torsdag 29 februari 2024

En städdag fick vi till.


Eller jag fick åtminstone ordning på hyllan på toaletten, det tycker jag är ett framsteg. Små steg är trots allt också steg. Innan sängen kallar tänker jag i alla fall ta itu med vardagsrummet, så mycket skräp har det inte hunnit bli att det blir helt överväldigande i alla fall. -Positivt.

När jag småstädade hittade jag lite saker jag inte visste att jag hade, bland annat två ganska söta tavlor vi vann på ett lotteri en gång. Bra påminnelser när man känner sig hängig och lite trött.


Den med ängeln hänger på toalettskåpet och den med ugglan har jag faktiskt inte hittat någon given plats åt än eftersom jag hittat igen den ganska nyss. 

För ibland är det faktiskt lätt för den allra mest positiva människan att tappa tron på att det finns godhjärtade människor som utan baktanke kan tänka sig att hjälpa en medmänniska i nöd. Vi har alla våra brister och det är mänskligt, bara vi minns att det faktiskt finns människor som är godhjärtade och kravlöst älskande.

Jag pratade med min pappa om det här under en bilresa för ett par veckor sedan. Jag hade diskuterat änglar med en kompis och funderat på hur en ängel skulle se ut om man såg den. Som kristen tror man nog att änglar ser ut som de gör i bibeln (fyra vingar med en oändlig massa ögon), eller att de ser ut som människor med vingar och gloria. Dock är det inte helt sant och det var vi nog ganska eniga om, jag och pappa. Änglar finns mitt ibland oss, ser ut precis som oss men de har ett syfte i världen och det är att bevisa för den som tvivlar på det att det finns godhjärtade människor, bara man tar sig tid att se dem. Om änglar finns, finns det då också demoner? Självfallet! De vandrar också mitt bland oss och är ängelns raka motsats. De vill sprida hat och girighet men för den som inte glömmer hur man älskar sin nästa är de ingen match, har man lite koll känner man igen ondska på håll. -Det är det som är det tredje ögats sanna kraft.

Idag har jag lyckats få till en eller två pomodorosessioner innan koncentrationen tog slut och det var dags att handla. Ändå en timma och jag blev klar med en sak i alla fall, så jag kanske borde vara nöjd. -Inte helt nöjd med matematikprestationerna dock så det blir väl lite att bita i innan sängen. Nåja, idag är jag inte så mör i skallen att jag inte kan ägna 25 minuter åt det, så det får väl bli kvällens syssla. Sköt om er!






 

onsdag 28 februari 2024

Lite om veckan som varit och så en glad eftermiddag i min lilla stad!


I veckan som var fick jag äntligen tummen ur och började snickra lite smått på min Bullet journal. Novis som jag är ser det än så länge ganska ostrukturerat ut på vissa sidor, men det får vara så. Nedan ser ni alltså någon sorts register plus en animelista jag gjort. Såhär långt har det bara blivit en rewatch på hela Yu-gi-oh! Och eventuellt Yu-gi-oh GX framöver. Registret består mest i studier såhär långt.


Det ser som sagt lite rörigt ut eftersom jag bara lekte där i början men det kommer att bli bättre när jag kommer in i det. -Lite som med matten, det blir nog något bra av den också bara jag får tänka i fred 😉


I söndags bestämde jag mig för att festa till det med Sundae och då kom resten av familjen på att det behövdes en förrätt till en så snygg efterrätt. Det blev alltså lite festliga söndagsmackor och som efterrätt hemmagjord sundae på egensnickrad vaniljglass! Som tillbehör hade vi följande:

Syltade apelsinskal
Färska hallon och blåbär
Kinapuffar och så ett cocktailbär!

Jag tänkte lägga mandelspån på också, men det glömde jag bort så det fick bli såhär. Det här med att göra glass själv är inget märkvärdigt om man kan det, dessutom kan man ju göra skrytiga efterrätter till familjen!


Lördagen har jag helhjärtat ägnat åt att se på film eftersom det kom ett dödsbud som gjorde mig lite nedslagen. Det var väl lite därför jag ville försöka få till en mysig söndag efteråt ska jag väl erkänna.

Måndag och tisdag har däremot varit rätt produktiva, detta trots att ångest över saker som hänt förr fortfarande plågar mig då och då. En sak ska jag i alla fall ge min arbetsterapeut cred för och det var för att hon introducerade mig för pomodorotekniken som faktiskt hjälpt bra de där dagarna då man bara inte kan koncentrera sig. De dagarna behöver man ha en storebror som sitter där och säger "nu får du skärpa dig!" -Så tror jag de allra flesta är! 

