lördag 29 maj 2021

Ny schemateknik och en massa nya växter!

 Jamen nu har man ju fyllt schemaboken så en ny "era" stundar kanske nu i och med det. Den här gången har jag alltså skrivit ut lite sidor från nätet som jag använder tillsammans med en skrivbok jag har, eftersom jag inte hade någon man kunde rita i. Bilder och detaljer kommer med tiden, men här är i alla fall ett exempel på hur mallen till det nya schemat kommer att se ut:


Ganska mainstream egentligen, i de små rutorna här kommer jag att skriva ämnena och i skrivboken som hör till kommer jag att skriva ner detaljer om berörda ämnen, så enkelt är det och det känns faktiskt som något jag kommer att tycka om i framtiden. 

I övrigt var vi till handelsträdgården och handlade loss lite + fick lite råd och tips idag. Det var alltså som jag trodde, Gladiolerna får vänta till nästa år, för det är en del förberedelser med sådana såhär långt upp, dessvärre. Men lite annat kom vi ju hem med. Bland annat detta:


En baklucka full med nästan bara ätbara saker, jag tror bara att det är begonian och pionen som inte är ätbara, resten är bara mat i princip, mer detaljerade bilder kommer komma senare, idag tar jag bara kort på massan. 



En del jordgubbar och tomater har vi köpt. I år köpte jag till och med egna toscagubbar, en sort som har ceriserosa blommor och ganska avlånga gubbar. Som på den här bilden ungefär, fast våra är i en ampel som jag kanske kommer att plantera om vid tillfälle. 
Det bästa med jordgubbar är ju att hela växten är bra att ha. Blommorna är vackra och doftar svagt av vanilj och lite senare får vi också bär att äta om vi har lite tur. Ampelgubbar kan dock bli lite syrliga, men det gör ingenting, jag ska ju inte sälja dem precis. I morgon ska jag ta upp lite pottor från älven och se vad man kan plantera i dem också, det och se vad jag har för restarbeten att ta tag i. Nu ska jag i alla fall bada och gå och lägga mig, så att jag inte är som ett lik i morgon. Namaste! Njut nu av sommaren och låt inte negativ energi förstöra din dag 🙏💪











fredag 28 maj 2021

Finvädersdag och tillskott till gizmofamiljen


 Minns ni det här inlägget? Annars kan jag väl summera det hela med att det är en viss skillnad mellan 89 och 111, och förstår man inte det, då är man dålig på matematik helt enkelt. Skillnaden är 22, för den som undrade över det. 

Först ska jag göra en disclaimer och säga att jag verkligen inte tycker om att skryta. Kanske beror det på att jag är svensk och färgad av den där Jantelagen som bland annat säger att man inte ska vara för mer än någon annan. Men när jag faktiskt får bekräftat att det jag sagt i minst 20 års tid var sant, då känner jag att jag måste få skrävla lite. För några veckor sedan gjorde jag ett IQ-test, mycket för att jag hade tråkigt och tycker att tankenötter är väldigt underhållande. Jag brukar få runt 109-113 när jag gör dem och den här gången hamnade jag på 111, vilket jag tänkte är inom normalspektrat, som jag visste, jag är ju normalbegåvad, men några dagar senare ringer de upp mig och berättar att jag fått ett högre resultat än normalsnittet som tydligen är mellan 100-109. Nu tycker jag inte att 2 är en så hög siffra att det är skrytvärt precis, men jag blev ändå positivt överraskad. Killen berättar vidare att jag fått ett pris i form av en övervakningskamera eller, ja, någon sorts kamera skulle jag få, så nu har familjen spontant blivit med dashcam 👍 -För att en är född nyfiken! Alltid något!


Den här har vi också införskaffat oss. En lite mer modern blodtrycksmätare än den vi hade. Positivt, nu kan vi hålla lite koll på blodtrycket, det behövs nu när det sprids så mycket skit i världen att man behöver hålla koll på det för att inte få för högt och spränga huvudet 😆 Eller så ville vi bara ha en för att det är bra att veta vad man har. 






