torsdag 30 september 2021

En torsdag kantad av möten och shopping!


Idag fick vi åka in till Östersund och rasa av oss ordentligt för första gången sedan pandemin bröt ut. Visst, restriktionerna gäller ju fortfarande, även om man kan slappna av lite, men det är ändå grymt skönt att kunna rå om sin egen lilla stad igen, nästan som man brukar göra! Det kändes nästan som att staden var glad att se mig, sa hon som tror att också platser har själar. 

Först gick vi på Max och käkade lite efter en lång resa in till stadskärnan där vi hängde som mest. Det ni ser på bilden är en korean barbeque med kyckling och så sås precis överallt, det sista kanske var en bummer, men vad är lite sås på händerna mot en riktigt god lyxshake med hjortron va? Nu är ju Max lyxshake en av huvudanledningarna till att jag väljer den hamburgerkedjan över huvud taget, det är få sötsaker som slår dem! 


Därefter var det dags för möte med mina "rådgivare" så att säga. 
Fick jag ut något av detta? inte mer än jag redan visste själv tycker jag, min överrörlighet hoppar på mig bakifrån igen förstås, doktorn säger att jag måste träna mina muskler för att inte mina armar och ben ska bli som spaghetti... Ja mer än vanligt menar hon, det kanske är bra att göra som hon säger. 
De andra två i skaran menar att jag är praktiskt lagd och därför bör praktisera saker snarare än att öva in dem endast teoretiskt... Något jag egentligen försökt säga till folk i mer än 19 år men inte fått gehör för förrän nu då. Jag tycker om de flesta levande ting på jorden, men folk som har svårt för att lyssna när man konstaterar fakta har jag allmänt svårt för, nästan lika svårt som för folk som menar att de kan döma ut en utan att ens känna en. En sådan tur att inte alla är sådana tragiska individer.

 När vi sedan kom ut från mötet passerade vi ett arbetsrum kallat "målbrottet" där den här skylten hängde, men tagen ur sitt kontext ser den ganska skum ut och slår nära på den felstavade skylten om toalettlyset på Frösön: "Du behöver ej/inte släcka lyset om du inte är sist ut från toaletten det vill säja!" Vilken försvann kort efter att jag nämnde den 😉 Förmodligen var den menad att tas bort, men det kändes lägligt.

Därefter var det dags för ett par bankärenden och nu ska allt fungera med bankID och allt vad det är. I morgon sätter jag mig med appen och ser vad jag kan hitta på. 

Sedan åkte vi till Lillänge och shoppade loss lite. Helghandlandet skedde den här gången på stora Coop, där jag blev ofantligt glad över att återse en gammal vän:



Riemes lemonad är tillbaka, men det fanns bara grapefrukt och citron så jag valde den här gången att köpa en grapefruktvariant. Egentligen har vi ganska många pantentflaskor redan, men jag köpte den för lemonaden, det var ett tag sedan. Saknar bara deras clementinsmak, den är nog min favorit. 

Och så köpte vi några ostar också, mycket get blev det och så två stycken lagrade. Eftersom jag inte gärna äter lagrad ost får det bli något för de andra familjemedlemmarna som av någon sinnessjuk anledning äter det. 




Sedan kan det ju bli lite långtråkigt när man åker bil i 2 timmar, så jag köpte en fidgetboll, det är som ett litet IQpussel modell enklare där man ska flytta kulor mellan olika hål så att de matchar färgerna på ringarna, som på bilderna här.


Räckte ju bra som bilnöje om inte annat. Tog väl ett par minuter att lösa, ganska kul, inte lika tidskrävande som rubiks kub, men kul göralössyssla, absolut.

Att komma hem till datorhaveri var desto mindre kul, så nu har jag lagt min gamla LG på en totalåterställning uppe på övervåningen medan jag lånat mammas dator till att skriva i bloggen med. Jag håller nu tummarna för att mina arbeten inte gått förlorade, då måste jag ju börja om från scratch och det lär bli omständigt att göra, så jag undviker helst det. 

Men en dålig händelse på många bra känns ändå mer som en vinst än som en förlust, jag är jäkligt nöjd med dagen förutom kanske att jag kan ha druckit lite för mycket läsk, det tycker inte magen om! Jag är ändå tacksam för den här dagen, nu har ett par ok lyfts från mina axlar och så har de flesta ärendena till Östersund avverkats för den här gången, Jätteroligt att äntligen kunna börja leva normalt igen och vem vet, kanske blir det snart så pass säkert att vi kan åka till Trondheim igen? Jag gav dem ett löfte sist och det var att jag inte skulle låta det gå 13 år tills nästa gång i alla fall, det har jag kunnat hålla och snart kanske vi har kontroll över den här pandemin också. Håll ut bara, än är det inte över!  Nu tänker jag varva ner lite och förbereda lite inför morgondagen, jag är jättetacksam för den här dagen och de guldkorn den givit, i morgon kanske det kommer fler? Vem vet... Namaste, ta väl hand om er! 🙏





 

måndag 27 september 2021

Nu vänder det!

Äntligen verkar pandemin komma under någon form av kontroll och det innebär att jag kan börja ta tag i mitt sociala liv igen, något jag varit lite för bekväm för att göra på sistone!