Och i morse tänkte jag på ett uttryck min pappa brukar slänga sig med: "Det är tur att röven sitter fast, annars hade jag väl slarvat bort den också!" Det hela började med att jag för mitt liv inte kunde hitta mina hörlurar! Katastrofsmurfen i min skalle säger att den blivit kvar på någon buss eller blivit tappad på annat sätt, medan min logiska skalle säger "den ligger säkert någonstans. Lösningen fick bli att lägga typ 400 spänn på att köpa ett par nya när jag ändå var i stan i andra ärenden. Det är som sagt tur att röven sitter där den sitter så att jag inte behöver köpa en ny sådan också! 

Men i eftermiddag blev det i alla fall Östersund. Till att börja med stannade vi till i Stugun för en liten lunch bestående av korv med bröd och lite Guldus. Cuba Cola fick jag också smaka igen för första gången på ett bra tag. Sedan tog vi oss in till Östersund, sakta men säkert.
Först for vi till banken för att göra några ärenden samtidigt som vi plockade upp syrran som jobbar inne i centrala stan. Därefter kom vi till Elgiganten för elektronikshopping!

Innan vi kom in till stan såg vi att någon varit ytterst kreativ med sin kritik av dagen. Kanske var personen bajsnödig, eller så hade hen bara en ren skitdag. Feedback hade i alla fall lämnats på en betongvägg såg vi.

 

-På tal om röven och sånt som har med den att göra då. Jag kan tycka att klotter av olika slag är väldigt intressant och roligt ibland, beroende på vad det står och var det sitter. Det här rörde sig nog bara om någon unge som hade tråkigt och samtidigt råkade ha någon penna på sig. 

-Elgiganten var det! Jag behövde ju nya hörlurar och så skulle jag ju hämta mitt nya VR-set som jag väntat på sedan i fredags. Ett tag kom katastrofsmurfen igen och sa saker som stressade upp mig, typ "men tänk om den inte är kvar nu då, det kan ju vara för sent att hämta den!! -Det var ingen fara med det i alla fall, det var bara jag som hade tänkt för mycket igen!

-Medan vi ändå var där tittade vi på lite överdrivet snofsiga köksmaskiner. Exempelvis kaffemaskiner som dem man ser på baristarestauranger, samt andra rymdskeppsliknande saker. Jag får väl erkänna att jag tyckte att det var rätt coolt att gå där och titta på all elektronik, men jag är ju också ganska nördig.


Den här lilla lådan tyckte jag var rätt häftig. Det är alltså kaffebönor och deras olika stadier. Först har vi de röda kaffebären som sedan omvandlas till råbönor som man rostar så att de blir sådär bruna och fina som kaffebönor brukar vara på bilder. Till sist har vi det färdigmalda kaffet där i den sista lilla lådan. Ovanför står lite information om kaffets stadier. Sedan har vi så klart några kaffekapslar av olika slag där också. Jag är inte så övertygad när det gäller kaffekapslar, jag tycker att det går lika bra att brygga det traditionellt, men jag tyckte att det var lite coolt. Det kan också bero på att jag inte varit in på Elgiganten på över 10 år av diverse skäl, bland annat har jag inte haft något ärende.

-Men idag hade jag två i alla fall! Här har vi mina hörlurar, som blev benvita den här gången (de ser lite ut som vaniljglass) och så det stora paketet så klart. Det som innehåller mitt VR-set. 



Det blev ett annat märke än syrrans. Hon har en Oculus Quest medan det här är en Pico 4. Jag valde den här mest för att de skröt så om den slimmade modellen och pankakslinserna. Än så länge är det för tidigt att göra en ordentlig review på den, men nu har jag i alla fall ett eget VR-set att leka med när jag behöver något att göra. Kvällen har ägnats helhjärtat åt att installera allt som ska installeras på den och så fort jag lägger mig lär jag ta med den för att se om det finns något trevligt att se på.
Förpackningen var i alla fall glansig och läcker, det tyckte jag 😀 Jag är glad med andra ord!

Och är man glad firar man ju, så vi tog en liten middag på MAX också. För min del blev det en kycklingburgare och en lyxshake! Nu orkar jag sällan äta en hel lyxshake själv så resten av familjen fick dela den med mig. En bra sak att fira med i alla fall och vi blev mätta och nöjda. 




-Efter MAX blev det stora Coop för att köpa lite fredagsmat och smörgåsmat. När jag är där köper jag alltid ostfrallor och smörgåsmat för att det inte finns på så många andra ställen. Syrran hade köpt lite nytt te också, så det blev te och mackor när vi kom hem. 

