måndag 30 oktober 2023

Idag har varit en fin måndag


Jag börjar förstå min katt lite. Det där med mental detox och mindfulness behöver man egentligen inte lära in, det finns faktiskt djupt inne i oss alla som en instinkt. Att förstå när kroppen behöver en paus, när du behöver stanna upp och ta in vad som händer här och nu. 
Det vi behöver lära oss när vi håller på med mindfulness är utöver det jag skrivit finns inom oss:

  • Att inte döma. 
  • Att ha tålamod. 
  • Att befria sig från förväntningar och prestationskrav.
  • Att acceptera
  • Att ha tillit.
  • Att inte sträva
  • Att släppa taget.

  • Jag började med mindfulness 2020 och kan inte säga att jag skött det alla gånger. Alla de här punkterna måste växa fram som en planta ur ett frö, det sker inte på en gång, men en dag vaknar du och inser att du faktiskt har det i dig.
    Att släppa taget och acceptera det som varit har varit centralt för mig som levt större delen av mitt liv i bitterhet över saker jag egentligen inte längre kan ändra på. Det som hänt har hänt, det som går att förändra är det du har framför dig.Dömande och bristande acceptans är saker som väger tungt i den mentala ryggsäcken, varför det bästa är att bara lasta ur dem. Förväntningar leder till prestationskrav och det kan leda till en ökad risk för misslyckande och besvikelse. Det är bra att ha goda förväntningar, men ha dem på en normal nivå, allt för att slippa bli besviken. Sträva inte efter ständig kontroll, eller för den delen efter att vara bäst, det räcker faktiskt gott att vara bra och låta resten bero. Du duger och är bra precis som du är och det är det du ska komma fram till när du håller på med mindfulness. Du är här och nu och det i sig är en gåva du fått av livet självt. Släpp taget om det oviktiga för att ge plats åt det som betyder något. Om du inte gör det kommer livet att bli mer komplext än det redan är.

  • Mindfulness handlar alltså om att öva in konsten att leva och öva bort konsten att existera utan att leva fullt ut. Konsten att förstå att livet faktiskt är något som pågår nu och inte i framtiden eller i det förflutna. Vi är alla värda att förstå det här, livet är trots allt det viktigaste vi har 💖

  • ~🌸Namaskar☮~
    🙏Namaste🙏

söndag 29 oktober 2023

Ett axplock från helgen -Och torsdagen




Den här helgen har varit bra! Fredagsmiddagen bestod i marinerad rostbiff som legat skivad i kylen sedan gårdagen. Till den hade vi en god sås och lite gelé. Sallad och potatis så var det grejat.

Lördagen bestod i att städa ur rummet lite skräp som legat där medan jag varit sjuk. Storstädning med andra ord och både jag och katten är glada!




Idag, söndag testade jag en av de där Thaikuberna jag köpte åt mig och syrran på Stora Coop. Det här var en indisk kub med Tikka Masala-kyckling och jasmineris. Riktigt stark vilket passar en kall dag. Lite vedhantering efter det och vi stod oss rätt bra. Utöver det har det varit en lat dag med film varvat med städning och lite färgläggning. Ibland får man vara lite ledig också!



                                                      
Och i förra veckan käkade vi något jag tycker är väldigt gott, men som en del tycker är äckligt och det är paltbröd med fläsk och vitsås. Hatare får hata bäst de vill, jag tycker att det är jättegott. 

Och hur blir det med sociala medier den här veckan? Jag tänker faktiskt minimera mitt användande av alla plattformar som har kommentarsfält. Jag har visserligen appar på datorn som tar bort både kommentarsfält och nyhetsflöden, men de apparna verkar inte fungera i telefonen i nuläget så jag tänker faktiskt behålla det humör jag vaknade på i morse, det kändes som ett bra flyt som jag gärna stannar kvar i. Ingen bak-söndag just idag, men en bak-måndag är inplanerad eftersom vi behöver köpa lite material till baket. 