Och ute är det gudomligt idag. En stor sol på himlen och  25 grader varmt i skuggan är ju inget man varit bortskämd med på senaste tiden, så idag planterar vi lite blommor och ställer i ordning växthuset för kvällens middag. Självklart ska också skatan få sig lite mat, hon har gjort illa sig, så hon behöver lite extra energi. Just nu har hon fått lite överbliven kattmat att äta på, så får vi se vad det blir för middag. Kajorna i skorstenen har i alla fall blivit hemlösa, vilket visst kan vara lite trist för dem, men vi behövde skorstenen själva. Nu ska vi mura upp den så att den blir lite högre och sedan kan vi använda vedspisen igen. Alltid något!  Mycket att göra idag alltså, nu ska vi ut och odla. Ta nu hand om er och låt ingen annan bestämma ditt öde. Namaste 🙏


tisdag 25 maj 2021

Vårens sista vecka och äntligen får vi en fungerande skorsten!


Sommaren är i antågande och blommorna i liljerabatten börjar redan blomma. Nu är det här narcisser, men vi tänker att de får bo med liljorna ändå. Nu är den här rabatten full, så blir det fler liljor och narcisser får vi anlägga en ny rabatt helt enkelt. Förslagsvis en lutande sådan denna gång, jag tänkte inte på att liljor föredrar lutning när jag anlade den här. Sedan har jag även funderat på att plantera en stor kruka med gladioler vid växthusdörrarna, men jag vet inte ännu, de känns lite mainstream, men samtidigt är det ju väldigt vackra blommor som jag gärna har någonstans om de har sällskap av lite kortare blommor, kanske narcisser eller lite kortare typer av liljor? Jag vet inte än. 

Sedan har jag även bestämt mig för att inte spräcka schemat igen, nu när jag snart ska skaffa en ny schemabok. Det ser ut att bli bra, jag har klarat mycket av det som ska göras, men jag kommer fortfarande att behöva jobba på lite i kväll för att inte få så mycket rest till veckoslutet. När den här boken är full lär jag göra en annan typ av schemabok, jag kommer dit senare. 

Så har vi äntligen fått möjlighet att laga vår skorsten som blivit sönderäten av i huvudsak bin, men också av kajor. Det här beror dels på att skorstenen är byggd 1942, medan Hitler härjade runt som värst och folk hade väl inte råd med riktigt murbruk, så det mesta är lerbruk. Nu ska allt muras om så att vi kan använda vedspisen igen. Underbart!

Så vad blir göromålen i morgon? Ja, det är ju onsdag i morgon, så det blir förstås en del städning av, mest i köket och växthuset eftersom det är där folk kommer att hålla till. Det blir med andra ord en tidig morgon, vilket säkert bara är bra för mig som annars sover hela tiden. Så en del städning, dängande av mattor och så vidare lär det bli, men sedan har jag alltså gett mig på en utmaning här:

Jag vet inte vilka av er som känner igen den här boken från årskurs 9 men jag fick den i samband med att jag sa att jag ville repetera lite inför matte 1 som det nu heter

En del uppgifter är faktiskt riktigt underhållande om man känner att huvudet är lite understimulerat, så jag har bestämt mig för att plugga in dessa 120 sidor förberedelser och sedan se hur väl jag grejar matte 1. Tidigare fastnade jag på det alla fastnar på. Jag vet, det finns folk som säger att man kommer till helvetet om man svär man jag tycker att sådana är lite väl vidskepliga, så jag säger väl som det är -Algebra! Nu säger mina mattenördsvänner att det egentligen är som med all matte, enklare än det faktiskt ser ut, det gäller bara att knäcka de där mattekoderna först. Vilken tur att Algebra inte kommer att komma upp förrän längst bort i slutet av boken, när jag redan lekt med annan räkning. 

Men på tal om det här nu. Visst är det lite konstigt vad ord kan ställa till med? I hela mitt liv har jag fått höra 1. Du kommer aldrig lära dig matte och 2. Du är inte som alla andra. 