Och väl hemma var det dags för installation av VR-setet och så lite testkörning på det. Allt verkar fungera bra om man bortser från att kontrollerna är lite annorlunda mot Oculus kontroller, vilket innebär att man får vänja om sig en aning. Inget som inte går på ett kick i alla fall!
Den här enheten är ju mycket lättare än den andra eftersom den är lite tunnare


-Sedan är det en viss invänjning med att delen som håller fast skärmen mot huvudet är styv, vilket den inte är på Oculus Quest. Jag kommer att lära mig det här bara jag får sitta i någon timma med det. Helst utan att få nackspärr på kuppen 😆💪

Igår minns jag att min ångest över saker som varit kom och spökade igen. Den sa att matematik inte är något jag ska syssla med, det är ju ett stort hemskt monster som kommer att döda mig, dessutom påstår folk... Har jag någonsin brytt mig om folks påståenden? Inte speciellt mycket! Så jag satt mig med några diagnoser och lekte loss och nu tror jag att jag snart kommer att ro i land det! Vad hade jag då för fog till att ha ångest kan man undra? Nåväl, det kanske är det som är mitt problem, att jag ibland tvivlar för att folk sått en massa tvivel i mig i alla tider, detta trots att familj, släkt och vänner vetat att jag varit lika god som någon annan. Dösnack är ett ord man hör vad det är, det är dött snack som inte har någon mening, det som är meningslöst ska man inte bry sig om, för det kan man inte påverka. Därför har jag aldrig brytt mig om folks påståenden heller. Jag vet att det finns fler som ibland tvivlar på sin egen förmåga, kanske för att folk underskattat dem i alla tider och menat att man inte ska tro att man är något. Jag vill faktiskt formulera om det där. Det är helt sant att man inte ska tro att man är något, för det är faktiskt något man ska ha klart för sig, man ska VETA att man är något. Den som vet vem den är kan ingen lura för ser man sig själv med ärliga ögon kan man också se andra på samma sätt och det är då man lär sig se igenom folk. Tänk på det nästa gång det spökar på vinden, Bofinken! -Ja och ni andra också så klart, om ni någonsin tvivlar på er själva ska ni veta att ni är precis lika bra som någon annan, allt annat är kvalificerat dösnack.

Sköt om er och låt aldrig en själ få förmörka ert ljus. Det är inte värt kylan som kommer av deras skugga och innerst inne vet både du och jag att det är sant. Tills nästa gång vi ses. Ta hand om dig, sköt om dig och vet att du har samma värde som alla andra!





 

torsdag 22 februari 2024

Nu händer det grejer minsann!

 


Idag passerade maghaveriet sin sista fas, så jag tog ingen promenad, men jag hittade ändå någonting i brevlådan! -Min pomodorotimer! Nu har den äntligen kommit och eftersom jag sa att de fick slumpa fram en annan färg om de gröna var slut fick jag en blå. Det är egentligen bara en äggklocka man kan ha när man inte kan koncentrera sig, när man kan det får den sitta på kylskåpsdörren och vara äggklocka i stället, våra tenderar att paja eller försvinna hela tiden.

Ingen timetimer kanske, men den funkar bra till det jag ska ha den till. Mer fancy än så behöver det faktiskt inte vara. Visuella timers kom från början fram som hjälpmedel till barn med koncentrationssvårigheter. Man menade att det var lättare för barnet att se ett visuellt fält symbolisera den tid man hade än att se en massa siffror. Det här är faktiskt en av de uppfinningar som är på väg att bryta sig ut ur hjälpmedelsavdelningen och in på den allmänna marknaden eftersom koncentrationssvårigheter blivit allt vanligare i alla åldrar. Vad det här beror på kan man ju spekulera mycket i, men klart är att det finns fler saker som distraherar nu än det funnits tidigare. Detta i synnerhet i den digitala världen där man överväldigas av information från alla möjliga håll i tid och otid.

I kväll har jag roat mig med att testa några pomodorosessioner och hur har det här gått? -Bra så klart, jag tycker att pomodoro är roligt och det ska ju vara roligt att lära sig!

Världens fränaste nyckelring kom med posten också! 

Milenniepusslet från Yu-gi-oh! Jag blev glad när jag såg att den var i 3D-design också, ibland kan den nämligen komma i 2D och då blir den inte lika snygg.

Sedan har jag varit in på apoteket och köpt lite ögondroppar. Fick syn på lite kompisar samtidigt. Igår träffade jag också en kompis, så en sak är jag säker på och det är att jag inte är ensam i alla fall, folk tycker om mig och pratar gärna med mig, även om jag vissa dagar får för mig annat... Kanske jag skulle sluta få för mig annat?