Jag har alltså bestämt mig för att undvika toxicitet den här veckan också. Detta för att ha energi över till annat. Du får väldigt lite energi över om du ger den till något toxiskt helt enkelt. Här har vi i alla fall 10 saker jag kommer att yxa:

  • Egoism
  • Faktaresistens och mytomani
  • Desinformation
  • Svartsjuka och manipulation
  • Överdriven missunnsamhet
  • Besser-lesserwisserism
  • Konfliktsökande och drama
  • Skvaller
  • Passiv aggressivitet och negativt tänkande
  • Onödigt gnäll
Dessa saker ser man alltför mycket av nästan överallt och jag vet inte om man behöver förklara dem närmre, de är i alla fall inte bra för själen. 
Jag kan väl lägga till dessa punkter här också, även om jag tror att det faller in på i stort sett alla 10. 
  • Narcissister
  • psykopater och sociopater
Båda dessa sorter sysslar med desinformation, svartsjuka, manipulation och så vidare, de kvalar in på listan ganska bra. Dessvärre har sociala medier möjliggjort för dessa att nå ut till fler och just nu har jag nolltolerans mot den typen av människor och miljöer. Jag har dessutom en hel del annat att stå i. Sköt om er nu! 




onsdag 25 oktober 2023

Idag tänkte jag på det här med mental detox!

 

Bilden är framgooglad och alltså inte tagen av mig.

Jag nämnde ju tidigare att jag fuskat en del med min mindfulness och med att ta hand om mig själv. Nu har hösten börjat övergå i vinter och det är ungefär då man gärna vill känna sig låg mentalt. För mig kommer det här gärna som en gammal vana, även om jag vet att jag har vänner runt mig som älskar mig, som då och då berättar att de uppskattar mitt sällskap och ibland till och med saknar det. Det är skönt att veta att man är behövd. Det fanns ju en tid då man tvivlade på att folk faktiskt menade det när de sa sådana saker. Den tiden är som tur är över sedan länge, även om den ibland vill göra sig påmind.

Visst är det lite underligt, det där med mindfulness. Att vi måste lära oss något som borde vara instinktivt. Jag bor nära älven och brukar ibland sitta vid den och meditera vilket brukar få min katt att se fundersamt på mig som för att säga "behöver du lära dig det där? Det där trodde jag alla kunde!" Jag får ibland för mig att djuren många gånger funderar över vad vi människor fyller för syfte och kanske framförallt vad vi håller på med! I deras värld kanske det allra nödvändigaste är att äta, sova och leva. Ett normalt liv kanske, men vi har med tiden förvrängts till en sort som tycker att stress och ångest är nödvändigt för ett välfungerande liv. Är det verkligen det? Kanske borde vi ställa oss själva frågan vad vi håller på med och vad vi fyller för syfte, för jag tror att vi alla fyller ett syfte annars skulle vi inte vara här! Allt handlar bara om att ta reda på saker. 

Jag har många väldigt kloka vänner och en av dem sa till mig en gång att en vis människa vet att det stressar att inte ha koll. Tar man bara in en del av sin totala omgivning kommer man till slut att inse att man inte har så mycket koll och det kommer leda till en massa onödig stress. Att lägga fokus på saker man egentligen inte kan göra mycket åt leder också till onödig stress och en liggande åtta av "varför" som aldrig kommer att möta ett "därför". Det ligger en hel del i det där. Petitesser och detaljer är visst bra för att skapa en helhet, men för att dessa ska fylla en vettig funktion måste man se saker från ett helhetsperspektiv och ta in hela omgivningen i stället. 

Det är kanske lite det medveten närvaro handlar om. Att inse att livet är något som pågår här och nu, inte i framtiden eller i det förflutna. Dessa två är bara stöttande karaktärer medan ditt nu är huvudkaraktären i ditt liv, vad du alltså ska lägga mest fokus på. 
Mindfulness kan många gånger tolkas som flum, men det ser jag lite som en misstolkning eftersom det faktiskt handlar om att aktivera sina sinnen för att lättare kunna leva livet fullt ut. Inom sjukvården används metoden för att lindra stress -och ångestrelaterade problem. Inom sjukvården brukar man kombinera detta med KBT eller något som kallas neuro Act som båda handlar om att söka inom sig själv efter vad som egentligen orsakat de problem man nu har. 

