söndag 31 december 2023

Gott nytt år! -En smärre summering



Så blev det 2024 och när jag ser tillbaka på det gångna året känner jag ändå att saker har hänt. Många gånger är det saker som gjort mig glad och fått mig att må bättre rent generellt, men också lite mindre roliga saker, som att vi åkte på COVID19 nu i höst, vilket gjorde att absolut ingenting blev gjort! Nåja, utöver detta har det varit ett ganska bra år! 


Nyårsafton var som vanligt nykter och lunchen eller den mat man åt på dagen bestod i fisk och frukt. För min del blev det lite druvor, kallrökt lax och lite clementin. Vi hade även ordnat med ägghalvor med räkor samt lite halstrad strömming. Eftersom vi hade köpt ganska mycket strömming tänkte jag att jag hinner laga till något av det som är kvar till i morgon.



Som fonduedricka hade vi i alla fall köpt lite Ramune och den här gången tänkte jag mig för och köpte något jag faktiskt visste vad det smakade. -Druva alltså. Jag brukar tycka att artificiella smaker generellt är konstiga, med undantag för en del, druva är en av dem. Vi knäckte två av dem till middagen. Tre av glasflaskorna kommer jag bara att spara kulan från, den som blir kvar går till samlingen av tomma ramuneflaskor med diverse smaker. -Nörden här har faktiskt en samling med skumma läskedrycksflaskor och liknande där de här rackarna ingår, dock bara en av varje sort.

Gällande ramuneflaskor har jag ju ett projekt som inte är klart ännu och det är ju mitt gäng tomflaskor som jag haft under sängen ett tag innan jag visste hur man plockade ut kulorna! Tanken är alltså att jag ska plocka ut kulorna och spara dem i stället för att ha en hel drös flaskor som bara tar plats utan att fylla någon funktion. 


Och så har vi så klart fondue:at lite:



Den här gången tänkte vi lite 70-talsdukning med ett såntdär delat serveringsfat som man kan ha det man doppar i. Osten fick inte plats så den fick en tallrik för sig. Lite extra röd paprika, goda såser och lite apelsinmarmelad fick i de gröna olivskålarna. Lite extrasås fanns i flaskor för den sugne. Ramune och lättöl att dricka. 



Såhär kan en portion se ut efter att man doppat lite. Inte så instagramvänligt kanske, men det är heller inte meningen, smaklökarna dansar disco kan jag lova. Så vad är allt detta?
Smält ost, paprika, lite kött och lök, allt är kokat i fonduegrytan. Till detta, Barbequesås och lite Cumberland. Vi hade, som traditionen säger, också lite HP-sås till detta och pappa sa skämtsamt att Winston Churchill säkert åt mycket av den varan. Jag tror han åt ganska mycket av allt möjligt. Drack gjorde han i alla fall, rejält mycket och ändå vann han över Hitler till slut, det finns med andra ord hopp för de allra flesta. 

Medan vi åt hade vi en DVD med "julstrul med Staffan och Bengt" på i bakgrunden. Det är en såndär serie man kan ha på just i bakgrunden då den är relativt händelselös, men ändå mysig på något sätt. "Grevinnan och betjänten" såg vi absolut på, samt underhållningen fram till tolvan, mycket för att Sissel Kyrkjebø var en del av den. En kvinna vars röst jag tycker mycket om. Kalle Moraeus fiolspel förgyllde det hela lite ytterligare.


Men var hade jag tänkt göra till 2024 då? -Lite sundare leverne är väl alltid där och skvalpar, men jag har lite fler mål än så! Få till en snyggare trädgård och ett mysigare växthus är väl en sak, en annan är att jag tänkte kliva upp tidigare och ta en promenad varje dag och ta vara på livet medan det pågår. 
Det viktigaste av allt kanske är att filtrera bort så mycket dränerande toxicitet som det bara går, även på nätet. Sociala medier får således bara en gång varannan månad, detta med undantag för Youtube som jag använder i studierna. I morgon är en annan dag, då ska jag sätta mig in i en bruksanvisning också! Sköt om er nu! 






lördag 30 december 2023

Böckerna utlästa och magen nästan tillbaka igen.

