tisdag 30 januari 2024

En helg med fågelfoton och matematikutmaningar


Den här helgen har jag passat på att öva mig lite på att ta snygga bilder och jag tror att den på de flygande talgoxarna är min absoluta favorit! För att vara tagen med mobilkamera tycker jag att den blev över förväntan. Den lilla blåmesen med huvudet lite kokett på sned blev också riktit bra om än jag velat ha den skarpare.

På tal om att kokettera är det väl inte bara fåglarna som är bra på sådant. Husets katt Tigris kan hon med:



Vädret var så fint nu på lördagen att jag följde med henne ut i solen. Hon klättrade då upp på traktordäcket och kikade över axeln på mig på ett sätt som jag tyckte gjorde henne så söt. Lite kokett pose med rumpan i vädret och allt! På den andra bilden lyckades jag fånga hennes tunga när hon slickade sig om munnen också. - Två väldigt bra bilder blev det på henne också.



Lite pärlemormoln fick vi också den här helgen, vackert skimrande i olika nyanser av rosa och lila med bergen under sig som på en tavla av Bob Ross. Ibland när man bor mitt i det glömmer man ju bort just att man ju bor i ett landskap som faktiskt ser ut som en tavla av honom nästan hela tiden och vissa dagar blir man lite extra påmind om det.


Och så har jag ju lagat lite mat i helgen också:

När man har ost, tortillabröd och lite rester kvar sedan fredagens rallarfärs kan man alltid göra quesadillas. Här är min variant där jag bara stekte på några tortillas och la ost mellan dem, till det finsk länkkorv och stekt kinakål. Kinakålen ville jag bara se om den smakade bra som stekt fast jag vet inte om jag tyckte det, resten av familjen gillade det i alla fall.

Och så matematik så klart! Matematik är ett sånt ämne som man måste lära sig på exakt rätt sätt för att inte helt tappa gnistan. Jag har som ni vet återfått intresset för ämnet och strax efter jul var det något som hände då jag fick för mig att plocka fram den gamla mattebibeln "en gyllene bok om Matematik" för att hitta inspiration till min 365-dagarsutmaning. 



Diverse formelsamlingar och lite verktyg för att leka med vinklar blev det den här veckan. Nedan visas en bild på ett verktyg man inte tror kan användas när man arbetar med vinklar och rotationer, men det kan det:


Här har jag alltså använt mig av ett gammalt fickur som legat i ett skåp länge. Det är inget riktigt fickur utan en billig kopia som stannat. När man arbetar med vinklar kan man alltså använda klockan på följande vis:


En cirkel har vinkeln 360 grader runt om och detta kallar jag i mina anteckningar för "klockan 12" av den enkla anledningen att klockan nollställs klockan 12 eller klockan 00. När visaren vridits 30 grader från sitt ursprungsläge är klockan 1 och när den räta vinkeln, alltså 90 grader nåtts är den 3. vid 180 grader  är klockan 6. Och 180 är ju halva summan av 360, alltså ett halvt varv. Det här kan jag sitta och leka med hur länge som helst och tycka att det är jättekul så länge jag får ägna mig åt tankeverksamhet utan en massa störningar. 

På sidan innan utreds en annan rolig grej, nämligen det här med exponenter och potenser. De där blå fläckarna föreställer amöbor, men det är ett annat problem som jag kommer att ta upp nästa gång Lefty får för sig att bli vild. I morgon funderar jag på att ta en tripp till min lilla stad och titta lite, det blir kul. Sköt om er nu så får vi se vad det blir nästa gång vi ses!









 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Den här veckan har det inte hänt jättemycket

  Den här veckan började vi med att ta hand om äpplena vi fick av grannen förra lördagen. Det blev en hel del saker av dem! Torkade äppelri...