Den här kloka vännen jag har brukar ofta säga att jag går för mycket på helspänn när jag är ute bland folk, att jag inte verkar tro att jag duger som jag är. Ibland tror jag att det är så det är. Jag tar inte alltid in hela omgivningen utan går runt med tunnelseende, kanske för att jag är överspänd och behöver varva ner. I mitt fall kanske det är bra att träna lite på det varje dag, på att faktiskt se att världen faktiskt är större än man tror. -Kanske framförallt djupare. Ta hand om er nu, det har jag glömt att göra nu ett tag, men jag tänker ändra på det och försöka leva mer i nuet. Gör det du med! 💖


tisdag 24 oktober 2023

Planeringsdag + en eftermiddag i min lilla stad!


Idag har planeringslampan lyst flitigt för mig. Det känns som att resten av veckan blir bra om jag planerar rätt och det kan vara så att jag för en gångs skull gjort det. Vegansk lunch i form av bönsalsa med ris, något jag har dåliga minnen av sedan tidigare då jag faktiskt aldrig ätit någon veganmat som jag tyckt om sånär som på några undantag i form av olika sorters sallad så klart.
Det här tyckte jag om i alla fall och mätt blev jag vilket var mitt mål. Efter det här kunde jag fortsätta planera! 

Och eftermiddagen bjöd på en liten stadsresa! Att åka in till Östersund när det är mörkt är lite mindre mysigt än att göra det på en ljus dag så då får man mysa till det i bilen i stället


Ett täcke och en stor kopp Frösö Blomster fick det bli. Jag är rätt nöjd med inköpet av emaljmuggen med Trondheimsmotiv ändå, emaljmuggar håller lite bättre än porslin när man är ute och reser. Fler lär det bli framöver bara jag hittar lite roliga motiv. 




Det ryms ju inte bara te i den här muggen utan också Trocadero, eller "Norrlands svar på Coca-Cola" som en kille sa till mig en gång. Det har väl blivit ett signum för Norrland, Trocadero men den är tydligen uppfunnen i Malmö. Nåja, det spelar en mindre roll, för mig är Trocadero väldigt Norrländskt men inte som hjortron så klart. 

När vi var i Östersund passade vi på att åka till stora Coop för att införskaffa lite mat och andra förnödenheter. Det kändes som en bra resa där vi fick mycket gjort. Köpte en del kycklingbaserad mat som vi kycklingmonster kan äta på när vi inte orkar laga någon riktig mat. Spett, nuggets och några thaikuber blev det så nu ska vi väl stå oss. 




En ostfralla med skinka och basilika blev en bra avslutning på kvällen. Ostfrallor har vi blivit allt mindre bortskämda med så vi tänkte att det var dags. En annan sak jag kände att det var dags för var en tub med nostalgi:

 

Den här tror jag inte att jag haft hemma sedan jag var barn, men jag minns doften från när jag var barn då den fanns hemma hos de flesta jag hängde hos. Jag tror att jag har hört det förr men inte tänkt på det, men den är tydligen gjord i Östersund. En nostalgisk doft som påminner om min farmor har den i alla fall och nu fick jag för mig att jag ville börja använda den igen. Jag har perioder då jag använder handkräm hela tiden och perioder då jag glömmer det och svär över att jag har nariga och torra händer i stället.

Ingen tur till banken den här gången, men jag tror att jag kommer hinna med det en annan gång, det är egentligen ingen större brådska just där och jag är väl inte helt frisk från förkylningen än heller.

Vad mer har hänt? Jag har tagit upp meditationen och affirmationerna igen eftersom jag fuskat lite för mycket med det. Och så sömnen! I kväll hoppar jag nog träningen och går och sover direkt, en dag mer eller mindre gör inget. Sköt om er nu!




måndag 23 oktober 2023

Äntligen börjar prestationsångesten att släppa!


 -Så ni får en bild på lördagens kladdkaka som några släktingar kom hit och bjöd oss på. God för att vara köpekaka! 