Eftersom jag råkat ut för någon form av julbordsmage där onsdag och torsdag gått åt till att sova och springa på toaletten har jag nu hunnit med att läsa ut julklappsböckerna. Jag är rätt nöjd och kommer säkert att läsa mer olika böcker i år. Just nu är det "vilddjuret" som ligger högst upp på listan, eftersom jag faktiskt är ett stort fan också av Aksel Lindström. 

Idag tittade jag lite på en julkalender jag tänkt se länge. Högen med julkalendrar jag tänkt se om består visserligen av några stycken, så vi lät helt enkelt katten välja! Eller vi tog högen och lät henne nosa på den, den film hon nosade mest på tog vi och det blev "håll huvudet kallt" som mycket riktigt är baserad på Viveka Lärns böcker om Eddie och hans vänner. Böckerna om Eddie läste vi också som barn och tyckte mycket om dem, så det blev ju lite nostalgiskt. Lucköppningen var också ganska kul eftersom den sköttes av Viveka själv. Faktiskt en julkalender där lucköppningen flöt ihop med handlingen. Ibland gör den faktiskt det, speciellt i kalendrar före 2016 då den "permanenta" lucköppningen med Marcus Granseth kom till.
Jag tycker att han är en bra programledare, dock inte lika bra som lucköppnare. När jag var barn tyckte jag inte heller om vuxna som låtsades att de tänkte som barn, jag tyckte att de kändes larviga eller ibland rent av lite smått galna. 

Årets julkalender, som ju var en nytappning av 1980-talets "trolltider" tyckte jag var riktigt trevlig och kanske hade det varit roligt om Vätten eller något av trollen fått agera lucköppnare där? Tankar som skaver i min annars ganska problemfria skalle. 
Dagens julkalender blev i alla fall "Håll huvudet kallt" och handlade om Viveka Lärns härliga karaktär Eddie och hans bestyr. Då och då hördes en fiskmås eller gråtrut gorma på filmen och varje gång såg man katten leva upp från sitt lilla hörn. Hon är väl också lite trött på vintern.

Nu när det börjat bli lite ljusare tänkte jag i alla fall börja kliva upp lite tidigare än jag gjort under hösten som jag ju spenderat större delen av med att vara sjuk. Först kom en treveckorsinfluensa som tog knäcken på oss totalt, något vi senare förstod var COVID19. Efter det var vi friska halva oktober och hela november, sedan kom en väldigt snabb bihåleinflammation, troligen något som kommit efter den stora svängen men inte blommat upp förrän nu. Den var i alla fall långt ifrån lika hemsk och intensiv och det tackar jag ödmjukast för. 

Så i morgon blir det en promenad, sedan städas köket ur inför kvällens festligheter. Ses då! Sköt om er!



torsdag 28 december 2023

Böckerna utlästa, fler på gång!

Nu har jag läst ut de första två böckerna om Barnhans och hans vänner. Jag fick dem i julklapp eftersom jag pratat om dem tidigare och om hur mysiga jag tyckte att de var. Jag minns en psykolog jag gick till, -en som man faktiskt kan kalla för psykolog! Hon berättade att barnprogram och barnböcker ibland har förmågan att lätta upp stämningen när man mår lite dåligt. Något jag tycker stämmer in på de barnböcker och barnprogram som faktiskt har en handling både barn, ungdomar och vuxna kan känna igen sig i. Det tycker jag faktiskt att Barbro Lindgren lyckats med i de här två böckerna. "Vems lilla mössa flyger" som kom 1987 och så uppföljaren "korken flyger" från 1991 handlar båda om de små figurerna i Barnhans land och deras små livsfilosofier och enkla äventyr. På samma vis som i  A.A Milnes barnböcker om djuren i sjumilaskogen kan man känna igen varje karaktär som en sorts människa, både barn, ungdomar, vuxna och äldre beskrivs. Man får sig ett eller annat gott skratt åt karaktärernas små funderingar och uttalanden.