Det första jag ska göra nu är att åka in till Östersund på Torsdag och uträtta ett gäng ärenden, det första blir tror jag två eller tre möten som jag ska ta innan jag går till banken och tar itu med det här med bankdosan! 
Men har du inte haft någon bankdosa sedan 2019 frågar du nu... Nånstans där ja, jag har varit utan sedan jag miste koden. Jamen be banken skicka en ny då? Det har jag gjort tre gånger, alla tre slarvade Postnord bort, så till slut bestämde jag mig för att jag skulle åka in när det blev säkert igen och ta tag i det där fysiskt i stället. Det blir mindre strul så!

Sedan ska vi naturligtvis passa på att vara lite i stan när vi ändå åker dit! Åka och shoppa, äta något gott och liksom bara njuta av att kunna leva någorlunda normalt. 

I helgen släppte Norge på sina restriktioner, så nu lär trafiken mellan Jämtland och Norge vara tät ett tag framöver. Min förhoppning är att det blir såpass bra till sommaren att vi kan åka dit utan att det blir alltför kaosartat. 17 maj tar jag nog ett annat år, misstänker att det blir väldigt mycket folk där just då, kanske också under Olavsveckan som jag också funderat på att sätta ut på min bucketlist något. Det finns rätt mycket att se, bara 2-4 timmar bort. Ibland bara en kvart bort om man bara har förmågan att se det hela. 

Idag har jag mest slöat, vet inte om jag blev eftertrött av pizzamiddagen igår eller vad det var, men jag har varit väldigt trött idag. Dock inte stått still, idag har jag även nött division eftersom jag vill få in det där på längden och tvären så att jag kan räkna obehindrat. Det går över förväntan, jag behöver väl bara veta att jag inte är så oduglig som jag blivit intalad. Så är det nog med alla som blivit nedtryckta som barn och tonåringar. 

Men jag tror ändå inte att det blir så mycket restplugg den här veckan, vilket är skönt, eftersom jag har en dag då jag tänkt ta ledigt nu på slutet av månaden.
Nu ska jag i alla fall steka lite kolbullar och vara trevlig. Det här med att vara trevlig borde fler pröva, hellre det än att sitta överallt och spy ur sig en massa hat och skit. Ta hand om varandra nu, det är många som är sköra nu efter den här krisen, ha förståelse och var snäll mot dig själv och andra medresenärer på denna universums omnibus. Namaste 🙏

söndag 26 september 2021

Schemabygge och störmätt!

 


Idag har vi varit på La prima i Stugun och ätit mat, första gången vi äter någon annanstans än i Hammarstrand sedan pandemin kom in i bilden. Det var gott och vi blev väldigt mätta. Väl hemma igen somnade vi framför TV:n. Det här var ett gäng timmar sedan, jag är fortfarande jättemätt!

Hur som helst! Ny vecka stundar och jag har räknat med att ha en ledig dag på Torsdag, som jag kan ägna till att vara i Östersund lite, det var faktiskt alldeles för länge sedan jag var där och faktiskt VAR där nu. Men i morgon blir det språk, körkortsteori och lite matte, utöver det tror jag att jag ska läsa en god bok, sedan tror jag att jag ska städa lite också. 

Inom körkortsteorin är det mest bara en massa repetition av delar jag missat för att jag inte haft råd att ta något körkort direkt jag fyllde 18 som alla andra människor. Nu tänker jag vara finurlig och se till att ha allt förberett innan Januari, för jag har på känn att det blir en jäkla massa att göra i Östersund sedan, de har nämligen pratat om det. 
Samma sak gäller egentligen matten. Det jag haft problem med är egentligen ett hårt mentalt lås som jag inte fått loss förrän nu, något som gör en del mot den inre motivationen kan jag tänka mig. Nu har jag dock en hel del inre motivation, som jag inte tänker låta förfaras av att andra har en massa åsikter till höger och vänster, nu ska vi bara köra på! Jag går fortfarande och tror att division är något annat än "baklängesmultiplikation" men det är det ju inte, så allt handlar väl om att trimma sin skalle lite och inte gå på gamla nitar som "fröknar" satt i vägen för tankeverksamheten. Det viktigaste är kanske ändå att man kan lita på sin egen skalle oavsett vad andra tänker om det, så tror jag i alla fall!

 Och idag är det officiellt att min gamla Samsungtelefon får pensioneras. Eftersom jag hatar att kasta bort fullt fungerande saker har jag lovat min mor att hon ska få den så fort vi köpt ett nytt batteri till den, vilket lär bli åt veckan. Själv har jag fått en frukttelefon av systern och föräldrarna när jag fyllde år, så jag är nöjd. Nu ska jag bara stoppa in lite nya appar och skit i den så går allt som smort. Plus i kanten är att den inte dör direkt man andas på den, det är alltid lika kul. Nu ska jag nog leka lite med mina små spel innan jag knyter mig. Hela den här helgen har varit jättemysig och vädret har varit helt bortom kritik, dessutom ser jag mer och mer att allt är möjligt så länge man själv vill att det ska vara det. Kommer någon och hävdar motsatsen, gör som Leila Hamilton från Kaleido Star, smäll dem på käften och säg att de har fel, sen bevisar du att du menade vad du sa och ger dem en ännu större käftsmäll. Det är aldrig över så länge man inte vill det själv.