Idag fyllde min lilla stad hela 337 år. Östersund grundades alltså den 23 oktober 1786 av kung Gustav III efter att han köpt åt sig odensalaböndernas utmarker vid Östersundet. Det hade kommit upp flera andra förslag innan man slutligen bestämde sig, bland annat Huså, Ede, Krokom och Sunne. Frösön var också på tal, men man ansåg att den inte låg strategiskt rätt. Det fanns nämligen en god anledning att anlägga en stad i Jämtland just vid den här tiden. Det var för att försöka göra handeln mellan Jämtland och Norska Tröndelag svårare, eftersom man helst inte såg att Jämtland blev "förnorskat" igen. 
Gustav III hade ganska många idéer för sig. Utöver att av strategiska skäl grunda Östersund, som idag räknas till en av Sveriges mysigaste städer var det till exempel han som bestämde att en kanal skulle grävas från Ragundasjön för att timret lättare skulle kunna forslas till Sundsvall. Vad han inte visste var att marken i det området bestod av en sorts fin sand som vi i trakten kallar "mjöla". Av namnet att döma förstår ni säkert var det ledde. Ragundasjön tömdes helt och hållet eftersom mjölan eroderade bort. Något som klassats som en av Sveriges största naturkatastrofer. Folk var arga ända in på 1970-talet över det här, mycket för att man aldrig fick klart för sig vem som skulle bära den största skulden. 

Idag har Östersund goda förbindelser med Tröndelag, något jag inte tror att Stockholm misstycker över, de tjänar också på det trots allt. Sjöbotten där Ragundasjön låg har blivit bebodd mark där bland annat Hammarstrand ligger. Delar av byn jag bor i låg också på sjöbottnen och vi brukar faktiskt prata om det när vi åker genom byn. "Där brukade man förtöja båtarna innan sjön försvann och där gick vattenlinjen ungefär." Brukar vi resonera. Det här med historia är ett verkligt intressant ämne!

På tal om historia har jag faktiskt satt igång Historia 2 igen. Min prestationsångest från Naturkunskapskursen har börjat ge upp sitt järngrepp om mig och jag känner nu att jag faktiskt börjar få tillbaka gnistan för att plugga igen. Jag vet ju att folk lär ut på olika sätt, men ibland tror jag att vissa inlärningstekniker skapar mer prestationsångest än prestationspepp och det är ju så klart inte meningen. Jag minns att jag satt och skrev med mina platslärare och min rektor i Östersund om det här väldigt länge och de var väldigt förstående. De har säkert sett många elever med prestationsångest, kanske en och annan med PTSD också.

 
Den där PTSD:n vill jag vissa dagar bara kasta i soporna och elda upp. Den har mest varit till hinder ändå! Trots det vet jag att det jag varit med om är ganska lindrigt. Jag har träffat människor som varit med om saker ingen förtjänar att vara med om och jag förstår kanske inte alltid vilken enorm tur jag hade som har haft det stöd jag haft från släkt och vänner. Ibland också från vissa av mina grundskolelärare. Jag tänker speciellt på en lärare som faktiskt rakt ut sa till en av mina "hjälplärare" att jag säkert skulle klara mig bra utan henne om hon bara gav mig en sportslig chans. Till en början trodde jag verkligen inte att jag kunde klara mig utan hjälp, men det visade han mig att jag kunde och det är jag jättetacksam över. 

Och kanske är det sådana som den här läraren som faktiskt visar elever att man kan komma över prestationsångest också? Vem vet! En sak vet jag i alla fall just nu och det är att jag behöver sätta igång med kvällsrutinerna. Sköt om er nu! 






torsdag 19 oktober 2023

Den första snön kom för några dagar sedan!


I tisdags kom så den första snön och jag svor lite över att jag inte hade någon ost hemma förutom en väldigt vällagrad norrlandsost som säkert hade fungerat. Det fick bli en Poutine utan ost för min del. Varför Poutine? Jo för att det är relativt fett och värmer när det är kallt. Ger också halsbränna, men det är en annan sak.