Men stämmer det där verkligen? 
Jag har trott att jag nog aldrig skulle vilja hålla på med matte mer efter grundskolans mentala tortyr, men så fort jag slapp ha en "fröken" som ständigt störde mig i stället för att lära mig något, lossnade allt. Tidigare var det så illa att jag inte ens brytt mig om att lära mig multiplikationstabellerna ordentligt, något som inte tar längre än kanske en vecka om man bara lägger lite energi på det och inte har någon röst ringande i öronen hela tiden. Nu kan jag alla 10 och vill jag kunna dem som ett rinnande vatten är det bara att jag drar över dem en gång till. Med andra ord har jag nu ett intresse för matte och om jag, som varit en inbiten mattehatare, kan ändra mig, då kan vem som helst göra det, tro mig. De där "Fröknarna" sa alltid "men du kan ju inte sitta och TÄNKA!" Men det är just det du ska lära dig när du pluggar matte. -Att tänka på rätt sätt! Dock är det såhär att eftersom ingen gillar när andra tänker åt dem, måste man också komma på det sättet själv, det där har att göra med vilken inställning man själv har till saken, så se till att ha en hyfsat positiv grundinställning. Matte är jätteroligt när man vet hur man gör med det, ta det från mig som hatade det hela tills nyligen! Kort sagt, Bucks Fizz hade rätt:
"Don't let your indecission take you from behind, trust your inner vision, don't let others change your mind!" 
Kanske är det det allt handlar om, att skita i vad andra vill att man ska tycka och gå all in utan att tveka på någonting! 

Sedan säger ju folk att jag aldrig kommer att bli som "alla andra" också. Nåjo, anpassa mig efter umgänge kan jag visst och det är det som räknas. Jag behöver inte bli som de där som hämtar hälften av sin livsinspiration från sociala medier som Tiktok och Youtube med varierande resultat, men jag kan anpassa mig och det är inte att "bli som alla andra" det är att få folk att TRO att man är som alla andra 😉 Jag tänker att jag gör som så att jag kör min egen stil i stället.

Och du... Du kan också göra som du vill, du behöver inte försöka passa in, gör det som gör dig lycklig och lev ditt liv som du vill leva det, inte som andra vill att du ska leva det. Namaste 🙏 Ta hand om dig nu och njut av vårens sista vecka, ty den är ett förspel till den anstående sommaren 🌸





 

måndag 24 maj 2021

Tunnbrödmåndag

 I kväll kom vi hastigt på att vi skulle baka tunnbröd, så det blev en bakkväll med hela familjen i kväll!




Mamma fick ju en Meteor i julklapp och då måste man inviga den! En norsk sak man bakar läfse med, men det funkar ju för tunbröd, tortillas och... Vilket tunnt bröd som helst! En del steker mat på dem också. Vi bakade tunnbröd och nu är magen fyrkantig efter bara två stycken tunnbrödrullar! Mycket godare än det man köper på affären! 

Och i helgen som var har vi ätit fiskpinnar och planterat (bland annat) lök och sallad i trädgården. Mycket gjort blev det och då hann jag med att få ihop ett rimligt schema för kommande vecka också. Nu måste jag bara ha en ny schemabok då jag lyckats fylla den gamla, men det är ett mindre problem jag kan ta tag i så fort det blir stort nog att göra något åt. Tomma skrivblock lär finnas hemma, så än kan inte pandemier och vaccinköer hindra mig i alla fall 💪

Men nu när det här COVID-helvetet verkar vara på väg att gå över kan jag väl tala om vad jag har ändrat med mitt liv och vad jag absolut fortsätter med:

  1. Åker inte och handlar varje dag utan snarare två gånger i veckan!
  2. Läser mycket mer än tidigare
  3. Återupptagit tränandet jag la av med i och med att jag blev sjuk 2015
  4. Ger mindre uppmärksamhet åt sociala medier 
Det här är väl i alla fall fyra punkter jag definitivt kommer att fortsätta med, då det ger så mycket mer än det gav att leva som man gjort tidigare. Att inte handla varje dag blir både billigare och mindre slösaktigt eftersom man har mer koll på vad man har och inte har hemma. Ett annat plus är att man slipper den irriterande musiken de alltid spelar i affären. 
Att jag läser mer är väl mest för att jag har tid över nu, men det är värt det! Jag älskar att läsa. Och träning behöver jag, så jag har vävt in gårdsarbetet i det också, för att få in det i det. 
Och så det viktigaste. I mitten av augusti 2020 bestämde jag mig för att dra ner på sociala medier, och då särskilt Facebook ganska rejält. Detta för att det är en sådan otrolig tids-och energitjuv att man inte märker hur jävligt det är förrän man ser det från utsidan. Efter en tids detox har jag dessutom märkt att andra sociala medier är ungefär precis likadana. Då ser jag hellre på en skön film i stället. 