I mellanstadiet, troligen årskurs 4, läste de "korken flyger" för min klass. Föregångaren läste de inte eftersom den innehöll hela två svordomar på bokens alla 165 sidor. Båda svordomarna var språkligt korrekt placerade, en kom när en av karaktärerna, den rebelliska gummiapan Mack, blivit väckt av att Farbrornallen suttit och spelat musik högt ute på stranden mitt i natten. Mack hade blivit arg och kallat honom gubbjävel, det var det enda. I det andra fallet handlade det om någon av karaktärerna som fått en vansinnig idé, något Barbro beskrivit med: "då flög fan i honom!" -Så får man ju inte skriva i barnböcker. Vad konstigt att det säkert stod "jäklar" eller något liknande i uppföljaren. Eftersom jag var nyfiken på föregångaren bad jag mamma läsa den för mig i samma veva, så att man skulle kunna få någon sorts sammanhang.

Nu när jag beställde lite studielitteratur passade jag även på att köpa den senaste boken i den här serien. VLMF från 2020. Den är ju inte äldre än 3-4 år, så det blir intressant att se hur den ter sig mot de äldre böckerna! Tills dess tänkte jag läsa Aksel Lindströms "Vilddjuret" från 1960. Det är en av hans böcker som jag tänkt läsa men ännu inte hunnit med, så det blir intressant.


Den här kvällen blev det i alla fall en film, lite god ost och så fikonmarmelad. -För att det är helt okej att lyxa lite när man precis blivit frisk!

Jag har ju gått och haft någon märklig magsjuka som många skulle kalla "julbordsmage" som har gjort att magen pajat totalt. Idag har jag alltså inte ätit speciellt mycket, lite småplock bara, men annars mest sovit och sprungit på toaletten. På kvällskvisten hade allt gått över sånär som på en viss trötthetskänsla i magen som man ju lätt får efter en sånhär smäll. 

Som sagt har jag ätit ganska lite idag och på kvällen tog jag och smakade på ostbrickan vi köpte. Det är en tryffelost, en vällagrad cheddar och så en röd liecester. Till det en fikonmarmelad. Allt var väldigt gott och det var svårt att säga vilken jag tyckte var godast, det stod nog mellan Cheddarosten och tryffeln, men allt var väldigt gott. Snowdonia hette märket och kommer att kommas ihåg. 

Fredag i morgon, magen verkar lugn igen, nya äventyr väntar! Ses då, sköt om er nu!




 

söndag 24 december 2023

En riktigt god jul blev det i år igen!


Så blev det en trevlig jul här på Sann i år igen. Massor av god mat och gott snask och säkert lika mycket kvar. Julmust och glögg har vi också fått. -Samt lite fina och användbara klappar så klart.

Jag fick det här: 
Två böcker av Barbro Lindgren. Det var de klassiska barnböckerna "Vems lilla mössa flyger" och uppföljaren "korken flyger" som jag faktiskt pratat om att jag velat ha för nostalgin. De finns inte på Nextory vad jag vet så jag läser dem som vanligt. 
Ett spel med körkortsfrågetema som jag tänker att jag ska ta och köra mot syrran vid tillfälle. Jag älskar alla sorters frågespel och mellandagarna brukar bli rätt långa. 
Ett underställ är alltid bra att ha när det är kallt, ett nytt påslakanset som jag verkligen längtar efter att få dra på nästa gång jag byter.

Angående böckerna fick jag dem säkert för att jag sa en gång i världen att jag ville ha tag i dem eftersom jag inte läst dem som vuxen och vill se om jag tycker lika bra om dem nu som jag gjorde i småskolan.  "Korken flyger" läste de för oss när jag gick i lågstadiet eller mellanstadiet, dock läste de inte  föregångaren "vems lilla mössa flyger", men den lånade jag senare och bad mamma att läsa för mig. Jag minns att de var de första böcker som jag upplevde att man kunde se saker för sitt inre när man läste eller lyssnade på, därför kommer jag också ihåg dem väldigt väl och ser på dem med nostalgi. 

