måndag 20 maj 2024

Årets tripp till vitsippeängen

 


-Blev igår det! Vitsipporna står som ett vitt täcke över hela området och vi fick självklart med oss ett stort fång hem. Som tur är bor jag i ett område där denna sippa inte är fridlyst, dock är det värt att minnas att det här är ranunkelväxter, vilket betyder att de är giftiga vid förtäring eller om de krossas på något sätt. Tvätta händerna och ta inte i ansiktet efter att ha plockat ranunkel, det gäller såväl dessa som smörblommor, kabbelekor och dylikt. Säkert också mina gulsippor! Jag ska inte äta upp dem, även om de ser ut som små sockerbitar där de växer.
Kul fakta om sippor då? -Det du ser på bilden är i själva verket en enda individ! De uppför sig lite som revor och kompodiebildande växter, de sprider ut små "armar" på vilka hundratals blommor kan bildas. Allt på samma individ! Gulsipporna uppför sig också såhär. Det är dock en viss skillnad då kompodiebildande växter kommer upp ur jorden, medan revor kastar iväg sina armar. Se Smultron, Linnéa och jordreva för att se hur det fungerar. Allra bäst ser man det nog på Jordgubbar, som faktiskt kan "flytta" från ställen de inte trivs på till ställen de trivs på genom att kasta rankor och växa någon annanstans. En väns granne hade tydligen fått en massa märkliga jordgubbar vid staketet, vilka visade sig komma från grannarnas plantor... Naturen är väldigt fascinerande.

Idag kände jag för att sitta i växthuset med en kopp te och titta lite på mina planritningar som jag håller på med för arkitekturens del. Tydligt är att jag behöver tänka mer på hur jag jobbar med skalorna, detta trots att M (min lärare) förklarat hur jag ska tänka. M -Jag älskar ditt sätt att förklara, just want to tell you that love! Dock måste jag nog få lite möjlighet att sparka min lata hjärna i arslet en aning och få till det där med skalorna, visst 1:100 ska inte vara så svårt att räkna ut, men återigen kommer den där hemska spärren ingen gillar, inte ens jag... I morgon ska två saker göras i alla fall. Resten av historian ska renskrivas och så tänkte jag försöka ta ut köksbordet som ska slipas och lackas. Under den tiden får vi helt enkelt ta in ett annat bord... Nu vet jag en sak i alla gall. Nu ska jag sova lite innan det blir alldeles för sent. Sköt om er.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Den här veckan har det inte hänt jättemycket

  Den här veckan började vi med att ta hand om äpplena vi fick av grannen förra lördagen. Det blev en hel del saker av dem! Torkade äppelri...