torsdag 25 februari 2021

ÅH så det är SÅN det er?!

Dagens heureka-moment kom när jag satt och lekte med kulramen igen då! Jag har säkert tagit upp det tidigare, men min största akilleshäl när jag pluggar eller när jag gör något överlag är att jag har en väldigt dålig koncentrationsförmåga. Idag tog jag fram matteboken för att se om jag kunde sätta min teori på prov här. 

Du ska kunna använda kulramen till alla fyra räknesätt och det är alltså upp till miljontal om du så vill. Grejen kommer i synnerhet när du multiplicerar och här har jag gjort en illustration:


Såhär funkar det. Om du ska multiplicera 8 med 7 ska du alltså dela in kulramen i två grupper, börja där. Längst upp har du nu ental, liksom längst ner. 

När du multiplicerar ska du ha 7 ental för varje multiplicering, du ska alltså dra fram 7 kulor på den nedre entalsraden  för varje kula du drar fram på den övre, tills de övre kulorna tar slut. Första gruppen à 7 går ju bra, men när du kommer till grupp 2 kommer du till en punkt där du måste byta ut dina ental mot ett 10-tal och dessutom håla 5 i huvudet eftersom 7-2= 5. Sådär ska du hålla på tills alla åtta kulor längst upp är slut och har du nu gjort rätt ska du ha 5 på R2 och 6 på R1 som alltså ger slutsumman 56. 

Det här kan du göra på många vis, men det kräver verkligen fokus och koncentration eftersom du måste hålla flera saker i huvudet samtidigt. Som jag sa ovan måste du ju ha en siffra i huvudet varje gång du får slut på ental för att kunna få rätt slutsumma. 

För min del känner jag att jag får ett bättre fokus och bättre koncentration när jag sitter med det här i alla fall en timma om dagen. Dessutom blir jag mer klartänkt och kan hålla mina spöken i styr. 

Så idag testade jag min koncentration ordentligt genom att ha TV:n igång samtidigt som jag satt och letade efter roliga tal i en av mina matteböcker. Sedan tog jag alltså fram kulramen och började tänka. För det är verkligen ett ämne där man SKA sitta och tänka och verkligen göra det, matematik. Bra för koncentrationen också, så jag tror att jag kan säga det här igen: A-O och Kullsta hade fel om mig. 

Hur gick det då? Det gick bra och jag har lärt mig något nytt 💪 Kort sagt:


-Och det kan du också vara, bara du har viljan att bli det! Ha en AWESOME kväll, nu ska jag göra lite annat! 😆

👃U💨
(Smell you later) 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Den här veckan har det inte hänt jättemycket

  Den här veckan började vi med att ta hand om äpplena vi fick av grannen förra lördagen. Det blev en hel del saker av dem! Torkade äppelri...