lördag 26 augusti 2023

Trappfixarlördag med Super Sentai

 

Idag började det regna igen, känns som att det aldrig gör annat än regnar snart, så det blev inomhusgöra idag, bland annat började vi på med att pimpa upp trappan med lite snyggare skivor. Trappnosar i metall kommer senare, men såhär långt tycker vi om det allihopa. Från trä till stenimitation tycker jag ändå är ett bra steg. Det enda vi var lite rädda för var att materialet skulle bli för halt, men just nu ser det ut att vara ungefär som vilken korkmatta som helst. Vi påbörjade det här projektet 2020, men har inte tänkt så mycket mer på det förrän nu då. 

Utöver det har jag börjat titta på Super Sentai igen! För någon vecka sedan blev jag klar med Magiranger från 2005 och nu tänkte jag titta på Go-Onger från 2008, som faktiskt är en av mina favoriter. Jag kör ingen kronologisk ordning på det här, jag kör bara på vad jag känner för att se på. Får se vad det blir för serie efter den här.




Lite svartvinbärssaft (nåja, mocksaft från Bob, inte hemmagjord) och lite Firkløver fick det bli som avslutning. Lånade syrrans helgonamugg och såg att Olav tagit sig ett bad i min saft! Ja se den där Olav, han har aldrig gått att lita på, inte ens nu när han är ett busigt helgon som är överallt. Jag får be Sunniva ta honom i örat. Kan funka med hans fru Astrid också... Fast Olav var enligt Heimskringlan olyckligt förälskad i en annan dam som jag aldrig kommer ihåg namnet på. Jag kommer bara ihåg att hennes far, som var svensk, skickade henne till ryssland för att inte Olav skulle kunna gifta sig med henne. Detta ska ha gjort Olav vansinnig. Nu verkade det inte vara så svårt att göra honom vansinnig, men det ska visst ha varit där som han blev riktigt tokig om man ska tro sagorna rätt.


På tal om ingenting tänkte jag dela med mig av en liten sak innan jag går till sängs.

För några år sedan, troligen i samband med #metoo, kom det upp feministiska röster som sa att man tyckte att statyn av  Olav  Tryggvasøn i Midtbyen skulle tas bort och ersättas med en kvinna. Mycket för att man menade att han var "ett svin" och att det ändå fokuseras för mycket på män... Inte helt sant, Nidarosdomen som syns bakom statyn brukar faktiskt benämnas som "henne", så där har inte feminsisterna tänkt stort nog ändå. Missförstå mig inte, jag är absolut feminist, men jag brinner också för historisk korrekthet och om man tar bort den här statyn tror jag man tar bort en del av stadens historia.

I övrigt fokuseras det faktiskt en del på kvinnor, tittar vi på västfronten på Nidarosdomen visar man upp flertalet kvinnor bland statyerna man kan se där. Sedan kanske det är sant att man skulle kunna ha fler statyer av historiska kvinnor, men jag tror i så fall att de får plats och att man säkert kan ha kvar Olav utan att det skadar en själ. Det finns även små skrönor om den här statyn, exempelvis att man ska skåla med den när man dricker, annars betyder det otur, jag brukar vinka åt honom... Och henne! Det är en liten konstig idé jag har när vi är på Trondheimssemester och jag vill kunna fortsätta med det.

Med den här lilla historien säger jag nu god natt och hoppas på lite finare väder i morgon så att vi kan plocka lite vinbär hos grannen. Hon var snäll nog att erbjuda oss, så självklart tar vi emot det! Sköt om er nu, jag tänkte i alla fall börja sköta om mig lite. Historien ovan menar att man inte ska överanalysera saker, det finns en anledning till allt och att göra politik av allt man ser gör en bara bitter och sur, därför håller jag mig från detta nu för tiden. Shanti💖






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Den här veckan har det inte hänt jättemycket

  Den här veckan började vi med att ta hand om äpplena vi fick av grannen förra lördagen. Det blev en hel del saker av dem! Torkade äppelri...