Sköt om er nu, livet är inte lätt för alla, en del är det extra svårt för och till dig som har det lite extra svårt just nu vill jag bara säga: Ta kommandot! Den enda som styr ditt liv och hur det ska vara är du! Har du fått för dig något annat är det bara för att du har fel tankesätt!









onsdag 21 februari 2024

En onsdag i min lilla stad!



Idag har jag varit omgiven av en massa glada budskap, men jag tror att dessa tre varit vad som känts ha ramat in dagen bäst. "Idag bestämde jag mig för att vara glad!" stod det på en lapp på väggen i studiegården och lite så kände jag idag. Jag bestämde mig för att inte bry mig om den negativa energi som försöker komma in i mitt liv. Jag har visserligen känt mig lite småtrög och ouppmärksam idag, men på det hela taget har jag faktiskt varit glad!

Till lunchen tog jag med mig syrran till en färgsprakande italiensk restaurang jag hittade i ett gatuhörn. Det var där jag hittade de två andra citaten. Allt som gör oss lite gladare är värt att föreviga i min blogg!





Den här italienska restaurangen gjorde i alla fall mig lite gladare med alla sina färger! Maten var god, personalen trevlig och jag villig att ge den i alla fall 4/5 brödrostar. Nästa gång tror jag att jag vill äta tacos om vi inte äter på Lillänge när jag hämtar VR-setet åt veckan.

Det här med att testa lite olika restauranger tycker jag var en ganska bra idé. Just här hade baksidan en väldigt färgglad skylt så vi trodde att det var entrén. Hur det var tog vi oss in! 


En Caesarsallad och en vegopizza senare var vi helt redo för nästa steg! Inredningen tyckte jag om, speciellt konservburkarna där man lagt besticken!



-Ja, och så de färggranna väggdekorationerna som var överallt. Det var ganska trevligt här. Bokrean blev nästa steg innan vi gick till våra respektive göromål. Jag till studiegården, syrran till arbetet! Jag satt i studiegården i 10-20 minuter. Varför så kort tid? 10 minuter för handledning i alla fall, sedan tog jag en pomodorosession på 10 minuter för att sedan gå till bibblan och ta en till. Det här kändes som en väldigt bra strategi och jag fick veta vad jag behövde veta för veckan. 

Efter studiegården tog jag mig ner till Rituals, för att köpa lite grejer som vi kan ha när vi duschar. Lite kan man faktiskt unna sig när man får löning på fredag 💲
Efter Rituals kände jag mig trött och bestämde mig för att gå in på Coop och köpa bussfika för hemfärden. Därefter var jag faktiskt ganska nöjd med dagen. Ett nytt busskort bara så var allt bra.




-Och det är faktiskt något visst med att komma hem klockan 16 och det faktiskt är ljust ute, det får man ändå säga!




Så idag tog jag en liten shoppingrunda under bokrean, mycket för att jag ville gå på just bokrean och hitta den här boken som är... Det ska föreställa Lokes dagbok och är väl främst en bok riktad till barn, men jag som vikinganörd skrattar ganska gott åt stackarn. 
I en av de fornnordiska gudasagorna beskrivs det hur Loke på skämt smugit sig in till Tors vackra fru Sif när hon sov. Sif hade sitt långa gyllene hår utslaget över kudden som solstrålar runt hennes huvud. Loke var ju en ganska elak personlighet och just nu tänkte han driva lite genom att klippa av Sifs vackra lockar så att hon vaknade upp utan hår! Det här tyckte inte Tor om, inte alls! Han blev fullständigt vansinnig och hotade att bryta vartenda ben i Lokes kropp om han inte svor en dyr ed om att försöka förmå svartalverna att smida ett nytt hår åt Sif. Ett i rent guld!

I den här boken har Odin valt att ge Loke ett annat straff: nämligen att skicka ner Loke till jorden i en elvaårings kropp, där han måste göra goda gärningar och stå ut med Tor (som också blivit en elvaåring, en som uppenbarligen är väldigt bra på att fisa). Som föräldrar tjänar Heimdall och Hyrrokkin. -Det bästa är att inte ens fråga, läs den om ni känner er manade, den finns som fysisk bok och på Nextory. 

När jag köpte kroppsskrubbisar på Rituals fick jag dessutom en duschtvål som jag fick välja doft på själv. Jag hade velat ha doften "mehr" men den var den enda de inte hade sa hon lite sorgset (stackarn) så jag valde en annan favoritdoft i stället. -Hamam! Jag fick användning för den nästan direkt, då jag behövde uppsöka en toalett och tvålen på offentliga toaletter väldigt ofta luktar... Inte illa heller, men jag föredrar väl den här om jag ändå har den. 

