torsdag 28 december 2023

Böckerna utlästa, fler på gång!

Nu har jag läst ut de första två böckerna om Barnhans och hans vänner. Jag fick dem i julklapp eftersom jag pratat om dem tidigare och om hur mysiga jag tyckte att de var. Jag minns en psykolog jag gick till, -en som man faktiskt kan kalla för psykolog! Hon berättade att barnprogram och barnböcker ibland har förmågan att lätta upp stämningen när man mår lite dåligt. Något jag tycker stämmer in på de barnböcker och barnprogram som faktiskt har en handling både barn, ungdomar och vuxna kan känna igen sig i. Det tycker jag faktiskt att Barbro Lindgren lyckats med i de här två böckerna. "Vems lilla mössa flyger" som kom 1987 och så uppföljaren "korken flyger" från 1991 handlar båda om de små figurerna i Barnhans land och deras små livsfilosofier och enkla äventyr. På samma vis som i  A.A Milnes barnböcker om djuren i sjumilaskogen kan man känna igen varje karaktär som en sorts människa, både barn, ungdomar, vuxna och äldre beskrivs. Man får sig ett eller annat gott skratt åt karaktärernas små funderingar och uttalanden.

I mellanstadiet, troligen årskurs 4, läste de "korken flyger" för min klass. Föregångaren läste de inte eftersom den innehöll hela två svordomar på bokens alla 165 sidor. Båda svordomarna var språkligt korrekt placerade, en kom när en av karaktärerna, den rebelliska gummiapan Mack, blivit väckt av att Farbrornallen suttit och spelat musik högt ute på stranden mitt i natten. Mack hade blivit arg och kallat honom gubbjävel, det var det enda. I det andra fallet handlade det om någon av karaktärerna som fått en vansinnig idé, något Barbro beskrivit med: "då flög fan i honom!" -Så får man ju inte skriva i barnböcker. Vad konstigt att det säkert stod "jäklar" eller något liknande i uppföljaren. Eftersom jag var nyfiken på föregångaren bad jag mamma läsa den för mig i samma veva, så att man skulle kunna få någon sorts sammanhang.

Nu när jag beställde lite studielitteratur passade jag även på att köpa den senaste boken i den här serien. VLMF från 2020. Den är ju inte äldre än 3-4 år, så det blir intressant att se hur den ter sig mot de äldre böckerna! Tills dess tänkte jag läsa Aksel Lindströms "Vilddjuret" från 1960. Det är en av hans böcker som jag tänkt läsa men ännu inte hunnit med, så det blir intressant.


Den här kvällen blev det i alla fall en film, lite god ost och så fikonmarmelad. -För att det är helt okej att lyxa lite när man precis blivit frisk!

Jag har ju gått och haft någon märklig magsjuka som många skulle kalla "julbordsmage" som har gjort att magen pajat totalt. Idag har jag alltså inte ätit speciellt mycket, lite småplock bara, men annars mest sovit och sprungit på toaletten. På kvällskvisten hade allt gått över sånär som på en viss trötthetskänsla i magen som man ju lätt får efter en sånhär smäll. 

Som sagt har jag ätit ganska lite idag och på kvällen tog jag och smakade på ostbrickan vi köpte. Det är en tryffelost, en vällagrad cheddar och så en röd liecester. Till det en fikonmarmelad. Allt var väldigt gott och det var svårt att säga vilken jag tyckte var godast, det stod nog mellan Cheddarosten och tryffeln, men allt var väldigt gott. Snowdonia hette märket och kommer att kommas ihåg. 

Fredag i morgon, magen verkar lugn igen, nya äventyr väntar! Ses då, sköt om er nu!




 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Den här veckan har det inte hänt jättemycket

  Den här veckan började vi med att ta hand om äpplena vi fick av grannen förra lördagen. Det blev en hel del saker av dem! Torkade äppelri...