Den här julen har varit bra. Julpyntet i vardagsrummet har varit helt okej, årets julvärd var faktiskt riktigt bra, maten var överväldigande och jättegod och självklart har vi godis så att det räcker och blir över, massor av sött och gott. Julklapparna var saker jag hade ett bra behov av och det känner jag är värt det, om man ska köpa julklappar (vilket jag tycker att man kan kosta på varandra) ska det vara något man vet att folk får användning för. 

I morgon är det juldagen, men jag tror ändå att jag kommer att försöka söka lite kurser då, så att det blir klart till våren. Fastnar det inte i SYO:n igen kommer det här att bli perfekt. Vi ses framöver! Ha en fortsatt fin julhelg!




lördag 23 december 2023

Nu är det snart julafton och äntligen är allt klart!


Då var det julafton i morgon och nästan all julinredning är klar. Köket ska fixas lite, annars är det mesta klart. Julbyn har en liten sak kvar men den visar jag under julaftonen, så att det blir som en julkalender. Pepparkakshuset blev riktigt snyggt, nästan som jag föreställer mig häxans pepparkakshus i Hans & Greta. Jag är inte jättenöjd med dörren, men det är svårt att klippa polkakäppar snyggt, de spricker så lätt mer än man hade väntat sig.


I övrigt har granen kommit in, det gjorde den egentligen igår, men då hade jag ingen bra bild att lägga ut. Sedan kom jag på en kreativ idé med att pynta upp vardagsrumslampan så att vi har något fint ovanför julbordet också.



Det saknas en lampa i vardagsrumslampan, ett grenuttag saknas för att kunna tända slingan i bokhyllan, sedan saknas ett par vingar på en av julänglarna, men annars vill jag ändå kalla det jul! Det blir en bra jul med lagom mycket god mat och julklappar. Och så har vi ju kompletterat julbyn på det!


Ett ljust örngott fick agera bakgrund den här gången, så att vi slipper se alla kablar, sedan har vi plockat ihop en massa saker som byggt ihop hela byn. I morgon ska kyrkan tändas också.
Andra saker som ska göras i morgon är fixa med lite el, ny lampa ovanför matsalsbordet och så ska jag komma ihåg vingarna till ängeln också! 
Julafton i morgon, ta väl hand om varandra, det är inte alla som får en fin och mysig jul. Sköt om er!




 

torsdag 21 december 2023

Torsdag och matlagningsdagarna har börjat

 

Nu är bokhyllan i vardagsrummet julpyntad och vi kan gå vidare till att städa av golv och bordsytor inför julens intåg. Torsdagen har bestått i att städa och laga julmat. Tänk att jag trodde att vi gjort tillräckligt med köttbullar, men det hade vi inte gjort, så vi får troligen göra mer. Två skinkor ska i alla fall räcka gott. Som jag nämnt tidigare har vi köpt en hel del andra saker också, lite kallskuret och några revben. Sedan tänkte jag, om det finns ansjovis och sånt, köra en Jansson till föräldrarna och en potatisgratäng till mig och systern. Jag och min syrra tillhör kategorin som anser att Janssons frestelse är mer av en svordom än en maträtt, men vi respekterar ju de som tycker att det är gott, så det är klart vi gör en till dem! 

Utöver städat och ätit julgodisar har även pepparkakshuset blivit klart. Det kommer att placeras på byrån så snart det blivit rent där så att vi kan få plats med lite godis och sånt. Tänker fortsätta på mitt Hans & Greta-koncept med ett godisland där i stort sett allt ska finnas med, så att man kan gå förbi och ta något man gillar. Torkad och färsk frukt kommer också att finnas tillgängligt, samt så klart lite sälta. Jordnötter och dylikt är bra att ha för att bryta av mot det söta trots allt.

