måndag 19 februari 2024

Första Pomodoro-testet


Idag provade jag att plugga med hjälp av en metod som heter Pomodorometoden och sägs fungera bra för att öka fokuseringen och intresset för uppgiften. Breaking news! -Det är sant!
Egentligen ska du ha en timer som täcker minst 25 minuter, men någon sådan har jag inte (än) så jag tog fram en gammal vän till mig, nämligen ett timglas på 5 minuter. Vänder du på den 5 gånger har du ju en pomodoro där. Efter en pomodoro tar du en hälsosam paus på 5 minuter. Vad menar man då med hälsosamma pauser?  Det är intressant och för att förklara det här bättre tänkte jag dela ett intressant Youtubeklipp:


Om du är som jag, en sån som lätt distraheras, då är det lätt att tänka "fan alltså, jag får ju inte ett skit gjort på dagarna!" Och då är det här faktiskt en bra metod. Du behöver absolut inte köpa dig en fancy-schmansy timetimer om det inte är nödvändigt. Just Timetimern är dessutom ganska dyr och som student har du kanske inte alltid råd att köpa en timer för 800 spänn bara för att den är visuell. Så länge du inte har väldiga koncentrationssvårigheter går det faktiskt att använda en äggklocka, eller som jag, ett litet timglas på 5 minuter som du vänder på ett par gånger. Kom bara ihåg att anpassa dina sessioner efter hur mycket du pallar med för stunden. 25 minuter är rekommenderat minimum för en bra pomodorosession. 

Han pratade ju om hälsosamma raster också, där kan man ju tänka på rasterna man hade i småskolan, då man gick ut och rörde på sig lite då och då, kanske hade man med sig något äpple eller någon riskaka att gnaga på medan man gjorde det. Här tänker jag såhär:

Du har 60 minuter på en timme, alltså ryms här fyra stycken sessioner. Mellan varje session bör du ta 5 minuters hälsosam rast. Tänk gärna skolgårdsrast här, det är en bra fotnot. Promenad, mindfulness, någon liten fika eller bara gå på toaletten. Ibland räcker det att sträcka på sig lite så är man klar för nästa sväng! 
Sedan finns en psykologisk term som heter "flow" också, det säger sig själv vad det är, när det flyter på och logiken säger då att om du har flow ska du naturligtvis fortsätta även om sessionen slutar mitt i detta. 

För mig fungerar pomodoro bäst helt analogt. Som han säger ska telefonen finnas i ett annat rum så att du inte frestas att svara på SMS eller andra aviseringar. En del har ju sociala medier i sin telefon, något som stjäl massor av tid och koncentration. Där funkar en appfri timer bättre, fast det finns så klart bra kombos.

Lite intressant att sätta sig in i det där, nu ska jag i alla fall äta lite mat och gå ut och göra något åt mitt ryggskott! Det bästa mot ryggskott är faktiskt fysisk aktivitet, plus att det är bra för kroppen också! Ta hand om er nu och kom ihåg att alla kan lära sig vad de vill, så länge man har motivationen vid liv! Lev väl! 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Den här veckan har det inte hänt jättemycket

  Den här veckan började vi med att ta hand om äpplena vi fick av grannen förra lördagen. Det blev en hel del saker av dem! Torkade äppelri...