tisdag 25 augusti 2020

Första kapitlet klart!

Äntligen! Klockan 05:30 i morse blev första kapitlet i min första serie småsagor klar. Den är baserad på när Jämtland 1184 blev en del av Norge efter ett krig. Det ska också vara i något av de här krigen som sprickan i stenen kom till så jag tog med det. Exakt årtal när stenen gick sönder tror jag inte att man vet, bara att det var under något av krigen. 
Här kan ni se mig stå och luta mig mot nämnda runsten. Sprickan som jag pratar om är i höjd med mina knän. 

Händelsen som tas upp i kapitel ett är i alla fall att Jämtland ska ha haft någon form av relation med Färöarna som förargade Trönderna någonting djävulskt. Det här resulterade i att Trönderna ville visa Jämtarna vem som bestämde och därmed förklarade krig mot Jämtarna. Det här kriget ska ha utspelats strax utanför Andersön, som för övrigt är en annan väldigt vacker ö i Storsjön. 

Enligt utsaga ska Trönderna ha outsmartat Jämtarna i natten genom att göra reträtt mitt i striden så att Jämtarna i brist på syn slog ner sina egna. Ett ganska finurligt drag som i längden ledde till att Norge vann kriget och Jämtland föll under Norsk krona. Trönderna var dock ganska snälla och sa att det enda krav Jämtarna hade på sig var att betala Norsk skatt. Något som Jämtarna så klart inte ville, överheter har aldrig tagits emot väl i Jämtland, men man gick med på det, eller man gav i alla fall skäl av att man gick med på det. Således kunde giftemålet mellan Tröndelag och Jämtland bli verklighet, men den bit där Norrmännen genomförde en sorts "norskifieringsprocess" över Jämtland kommer förmodligen i nästa kapitel. 

Idén med HetaNordics kommer självklart från animevärlden, men inte enbart därifrån. Som alla som skriver tar jag inspiration från många håll och mina nischer är väl mest fantasy, scifi och historia. När det gäller Hetanordics, mest fantasy och historia tecknat i japansk mangastil. 

Nu tänker jag fortsätta med kapitel 2 och hoppas på att det inte tar lika hutlöst lång tid som det tagit med det första kapitlet. Vad som slagit mig på sistone är att jag blivit bättre på att skriva nu, dels för att jag läst Svenska 2 och lärt mig lite fler språkregler, dels kanske för att jag läser mer böcker nu och ser hur en bra text ska byggas upp. Historien kommer bli längre, men också långt bättre med färre plotholes vilket är att föredra. Nu åter till skrivarstugan! Fin tisdag ska ni ha!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Den här veckan har det inte hänt jättemycket

  Den här veckan började vi med att ta hand om äpplena vi fick av grannen förra lördagen. Det blev en hel del saker av dem! Torkade äppelri...