Så i morgon blir det till att fortsätta med vardagsrummet så att vi får någon jul i år. Sedan ska vi styra upp en god rallarfärs till fredagsmiddagen också. Just nu ser det ut som ett bombnedslag överallt utom där vi är klara, men min förhoppning är att det blir fint till jul i alla fall! Ta nu hand om er tills vi ses igen!



onsdag 20 december 2023

Gårdagens julhandel och dagens pysselstuga!

 

Jaha, igår blev det till att åka till min lilla stad och julhandla. Lite för att komplettera julbyn och desto mer för att julhandla så klart!



Nu är vår egen julby nästan komplett, det enda vi behöver nu är en bakgrund så att vi slipper se alla sladdar i bakgrunden. Sedan hände det här också!

 

-En till julby köptes så klart. Dels beror det på att vi ville ha en liten jultomte som flög över byn med sina små renar, dels för att julbyn faktiskt hette Trondheim. -Fast den är inte sådär superlik Trondheim, den har ju ingen domkyrka till exempel, men jag tycker om den, den kanske ska spegla en liten söt bakgata? De hade även en som hette Bergen, med ett litet tåg som åkte fram och tillbaka, men just det elementet med ett tåg tänkte jag lösa till en annan jul. Planen är att förvandla vardagsrummet till ett litet jul-land med färger och ljus överallt. Jag tror att det kommer bli jättefint. Mer arbete återstår dock, pepparkakshuset ska göras klart i morgon, det är bara ett par polkagrisar som ska sättas fast för att göra det lite mer Hans & Greta-likt, sedan ska det upp det med. Julmaten ska lagas också, men det hinner vi prata mer om senare. 





Vet ni vad som är roligt med glassmaskiner då? -Att man inte kan lämna dem ensamma för länge, för då förökar de sig! Nejdå, jag hade faktiskt planerat att kassera min gamla trasiga glassmaskin och köpa mig två stereoglassmaskiner i stället. 
För några år sedan fick ju jag låna en glassmaskin av grannen eftersom jag seriöst inte hade någonting att göra den sommaren och hon tyckte att jag skulle kunna hitta på något skoj. Att göra egen glass tycker jag faktiskt är rätt skoj och när min blev utsliten förra sommaren köpte jag den jag fick låna av grannen, den fungerar fortfarande bra och kallas nu mera "gamla Bettan." Igår hittade jag en splitter ny glassmaskin som såg precis likadan ut och jag hade faktiskt haft i åtanke att skaffa en till, så den köpte jag. Det här är OBH Nordicas Tasty Duo som numera bara finns att få tag i på begagnatmarknaden, men andra märken på Duo-maskiner kanske finns att köpa nya, de här två ska testas efter nyår när frysen är lite mindre full i alla fall. 

Båda glassmaskinerna fick i alla fall plats i skåpet intill kylen och med lite tur får jag plats med alla serveringsmuggarna i frysboxen när det blir dags för glass igen!
I morgon ska projektet med att få till ett julfint vardagsrum igång på allvar i alla fall. Pepparkakshuset ska snyggas till med lite dörrfoder och fönsterkarmar, bokhyllan ska tömmas och fyllas med julpynt och så ska vi laga en jävlans massa god julmat! Köttfärsen ska fram först, huset ska nämligen fyllas av köttbullar... -Annars blir det inte bra, FULLT av köttbullar ska det vara, köttbullar är gott och bra och... Köttbulligt. 
Nu ska jag ta och städa iväg det sista av disken så att jag slipper göra detta i morgon, sedan blir det förberedelser för sängen. -Sköt om er!





fredag 15 december 2023

Avtagande bihåleinflammation och växande julby!