Den här veckan har jag sovit och lagat mat alltså, så det har varit en väldigt lat vecka. Förmodligen håller kroppen på att återhämta sig från förkylningen, så dygnen har väl varit som de varit den här veckan. Plugget då? Lite bättre. I morgon ska jag skicka en introduktion till historiekursen och dränka prestationsångesten. Jag tänker att det är lika bra att göra det så snabbt som möjligt så att den inte biter sig fast alltför hårt. 

En sak jag blivit klar med så att jag kan påbörja ett nytt projekt nu är det här:

-Regnbågssockarna! Stickade i Raggigarnet Rainbow Twist som jag tidigare också stickat en väldigt skön och stor halsduk av. Ingen märkvärdig teknik heller, jag har använt resårstickning för att skapa ett rutmönster över hela sockan utom på hälen som är delvis slätstickad. Jag räknade med att det skulle gå ungefär två nystan till det här projektet. 16 maskor på varje sticka är vad som gäller. Klassiska resårkanaler i skaften gör strumporna både sköna och snygga. Mitt fjärde par sedan 2020 så jag får väl sticka fler. Jag har redan ockuperat stickorna med ett helt nytt projekt  som jag åtog mig som en utmaning. Det om det, det blir i alla fall ett par strumpor till och jag har faktiskt redan börjat botanisera bland de mönster som finns i huset. Kanske finns det något i någon bok som jag kan använda? 

I morgon är det i alla fall städdag, restdag och glassbilsfredag! Vi har redan fredagen utstakad och det känns faktiskt inte helt fel! Sköt om er nu så berättar jag mer om melonsockarna en annan dag! 





 

måndag 16 oktober 2023

Helgen i ett nötskal!


Äntligen kan jag säga att jag är frisk! I natt sov jag hela natten utan medicin vilket jag inte känner mig bortskämd med under den här hemska förkylningen!
Hur har helgen varit? -Bra måste jag väl säga! Lite restplugg och kvalitetstid med familjen men tyvärr inget bakande. Får styra upp det i morgon som kompensation. 

Söndagen bjöd i alla fall på road trip över vackra Kullsta där djuren såg ut att ha en väldigt mysig söndag!


Byn är visserligen inte lika livfull som den en gång varit, men det är fortfarande väldigt fint här med bergen nästan inpå knuten.

Och hela byn var full av såväl hjortdjur som olika sorters fåglar. Hela slätten bakom rådjuren här kryllade av svanar och kanadagäss som antagligen vilade upp sig inför den långa höstfärden. Allt som allt såg vi åtta rådjur i hela byn så de lever och har det bra! 



Inte bara rådjur såg vi i byn utan också de här två älgarna som gick på bete en liten bit från Lillskogen. De såg så harmoniska ut att jag var tvungen att ta ett litet kort på dem även om det blev lite suddigt på håll. 


Söndagen avslutades med lite riktig soppa, alltså inte pulversoppa från varma koppen som jag annars levt på under förkylningen. Potatis och purjolökssoppa är det här, ingenting slår hemlagad mat. Kanske är det för att jag anser att hemlagat är oslagbart som jag tycker så mycket om både att laga mat och att baka. 

Höst betyder dessutom hantverk och just nu är det stickning och UFO:n som gäller. 

  • En tå till den sista av regnbågsstrumporna, sedan är de klara.
  • Ett nytt sockprojekt i form av Ateljé Margarethas melonsockar som jag fick ett mönster till för ett bra tag sedan.
  • Bandet "Fire & Ice 2.0" som ligger på Corona ska vävas klart.
I övrigt har jag lite saker på planeringen också. Jag har ju trätt Ivory helt fel så henne får jag eventuellt trä om tills jag ska använda henne, men det blir inte än på länge så jag kommer troligen att stoppa undan henne ett tag. Däremot kanske knyppeldynan åker fram en sväng, det får vi allt se. Det viktigaste att bli klar med nu är stickningen som säkert blir klar under någon film vilken dag som helst. Sedan kan jag börja med melonerna! 