Hittade även en liten rolig läslampa, en såndär man knäpper fast på boken. Jag hade en annan sorts sådan läslampa tidigare men den hade sedan många år gått sönder, så jag köpte en ny. -Världens minsta kontorslampa! 

Det blev faktiskt en lyckad dag, detta trots att magen verkar ha bestämt sig redan i morse för att balla ur. Det får helt enkelt bli en film och så tar jag med mig lite VR till sängen. Nästa vecka kommer troligen mitt alldeles egna VR-set, det blir spännande att sätta sig in i! Magen och min brist på struktur tar vi tag i i morgon. Sköt om er nu och lev ditt liv såsom du vill leva det! 





 

tisdag 20 februari 2024

Mindfulness-tisdag


Idag har större delen av dagen ägnats åt mindfulness och feelgood. Vissa dagar behövs ju det också! En bra början är att vakna tillsammans med en av dem man tycker allra bäst om i världen. I mitt fall, min guldklimp till katt!
I övrigt har jag börjat göra pappersblommor igen, mest för att jag fick ett sjok silkespapper sist jag köpte hudkräm och sånt. Det tar sin lilla tid och man blir kletig, men det är avkopplande! Det är väl det jag älskar med hantverk också, att det tar sin tid, men att det är oerhört meditativt.

-Något det i och för sig har gemensamt med matematik! Idag tog jag en lite kortare pomodoro på mellan 5-10 minuter och gjorde ett par mocktest eftersom jag inte vill torska på test som jag vet är betygsgrundande. I morgon tänkte jag ta med ett par böcker till Östersund och sätta mig där en stund. Runt 13-snåret tänkte jag sätta mig i studiegården och titta lite på olika uppgifter. Jag tänkte i alla fall klara det här nu, så får jag i alla fall in en nådastöt på den där inre rösten som sa till mig att matematik inte var min grej!

Eftersom min timer inte dykt upp än har jag använt timglaset idag, jag hade en väldigt kort session eftersom jag känner att jag kommer klara av saker och ting ändå. Idag har jag som sagt mest ägnat dagen åt mindfulness och feelgood. 



Lite lunch blev det i form av ett ondsint experiment med ägg! En äggrulle med ost, vitlök och lite goda kryddor närmare bestämt. Som kryddor hade jag oregano, lite soya och faktiskt lite stroganoffmix. Jag sa ju att det var ett ondsint experiment! Blev det gott? -Helt okej faktiskt men tyvärr för mycket ost, så konsistensen blev i min mening lite för svampig. 

Jag vet att jag ibland får höra en hel del för att jag fortfarande använder mig av pulversåser och dylikt, en del kommentarer har rent av varit otrevliga. Som tur är vet jag för det mesta när man sagt något för att vara otrevlig och när man sagt något som konstruktiv kritik så jag bryr mig egentligen bara om sistnämnda. Min halvsvampiga äggrulle smakade helt okej, däremot måste jag fundera på hur jag får till en krämigare konsistens på den! 




En liten lunchpromenad blev det också! När jag var ute hittade jag ganska stora spår från något hunddjur. Mest troligt en räv, då vi faktiskt har en ganska tjock rackare som springer här ibland och äter fågelmat. Eftersom det ju är februari har jag gissat på att det är en dräktig tik vi har här, så med lite tur får vi kanske se rävungar snart? -Så länge räven låter bli katten är jag nöjd! 

En kopp te och ett mattepass blev det sedan. Blocket jag har där är ett block jag använder till blandat klotter. Ett linjerat block som funkar till det mesta som sagt. Te är också bra, man tänker ju så bra av te, det säger i alla fal "fru anka!" 


Jag har ju kollat igenom några gamla pixiböcker i förra helgen. Älskar ju nostalgin i att sitta och titta på bilderna och läsa historierna från barndomen. En del tycker jag fortfarande om, exempelvis "fru ankas glada dag" från vilken uttrycket om teet kom. Fru anka hade dessutom rätt, man tänker så bra av te! 🦆😆 Kanske är det hennes fel att jag alltid tyckt om ankor också?

Det mesta av resten av dagen har jag faktiskt spenderat i syrrand VR-set. Mycket för att jag känt ett ganska starkt behov av att titta på diverse road trips och promenader åt alla håll. Idag har jag nog varit överallt och ingenstans samtidigt.


 Syrran har ju ett Oculus Quest som synes, det är det jag har på mig. Jag har faktiskt köpt mig ett pico-headset till senare. Nu säger folk att Oculus Quest är bättre när man till exempel ska spela VR-spel, men jag spelar nästan aldrig några digitala spel längre, så jag tror inte att det har någon större betydelse. Inte när man bara har den till att se på film och meditera ibland i alla fall.