 

-Det är dagens rubrik! Julbyn, som i år får sällskap av mitt brygghus som jag köpte i Norge, har ju blivit en del av ett julkalenderprojekt som min syster ordnat till mig. -Den utökas lite varje dag fram till jul helt enkelt och på tisdag tänkte jag faktiskt köpa en del till till den.  Men såhär såg den ut när vi började, minus lite träd och invånare så klart och här kommer hur den ser ut i nuläget:



-Den växer till sig och ska väl snart installeras uppe på bokhyllan igen. 


Något mer som växer är min virkning. Det här ska med tiden bli en väska hade jag tänkt.


Materialet jag använder här är garnmattvarp och fodret kommer jag att göra av ett par gamla byxor jag aldrig kunnat ha, så det blir återbruk hela vägen!

Och i Onsdags upptäckte jag till min fasa att jag gått och blivit förkyld igen. Den här gången huvudsakligen bihåleinflammation som ställde till med feber och rinnsnuva hela resten av veckan. Nu är jag nästan återställd, men räknar nog ändå med att ta det lugnt helgen ut utifall att det skulle ta omtag. En sak vet jag i alla fall och det är att det i alla fall inte är samma helvetesförkylning som familjen drabbades av i september, det var bland det drygaste jag varit med om.

Således kommer lördagen att bli rätt lugn. Lite virkning, VR, kanske lite läsning. Inget hårt arbete ute i skogen direkt... Sköt om er nu!





tisdag 12 december 2023

Och i morgon kommer Lucia!

 

I morgon kommer hon, Lusse-brud och dagen innan har hon faktiskt preppat lite inför mys framför Luciamorgon! Det jag gjort är att jag tagit fram lite glöggkryddat te som jag hittade för ett tag sedan och pimpat upp det med lite apelsincest, clementinskal, nejlika och anis! Doften är helt okej och jag hoppas på bra resultat i morgon. Kompisarna från Japanskagruppen hade också skickat med systern lite goda teer som hon och jag kunde dricka senare. Ett chokladte som den ena kompisen vet att jag tycker bra om, hon känner mig väl alltför väl kan man tro. Ett annat var ett grönt te som den andra kompisen tagit med sig från Japan där hon kommer ifrån. Ska bli spännande att testa! Men i morgon förmiddag blir det Lussete i alla fall.

En annan grej jag planerar att göra till tradition i år är "Tomteplättar med Luciasylt" som min farmor kallade plättar med hjortronsylt för att få oss att äta mer av dem. Det fungerade och i morgon tänkte jag faktiskt göra en laddning till Luciamiddag. Funderar även på att lägga till farmors lingongrädde, förutsatt att vi har någon lingonsylt kvar förstås, men det här tror jag i alla fall blir bra.

I lucka 13 fanns också en liten vätte som får bo i vår växande julby. Och på tisdag (den 19 då) blir det julhandel, då får vi se vad jag hittar mer för kul till byn. Det kommer säkert att bli fint med tiden. I morgon ska jag i alla fall ta lite kort på vad som finns i min nuvarande julby och så får ni se den växa allteftersom. Nu ska jag i alla fall förbereda mig för sängen, kroppen säger att det börjar bli hög tid för det. Ta hand om er nu och kom ihåg att inte vara osams, även om tiderna blir kärva nu ett tag. 




måndag 11 december 2023

Julstämning på gång och planeringen i full gång!

 


Nu är det bara två dagar kvar till Lucia och julplaneringen är i full rullning. Klappar ska köpas och huset städas och fixas inför julen. Min julby ska få en ansiktslyftning i år eftersom jag planerar att köpa en julby till att ha tillsammans med den. Alternativt köpa till några småsaker! Jag tänkte åka in till Östersund den här veckan men vädret såg så tråkigt ut. Och i fredags tänkte jag åka till julmarknaden men bilen bråkade, så jag stannade hemma. Att åka buss nu när alla ska in och julhandla, helst med bussen, är inget jag riktigt orkar med så det kokar ner till att vi julhandlar lite nästa tisdag i stället. Då kan jag botanisera efter såväl julklappar som fler delar till julbyn och sådant trams 🧡

Och så ska vårens kurser planläggas och bokas in. Bankärendena ska göras och vårkurser bokas, sedan i april smäller det, då söker jag till fotografutbildningen och hoppas på det bästa. Tills dess blir det som förut, strökurser och CSN, och så ska jag se om jag inte kan boka in ett par körlektioner också! Jag behöver i alla fall inte oroa mig för att få tråkigt, det är ett som är säkert. 