Nu vet jag i alla fall vad jag ska hitta på och det är att jag ska ta och skriva klart om mina byggnader. I morgon blir det lite källhänvisning på historieuppdraget så ska de också in. Jag hoppas de är nöjda nu, jag har inte kunnat jobba som folk på ett tag så jag har lite prestationsångest faktiskt. I ärlighetens namn har väl den stått i vägen för mina studier nästan hela våren, mycket på grund av ett ångestpåslag i Maj som inte ville ge sig. Som tur är gav det sig till slut, efter några månaders slit med mindfulness och affirmationer mjuknade allt och nu är jag tillbaka på banan. I morgon blir det byggnader, resten är historia! Sköt om er!




 

fredag 13 oktober 2023

En chill fredag



Idag har varit en ganska lugn dag utöver att jag känner mig lite efter i skolarbetet eftersom jag varit sjuk så länge. Två veckor kändes väldigt kämpigt och så kom kvinnoveckan för att ta en vecka till! Det här känner jag dock är överkomligt i jämförelse med förkylningsveckan. Det verkar dessutom inte som att det blir någon direkt helvetesvecka den här perioden så jag vet bättre än att klaga... Nämnvärt!

I morgon är det alltså lördag och om jag känner att jag har ork till det hade jag tänkt viga den dagen åt att baka lite bondkakor som jag fått förfrågan på att göra nästa gång jag bakar. Wienerstänger var en annan förfrågan så något blir det. En sak vet jag och det är att frukosten är säkrad och eftersom det är lördag gjorde jag en lite sötare frukostburk den här gången. En chokladchiapudding med lite vaniljsocker blir det! Till eftermiddagsfikat kanske jag gör en chokladpudding om jag inte gör det på söndag.

Vad blev det för middag denna fredag då? Stinas kyckling med ugnspommes och en fin sallad fick vi och eftersom alla inte äter kyckling serverades även en rallarfärs som egentligen är gott precis som det är, men eftersom det fanns ugnspommes som vi alla gillar mer än friterade kunde detta även adderas till den. 

Men innan jag gör någonting mer i morgon tänkte jag ligga lite extra länge i sängen, kanske ha lite kvalitetstid med katten som jag brukar ha varje lördag? Det får vi se, en sak är säker, den här helgen ska vi mysa! Sköt om er nu så ses vi i morgon!




 

onsdag 11 oktober 2023

Att vända negativiteten till positivitet!

-Det är väl bra? Igår slängde vi ihop lite hamburgare till lunch med lite mangold som fanns kvar i landet som sallad. I somras fick jag en idé av en granne som serverade sina grillade mackor i kaffefilter för att undvika kladd. Det här går ju att göra med hamburgare också och fungerar utmärkt, i alla fall i min mening. 

Och från och med idag har jag börjat med att äta Overnight Oats till frukost som ett led i att återinföra gröten i mitt liv. När jag var barn råkade jag ut för samma mat-terror som många andra barn, nämligen den att dagispersonalen försöker tvinga barnen äta saker som de inte ens vet om barnen tål. Jag tålde gröt, men själva gröt-terrorn traumatiserade mig och det är först för något år sedan jag kommit överens med gröten igen. Jag kan alltså äta gröt nu, men eftersom jag inte är van vid det är en bra början just Overnight Oats. Dessutom är det smidigt om man är för lat för att laga mat direkt man vaknar. Jag började med en hjortron och vaniljvariant i morse och i natt ligger en blåbär och kanel och väntar på morgondagen. En kompis jag har berättade att hon brukar ha i banan och vanilj, ibland jordnötssmör. Personligen är jag skeptisk till jordnötssmör över huvud taget, men man kan väl prova någon gång. 

Och plugget går bra? Och plugget går bra! Det gör det, mycket för att jag har med medgörliga och behjälpliga människor att göra. Ett tag funderade jag på att avbryta arkitekturkursen igen eftersom jag varit sjuk så länge, men det fanns tydligen en bättre lösning på det problemet, så den får vara kvar ett tag till.Snart är jag dessutom frisk nog att ta den där turen till min lilla stad som jag tänkte på i slutet av september men inte hann med att ta! Bara det känns skönt, även om jag tycker om att plugga hemma när jag väl valt att göra det. Desto tråkigare när man inte gjort det så klart 😇
Eventuellt åker jag alltså till Östersund åt veckan, det beror på hur jag mår, men det ser ut att bli så i alla fall! 

