tisdag 6 september 2022

Rapport från en studietisdag!


Idag tycker jag studierna har gått riktigt bra. En positiv kontrast till gårdagens snömos i skallen-dag kan man väl få säga. Kanske är det jag som fuskar lite med pauserna också, jag glömmer liksom bort att det är viktigt att vila mellan varven och göra något annat än sitta med näsan i böckerna. Idag har jag varierat en del mellan att studera och gosa med katten. Stimulerande och meditativt.

Idag har jag alltså läst på om minnet som ju är lite som en växellåda mellan olika typer av minnen vi har. Det sensoriska minnet lagrar synintryck så att vi kan uppfatta dem som en helhet, som till exempel att ett tåg rör sig eller att en lampa blinkar. Korttidsminnet eller arbetsminnet sköter saker som huvudräkning, reflektion och problemlösning, långtidsminnet lagrar det vi vet (det episodiska minnet + det semantiska minnet) samt det vi kan (procedurminnet). Vi kan säga att procedurminnet är det där man har i ryggraden, typ gitarrspel, bilkörning, cykling etc. 

Ah ja! Psykologi är verkligen ett intressant ämne att fördjupa sig i, det lär dig förstå dig själv och din omgivning på ett helt annat sätt när du inte bara kan konstatera att din granne, kusin, kompis är som den är, utan även kanske varför så är fallet. Psykologi handlar alltså i mångt och mycket om att ifrågasätta sig själv och sin omgivning. Ju mer man lär sig om olika neuropsykiatriska tillstånd, trauman osv, desto mer förstår man hur saker ligger till och det är jag osäker på om alla människor klarar av ärligt talat. Jag tror att det krävs ett starkt psyke och en stor dos ödmjukhet för att inte börja överanalysera hela samhället och sedan komma fram till att hela världen lider av ADHD eller narcissism. Jag tror att det svåraste i hela det här ämnet är just att tänka: "Ja, så är det faktiskt, det accepterar jag." Ibland tror jag att människor överlag har svårt att acceptera när saker inte riktigt är som de borde. Kanske är det därför jag insett att det är bättre att ha ett fåtal bra människor omkring sig än ett tusental fans.

En sak har jag i alla fall förstått när jag började intressera mig för hela den här Namaste-grejen och det är att tystnaden kan vara nog så vacker, därför ska man kanske inte prata i onödan, eftersom man så riskerar att förstöra en vacker tystnad. Dessutom har man ju ett minneslager av en anledning, eftersom en del saker mår bäst av att stanna där och vara standbykunskap snarare än att basuneras ut till alla som vill höra på. Tystnaden är vacker i sig, njut av de stunder den finns där.

Förutom psykologin har jag även tagit itu med matten. Nu är det några sidor med bråk kvar innan det kommer ett gäng riktigt intressanta kapitel. Bråk kan vara knepigt om man inte vet hur man ska hantera det, det kanske inte bara gäller matematiska bråk, utan också de bråk man hamnar i i livet? Fast där kanske det bara handlar om vilka strider man ska ta, inom matematiken handlar det väl om att dela in en enhet i X antal X-delar och sedan hålla på och förlänga, förkorta, töja och tänja i det. Intressant när man faktiskt ser att det här egentligen bara är ett annat sätt att visa procent då. Efter bråkandet kommer i alla fall allvaret ser jag, något jag ser fram emot att ta itu med nu när jag uppskattar matematiken mer än jag gjort tidigare. Jag är verkligen tacksam över att ha insett att min hjärna faktiskt är precis lika skarp som någon annans, på vissa plan är den säkert skarpare, så fungerar alla hjärnor, annars skulle vi alla hålla på med samma sak. Jag är tacksam över att ha förmågan att förstå andra människor och jag är jävligt tacksam över att nu kunna säga att alla som sagt "lilla gumman, det där klarar inte du av!" Hade fel. Det känns faktiskt som en bra hämnd, även om de kanske inte vet om den. -Ännu.

Du vet, det vackraste vi har är våra liv. Vi värdesätter inte alltid kvalitéerna utan jagar i stället irrbloss i tron om att det ska skänka oss lycka, men blir du lyckligare av att jaga ett irrbloss? Nej, det kommer snarare att leda dig in i fördärvet, därför är mitt råd till dig som läser det här, oavsett ålder, kön eller vad det nu är, att du ska värdesätta ditt liv och inte låta någon förstöra det du byggt upp. Du är värd ett vackert liv du med, så låt ingen förstöra det vackra i ditt liv. Sköt om dig, håll dig ren, inifrån och ut. 

Namaste🙏

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Den här veckan har det inte hänt jättemycket

  Den här veckan började vi med att ta hand om äpplena vi fick av grannen förra lördagen. Det blev en hel del saker av dem! Torkade äppelri...