lördag 12 juni 2021

10 dagars uppehåll, och vad har hänt?

 -En hel del, men bara en viss del som jag fått med på bild. 


Mest har vi varit i växthuset och grejat med våra växter sam så klart låtit själen växa lite också. Ja, växthus är ju ett ställe för saker att växa. Ja, jag vet, taket ska målas och putsas, det ska bli dammsugning i morgon i alla fall.



En annan som hållit sig i närheten är min kompis den svanslösa skatan. Hon var inte svanslös när hon kom hit, men efter ett bråk med ett par kråkor blev hon av med den och en hel del bröstfjädrar. Efter att vi tagit hand om stackaren ett tag har hon dock nästan återställts, sånär som på svansen som inte verkar växa tillbaka. Som tack brukar hon förgylla middagarna med att vara allmänt fåglig och rolig. Komma och nicka utanför fönstret eller bråka i någon buske när hon inte fått mat samtidigt som katten. Ja, har man skaffat sig skator ska man väl sköta om dem, sen får folk gräla på dem bäst de vill, jag blir ändå inte hälften så trött när jag ser mina kråkfåglar som när jag ser vissa människor.


Odlingen går fantastiskt bra och sköter vi den får vi massor med kål och sallad till sensommaren och hösten. Jordgubbar ser det också ut att bli om inget händer med plantorna. 


Och så har man varit på årets första loppis och hittat lite söta saker. Skeden här är ett fynd jag gjorde när vi var och letade datorgrejor i en av grannbyarna. Jämtlandspatriot som jag är köpte jag med mig den för en tjuga. Koppen har jag fått av min farmor för säkert över 20 år sedan, men jag tyckte att den gjorde sig bra tillsammans med skeden. Lite senare putsade jag av den med tandkräm så nu är den inte längre svart. 


I veckan som var köpte vi också lite mer tomater. Egentligen var jag på jakt efter en Toscanajordgubbe till, men man kan inte åka till en handelsträdgård och bara få med sig en sak, det är helt omöjligt. Lite tomater, jordgubbarna och så lite fina blommor kom hem då. Nu säger jag inte att jag bara köpt jordgubbarna för frukten, Toscana har ju som bekant fantastiska blommor när de sätter igång. Samma rosanyans som vildrosor och så ser själva jordgubbsblommorna (på alla sorter) ut lite som de där blommorna de hade i Smurffilmerna när man var liten. Simpla, men söta eftersom jag associerar dem med smurfarna. 



Lite god mat i form av stekt grillkött (för att det skulle regna precis när vi skulle grilla den dagen), hemmagjord potatissallad med väldigt mycket ramslök och kapris
och så lite gravad lax med ris och worcestershiresås eftersom jag var dum nog att glömma att köpa både klibbris och soya. Nu blev det ändå sushi eftersom det är RISET som är sushin, inte fisken. Sushi betyder ju syrat ris och ja, det är ju vinäger i riset som det ska vara för att få kallas sushiris. Gott var det hur som helst, men att äta riset med pinnar när det inte är fast nog, det går, men det kan ta ett par timmar, så en sked till det blir bra.
 





Skogsbad på det? Ja gärna! Vi gick ut i skogen och beundrade naturlivet och avslutade med en tripp ner till grannens brygga där jag doppade fötterna i vattnet och konstaterade att fjällfloden ännu inte gått förbi helt, det ska nog få gå ett par veckor till innan man kan simma! På vägen hem ramlade jag i en grop och fick ett blått knä. Så går det när man är en klant antar jag. Det gick bra, men min stolthet fick en mindre törn... Tur att man är professionell gropramlare och knämosare nu när man är vuxen, det var värre när man var liten och tyckte att sådant gjorde fruktansvärt ont. 





Sedan har jag faktiskt gått och funderat i många år på om det var värt att köpa en råsaftcentrifug, men sen har jag inte gått längre än till att tänka där. I veckan gick vi upp på farmors gamla vind och letade efter en pedestal till växterna samt en annan hushållsmaskin hon hade stoppat undan. Då såg jag den här saken som jag tog ner i tron om att det var någon sorts matberedare. Sedan fick jag veta att det där var en råstaftare från 70-talet eller något sådant. Dock saknas en del som jag inte vet var den är, men jag får väl leta... Eller köpa en ny, jag vet inte än. 

I morgon ska vi i alla fall dammsuga växthuset och stapla ved. Det blir säkert mer saker på agendan men det återkommer jag med senare. Sen lovar jag att komma igen lite oftare om tid finns, sommaren är en upptagen tid trots allt. Namaste 🙏







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Den här veckan har det inte hänt jättemycket

  Den här veckan började vi med att ta hand om äpplena vi fick av grannen förra lördagen. Det blev en hel del saker av dem! Torkade äppelri...