inte kände för att gå ut och leta mangold just nu. Det första jag gjorde då var att skilja ruccolan från all annan sallad eftersom jag personligen har extremt svårt för ruccola medan syrran och morsan älskar det. Farsan säger att han är neutral till den utöver att den kan kännas aningen sträv, det är just strävheten jag har lite svårt med där, därför gjorde jag i stället en extra skål som jag lagt ruccolabladen i. 

Idag har jag även lekt lite med arkitekturkursen och nu när jag stressat ner lite ser jag faktiskt hur mysig den här kursen är. Jag har ju alltid tyckt om att vandra runt i olika former av bebyggelser och känna historiens vingslag. Ett favoritresmål jag har är ju Trondheim just för att det finns en såhär vacker stad bara 36 mil bort! 

I synnerhet tycker jag om de tätt sittande gamla trähusen i olika färger. I jämförelse med moderna stadsbyggnader känns de så små och söta! 
Nu glömmer jag självklart inte bort att det finns liknande hus i Östersund men inte lika gamla och färggranna. Östersund är dock fortsatt min lilla stad, medan Trondheim får bli min stora stad. 

En annan stad jag funderat på att besöka för att kolla lite på arkitektur och hälsa på lite folk som tycker att det var lite väl många år sedan sist, är ju Sundsvall. Jag har egentligen samma avstånd till Sundsvall som jag har till Östersund men väljer alltsomoftast Östersund i stället. 

Hur skiljer sig dessa tre städer åt rent arkitektoniskt då?
Ja, storleken är ju som de tre björnarna från Guldlock. Den stora, den mellanstora och den lilla. Det syns också på byggnaderna! Trondheim är så pass stort att det hunnit bli som en arkitektonisk blandning av hus från olika epoker, det vi ser på bilden ovan är "Bakklandet" som räknas till deras "gamla stad". Sundsvall är för det första yngre än Trondheim som grundades på 900-talet. Sundsvall är en 1600-talsstad vilket man kan se på byggnaderna inne i stenstaden som i huvudsak utmärks av rokoko och barockhus. Hur staden såg ut innan den brann 1888 har jag inte hunnit göra någon research på, men det är relativt säkert att säga att många av byggnaderna inne i stenstaden är byggda i dessa stilar. 
I Östersunds fall har vi ganska mycket barock inne i centrum, blandat med nybyggen från senare tid.


Alla tre städerna är så pass stora att det blir svårt att säga att det bara finns en stil, Östersund är grundat under sent 1700-tal och därmed yngst av dessa tre städer, vilket faktiskt syns lite på arkitekturen om man vet vad man ska leta efter. 
Hade jag tagit med Frösön, som jag räknar som ett område för sig, hade jag sagt att Frösöns urbana delar är betydligt yngre. Många skiv, och lamellhus vilket vittnar om att bostadsområdet etablerats relativt "nyss". 

Sånt här ska jag alltså läsa om och förkovra mig i! Byggnades historia och utseenden genom tiderna, vilket jag måste säga att jag tycker är väldigt intressant! Mycket läsning och med stor säkerhet en hel del matematik också, jag hörde något om att jag med tiden skulle få prova att göra en egen ritning! Det här är så intressant!
Nu är det dock helg och inlämning sker inte förrän på måndag efter 08:00, men läsa kan man väl göra ändå, det kommer jag inte kunna hålla mig från! 
Innan sängen ropar på mig tänkte jag nu ta och städa, träna lite smått och... Inte speciellt mycket mer än så. Sköt om er tills nästa gång!










torsdag 14 september 2023

Arkitektur och ny animelista


Egentligen har jag två to watch-böcker, jag är bara för lat för att ta fram min ordinarie så jag får använda mig av den andra. Jag har alltså haft båda två sedan 2006-07 och det är ju 16-17 år sedan. Så jag har haft de här två böckerna liggandes ungefär tills pandemin kom och jag hade ett behov av att anteckna lite mer anime och sentairelaterat. Idag har jag alltså fyllt på listan med anime och draman. 

