tisdag 9 maj 2023

Att vara snäll mot sig själv och lära sig sätta gränser


 -Är vad den här dagen handlat om. Jag har inte mycket kvar på naturkunskapen, vilket känns skönt eftersom det var en ganska tung kurs som jag aldrig trodde att jag skulle klara med min bakgrund, men här är jag och jag inser väl mer och mer att man klarar mer än man tror, framförallt mer än vad omvärlden ibland tycks tro.

Idag har jag förberett lite inför historieuppdraget som snart ska in, det är vad jag sysslat med under dagens åttatimmarspass. I övrigt har jag spenderat en stund på kvällen nere vid älven för att titta på lite djur och bara ta in nuet.
Jag är medveten om att jag är högkänslig, att psykologerna senast jag pratade med dem konstaterade att jag lider av PTSD efter skolgången och psykvårdens ständiga närvaro. En annan sak jag är smärtsamt medveten om är min dåliga förmåga att sätta gränser för mig och andra, något jag kanske borde bli bättre på för att klara mig själv. Jag är inte troende på det sättet, men mitt sätt att tänka är väl inspirerat från många olika religioner, bland annat:

  • Buddhismen 
  • asatron
  • Wicca
  • New age
  • Kristendomen.
Sedan finns det säkert fler element som jag inte tänkt på så noga eftersom jag i grunden inte är bunden till någon specifik religion. Jag tror inte på någon ensam, mänsklig gud eller djävul till exempel, det jag tror på är energier och vetenskapliga förklaringar, om än jag ibland erkänner mig som lätt spirituellt lagd. Till exempel när det kommer till platsminnen och liknande saker, men det vi ska prata om nu är att sätta gränser, för det är viktigt för oss som är högkänsliga eller empater att lära oss det.
Som jag sa är vetenskapen en av mina närmsta följeslagare här i livet och då kan man använda den för att lära sig sätta gränser:

  1. Eftertanke! Fråga dig alltid: "vad vill jag, han,hon?" och när du väl fått svar på den frågan ställer du följdfrågan: "Varför vill jag, han, hon detta?" och utred sedan det svaret för att få fram om du verkligen vill något i stället för att gå på impuls och kanske ångra dig senare.
  2. Vi högkänsliga och empater tenderar att låta våra känslor ta över till nackdel för vårt logiska tänkande, därför blir det ofta missförstånd vilka kan undvikas med simpel logik. I stället för att fastna i "åh vad du är dum-loopen" måste du tänka logiskt kanse PSYKOlogiskt! Okej, vad hände nu? Varför hände det här? Kan jag göra något åt det? När du fått svar på dessa tre kan du gå vidare. Kan du inte göra något åt en sak är det inte heller värt att gräva ner sig i.
  3. Sluta övertolka! Det leder i regel bara till misstolkning och förvrängning, vilket bara föder fler problem! Jag har själv fastnat i övertolkningar fler gånger än jag har hårstrån på kroppen och det är verkligen viktigt att inte göra det. Dels blir det jobbigt för dig och dina vänner, dels kan ondsinta människor vilja utnyttja dig till sina egna syften.
  4. Övning ger färdighet! Vi föddes alla blanka, lärde oss gå, prata, äta själva och allt gjorde vi genom att öva, att göra det hela tiden! Hjärnan är programmerbar men det måste ibland nötas in som en envis poplåt som tjatar runt därinne. Börja med små gränser, sätt sedan större tills du är nöjd. Så blir du och din omgivning nöjd! 
  5. Kom ihåg att det inte är ditt fel när något dåligt händer. Ibland känns det som om det är det, men då får du tänka logiskt igen. Var det verkligen ditt fel och kan du i så fall göra något åt det? Om du inte kan göra något åt det, droppa det och var det inte ditt fel behöver du ju inte heller bry dig.
    Stå upp för dig själv, för att motverka att bli någons dörrmatta eller stol.
  6. Stå på dig, annars kan du ge dig fan på att någon annan gör det!
Dessa punkter känner jag är värda att ta fasta på för att stärka sitt egenvärde lite och förstå att det inte bara är du eller omvärlden som har rättigheter, vi har trots allt alla våra rättigheter och skyldigheter. Du har säkert hört Karen utropa "jag vet mina rättigheter!" Och direkt känt dig attackerad, men då kan du kontra med "bra, vet du dina skyldigheter också?" Det är bra att veta sina rättigheter, så länge man vet sina skyldigheter och vice versa! Utöver detta har jag tidigare nämnt Karmas 12 regler och att vi i västvärlden gärna missuppfattar karma som en sorts hämndaktion när det egentligen är en del av en livsfilosofi. Karma drabbar ingen, karma lever vi efter, däremot kan dålig karma drabba den som inte följer de 12 reglerna och det är det vi menar när vi säger att "karma slår tillbaka". 

Så vad ska jag göra åt min jobbiga webblärare? Jag tänker sätta gränser helt enkelt. Jag kommer endast kontakta henne när jag ska lämna in uppdrag och då mellan 08-16 på vardagar, annars tror hon att hon kan utnyttja mig. Den här sortens människor måste hållas kort, annars kommer de att förstöra ditt flow som hon gjorde i helgen. CSN och skolan är i alla fall högst förstående och säger att jag ska simma lugnt och göra det jag ska göra, en jobbig tant i södra Sverige kan jag inte göra mer åt än så. Jag har återfått tron på min nakna ko nu och det är jag nöjd med. Sköt om er. Shanti💪





Jag bugar för den skönhet som finns inom oss alla, jag vet att vad jag kan hantera är vad jag ska ta mig an, det andra är upp till kosmos att ta sig an. Namaste vackra du, glöm inte att leva i nuet, det förflutna har varit och framtiden påverkas av det du gör här och nu. 






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Den här veckan har det inte hänt jättemycket

  Den här veckan började vi med att ta hand om äpplena vi fick av grannen förra lördagen. Det blev en hel del saker av dem! Torkade äppelri...