Kaleido star kom till mig 2007, i en tid då jag mådde väldigt dåligt. I början tyckte jag att serien var ganska tramsig, men sedan såg jag budskapet, och där och då kände jag att jag nog var rätt lik Yuri, som trodde att allt var hopplöst och inget kunde bli bra igen. Idag känner jag mig mer som Leila, som visst har det hon tänker på, men det hindrar henne inte från att göra det hon vill göra. En dåre i vissas ögon, men ibland är det just dårar som behövs för att förändra världen, för att inte säga sin egen situation! 

Det om det, i morgon är en annan dag, namaste 🙏 Låt inte negativ energi och yttre påverkan skada ditt inre lugn. Du är värd att må bra, den som säger motsatsen förtjänar en smäll på käften och en uppmaning att ta sig samman. Du är älskad, det finns alltid någon för någon, kom ihåg det 💖



lördag 25 september 2021

En ganska seg lördag


Vad händer när du inte har speciellt mycket att ta igen av föregående veckas plugg? Det är väl då man inser att man är ledig och kan ägna dagen åt annat. Idag har varit en sådan dag då man mest suttit och druckit te och handarbetat, här håller jag på med en klassisk "Snood" från 1920-talet. Ser ut lite såhär när den är klar: 

Fast min kommer att ha ett litet satängband runt sig också. Jag kom på att jag ville göra en sådan eftersom jag inte är jätteförtjust i hårsnoddar och liknande, jag tror inte att jag är ensam om att ibland få huvudvärk eller klåda i hårbotten av sådant. Då är det bättre med en Snood, i alla fall när man sitter hemma och inte åker någonstans, tror inte att jag skulle gå ut på stan med något som liknar ett papiljottnät på huvudet, men hemma en slö dag? -Why not! 


Idag köpte också systern sig en ny bil som hon ville ut och provköra, så vi tog en road trip runt byarna och njöt av vad som i alla fall såg ut att vara ett väldigt fint eftermiddagsväder. Bilen går dessutom bra, sånär som på att jag då tyckte att bakdörren slamrade oroväckande men det var visst ingen fara med den. I morgon ska vi i alla fall ta en trip till Stugun och äta lite god mat, så det blir roligt. Nästa vecka händer något ännu roligare, då ska vi nämligen ta en trip in till Östersund och rasa av oss för första gången sedan pandemin bröt ut! Det ser jag verkligen fram emot! Ett par möten där först, sedan ska vi handla lite, äta något gott och bara njuta av livet ett tag. Självklart ska vi vara försiktiga, det hör liksom till att man är det även när man är fullvaccinerad, men det känns ändå jättebra att kunna leva något sånär normalt i alla fall! Jag har saknat min lilla stad under den här pandemitiden, även om det har varit väldigt skönt att slippa stressa sig halvt till döds för att hinna med bussar och allt vad det varit. Nu ska vi äntligen ordna upp lite här. Signe 💖

Men den här dagen har i alla fall varit väldigt skön, det borde vara fler dagar då allas batterier är fulladdade och alla är skapligt nöjda med tillvaron. Jag får väl glädjas över att veta att de dagarna börjar bli allt flera just nu, personligen har jag inte mått såhär bra såhär länge, sedan jag gick i femman/sexan och det var ju inte igår. 

Men man kan bota depressioner också, i mitt fall behövde jag bara påminnas om att mina minnen från grundskolan och de fyra helvetesåren jag fick därefter, är just minnen. Jag har själv kraften att ändra min livshistoria, men ska jag kunna göra det måste något offras och i mitt fall var det just de saker som påminde mig om den tiden. Du måste göra uppoffringar för att nå framgång, det slipper inte ens gudar ifrån. Men så vet också gudarna, liksom vi, att ur uppoffringar kommer mer än ofta något bättre. Släpp ditt ältande, gör slut med energitjuvarna i ditt liv och befria dig från dina mentala bojor. Du är värd bättre än vänner som aldrig hör av sig när de borde, du är värd bättre än människor och minnen som tar mer energi än de ger och du är definitivt värd mer än att bli dränerad på livsenergi av folk, platser och minnen som inte ens är värda att lägga ett torrt russin på att komma ihåg. Minns detta och ha en skön natt. Namaste 🙏



 

fredag 24 september 2021

En dag utan restarbete = en bra dag!

 Idag kom jag på att jag inte hade mycket kvar att restarbeta med till i morgon (lördag) vilket betyder att det går an att ägna den dagen till något annat! Bakning står på schemat, men vad det blir återstår att se då, då vi inte bestämt oss för vad vi ska hitta på.  

Sedan kanske jag ska höra med resten av familjen om man inte kan ta och åka bort till Utanede eller var nu Norska gränsen gick innan Jämtland blev Svenskt och kolla om man kan se något märke, en del vill hävda att man kan se något, men då ska man veta vad man ska titta efter. Då blir det till att ta reda på detta först ser jag. Det blir en intressant höstforskning! Gissa om kameran ska med! 

Idag fick jag dessutom chansen att kolla in grannens drönare. Det var en drönare som var lite större än min parrot och kunde filma betydligt mer, men det var väldigt roligt att titta på den och jag kanske till och med sparar till en när jag väl får en inkomst värd namnet, just nu nöjer jag mig nog med den jag har om än det var en ganska häftig maskin han hade!

Men i alla fall så har jag inte haft så mycket att plugga idag och eftersom sådana dagar inte är så vanliga nu, tog jag den här dagen till lite kreativt arbete. Idag har jag jobbat med en gammal bekant, nämligen Bonnier Carlsens gamla sorgebarn Bcmanga! 