Plus klottrat på boken med en Poscapenna för att kunna skilja den från den andra. Tanken är att den här texten ska slitas ner lite med tiden.


Den här boken sträcker sig också bara till 2 watch medan den andra också inkluderar manga. På den ena sidan skriver jag ner Anime, dit jag även räknar så kallade "game movies" som folk gjort av spel och som ibland kan vara bra. På den andra sidan har jag satt draman och Super Sentai/Kamen Rider. Jag har ännu inte bestämt hur framtiden för min animeblogg kommer att se ut, så det återkommer jag med när jag vet.

Vad har jag gjort idag då? Jag har tittat lite på en av mina restkurser som jag gärna vill ha godkänd innan jag börjar med något nytt. Utöver det har det firats namnsdag med tårta och butterkaka. Vi fick även lite spontanbesök från Sundsvall dagen till ära. Det är alltid lika roligt när de kommer och hälsar på så att man får fika och snacka lite om löst och fast. 
Morgondagen bjuder på trappstök och städning. Förmodligen åker vi också ner på byn och kompletterar fredagsshoppingen under dagen. Det viktigaste är ändå inredningsmyset.
Nu tänker jag avsluta kvällen med film och lite träning innan sängen kallar. Sköt om er tills nästa gång vi ses och låt inte en molnig dag förstöra hela veckan!





onsdag 13 september 2023

Att försöka göra det bästa av situationen


 Nu är den här, hösten 🍂🍁

Den har väl varit här ganska länge, men det är väl först nu jag fått acceptera att sommaren övergått i höst. Mörkret, kylan, stressandet, allt sånt tycker jag är så jobbigt med hösten. Nu har jag inte så mycket att stressa över, jag har pengar, mat, studier, möjlighet att göra något roligt en ledig dag har jag också. Kanske hänger höstdepressionen kvar sedan grundskolan då man förknippade hösten med skolstart och ännu ett år med undermålig undervisning och bedrövlig studiemiljö. Trots att det inte längre är så verkar det som att mina höstar förknippas med grundskolans urusla undervisning. I åratal har jag förknippat tidiga höstmorgnar med denna terror, så länge att jag glömde bort att jag faktiskt är en morgonmänniska.


När jag en tidig augustimorgon följde med mina föräldrar till Östersund för att hämta systern som kom med nattåget från Gotland insåg jag något. Jag insåg någonstans på vägen dit att jag nog faktiskt är mer morgonmänniska än kvällsmänniska, problemet har nog mest suttit i mitt mentala mående överlag. Som många redan vet har jag haft en del motgångar att slåss med som ibland kanske tagit det bästa av mig mentalt.

Nu börjar jag dock må bra, något jag är jättetacksam över. Lika tacksam som jag är över att faktiskt ha haft människor omkring mig, såväl i som utanför släkten, som trott på mig och inte på elaka tungors snack. Bara en sådan sak är värd att vara stolt över.

Idag har jag haft en ledig onsdag där jag mest legat i soffan och sett på film vilket faktiskt känts helt okej! Lite träning på kvällskvisten för att inte kroppen ska kännas som en klump med gelé så är jag nöjd med den här dagen! I morgon är det dags för plugget igen, samt att plocka ihop lite så att vi kan välkomna helgen på ett presentabelt vis. Sköt om er nu! Låt inte andra få er att tro att ni är sämre än ni är, det är att spela dem rakt i händerna!



tisdag 12 september 2023

Så var vi åtminstone klara med kofoten.

Ja, det var vi! Idag har jag av ingen specifik anledning känt mig lite vemodig och smådeprimerad. Kanske är det den tiden på månaden, kanske är det kroppen som inser att det är höst, som är den årstid jag tycker allra minst om trots att många försöker förklara fördelarna med den för mig. Jag tycker helt enkelt inte om det där höstmörkret, insomnandet och stressandet över att sommarlov och semester nu är över. 
Det hjälper dock gott att sitta inne med lite tända stearinljus och varm dryck efter dagens bravader.

Och eftersom hösten är nog så mentalt tärande på mig som den är passar det bra med ett avbrott från onödig toxicitet igen. Vi börjar med att låta sociala medier få långt mindre utrymme.

