onsdag 24 november 2021

Karaktärssnickrande från soffhalmen

 


Idag har jag arbetat med en snabbskiss av en liten elak adelsman 😉 Stenfinn Hälsing är så klart Skånes... Nej, det är Hälsinglands karaktär i Hetanordics och bilden är mest ihopkrafsad för att få till ett bra färgschema. Får passa på att be Simon-gubben om ursäkt för den halva mårdhund jag kastade på honom, det kan ju göra vem som helst purken!

Jag har verkligen läst på om Hälsingland, både myter och faktiska händelser och kom således fram till att Stenfinn delvis skulle vara baserad på en man vid namn Tore Hälsing som ska ha flytt från Jämtland efter att, enligt utsaga, ha begått ett dråp. Tore ska ha fördrivits från Jämtland och därmed slagit sig ner där nuvarande Hälsingland ligger, därifrån ska han sakta men säkert ha grundad landskapet som senare också kom att sträcka sig över hela norrlandskusten -Storhälsingland! 
Det mesta av det där har jag faktiskt vävt in i Stenfinns historia, fast hans namn är faktiskt taget från en annan man som också har spelat en stor roll i Hälsinglands historia -Missionären Stenfinn eller Simon som han sedan döptes om till. Eller Staffan då, Staffan stalledräng enligt utsaga. 
Ärligt talat tror jag att jag kan vilja läsa mer om Stenfinn senare, det verkar vara en ganska intressant historia om än jag mest bara döpt min karaktär efter honom. 

Jag har även gjort Stenfinn Hälsing till en riktig kvinnokarl, han har fyra barn varav två har samma mor. Sune och Tim Enhörnng. Sedan har han Ludvig och Ulrik med en annan kvinna. Han har även ett svärd som är döpt till Baneklingan och en svart häst vid namn Skugga. 

Senare kommer jag även att göra Stenfinns blivande fru -Tuna Skön. Men mer om henne sedan, jag har redan berättat att Stenfinn är far till Sune och att han är en man som är lika råbarkad som han är vacker -Ett återkommande fenomen det där. Tuna är dock inget vekt litet fruntimmer, hon har nämligen drag av bergfru, något som inga veka fruntimmer har eftersom Bergfrun... Hon är ganska tuff helt enkelt. 

Mycket nörderier där. Det finns inte så mycket annat att syssla med när man är sängliggande under en värmefilt. Jag kommer att göra en bättre bild av Stenfinn senare, men just nu är det den här som är referens. Nu ska jag försöka piggna till lite och traggla med lite glosor i stället. Vi ses när vi råkas, namaste 🙏

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Den här veckan har det inte hänt jättemycket

  Den här veckan började vi med att ta hand om äpplena vi fick av grannen förra lördagen. Det blev en hel del saker av dem! Torkade äppelri...