Det är nog få svenska manga/animefans som inte känner till  att Bonnier Carslen gjorde ett halvlyckat försök att driva en communitysajt där man i första hand skulle diskutera den manga som förlaget sålde. BC stod alltså för Bonnier Carlsen och Manga lär ha stått för deras manga helt enkelt. När de sedan slutade sälja manga stängdes också BCmanga ner, efter något års mörkertid. 



BCmanga hade två maskotar som också fungerade som sidans huvudadministratörer. Det var Kakkoii och hennes husdjur, Mangustern Mangoo. Utöver dessa hade de skapat manga-avatarer som man själv kunde bygga ihop om man inte ville ha en helt egen bild att ha som avatar. I början var sajten väldigt mysig, sedan kom näthatet dit och förvandlade sidan till något liknande Flashback för animefans, något ingen trivdes med, inte ens administrationen, så därför bestämde man sig för att slå in en sista spik i gravkistan, vilket också gav upphov till missnöje, något jag inte tänker gå in på mer.

Jag har i alla fall tänkt göra ett minne av BCmanga i att jag skapar en liten serie kring sajtens karaktärer och redan nu kommer jag att säga en sak: Inga av BCmangas "medlemmar" kommer att vara med i serien, däremot kommer karaktärerna att symbolisera olika fasetter av sajten som jag minns den (slutade där 2008, så mitt minne kan ha bleknat av). 

Karaktärer än så länge lär bli:
Kakkoii -Seriens huvudkaraktär som symboliserar Bcmangas mysiga och jordnära atmosfär
Mangoo -Kakkoiis perversa manguster som symboliserar just den uppsjö av Hentai och Yaoi som hela tiden fanns där
Sedan finns lite strökaraktärer som Tramsbyxan, Uteliggarn, Stefan och Stefans syrra.
Serien befinner sig än så länge i extrem BETA-fas, så ser något totalt miffat ut vet ni varför. De enda karaktärerna som faktiskt har någorlunda färdiga karaktärer är ju Kakkoii och Mangoo. Jag vet inte när det här blir klart heller, just nu har jag bara hunnit göra en smärre Splash/bumper som kommer komma upp på min Deviantart till helgen.

Till helgen ska också växthuset vinterbonas. Stereon ska in och de växter som inte tål frost ska varmplaceras. Sedan ska jag ju baka och tvätta också. Det finns att göra, även om det är tänkt att helgerna ska vara mer eller mindre fredade. Dock ställer jag nog inga väckarklockor i morgon, jag vaknar när jag vaknar helt enkelt. Nu tänkte jag varva ner innan sängen kallar. Namaste 🙏





torsdag 23 september 2021

Diverse studier och en massa duolingo!

Nu var det länge sedan igen. Jag får beklaga att jag inte har så mycket tid för skrivande här längre, men jag är glad ändå, för schemat ser nu ut att hålla bättre och allt flyter på som det ska. Inga dips nu, det har jag varken tid eller lust med. 
Men något jag faktiskt har tid och lust med är den här lille filuren! Det finns nämligen en mycket populär språkinlärningsapp som heter Duolingo, där man kan lära sig språk genom språkinlärningsspel, lite som Eurotalk, faskt lite mer glosor och lyssningsövningar. Den här appen och Busuu gör mig glad, sedan är figurerna så otroligt söta, just ugglan här heter Duo och jag planerar faktiskt att virka en sådan (igen, första försöket gick ju sådär med färgschemat). Ska bara köpa lite mer klargröna nyanser...

Det enda jag saknar med Duolingo är att de inte har Isländska ännu, vilket känns lite meh eftersom jag ju studerar Isländska som en hobby, mycket för att jag inte hittat rätt studiematerial. Men det här är bra att ha om man vill bli bra på ett språk snabbt. 

Men hur gör man för att uppnå samma speedresultat med matematiska uppgifter? Något sådant har jag inte sett sedan jag gick i ettan och spelade ett multiplikationsspel som kallades SPAB som körde med en liknande metod, fast med ett glatt eller surt ansikte kombinerat med en melodi beroende på om man svarat rätt eller fel på frågan. Det ska vara elevspel.se, men den sidan är ganska enkel om man bara vill leka med vanliga grundskoletal för att trimma hjärnan. Nej, jag söker spel som hanterar ekvationer och annat intressant, kanske en kombination? 

Men idag är det i alla fall språkdag och jag har spenderat en del tid med Duo. Det har gått riktigt bra även om jag varit trött som ett as. Nu till Isländskan. I kväll blir det teckning och småsagor, alltid något! Men innan jag gör någonting alls ska borden plockas av så att vi kan kalla morgondagen en fredag 😊 Det får bli min mindfullnesshalvtimma idag. Namaste, ta hand om er 🙏



torsdag 16 september 2021

Idag har jag i alla fall gjort mig förtjänt av en slapp eftermiddag!

 

Ni vet såna där dagar då arbetet flyter på och allt känns gå som på räls? En sådan dag var det idag för mig. Inte ens matten kändes tung, vilket är väldigt ovant för mig som är van vid att hjärnan hakar så fort man bara nämner matte. Kanske har jag äntligen hittat en skapligt bra studieteknik? Kan så vara...