Jag var inne på att ge sociala medier 5 minuter var om dagen då jag tänkte att det kanske kunde sänka ribban. Problemet med det är bara att det hinner hända mer på fem minuter än man tror, i synnerhet på nätet där allt sker så snabbt, därför kanske man bara ska ge det 5 minuter i var i veckan i stället. 
Så, vad räknas till sociala medier och hur kommer jag att använda dessa?

Här kommer jag att göra en punktlista med lite förklaringar:

  • Youtube
    Youtube kan användas i undervisningssyfte, men också i tramsifieringssyfte. Här kommer jag att använda mig av Tilläggen Blocktube*och ShutUp** för att slippa en massa överinformation.
    * Används för att blockera vissa typer av saker som visas i flödet
    ** Används för att "stänga" kommentarsfält så att man slipper se dem.
  • Facebook
    Facebook är en av de sociala medier jag kommer att undvika så gott det går. Är jag där kommer jag använda mig av ShutUp och Newsfeed Eredicator så att jag bara kan se det jag faktiskt är intresserad av att se. Vidare kommer jag använda adblock för att dölja alla former av "reaktioner" då även dessa räknas som överinformation. 
  • Tiktok
    Jag har valt att helt bojkotta Tiktok då det känns alldeles för ytligt och tråkigt för att jag ska se det som underhållande. Dyker det upp tiktokliknande material på youtube kommer detta omedelbart att bannas.
  • Pinterest
    Då jag bara använder mig av Pinterest när jag behöver inspiration till saker jag ska rita kommer inte användandet av denna plattform att beröras.
  • Reddit
    Eftersom Reddit är alldeles för likt Facebook för att vara roligt kommer jag inte att använda mig av denna sida över huvud taget.
  • Flashback/Familjeliv/ifokus
    Dessa tre kan vara de mest toxiska sociala medier jag haft oturen att snubbla över. Flashback är sedan länge bannat, samma sak gäller såväl familjeliv som ifokus. 

  • Deviantart
    Eftersom jag använder Deviantart för att kunna få kritik på min konst kommer jag bara att lägga ut konst där när jag är ledig, detta för att inte drabbas av alltför mycket saker som kan distrahera mina studier. ShutUp får stänga ner kommentarsfältet när det blir för påträngande.
Där har vi listan över sociala medier! Jag har bestämt mig för att begränsa mitt användande av de sociala medier jag fortfarande använder, här är hur jag tänkt:

  • Youtube
    Kan få en timma om dagen.
  • Facebook
    5 minuter på lördagar.
  • Deviantart
    Den tid det tar att lägga upp konst, det brukar ta högst 10 minuter. 
Sedan hade jag fyra till på listan, dessa hade jag tänkt låta vara eftersom de inte berörs av det här. Två av dem ligger under bojkott så de får per automatik alltid 0 minuter. 

Jag tänker att i synnerhet när man känner sig låg kanske man inte ska vara i miljöer som får en att känna sig lägre, därför har jag infört det här. Nog om det, nu till trappan:

Trapparbete -Progress
Ja, hur går arbetet med trappan? -Hyfsat måste jag säga, idag har jag bänt bort de sista stickorna under planstegen så nu är allt klart för hyvling och sandning. Passade även på att konstatera att alla stickor inte kan brännas upp samtidigt eftersom de brinner väldigt mycket bättre än jag trodde. Vi får helt enkelt bränna upp resten under morgondagen. I morgon är jag dessutom ledig och kan städa och pyssla hela dagen, något jag ser fram emot! 💖

I morgon tar vi alltså in hyveln och sätter igång med stegnoshyvlandet. Det här går absolut att varva med såväl städning som tvätt. Kanske hinner vi även med lite bakning? Det återstår att se i morgon! Sköt om er och ha en skön Onsdag! 👄




 

Den här veckan har det inte hänt jättemycket

  Den här veckan började vi med att ta hand om äpplena vi fick av grannen förra lördagen. Det blev en hel del saker av dem! Torkade äppelri...