Idag tog jag mig tid att sitta en stund med VR-setet faktiskt. Det blev lite olika promenader, bland annat genom ett kvällsbelyst Bergen, Trondheim en vanlig dag, kanske i mars/april eller nåt, några olika klipp från Östersund och Frösön och så var jag ju på jakt efter något intressant från Höga Kusten. Sistnämnda hittade jag inte så mycket på. 

Och i morgon blir det alltså min lilla stad igen. Jag vet inte om jag har tid att gå till banken, jag hade faktiskt inte tänkt vara där så länge den här gången. Eventuellt gå på bokrean och en sväng på Rituals. Lite lunch med syrran blir det nog också tid för. Nu ska jag bara luta mig tillbaka och ladda allt fullt innan jag hoppar in i duschen och går till sängs. Sköt om er nu, det tänker jag göra!



måndag 19 februari 2024

Första Pomodoro-testet


Idag provade jag att plugga med hjälp av en metod som heter Pomodorometoden och sägs fungera bra för att öka fokuseringen och intresset för uppgiften. Breaking news! -Det är sant!
Egentligen ska du ha en timer som täcker minst 25 minuter, men någon sådan har jag inte (än) så jag tog fram en gammal vän till mig, nämligen ett timglas på 5 minuter. Vänder du på den 5 gånger har du ju en pomodoro där. Efter en pomodoro tar du en hälsosam paus på 5 minuter. Vad menar man då med hälsosamma pauser?  Det är intressant och för att förklara det här bättre tänkte jag dela ett intressant Youtubeklipp:


Om du är som jag, en sån som lätt distraheras, då är det lätt att tänka "fan alltså, jag får ju inte ett skit gjort på dagarna!" Och då är det här faktiskt en bra metod. Du behöver absolut inte köpa dig en fancy-schmansy timetimer om det inte är nödvändigt. Just Timetimern är dessutom ganska dyr och som student har du kanske inte alltid råd att köpa en timer för 800 spänn bara för att den är visuell. Så länge du inte har väldiga koncentrationssvårigheter går det faktiskt att använda en äggklocka, eller som jag, ett litet timglas på 5 minuter som du vänder på ett par gånger. Kom bara ihåg att anpassa dina sessioner efter hur mycket du pallar med för stunden. 25 minuter är rekommenderat minimum för en bra pomodorosession. 

Han pratade ju om hälsosamma raster också, där kan man ju tänka på rasterna man hade i småskolan, då man gick ut och rörde på sig lite då och då, kanske hade man med sig något äpple eller någon riskaka att gnaga på medan man gjorde det. Här tänker jag såhär:

Du har 60 minuter på en timme, alltså ryms här fyra stycken sessioner. Mellan varje session bör du ta 5 minuters hälsosam rast. Tänk gärna skolgårdsrast här, det är en bra fotnot. Promenad, mindfulness, någon liten fika eller bara gå på toaletten. Ibland räcker det att sträcka på sig lite så är man klar för nästa sväng! 
Sedan finns en psykologisk term som heter "flow" också, det säger sig själv vad det är, när det flyter på och logiken säger då att om du har flow ska du naturligtvis fortsätta även om sessionen slutar mitt i detta. 

För mig fungerar pomodoro bäst helt analogt. Som han säger ska telefonen finnas i ett annat rum så att du inte frestas att svara på SMS eller andra aviseringar. En del har ju sociala medier i sin telefon, något som stjäl massor av tid och koncentration. Där funkar en appfri timer bättre, fast det finns så klart bra kombos.

Lite intressant att sätta sig in i det där, nu ska jag i alla fall äta lite mat och gå ut och göra något åt mitt ryggskott! Det bästa mot ryggskott är faktiskt fysisk aktivitet, plus att det är bra för kroppen också! Ta hand om er nu och kom ihåg att alla kan lära sig vad de vill, så länge man har motivationen vid liv! Lev väl! 



tisdag 13 februari 2024

Fettisdag med Exlearn!

 


Idag är det ju fettisdagen (som jag uttalar fet-tisdagen) och vi har som tradition att göra våra egna semlor eftersom de flesta köpesemlor har upplevts som för stora, för glutenpackade och så vidare. Bättre att baka eget, så att man kan skräddarsy dem efter behov. Javisst, media berättar om diverse varianter på semlor, men tycker man om att baka kan man väl lika gärna göra egna! Vi fick ihop en så stor sats att vi säkert kan göra lite annat kreativt av dem också. 

Lunch idag blev lite överbliven kycklingpasta och jag lär mig ju aldrig att man ska vara sparsam med att lägga på vatten när man värmer den i gryta...