Men idag då, vad har jag gjort? Ja, till att börja med är jag nu äntligen på en ny etapp gällande Isländskan vilket känns skönt, jag har tragglat grammatik rätt länge, men nu äntligen kan jag börja bygga meningar. Framsteg, men så gäller det språk, ett av mina starka ämnen. Jag glädjer mig nu åt att jag faktiskt också fått in snitsen för matten och inte längre känner det som att jag aldrig någonsin kommer att förstå ens grundläggande matte... Jag tror inte att jag kan säga det nog många gånger, men det känns så surrealistiskt, och bra! Och så tänker man "jaha, hade man bara fått rätt hjälp redan i lågstadiet hade livet sett annorlunda ut!" Men den stora skillnaden nu mot förr om åren är att den tanken bara dyker upp en gång eller två, sedan kan jag fokusera på ämnet igen... Min hjärna HAR verkligen förändrats, eller har den bara blivit programmerad rätt? 

Men förutom då Matte och isländska har jag lekt lite med körkortsteorin. Körkortsteori är något många väljer att glömma när de väl fått sitt körkort, vilket jag personligen tycker är oansvarigt, dessutom utgör sådana människor trafikfaror, så lite får man gräla på dem, ärligt talat. Idag har jag tittat lite på Högerregeln och lite annat jox gällande körning på gator med lite mer trafik då. Jag har ju bestämt mig för att ta körkortet så fort som möjligt, eftersom det är bra att ha ett körkort om man tänkt sig att arbeta i en stad som Östersund, där bussarna mest går inne i stan, annars måste man nog ha egen bil. Eftersom jag älskar Östersund lär jag hamna där, eller jag lär arbeta där, alla gånger. 

Sedan vet ni säkert redan att jag studerar Norska, mest för att det är ett vackert språk, men också för att jag är så otroligt less på alla "guleböjar" och "tuttekasser" att jag bestämt mig för att faktiskt lära mig riktig norska. Jag har alltid förstått Norska bra, mycket bättre än Danska eftersom jag bor bara 4-5 timmar från Trondheim, men jag vet också, att vill en Trönder att du INTE ska förstå dem, då kommer du inte heller förstå vad de säger så länge du inte kommer från trakten med omnejd eller är ett språk/dialektgeni. Ungefär som västjämtar gör när de inte vill bli förstådda, brer på mer dialekt helt enkelt. Men under den tiden jag studerat Norska (för det handlar mer om att studera själva språket än att faktiskt lära sig det, jag kan ju Norska sedan många år) har jag aldrig hört ord som dem man hör när folk pratar "låtsasnorska", även om jag faktiskt tycker att "fräsetuss" är ett sött ord för kattunge heter det ju kattunge också på Norska, om inte nån döpt sin kisse till just Fräsetuss då, det skulle jag lätt kunna göra. Några fler låtsasnorska ord har du där

Men annars tycker jag att jag hunnit med allt idag, utom möjligen att städa köket, försöker undvika att titta mot det överfyllda köksbordet just nu, jag SKA plocka av det! 😒 Ah för det tänker jag göra innan jag går upp och sover, att prokrastinera gör bara att göra listan längre och det är väl bara drygt?

Men så i morgon har jag alltså bara ett litet mattepass på morgonen, sedan tänkte jag göra det riktigt fredagsmysigt. Det tycker jag att man kan få va? Nu ska jag äntligen ta av det där köksbordet! 

Namaste🙏, glöm inte bort att det bara finns en person som kan avgöra dina förmågor, den personen är du och ingen annan, så ta ingen skit, tro på dig själv, alltid! 💖Lev väl och glöm inte att du kan förändra din livssituation, om du bara är villig att offra allt för att göra det! 🌼


måndag 13 september 2021

Läsning och omstuvande av schemat


Suck! Nu det gått trögt i ett par veckor med studier och allt vad det är. Troligen är det så att hjärnan ser det som monotont och inte vill sitta och stoppa korv hela tiden, därför krävs en omläggning av schemat igen, så att det inte blir för mycket slentrianmässigt slöande som det blivit nu. Jag är fullt medveten om att problem uppkommer för att man ska kunna hitta en lösning på dem och på så sätt förändras, så därför kommer jag också att göra detta. Idag har det varit lite slött, jag har haft lite ont i nacken och sedan har latmasken börjat gnaga också, så jag får helt enkelt ändra på det. 

Sedan har jag äntligen börjat se en viss förändring i livssituationen även om det går lite som "löss på en tjärsticka" just nu, jag längtar tills det blir tillräckligt säkert från Coronavirus och annat för att man ska kunna åka lite tåg i alla fall, det är något jag tycker bra om. En dagstur till Trondheim eller varför inte bara in på västjämtland? Ett steg mot ett liv utan isolering är i alla fall att allt fler vaccinerar sig och med det börjar det i alla fall komma fram till ett mål i alla fall. Som jag längtar efter att kunna åka iväg och studera på plats i alla fall en gång i veckan i stället för att sitta med en halvtaskig internetuppkoppling hemma i soffan. 

Hur har mindfulnessdelen gått? Förutom att jag varit extremt lat under hela förra veckan har det ändå gått ganska bra tycker jag. Jag har just skaffat en riktig kontorsstol som jag kan sitta eller ligga i när jag mediterar, något jag tror hjälper en del, men jag ska nog sy en bättre kudde för rygg och sits, jag har ju lite tyger att välja mellan där. Sedan ska jag även byta ut delar av möblemanget också, men mer om det när det väl händer. 

