måndag 9 oktober 2023

Förkylnings-efterskörd


Äntligen börjar förkylningsplågan från helvetet att ge sig! Efter två veckor fast i sängen med feber känns det faktiskt riktigt bra att vara på bättringsvägen. En tröst när man mått som sämst har väl varit att man har välsignats med världens snällaste katt och nu när vi börjat mata fåglarna igen har vi även fått besök av två stycken väldigt vackra ekorrar som förgyllt dagarna.

Men även om vi varit sjuka har inte aptiten tagit särskilt mycket stryk. Jag är en såndär jobbig typ som måste göra någonting på dagarna för att inte krevera, så maten har jag stått för, i alla fall så gott som hela tiden!


Torsdagen bjöd på plättar med min hemlagade hjortronsylt till. Sylten är lite speciell just för att den inte är så söt som den man köper. Annars kokar jag sylten som man brukar med bär och socker, det enda jag lägger till i det receptet är en tesked honung och lite mindre socker. Det blev populärt i alla fall.!
Fredagen bjöd på ugnsbakad fläskfilé med kryddmarinad. Jag sparade inte in på kryddorna eftersom jag visste att kryddor skrämmer bakterierna på flykten! Massor av lök och vitlök så klart och så en fräsch sallad på mangold och tomater till det. Lite sällskap fick rätten av potatishalvor och en god sås.

Det var egentligen glassbilsfredag den här helgen men vi är kanske snåla som inte delar med oss av det här till någon, det har varit riktigt påfrestande att vara sjuk i två veckor. Utöver matlagning de gånger man orkat har jag faktiskt fuskat lite också:



Halsont och envis hosta kureras bäst med varma och flytande saker, så vi köpte några paket "varma koppen" som togs till vid behov. Jag tycker nu inte om varma koppen som den ska tillagas (tillsätt bara vatten), så jag brukar spöka ut mina soppor med lite extra kryddor. Är det redda soppor brukar jag koka dem med mjölk i stället för vatten och så klart spöka till dem med kryddor. Minestronesoppan fick lite extra liv med tomatpuré och currypulver medan kycklingsoppan fick lite vitlökspulver, Currypulver och muskot. Gör man så blir det faktiskt fullt ätbart, speciellt om man kokar upp det på spisen! Ekonomiskt hållbart att föda en familj på är det dock inte, det här är som sagt mat man tar till när man inte har något annat. Lite som all annan pulvermat om man frågar mig som tycker om att laga mat.


-Och att baka! I lördags tröttnade jag på att ligga och glo tillsammans med katten så jag tog och gjorde slag i saken och bakade en stor sats vanniljdrömmar!







Mitt mål var att baka ca 100 stycken och fylla kakburken med dem, men helt full blev den ju inte. Jag vet inte om jag tycker att det gör något dock, det känns som att folk uppskattade gesten i alla fall. 
Under den här helgen hade vi även besök från Stockholm som jag nästan inte hann träffa alls, då jag är lika snål mot dem och inte gärna delar med mig av bakterierna... Utöver en och annan kram så klart. Jag antar att vi är släkt på något sätt, vi tycker helt enkelt om att kramas, även om jag hoppas att de inte blev förkylda nu.

Kommer jag att sova utan Cocillana i kväll tro? Chansen finns faktiskt då hostan inte hört av sig nämnvärt idag. En sak vet jag i alla fall, i morgon träder mitt nya schema i kraft, det blir roligt att ha något att göra igen! Sköt om er nu och håll er friska 💖💋








 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Den här veckan har det inte hänt jättemycket

  Den här veckan började vi med att ta hand om äpplena vi fick av grannen förra lördagen. Det blev en hel del saker av dem! Torkade äppelri...