Nu då? Nu ska jag bara ladda bryggarna, slänga ihop ett par grötburkar och så blir det kvällsrutiner! Ta hand om er nu! 💖







 

måndag 9 oktober 2023

Förkylnings-efterskörd


Äntligen börjar förkylningsplågan från helvetet att ge sig! Efter två veckor fast i sängen med feber känns det faktiskt riktigt bra att vara på bättringsvägen. En tröst när man mått som sämst har väl varit att man har välsignats med världens snällaste katt och nu när vi börjat mata fåglarna igen har vi även fått besök av två stycken väldigt vackra ekorrar som förgyllt dagarna.

Men även om vi varit sjuka har inte aptiten tagit särskilt mycket stryk. Jag är en såndär jobbig typ som måste göra någonting på dagarna för att inte krevera, så maten har jag stått för, i alla fall så gott som hela tiden!


Torsdagen bjöd på plättar med min hemlagade hjortronsylt till. Sylten är lite speciell just för att den inte är så söt som den man köper. Annars kokar jag sylten som man brukar med bär och socker, det enda jag lägger till i det receptet är en tesked honung och lite mindre socker. Det blev populärt i alla fall.!
Fredagen bjöd på ugnsbakad fläskfilé med kryddmarinad. Jag sparade inte in på kryddorna eftersom jag visste att kryddor skrämmer bakterierna på flykten! Massor av lök och vitlök så klart och så en fräsch sallad på mangold och tomater till det. Lite sällskap fick rätten av potatishalvor och en god sås.

Det var egentligen glassbilsfredag den här helgen men vi är kanske snåla som inte delar med oss av det här till någon, det har varit riktigt påfrestande att vara sjuk i två veckor. Utöver matlagning de gånger man orkat har jag faktiskt fuskat lite också:



Halsont och envis hosta kureras bäst med varma och flytande saker, så vi köpte några paket "varma koppen" som togs till vid behov. Jag tycker nu inte om varma koppen som den ska tillagas (tillsätt bara vatten), så jag brukar spöka ut mina soppor med lite extra kryddor. Är det redda soppor brukar jag koka dem med mjölk i stället för vatten och så klart spöka till dem med kryddor. Minestronesoppan fick lite extra liv med tomatpuré och currypulver medan kycklingsoppan fick lite vitlökspulver, Currypulver och muskot. Gör man så blir det faktiskt fullt ätbart, speciellt om man kokar upp det på spisen! Ekonomiskt hållbart att föda en familj på är det dock inte, det här är som sagt mat man tar till när man inte har något annat. Lite som all annan pulvermat om man frågar mig som tycker om att laga mat.


-Och att baka! I lördags tröttnade jag på att ligga och glo tillsammans med katten så jag tog och gjorde slag i saken och bakade en stor sats vanniljdrömmar!







Mitt mål var att baka ca 100 stycken och fylla kakburken med dem, men helt full blev den ju inte. Jag vet inte om jag tycker att det gör något dock, det känns som att folk uppskattade gesten i alla fall. 
Under den här helgen hade vi även besök från Stockholm som jag nästan inte hann träffa alls, då jag är lika snål mot dem och inte gärna delar med mig av bakterierna... Utöver en och annan kram så klart. Jag antar att vi är släkt på något sätt, vi tycker helt enkelt om att kramas, även om jag hoppas att de inte blev förkylda nu.

Kommer jag att sova utan Cocillana i kväll tro? Chansen finns faktiskt då hostan inte hört av sig nämnvärt idag. En sak vet jag i alla fall, i morgon träder mitt nya schema i kraft, det blir roligt att ha något att göra igen! Sköt om er nu och håll er friska 💖💋








 

Den här veckan har det inte hänt jättemycket

  Den här veckan började vi med att ta hand om äpplena vi fick av grannen förra lördagen. Det blev en hel del saker av dem! Torkade äppelri...