Nu tänker jag meditera lite, det kan behövas idag när fokus spretar åt alla håll, sedan blir det att se över schemat och kolla vad det är som inte stämmer med studietekniken. Tills vi hörs igen får ni ha det bästa! Glöm aldrig att varje levande själ, oavsett art, kön eller vad det vara månde, har ett personligt värde. Du också! Idag är jag tacksam över att ha ett hem att bo i, att jag sakta men säkert blir bättre på studieteknik och varje dag överraskar mig själv, och så klart att det ser ut som om vi har världens bästa grannland 💖 Nu ska jag ta en stund för mig själv, och hejja lite extra på Norge. Namaste, vackra du 🙏

måndag 6 september 2021

En trög start på veckan.


Ibland blir det trögstartat och idag har jag av ingen anledning haft noll koncentration till annat än teckning, så jag har mest gjort det, trots att mitt schema sagt annat. Jag har i och för sig hållit på ytterst lite med det som ska göras också, men jag har mest flummat, det ska jag erkänna. 

Fast så länge det inte blir en daglig vana tycker jag att man får flumma någon dag också, jag känner ändå att jag växer mentalt och det är värt mycket. 

Jag tror dock att mycket av min mentala trötthet beror på att det snart är dags för kvinnoveckan och det innebär en del ökad ångest för min del, fast nu vet jag det ju, då kan jag göra något åt det! Speciellt när jag har en del verktyg för det. Jag tröstar mig med att jag i alla fall kom mig för med att göra någonting alls.

Idag hann vi också med en liten utflykt till pappas kusins bygge på Berget. Utsikten ner mot älven därifrån är helt enastående. Ett perfekt ställe att åka till om man vill ha lugn och ro. Här finns bara vilda djur, flygfän och en nästan ofattbar tystnad. Jag säger det här ofta, men byn jag bor i kan vara en av de vackraste platserna jag vet. Ibland vet jag inte hur tacksam jag ska vara för att bo mitt i detta vykort, men en sak är säker -pandemin har visat mig att jag verkligen har något att vara tacksam över. Jag vet ju att bara i min fina småstad Östersund, bor det människor som önskar att de hade tid att ha en sådan plats på jorden... Det är egentligen bra konstigt med tanke på att den staden ligger så unikt till också... Kanske är det den där nästan orörda naturen man saknar ändå, framförallt att ha den runt knuten varje dag.



Idag har jag alltså också tre ting att vara tacksam för i mitt liv:

  • Jag är tacksam över att ha en så fin relation till min syster och mina föräldrar, även i vuxen ålder.
  • Jag är tacksam över att ha naturen inpå knuten, något som blir allt färre förunnat.
  • Jag är tacksam över att undan för undan lära mig slappna av och se det vackra i livet. 
Om du tänker till riktigt hårt har säkert också du något att vara tacksam för varje dag. Det kan vara den minsta småsak som förgyller din vardag lite extra. Det är du som är pilot i ditt plan, ingen annan bestämmer hur du ska må, vara och handla. Du har ett ansvar här i livet och det är att ta hand om dig själv och se till att du mår bra inifrån och ut, att du inte bara ler med munnen när du är glad, utan med hela kroppen varje gång solen lyser på dig, och vet du en sak? Solen lyser varje dag, mer eller mindre, det gäller bara att ta tillvara på solskenet - Namaste 🙏

söndag 5 september 2021

En mystrött söndag.


Idag fick vi en riktigt fin höstdag och eftersom jag nu bestämt mig för att med mer eller mindre våld vända mitt dygn rätt, kunde jag njuta av tre mål mat idag, bara det tycker jag är värt uppoffringen. Visst kan man vara lite trött ett tag under processens gång, men det är faktiskt smällar man får ta!

                      

Och i morse kunde jag äta lite riktig frukost också, för det spelar ju roll vad man startar dagen med för att resten av den ska fungera bra. Kvällen bjöd på lite grillat nere vid älven och mys i stugan efteråt. Det är bara att konstatera att vi suttit alltför lite i den stugan i sommar eftersom vi mest suttit i växthuset. Det är lite synd med tanke på att det är ett helt fantastiskt ställe att vara på när vädret är gott nog.

Idag hade jag tänkt ta itu med matten, fast jag befarar att det lär bli ytterst lite gjort av någonting idag, jag har helt enkelt varit för trött. En sådan tur att jag kan planera in det en annan dag, det är ju egentligen inget fel med att ta ledigt en helg även om överjaget tycker annat. Mitt överjag har nämligen en förmåga att ständigt skälla ut mig med eller utan riktiga skäl för det. Det måste jag kanske jobba vidare med.

I morgon blir det förmodligen lite omställning i schemat eftersom den dagen blev rätt flummig och jag inte hann med allt idag, så jag får ta det jag inte hann med idag då i stället. 

Dock tänker jag fortfarande se till att hinna med att varva ner lite på dagarna så att inte demonerna får så stort utrymme. Sedan tror jag det bästa jag gjort nånsin är att nästan överge sociala medier, för ärligt talat har det mest bara stört mitt energifält. Något man inte ska låta någon eller något göra i onödan. 
Nu ska jag inventera dagens plugg, sedan ska jag sova! Namaste vackra ni 🙏 ta hand om er! 💖









lördag 4 september 2021

För första gången på länge har jag en ledig dag!