-Eller går ut och går eller något annat produktivt. 
I morgon blir det städa av, då vankas nya äventyr! Kommer jag bara ihåg det pratas vi vid mer om det då. Namaste, ta väl hand om er 🙏 PS: Ska man använda meteorplatta ska man helst vara ute, det ryker!











torsdag 20 maj 2021

känslan när man kan flytta ut plugget i växthuset igen!

 Den känslan 💖 Den går inte av för hackor! Idag har jag dock tagit igen mycket av rensandet som jag missade igår när jag var dum nog att nästan ge mig själv värmeslag genom att stå i solskenet och arbeta utan hatt eller något kallt att dricka. Ibland är man en idiot helt enkelt. 



Men idag kom jag ihåg att dricka och kyla av mig i alla fall. Sprutan där fylldes med isvatten som jag sprutade över oss när vi arbetade och svettades som värst. Perfekt för att mota bort värmeslag och blommorna får ju sitt de med. 

Men har man nu gjort sig till med att städa växthuset och duka såhär snyggt 

-Är det lite skamligt att inte laga mat och äta den i växthuset också, så både lunchen och middagen åts i växthuset, för första gången i år!



 

Till lunch: Sparrissoppa och till middag: Kolbullar!

Och till den som möjligen kan ha missat hur man tillagar en sådan: Grillad fläskpannkaka, helst utan ägg och mjölk, men vi gjorde faktiskt lite matigare varianter med ägg och mjölk i. Fläsket är stekt med timjan och ingefära vilket fick kolbullarna att smaka riktigt bra!


 Annars har jag räknat potatisar och satt dem i jorden idag. 29 stycken av den ljusa sorten och 41 av den mörja, så sammanlagt är det 70 stycken moderpotatisar som satts i päråkern. Nu får det gärna komma en regnskur på det här så blir allt bra! 

Eftersom vi då åt kolbullar fick även skatorna en liten pannkaka som antingen de eller gårdens kråka åt upp, det går i alla fall ingen nöd på någon av dem har jag sett, de får allt från grädde till matrester av olika slag och grannarna ser ofta förvånade ut över hur feta och fina i fjädrarna de är. Vi skämmer inte alls bort djuren på gården, det är de som skämmer bort oss! 

Men i morgon ska det rensas mer, myrras och sättas plant så det blir att göra också en mulen dag! 
Nu tänkte jag ta en lur så att jag orkar upp i morgon! Namaste 🙏 Sköt om er 💖





















onsdag 19 maj 2021

Pollensmocka, för lite vätska och världens snyggaste biffar!

Idag har jag inte fått speciellt mycket gjort. Jag har kastat lite torvor, rensat ytterst lite och staplat minimalt med ved. Varför så slö? Jomen jag trodde först att det berodde på att sälgen börjat sprida pollen nu när pilträden är nästan klara, så det lär väl vara en del, sedan har jag naturligtvis slarvat med att dricka också, som den klant jag är, så jag fick ta en powernap på kvällskvisten för att bli som en människa!

Men en sak orkade jag göra i alla fall! Laga lite mat!

'
Det här ser mindre ut för världen än det är, men det är hemmagjorda köttfärsbiffar med timjan och svartpeppar och en gräddsås som är gjord på sky och lite kalvfond, inga konstigheter. För att få biffarna platta pressade jag dem med hamburgerpressen och när jag stekt alla upptäckte jag till min förvåning att en av biffarna antagit formen av ett hjärta! Alltid kul när man kan lägga märke till detaljerna! 

Sedan har jag knappt orkat med att leva idag så det lär bli en del rest framåt veckan bara för det, men det tar jag, gården måste bli fin och kroppen måste ju vara i toppform också den. I kväll skriver jag nog bara några rader fanfic innan sängen kallar, jag känner mig fortfarande lite vissen. 