-Det blev nån sorts kycklinggryta som ser ut som gulasch men smakar som Findus kycklingpasta...Det är ju processad mat men jag tycker att det är godare än Bullens Pilsnerkorv!

Jag har faktiskt haft en bra relation till Bullens, ett ganska okej tilltugg som man kan äta som nödmat har jag tänkt, men med åren har jag tyckt att smaken förändrats till det sämre, eller så har mina smaklökar förändrats till det bättre, något av dem är det. Om processat, då föredrar jag ändå frysmat, typ kycklingpastan på bilden... Som jag bara köper när jag känner mig tjock och lat ärligt talat, jag har till ungefär lika goda kycklingrätter själv, bara det att jag som sagt känt mig lite tjock och lat på sistone.


Och igår introducerades jag ju för den nya skolan och läroplattformen Exlearn! Jag var ärligt talat lite skeptisk till Arena i början, men jag har lärt mig att jag inte ska gå så mycket på det där med första intrycket. Jag minns när jag 2011 började studera på Primrose och till en början faktiskt var väldigt skeptisk eftersom det var så färgglatt, personalen var så engagerad och snäll att man nästan trodde att det fanns någon baktanke med det hela. Det gjorde det inte och Primrose blev tillsammans med Birka en av de bästa utbildningsformer jag varit på. Nu är jag återigen lite skeptisk till det här pedagogiska intrycket man får, igår blev jag lite fundersam över vad för sorts utbildning jag valt och hade lite smått svårt att tro att jag faktiskt kommer att läsa en matematikkurs på gymnasienivå! Läromedlet är väldigt pedagogiskt upplagt och jag är ju lite skeptisk till saker som tenderar att bli lite överpedagogiska. Mitt första intryck var väl "oj, det här blev nästan lite tramsigt!" 

Men då tänkte jag till igen. Jag lider av PTSD, är det så att det har med det att göra att jag upplevde det så just då? Med det i åtanke gick jag in på Exlearn och tittade lite till på läromedlet. Det är ju fortfarande en "anpassad utbildningsform" så att säga och just sånt som kallar sig "anpassat för dina behov" är vad jag en gång bränt mig på. 

Jag har ju en liten nervös rumpnisse inom mig, hans namn är Kent och han är väldigt skeptisk och rädd för att bli bränd. Idag när jag tittade i läroboken blev Kent lite orolig, så jag tog fram hans mycket goda vän Jenny. Hon är som Bamse, stor, stark och snäll. De gånger Kent blir orolig och nervös brukar Jenny ta honom i handen och säga "kom igen vännen, det är inget monster, det är bara du som tror det ibland. Och om det är ett monster, tänk om det är ett jättesnällt monster? -Man vet aldrig om man inte utforskar saker!" 

Jenny är bra för både mig och Kent, det är väl lite tack vare henne som jag valde att titta närmre på kursmaterialet. Tur att jag lyssnar mer på Jenny än på Kent, i alla fall för det mesta. 

Den där lilla sagan ser väl ut som att den är plockad ur någon PIXI-bok och kanske är den inspirerad av någon gammal pixisaga jag hört som barn. Det är bra för Kent att ha Jenny, och för mig att ha båda två kanske. I morgon tittar jag mer på det här och städar lite, det börjar behövas igen.
Ta hand om er nu, och kom ihåg att om ni har en liten nervös rumpnisse vid namn Kent i er är det alltid bra för honom att ha en stark och bra vän vid namn Jenny. Varje "Kent" kanske behöver en "Jenny" att stötta sig mot när det känns som värst så att man inte tror att alla skuggor man möter är elaka monster. -Det kan ju trots allt vara ett jättesnällt monster också, precis som Jenny sa. Det om det, ta hand om er nu!






måndag 12 februari 2024

Veckans vistelse i min lilla stad!


Idag klockan 15:00 var det introduktionsutbildning för matematikkursen, men eftersom det inte gick några lämpliga eftermiddagsbussar bestämde jag mig snabbt för att ta en förmiddag till att ta mig en titt på vad stadsborna hade för sig denna dag. -Och köpa hudkräm och sånt så klart!

Handkräm och doftspray i samma serie som min favoritparfym ska jag säga! Passade på att köpa en flaska till av parfymen också! I somras var vi ju in och tittade på Rituals om de hade någon ny trevlig sort och jag gillar ju det mesta de säljer, men min stående favorit än så länge är nog Ritual of Mehr som har en ton av citrus och cederträ. Så idag köpte jag tre varianter på Mehr helt enkelt, en parfymflaska då den gamla börjar ta slut, en rumsparfym och så klart en handkräm! Jag kan helt enkelt inte gå in i en affär utan att komma ut med sånt man kan kleta på händer och läppar, det är nära på omöjligt! 

