fredag 15 januari 2021

Ett argt inlägg för våra funktionsnedsatta (tung läsning, håll någon i handen)



För ett par år sedan gjorde jag ett mastodontprojekt om ett ämne som verkligen intresserar mig djupt, nämligen olika former av hospital, sinnesslöanstalter och dylikt som man hade i Sverige främst tack vare rasbiologin. Man menade att folk som var "lite som de var" inte skulle synas ute i samhället och då var det händigt att bara låsa in och tortera dem. I Jämtland fanns flera, välkända var väl Furuhagen och Frösöklinikerna. Ett annat ställe som låg i Västernorrland var Bodaborg, där man systematiskt steriliserade folk. Nu ska ni få höra en sak här:

"På anstalten Bodaborg fanns ett skolhem för de intagna under 16 år, därefter flyttades de till det så kallade arbetshemmet där de fick arbeta med anstaltens skötsel. Män arbetade med jordbruk, djurskötsel, trädgårdsarbete och skomakeri medan kvinnorna skötte köksarbete tvätt, städning, vävning och sömnad" 

Bodaborg hade en tillhörande skola nämligen, en "idiotskola" dit de intagna gick för att lära sig det som var nödvändigt för att senare bli drängar och pigor om ens det. 

Frösö kan beskyllas för oerhört mycket grymma saker, som att man band fast klienter som var stökiga, att man gav insulinchocker och steriliserade människor, det var helvetets innersta ring för många, men tidigare i år menade den moderate politikern Joel Nordqvist att man anlagt en massgrav för människor som varit intagna där och dött i spanska sjukan, vilket var enkelt att köpa eftersom man kunnat tro vad som helst om anrättningar som Frösö, Bodaborg och Furuhagen, men liken Nordqvist pratade om fanns numrerade i kyrkböckerna och en del har till och med skickats tillbaka till hemkommunerna. Så några anonyma massgravar fanns väl aldrig, men det hade kanske bara fattats, vilket man skulle kunna ta som en liten poäng till honom även om han säkert hade en dold agenda här, man vet aldrig med folk. 

Idag finns inte många spår kvar av dessa horribla anrättningar i det idylliska Sverige. Öhnet är numera bostadsområde sånär som en barnhabilitering, Bodaborg är ett äventyrshus och Furuhagen ligger i ruiner. Det som dock finns kvar som ett ruttet skal av allt det här är just konceptet "idiotskola" som idag är omdöpt till det lite mindre stigmatiserade "särskola" (snart dags att byta ut det igen) och om jag ska vara lite rättvis mot dem är det faktiskt inte fullt så inhumant, men grundtanken är fortfarande densamma: lär ungdomarna det allra nödvändigaste, sedan skickar vi ut dem som drängar och pigor åt Samhall eller någon annan daglig verksamhet. Jag vet allt det här eftersom jag faktiskt varit och sett hur de jobbar inom särskolan och det är så att man får kalla kårar när man ser vad som pågår med förnedring, psykisk misshandel och en allmän "sparka nedåt"-attityd. Att Sverige som enda land i norden ens har kvar särskolan, Gymnasiesärskolan och särvux är en av anledningarna till att jag verkligen skäms över att bo i Sverige som annars är ett helt otroligt land. Jag säger som min Schweiziske vän. Sverige är ett föregångsland på så många sätt, men när man ser på vissa saker vill man bara säga -visst kan ni, men ni kan så jävla mycket bättre!

Jag är för en nedläggning av hela särskolekonceptet då jag anser att det är en kvarleva av en tid då vi fortfarande höll på med lobotomi och sterilisering och till de som menar att det inte är så nu kan jag säga att det är lite snällare, det kan jag hålla med om, men mentaliteten och grundtanken med det här är precis lika rutten nu som då. Lugn nu, jag har en förklaring! 

Vi har råd att införa särskilt stöd i den vanliga skolan, i gymnasiet och i komvux. Sverige är ju ett av världens rikaste länder, det är inte där skon klämmer tror jag, det handlar nog om att man inte vill prata om det eftersom man vet varifrån det här kommer och att även om människor med sämre förutsättningar än du och jag fått det bättre med åren, lever den där andan kvar under ytan, att det är en fråga om vi och dem. Och att de aldrig ska kunna bli som oss. Det är skamligt om ni ursäktar, något annat ord finns inte. Och kom inte och säg till mig att "särskolan är bra för de som behöver den" för ingen behöver gå i särskola om vi inför särskilt stöd i den vanliga skolan i stället, det är totalt bullshit. 

Så, nu har min PTSD-arga lilla hjärna fått skrika av sig och nu känns det lite bättre. Jag hoppas att ni orkade läsa allt mitt gnäll här, det kändes som att det behövde komma ut. Nu kan jag, med ett lite lättare hjärta krypa ner i sängen med någon trevlig bok i stället för en massa myror i magen. Just nu ligger Anders Hansens "skärmhjärnan" och väntar på att bli läst, så jag ska väl inte svika Anders längre. God natt nu och en stor kram till dig som orkade traggla dig igenom allt et här, verkligen! 💪






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Den här veckan har det inte hänt jättemycket

  Den här veckan började vi med att ta hand om äpplena vi fick av grannen förra lördagen. Det blev en hel del saker av dem! Torkade äppelri...