Sedan har jag återigen bränt upp lite häxor. Det här lär nog bli en tradition tills minnena ger upp greppet om min skalle. Det du gör är alltså att du skriver upp dina mest traumatiserande och jobbiga minnen och låter dem brinna upp, till slut kommer minnena att försvinna, är de inte längre verklighet är de inget annat än jobbiga minnen som man kan förgöra genom att bränna dem till aska varje gång de försöker förpesta din själ. Det låter som hokus pokus det här, men det finns faktiskt vetenskapliga bevis på att den här metoden funkar, den och att skriva ner vad det nu är och riva sönder det, eller kanske båda? Enda problemet är att bränt papper inte är speciellt mysigt att andas in, personligen tycker jag ärligt talat att koskit luktar mindre illa och det luktar ju inte supergott. Nu ska jag skriva lite innan sängen. Namaste 🙏 låt ingen annan än du själv styra dina tankar och känslor. Du är din egen boss och stjärnan i din egen show. Ta hand om er och var tacksam över den gåva livet gett er 💖 Vi hörs snart igen! 




tisdag 18 maj 2021

En givande dag bland annat för rensandet av gården!

Eftersom det verkar bli uppehåll i några dagar tog jag idag tillfället i akt att baxa fram lilltraktorn och rensa lite vid växthuset innan det började regna igen. Hela den etappen blev klar innan kvällen och vi kan nu fortsätta längre fram på gården 👍





Sedan älskar jag att pilla, så jag knöt en såndär gräsring av jordreva och funderade på om det här inte skulle bli ett ganska snyggt silversmycke ändå, bladen är det ju inget fel på. Sedan virkade jag lite mer på min duk som jag håller på med. Det blir en färgglad jävel med snyggare mönster än mina tidigare försök, men det förväntar jag mig ändå, jag har ju virkat sedan jag var i nedre tonåren och hittade en virknål på golvet. 



När det blev för kallt för att vara ute var det ändå skönt att komma in i värmen och ta en varm kopp choklad med vispgrädde. Katten mår gott på värmedynan och är inte alls bortskämd, det är tvärtom hon som skämmer bort oss med sin existens. Hon låg en god stund på värmedynan innan hon hörde att det vankades fisk i köket. 




Och kvällen avslutades med lite mera pussel! Fastern min har rätt i att pusselmattan är en bra uppfinning, så att man slipper ha pusslet framme hela tiden. När man vill göra något annat än fundera ut hur saker hänger ihop är det bara att rulla ihop mattan och fortsätta när tillfälle ges 😀


Och i morgon lär det bli mer rensning samt rengöring av miniväxthus så att vi har någonstans att ha allt vi odlat under vintern. Det börjar bli lite trångt i Lillstugan nu, så det är väl läge att fixa upp lite bostäder utomhus i stället. Nu ska jag bara varva ner och ta en skön dusch innan sängen kallar. Namaste 🙏 Ta väl hand om varandra och låt ingen förstöra dina förväntningar på livet 💖




 

måndag 17 maj 2021

En relativt lugn 17 maj

 

Idag är det 17:e maj och Norges nationaldag, så jag har ägnat dagen åt att fortsätta lite med mitt pussel och framför allt till att göra en årlig bild på Atle eftersom han fyller år den 17:e maj och ska representera Norge. I år blev det en bild på kung Atle med svärdet Glittertind draget (Nämnde jag att svärdet är döpt efter ett av Norges högsta fjäll?) och en hel del bling. Mörk bild med flit, men hans ögon blev verkligen inte bra. 
Resten är jag nöjd med. Jag har med och mer glidit bort från Hetalia och börjat skapa en egen karaktär av honom. Min kung är löst baserad bland annat på Harald Hårfager, detta mer eller mindre omedvetet, men det passar ändå bra in i mina sagor. Nu ska jag bara komma på hur de andra syskonen Likblek ska se ut, men det får väl komma när det väl är deras tur 😊 I övrigt har jag mest suttit under en filt, tittat på lite olika Norge-klipp samtidigt som jag hinkat Earl grey. Förutom detta har jag funderat lite över hur tusan jag ska kunna laga mitt reseparaply. För den som svarar "googla" kan jag bara säga att det inte finns någon information om hur man lagar paraplyer, däremot massor om var man kan köpa dem, men jag behöver inte köpa något paraply just nu, jag har ganska många eftersom jag ibland har dem som accessoarer. Det här paraplyet ska jag i alla fall laga, men det tar jag en annan regndag 👍 I morgon blir det troligen rensning och vedtravande. Idag ska jag bara bli färdig med dagens rest som består bland annat i Isländska! Namaste 🙏 Håll ut och ta hand om er nu, snart kanske tiderna ljusnar 💖

söndag 16 maj 2021

Summering av föregående vecka!