Men det var först i slutet av dagen! Innan dess hade jag hunnit med lite andra små äventyr. Lunch med syrran på Sammurai, komma ihåg hur mätt man blir när man ätit buffé! Ta en liten promenad, dels för att bli av med den extrema mättnadskänslan, dels för att se vad folk har för sig och titta på lite fina hus så klart! Det är det jag tycker om med att promenera i städer, så många vackra hus, en del med detaljer inte alla tänker på.

Jaa, vad gjorde de i stan då? -Det där bland annat!

Min pappa hade en morbror som blev väldigt fundersam första gången han hörde talas om en snökanon. För honom som vandrat runt med snö upp till midjan för att hugga timmer i skogen fanns inga större nöjen med snö och att någon kunde hitta på något så vansinnigt som en maskin man gör snö med övergick hans förstånd. När jag såg att de placerat en snökanon på Stortorget som en del av ombyggnationen de håller på med, tänkte jag direkt på Ante. Vad hade han sagt om han följt med på den här promenaden? 

Varför de placerat en snökanon där har jag inte frågat, bara gissat. Min vilda gissning är att de försöker göra någon typ av vintertorg igen och blir det bra är det väl inget fel på det.

I badhusparken finns det alltid något roligt att se och fotografera och i veckan som var meddelade ju Östersunds Kommun att Vinterparken kommit igång igen. Man hade börjat bygga en borg vid strandkanten och en massa roliga saker ute på isen. Bland annat labyrinten på bilderna och en liten "vildget" som vi kallar dem här uppe. Det är alltså som en kälke som sitter fast i en lång påle som snurrar runt en annan påle så att kälken åker runt i cirklar lite som en enmanskarusell. 


Det här är i alla fall en liten islabyrint som finns ute på isen. Isvägen är också öppen och där åkte de långfärdsskridskor mot Frösön. Mycket folk i alla åldrar, vi stötte till och med på en britt som var på väg upp mot stan eller till järnvägsstationen. Han noterade hur fint allt var och som alltid när någon säger att det är fint i Östersund sträcker jag på mig lite och säger "jag vet!" -För det är fint och harmoniskt för det mesta!





På tal om bra fototillfällen var det ju en del kråkfåglar i farten och jag älskar ju kråkfåglar av alla slag. Här lyckades jag få ett kort på en liten kaja som satt och funderade på en gatlykta innan den såg oss och flög sin kos över sjön. 

När vi varit i parken färdigt gick vi skilda vägar en stund, syrran skulle till jobbet och jag hade fortfarande tid att slå ihjäl så jag tog en ganska lång promenad till biblioteket där jag satt mig och färglade en skiss innan jag kom på att det skulle vara skönt att bara ta det lugnt med en trevlig bok. Jag är nu sorten som både kan uppskatta talböcker och vanliga böcker, just idag blev det en talbok! Och varje gång jag lyssnar på böcker somnar jag till! Speciellt om jag inte har sovit så mycket innan och i natt sov jag bara med halva kroppen vad det kändes. Efter kanske två timmar på bibblan var det dags att gå till mötet och se hur upplägget såg ut. Just nu tycker jag om upplägget på så sätt att man tvingas åka dit en gång i veckan för att faktiskt få prata med någon om man kör fast! Innan jag gick därifrån för att ta bussen hem passade jag på att ta pulsen på läraren lite för att se vilken människotyp jag har att göra med och det ser faktiskt ut som att vi skulle kunna komma bra överens. I morgon ska jag titta lite närmare på schemat och berätta för CSN att jag bytt skolform så att de inte blir förvirrade igen. I år har det blivit några förvirrade rundor oss emellan, men det ska väl lösa sig. Just nu är jag faktiskt glad över att få lite mer tid i min lilla stad!

Efter skolan gick vi till Coop och avslutningsvis till Rituals. På väg ner dit var det lite tumult med en kvinna som jag förstod blivit misshandlad och stod och pratade med en väktare. När jag ser sådant brukar jag försöka att hålla mig därifrån för att inte bli indragen, speciellt om situationen är under kontroll. Efter Rituals tog vi bussen hem och åt lite middag i alla fall. Lite anime fick avsluta dagen idag, i övrigt känner jag mig mer än nöjd med allt idag. VR-setet får följa med mig till sängs med någon avslappnande film så är jag redo för sömn! Sköt om er nu! Livet är för kort för att slösas bort på onödigheter!








 

Den här veckan har det inte hänt jättemycket

  Den här veckan började vi med att ta hand om äpplena vi fick av grannen förra lördagen. Det blev en hel del saker av dem! Torkade äppelri...