På tal om att inte oroa sig för att ha tråkigt! I år gjorde min syrra en paketkalender till mig att längta efter varje dag fram till jul. Också roligt! Just nu sitter jag mest och tänker ljusa tankar om framtiden.Ljusa tankar behövs i mörkret, lika mycket som julbelysning behövs i en tid av mörker. Sköt om er tills nästa gång vi ses! 




torsdag 7 december 2023

Ständigt denna trötthet...

 

Kanske är det för att det är mörkertider och julen närmar sig som jag känner mig så fruktansvärt trött hela tiden, kanske beror det på mensen, på avgiftningen från sociala medier, på att jag sover, äter, rör mig fel? Något är det och jag ska ta reda på vad, så att min energi kan komma tillbaka snart. 

Det kan också vara så att jag också känner av den där inflationen som gör saker dyrare och undermedvetet kanske blir trött av det. Mycket spelar så klart in och som vanligt går det säkert över framåt våren igen.
Jag tog i alla fall rätt beslut med arkitekturen som jag tänkte återuppta vid ett annat tillfälle, jag känner att jag behöver lite enklare kurser som strökurser innan "the big bang" så att säga.

I morgon blir det i alla fall en sväng till min lilla stad för julmarknad, lite ärenden och klappjakt. Lite lunch med systern hinner jag säkert med också. Packa väskan och förbereda sig för sängen, sedan blir det inte mer idag. Hasta-kvasta!



onsdag 6 december 2023

23-12-06 -Prestationsångesten börjar äntligen ge sig!


Otroligt vad fel typ av lärare kan ställa till det för en person. Min prestationsångest från i våras har inte släppt förrän nu, vilket har känts lite trist. Att bannlysa sociala medier ett tag känns som en vinst, även om det kanske är lite tidigt att säga efter några dagar. Det känns i alla fall långt bättre att slippa allt tyckande, oavsett om det är positivt eller negativt. Det sätter lite för hög press på mig som faktiskt försöker jobba med att känna lägre press. Några dagar är som sagt lite kort tid att bedöma från så jag räknar kallt med tydligare resultat efter ungefär en månads tid. 
Jag har en positiv inställning och mår jag bättre och framförallt presterar bättre tänkte jag att jag skulle låta sociala medier få en dag varannan månad. På så sätt kan jag kolla lite på vad de jag bryr mig om gör samtidigt som all information inte hinner bli toxisk. Diverse slumpmässiga okända personers åsikter på sociala medier ger mig väldigt lite. Däremot blir jag glad över lite konstruktiv kritik som har någon sorts verklighetsförankring mer än "jomen jag TYCKER så". 
Konstruktiv kritik utan en massa onödigt kritiserande är vad som får världen att snurra helt enkelt.

Idag har virkningen växt. Jag bestämde mig igår för att ta fram den gamla plätten jag hade virkat och helt enkelt sammanfoga den med den jag har virkat nu. Just nu är det en skarv mitt på som jag är lite missnöjd med, men jag tror inte att det kommer att synas när väskan är färdig eftersom det är bottnen jag håller på med just nu. Lite jämnare kanske den kan få bli dock.

Andra advent står för dörren och med det har syrran bett mig dekorera årets pepparkakshus. Först köpte vi en tub kristyr, men eftersom jag är perfektionist (det hjälps inte!) tog den slut när jag "skissade", så det tjockare snölagret på taket är helt hemmagjord kristyr. Väggarna skulle behöva pimpas upp lite till, men annars är jag rätt nöjd med detta kletjobb. -Det blev till och med några chokladknappar över att fika på under filmkvällen sedan. 