Nu var det ett par dagar sedan jag skrev sist, men jag skyller på att jag haft lite att stå i. Bland annat har jag renat själen från negativ energi genom att förstöra lite gamla minnen. Det är enkelt egentligen, du skriver ner det på en liten lapp och bränner den, som jag gjort här i häxkistan, samtidigt som jag också tände lite Egyptisk Jasminerökelse, Geranium och lavendelolja. Efter att ha gjort det här några gånger märker jag faktiskt att minnena börjar blekna av och inte kännas lika traumatiska längre. Se bara till att vara på ett ställe där inte flagorna kan flyga och antända något. Upprepar man det här ett par gånger kommer minnena att bli mindre besvärande. Nu ska jag bara ändra lite på mina rutiner också. Till exempel ska jag kliva upp och gå och lägga mig i vettig tid, något jag nog inte gjort sedan jag slutade på Birka. 


Så i morgon börjar vi med lite nya rutiner. Här kommer nu lite bilder från veckan som gått!






I förra veckan blev det återigen en liten road trip genom en by som heter Kullsta, där min mamma växte upp. I det vita huset på gården jag fotograferade här från vägen bodde min mormor och morfar. De hade två ladugårdar och i en bodde det höns som jag tyckte om att leka med, om mamma ville det eller ej 😅 Hon ville väl inte att jag skulle få hönsskit på skorna kanske, det luktar ju inte precis rosor av det. Kullsta i övrigt är faktiskt en ganska fin by med mycket natur och närhet till bergvärlden samt fin utsikt på sina ställen. Inget ställe jag skulle vilja bo på då jag trivs där jag bor, men det är absolut en vacker plats på jorden. 

Väl hemma igen hittade jag ett paket på bordet bredvid min tekopp och jag funderade ett tag på varför jag nu fått en present, men det visade sig visst att andra kommit ihåg min namnsdag, men jag själv hade glömt av den totalt.

Men i alla fall så fick jag ett set ergonomiska virknålar som jag direkt testade genom att virka något litet och fult som jag blockade upp i växthuset så att det blev... Mindre fult. Muggunderlägg kanske det kan passa som? Kakorna där är speciella pajkakor som min syster bakat av överbliven pajdeg och fyllt med hallonsylt. Farligt goda ska ni veta!

Så det om den veckan! Idag började jag och mamma på med ett helt annat projekt:
 Ett sånt köpte jag sist jag var i Trondheim, mycket för att jag är smått trollbunden av de vackra handelsbodarna som står uppradade på varsin sida Nidälven. De har stått där sedan någon gång på 1200-talet och har säkert sett många saker under de åren. Det här är även mitt första 1000-bitarspussel. Efter det här har jag fått två till som jag ska lägga när mattan blir ledig igen. Självklart kommer jag att ta bilder på pusselläggandet. 

Och eftersom det nu blir mycket utomhusaktiviteter måste jag lägga om mitt schema och portionera ut uppgifterna lite annorlunda så att allt får plats. Det går ju an att ha mycket rest när man inte har någonting att lämna in, men när den dagen kommer är det väl bra att ha rutinerna inpräntade i skallen. Så tänker i alla fall jag, och jag tror inte att de misstycker i Östersund heller. I morgon är det 17 maj och Norges nationaldag, vilket betyder att jag ska göra en liten hyllning till kung Atle som fyller år då. Jag har redan gjort en skiss som jag ska scanna in innan jag går och lägger mig. Jag får ändå komma ihåg att hissa flaggan i morgon, dagen till ära 👍

Nu känns det som om tiden går oerhört långsamt innan alla sprutor är tagna så att vi åtminstone kan åka till Östersund och ha det trevligt, kanske till och med hoppas på att åka till Trondheim nästa sommar om allt blir som vi planerat 💖 Nu ska vi bara göra det bästa av situationen som den är nu och se till att inte förstöra något. Namaste, i morgon är en annan dag 🙏


























 

Den här veckan har det inte hänt jättemycket

  Den här veckan började vi med att ta hand om äpplena vi fick av grannen förra lördagen. Det blev en hel del saker av dem! Torkade äppelri...