tisdag 2 november 2021

Fandoms och varför jag håller mig från dem.

 

När jag var liten var jag nog ett typiskt "jobbigt fan" när det gällde såväl ABBA som Spice Girls. Jag var den där sorten som alltid pratade om mina idoler och var det någon som sa något dumt om dem försvarade jag dem med näbbar och klor. Det här tyckte säkert folk var något som var ytterst tacksamt att använda sig av när de mobbades, inget kan väl vara roligare än att reta upp ett rabiat fan. 

Idag är jag inte mycket för fandoms överlag. Det var någonstans när jag läste psykologi som jag insåg det osunda i att göra om vanligt folk till karaktärer som de egentligen inte är. Jag vill minnas att ABBA:s Björn Ulvaeus en gång sa att han tyckte att sådant var ytterst obehagligt. Jag kan förstå vad han menade.
Sedan tenderar många fangirls att överdriva sin beundran av... Vad det nu är, så till den grad att det bara blir jobbigt. För ett par år sedan råkade en serietecknare använda sina karaktärer (som HAN skapat) i politiska syften och fangirlsen blev tokiga och menade att han "förstört fandomen". En sådan tur att ingen kom för fandomen utan snarare för det den cirkulerar kring. När ett fan går över gränsen och försöker påverka skaparen av verket, då går det för långt och sådant vill inte jag stötta. Vilken sorts fan är man när man försöker sätta restriktioner på sin egen idol för att FANDOMEN kräver det? Nej, artisten först, fandomen sist, om alls. 


Sedan äger jag i alla fall 9 BJD-dockor som jag använder i rollspelssyften, som modeller och inget annat. Det här har jag fått höra mer än en gång för mycket hur fel det är, eftersom det är så dåligt för fandomen, som man i det här fallet valt att döpa till "hobbyn". När jag säger att jag inte är en del av deras sekt menar de att jag inte ska ha rätt att ens ha några dockor. 
Det är det här jag menar, jag stöttar inte sådant beteende, för att jag anser att det inte är sunt.  

Jag vill också understryka att det här inlägget innehåller mina personliga åsikter och inget annat. Bara för att jag inte är speciellt förtjust i fandoms och liknande saker uppmanar jag inte er som är det att tänka som jag. Men jag tar avstånd från dem. Namaste, lev väl!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Den här veckan har det inte hänt jättemycket

  Den här veckan började vi med att ta hand om äpplena vi fick av grannen förra lördagen. Det blev en hel del saker av dem! Torkade äppelri...