Eftersom min planering höll så bra den här veckan, har jag nu en ledig lördag att göra annat på, till exempel betrakta det vackra skuggspelet mot köksväggen. Papperssvalornas silhuetter ser nästan lite ut som flyttfåglar om det inte vore för vissa detaljer. Ibland är det rätt häftigt vad solen kan hitta på. 



Idag tog jag mig också för med att städa i sjöstugan eftersom det nu håller på att bli för kallt för att vara i växthuset, dock kan man sitta i sjöstugan ett bra tag till och då är det väl dumt att inte ta chansen? Dammsugning, såpskurning och i morgon tror jag att jag till och med ska kosta på mig att tvätta fönstren så att man kan sitta här och höstmysa! 





Efter det gick jag upp och hittade en formelsamling i köket och tänkte att den säkert kan komma till användning, så i morgon tänker jag ta mig an den lite mer och titta igenom den. Idag har jag mest vilat upp mig och städat, som sagt. 

Och att jag fått en vilodag nu på Lördagen är bara min egen förtjänst som att jag fått in en bättre planering nu än jag haft på länge, mycket tack vare att jag blivit mer motiverad nu än jag varit på kanske 28 år, det tycker jag själv är ett stort framsteg i alla fall. 

Nu under vintern och sommaren har jag sysslat med något som kallas Neuro ACT i kombination med KBT-terapi och jag måste säga att det här hjälpt mig någonting grymt! NA handlar väl mycket om att programmera om hjärnan till att inte se saker som positiva eller negativa utan snarare att se saker som de är! Coop har billigare varor än Ica, mer än så är det inte. 

Vad har jag lärt mig från Februari 2021 fram till nu i fredags? Jag har lärt mig att allt går att ändra på så länge man har viljan till att ändra på det, sedan har jag lärt mig att distansera mig från saker som får mig att må dåligt. Det kan handla om nyhetskanalernas eviga eländestuggande, korkade människor, eller bara mina egna hjärnspöken. Man kan visst notera att allt detta existerar, det är bra att veta om sånt, men det viktiga är att inte vara en tvättsvamp, att inte ta åt sig, eller bara att hålla dem på replängds avstånd. 

Det är klart, det har inte varit jätteenkelt att göra, men eftersom jag varit utled på att må dåligt och inte kunna göra mycket mer åt det än skaka på huvudet tänkte jag ge det hela en sportslig chans. Kanske hjälper det att fokusera på det som händer här och nu och inte på framtiden eller det förflutna? När jag provade med det funkade det och jag fick dessutom tillbaka kärleken till både mindfulness och yoga! Det känner jag är ett stort framsteg. Däremot har jag märkt att jag fortfarande behöver varva ner och lära mig att inte reagera så hetsigt när jag väl blir irriterad eller arg, det är varken bra för mig eller min omgivning och det är bara jobbigt att försöka komma tillbaka till sitt normala energiflöde efteråt. 

Dock vet jag vad jag behöver jobba med, livet är för kort för att slösa bort på saker som stjäl energi, så låt ingen eller inget stjäla för mycket av din energi, tillåt inte ens dig själv att dränera ditt energiflöde, det är inte värt det. Jag ska försöka komma ner i varv nu för tiden och leva, snarare än att gå genom livet grälandes på mina väderkvarnar. 

Och slutligen vill jag dela med mig av tre saker jag är tacksam för just idag:

  • Idag är jag tacksam för att jag lyckats göra så fint i sjöstugan
  • Jag är tacksam för att vädret varit vackert 
  • Jag är tacksam över att jag nu fått en bättre dygnsrytm och är på väg mot ett bättre energiflöde
I stället för att klaga på saker i livet, tänk på vad du är tacksam för, vad som gör just den här dagen till en dag värd att komma ihåg. Se det vackra i livet och låt gnälltutorna stå för det fula och tråkiga. Du behöver inte vara en gnälltuta, det är mycket skönare att faktiskt värdesätta det man har och leva här och nu. Namaste 🙏, ta hand om er därute och sov gott! 💖

torsdag 2 september 2021

Det är inte så jag vill minnas dig -En liten saga om en relation jag hade till ett väsen

 

Det här är en saga om en kvinna och hennes djupa relation till ett väsen hon mötte en gång och en skuld hon aldrig fick betala. Bilden är lånad från ett annat inlägg.

Nu ska jag berätta om en gammal vän till mig, en vän jag kanske aldrig fick en chans att gottgöra, jag väljer att se den här vännen som min gamla husgud som jag aldrig hann förlåta ordentligt. 

Kära vän. 
Jag minns vårt första möte, den där sommaren för så många år sedan, jag var en ung och osäker människa som inte visste mycket om livet och den sanna kärleken. När vi först möttes hade jag hört många goda ord från andra om Dig och hur Du hade en förmåga att föra folk närmre varandra, ibland in i livslånga relationer. När jag såg Dig på riktigt såg jag en ganska blygsam skönhet som visade mig  möjligheter att såväl lära sig saker som att ta del av den sköna natur som omgav din boning. Du log mot mig och sa "Jag hoppas att det här blir en skön sommarvecka, hör av dig om det är något Du saknar!"
Jag och min väninna fnissade lite åt det Du sa. Vi kunde aldrig tro att Du menade precis vad Du sagt!