 

Det som saknas nu är alltså lite snygga detaljer på väggar och fönster. Något jag tänkte göra med rosa och grön kristyr som jag köper i morgon eller på fredag. Lite polkagrisar till knutarna ska också införskaffas. Jag har haft Hans och Greta i åtanke i år, ett koncept jag använt flera gånger tidigare, men det är bara i år och någon gång tidigare jag lagt ner såhär mycket jobb på att få ett snötäckt tak. 
Utöver all kristyr och chokladknapparna ni ser har vi faktiskt använt oss av gelatinblad till fönsterrutor.
Gelatinblad har ju rätt vackra mönster i sig:


Och vi tror alltså att det kan bli lite häftigt med ett elektriskt ljus inne i pepparkakshuset när det väl är klart. 
I morgon blir det till att ta itu med vardagsrummet så att julbyn kan etableras på bokhyllan i sedvanlig ordning. I år tänkte jag låta huset jag köpte i Norge få vara en del av den. -Och så klart pepparkakshuset när det väl blir klart.

Fredag är det återigen dags för den årliga julmarknaden på Jamtli! Det är faktiskt något jag ser fram emot mycket för att jag älskar mysfaktorn. Jag tänkte att jag skulle åka in och ta bankärendet samtidigt, så att jag kan plugga som en människa efter jul. Diverse sjukdomar, skitväder och brist på mobilt bank-ID med mera har satt käppar i hjulet för mig hela hösten, något jag inte är så stolt över. Inte har prestationsångesten hjälpt mig heller.

Men på fredag ska jag lösa det, därefter tar jag lite lunch med systern, lägger väskor och sånt i bilen och tar en sväng till Jamtli för att ha det riktigt trevligt! Torsdagen får bli en städdag. Nu ska jag i alla fall ta det lugnt innan jag förbereder mig för sängen. Att varva ner innan man sover är väldigt viktigt. Sköt nu om er tills vi hörs igen. 







söndag 3 december 2023

En seg första advent

Idag har varit en väldigt trött dag då jag mest virkat och sett på film med familjen. Ett gammalt projekt ska göras om lite då jag tyckte att det började bli lite snett. Den är fortfarande i plättstadiet, men ska bli större innan jag börjar ta in den. Det gamla projektet ska bli en blomma som ska fästas på väskan hade jag tänkt. 

Det var också idag jag bestämde mig för att med våld vända dygnet rätt, så i morgon kliver jag upp tidigt och gör lite frukost. Sedan tar jag en promenad och städar lite innan jag ser över kurserna och lägger upp veckoplaneringen. 

Jag har också bestämt mig för att bannlysa allt toxiskt på nätet. Av dessa är det en jag kan tänka mig att använda om det kan ske utan toxisk inblandning och det är youtube. 


Sociala medier och nätforum innehåller i alltför stor utsträckning "åsikter" förklädda till "fakta" som är något jag fått allt mindre tolerans för med åren. Jag behöver inte mer sådant på nätet nu, jag hade nog med det på den tiden man hade konton på ställen liknande detta:

Lunarstorm, Helgon, Kamrat och allt vad de där ställena hette fungerade på samma sätt som dagens sociala medier med skillnaden att det mest var tonåringar som hängde där och smutskastade varandra på olika sätt. Möts vi möjligen av en hög "vuxenfjortisar" när vi är på sociala medier?
-Jag börjar tro det! På sådana ställen kunde man nämligen också räkna ut vad folk skulle skriva innan de skrev det. Det här känns toxiskt i längden och därför har jag valt att hålla mig undan från att vara där. 

Nu ska jag titta lite på VR innan jag tränar och går och knyter mig. I morgon är som sagt en ny och fräsch dag. Sköt om er!





Den här veckan har det inte hänt jättemycket

  Den här veckan började vi med att ta hand om äpplena vi fick av grannen förra lördagen. Det blev en hel del saker av dem! Torkade äppelri...