torsdag 19 november 2020

Onsdagens bravader

 Idag har Temari-projektet fått sig en ordentlig skjuts och nu börjar nystanet faktiskt att se ut som en Temariboll, om än en skev sådan, något jag får tänka på nästa gång jag gör grundbollen!

Det här ska bli en lite geometriskt formad prästkrage, men det ser mera ut som en vit näckros, vilket inte nödvändigtvis behöver vara fel, jag känner mig bara inte helt säker med geometrin här, men den första ska ju vara ful, det är egentligen standard det. Nästa Temariboll kommer jag att göra på ett annat vis och då ska den också vara mer symmetrisk. 

Men nog med Temari nu, hur går det med projekt Corona?

Ja, jag har fått inse att det behövs i alla fall fyra meter varp, så jag har fått göra ny varp flera gånger, den här gången ska det räcka, men nu verkar jag ha tappat bort skälet i stället, så det får jag lösa någon annan gång, nu vet jag i alla fall hur jag ska trä bandgrinden, alltid något.


Den här ska visst skapa sitt eget solv, så jag behöver inte bekymra mig över att knyta något sådant med min skum-skalle. Det känns bra, även om jag vill lära mig knyta solv då jag troligen ska göra ett till Micke-vävstol senare. Hur trär man en bandgrind? Ja, man får dra trådarna ömsom mellan pinnarna, ömsom i hålen, då korsas de fint sedan när man trampar ner pedalen. Det kan vara så att jag behöver knyta ett halvsolv senare, men jag känner inte för att börja med några större projekt idag, jag har nog med mitt broderi och med mina studier.








Idag har jag dock gått och tänkt lite på KBT. Min terapeut (som är en av de bättre, det kanske jag har talat om tidigare) visade mig en liten lista med metaforer där man bland annat visar upp känslor som väder. Ganska intressant liknelse som jag ibland använder när jag åker ut och reser. Vädret representerar platsens humör för stunden. Som på den här bilden:



Trondheim, på sitt absolut bästa humör om man ska döma av vädret. Bilden har jag hittat via Facebook men jag gillar verkligen hur det ser ut som om husen flyter på vattenytan som små båtar. Blå himmel och många färger bidrar också till att inge ett uttryck av glädje, mys och romantik.

Nu ska vi titta på en annan bild, en min syster tog när vi var där sist. 

Lite sämre "humör" i den här bilden kanske... Den här dagen var ganska deppig också, det var dimmigt och regningt och inget blir så grått i gråväder som en plats nära vattnet, eller nära havet. Jag hade det ändå ganska trevligt den dagen, den bästa födelsedagen någonsin. Dock inte lika romantiskt den dagen som gången innan. 

Men det var det här jag tänkte på, att humöret kanske är människans inre "väder" om ni förstår? Luktar det asatro? Ja och nej, de hade faktiskt lite samma tänk med den hetlevrade åskguden Tor och den genomsnälla fruktbarhetsguden Freyr för att nämna några. Det hjälper i alla fall mig att hålla kaoset i schack och kanske är det vad som betyder något just nu?

En sak man pratar om i KBT är att vi ofta överskattar sannolikheten att något dåligt ska hända. Dr.Phil hade en gäst som verkligen hade det här problemet. Hon isolerade sig i sitt sovrum för att hon faktiskt trodde att hon skulle dö om hon lämnade huset. Det är att överskatta sannolikheten att något dåligt ska hända! Men varför tänker man negativa tankar egentligen, varför är det lättare att se saker i ett negativt ljus än i ett positivt? Enkelt! För att hjärnan funkar så! Du är programmerad till att vara på din vakt ifall du skulle möta en predator. Det där är kvar sedan vi gick omkring i djungeln och var håriga små apor. Sanningen är dock att i dagens samhälle, i den skandinaviska fredliga utopin som alla pratar om, behöver man inte vara jätterädd för att dåliga saker ska hända, även om det finns en risk är den ju mindre än man skulle föreställa sig med ett negativt tankesätt. 

Det man kan göra är dock att göra "tvärs emot vad som sägs" om det låter begripligt. Annars kan jag berätta. Vi har alla en inre röst och någonstans måste vi bestämma om den rösten är hjälpsam eller bara allmänt störig. Som när du ligger i sängen på morgonen och vill sova lite till, men egentligen vet att du förstör för dig själv om du gör det. Det är då man måste ta sig själv i örat och tänka "nej, nu får det räcka med det här!" 

Det slutgiltiga målet med allt det här ska inte vara då att jag tänker mer positivt (nej fast jo) däremot ska fokus vara på saker som får mig att må bra, inte på det motsatta. 
Slutligen. Min granne sa en bra grej förut. Det du har bakom dig kan du egentligen bara fisa på, mer kan du inte göra åt det, så vad är det egentligen att bry sig om? 
Sedan vet jag en sak nu, som jag egentligen visste redan förr... De där drömmarna, de är drömmar! Mardrömmar kan vara enklare att komma ihåg än fina drömmar och vad det beror på vet man ju redan... Hjärnan vill minnas negativa saker för att kunna undvika dem. Jag minns dem nu, nu kan jag försöka undvika de där minnena i stället, så att jag slipper jagas av maror.

-Då är det bättre att handarbeta. I nästa inlägg kommer jag att berätta för er om nästa steg i projekten Temari och Corona! Missa inte det, kommer senare i torsdagsinlägget!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Den här veckan har det inte hänt jättemycket

  Den här veckan började vi med att ta hand om äpplena vi fick av grannen förra lördagen. Det blev en hel del saker av dem! Torkade äppelri...