Sommarveckan gick på som vanligt fram till sista dagen då vi skulle sjunga lite som underhållning. Jag och väninnan hade valt ABBA:s "Gimme gimme gimme" som vi båda sjöng med viss inlevelse. När jag såg mot dörröppningen såg jag Dig stå där. Du såg ut att le mot oss. Senare den kvällen hände något som skulle få mig att bli mer försiktig med vad jag önskade mig. Den sommaren lämnade jag Dig, olycklig och märkt för livet och jag vet någonstans att Du alltid beskyllde Dig själv och Dina krafter för det. 

Nästa sommar skulle vi ses igen, minns Du det? Jag hade den där olyckshändelsen färsk i minnet och kände att jag behövde lite tid för mig själv. Det var då Du gottgjorde mig! Jag minns att jag satt på en avsats och dinglade med benen över kanten, mycket för att jag ville beundra utsikten. Då kände jag Din närvaro igen, Du la försiktigt handen på min axel och såg allvarligt på mig, jag förstod vad det måste ha sett ut som, och kröp längre in. Hela den natten hade jag en följeslagare i form av en kattunge Du sänt för att se efter mig. Jag förstår nu att Du inte ville att jag skulle vara ensam. 
När vi så skulle åka hem tog Du mig lite avsides, som för att prata ostört. Du såg allvarligt på mig och suckade, mjukt som vinden. "Förlåt..." Jag såg på Dig och log förlåtande innan jag bestämde mig. "Du... Nästa gång lovar jag Dig ett år." Du skrattade hjärtligt och klappade mig på huvudet "Jag väntar!" Hade Du sagt. 

11 år passerade efter den sommaren och när jag så bestämde mig för att jag ville bo hos Dig i ett år för att visa Dig vad jag gick för kändes det lite underligt. När jag gick in på mitt rum lämnade jag dörren öppen medan jag bytte sängkläder. När jag vände mig mot dörren stod Du där igen. "Du vet, är det något Du saknar, hör av Dig!" Jag minns att jag kände mig skuldmedveten för den där hemska natten för så många år sedan, något Du säkert redan räknat ut. Så gick ett år och jag fick många vänner, omgavs av vackra människor som ville mig väl och alltid fanns där för mig. Ibland såg jag Dig le mot mig och log tillbaka. Dock ville inte mina inre demoner släppa mig, något jag aldrig talade om, men jag såg allt att Du hela tiden trodde att det var Ditt fel... När jag så en dag mötte Dig på busshållplatsen såg Du allvarligt på mig och suckade, lika mjukt som förr. "Du... Jag förstår om Du inte vill veta av mig efter allt som hänt under det här året... Innerst inne vet jag att det är mitt fel." Jag ville säga att Du inte bar någon som helst skuld, att det var andras fel att allt ställt sig på ända, men av ingen anledning hann jag aldrig göra det. Det där året gick och jag flyttade hem igen, men jag gav dig ett tyst löfte -att komma tillbaka, men i så fall för att gottgöra dig. Jag minns Dig som en leende gud som fick andra att skratta, sjunga, dansa... Men den dagen såg jag att Du var bekymrad och ledsen... Det är inte så jag vill minnas dig, kära Du, så en dag lovar jag att komma tillbaka, för att skapa ett vackert minne att begrava de sorgsna minnena med. Tills dess -Håll ut, min avlägsne vän.



Torsdagens små filosofier


Än är det torsdag kvar och eftersom jag hann bli klar med dagsplugget redan i förmiddags (all hail tidiga morgnar) har jag haft lite tid för feelgood också. VR, glass och lite teckning har det blivit. Ytterst lite sittande vid datorn eftersom jag idag kostade på den en rejäl diskrensning, den har seriöst hållit på med den rensningen sedan jag blev färdig med studierna 15:30, fram till ungefär nu, och med det sagt säger jag alltså inte att den är klar en gång! Jag ska sluta undra över varför min dator går långsamt ser jag...


Mycket av skräpet kommer dessutom från internet explorer och Edge, som jag inte ens använder, men som ändå tvingar sig kvar på min dator eftersom Windows 10 inte klarar sig utan dessa. Man kan fråga sig vad man skulle med Win10 till...

Och Orkanen Ida härjar i världen vilket också märkts här hemma i form av stormbyar och regn. Idag har det varit skönt att ha en vedspis och varma drycker att värma sig på. Systerns VRglasögon har också spelat en stor roll i trivseln, de är ultimata att ha när man mediterar och andra i rummet envisas med att ha nyheterna i bakgrunden, osandes av negativ energi som inte kommer in i energifältet lika lätt när man kan skärma av sig med glasögon och hörlurar. Man kan helt enkelt vara i sin egen värld, där man kan välja om man vill exponeras  för negativt laddade saker eller inte. Idag valde jag helt enkelt bort TV:n och tog en flygtur över Reine i Lofoten i stället. Spektakulärt, speciellt när man kan se det som om man var där. Hela familjens nya leksak och jag undrar ibland vad folk sagt om det här när jag var liten på det tidiga 90-talet då det här var den coolaste datorn på marknaden: 
-Mina gamla skolfröknar hade väl bara tänkt att jag var precis så tokig som de inbillat sig att jag var om jag ens nämnt något slikt -1992!

På tal om den där saken på bilden tillhör jag väl den där lilla unika klungan av retronördar som fortfarande har en fungerande Amstrad Nc100 och, trots att jag faktiskt äger en iphone, använder den ändå! Mycket för att jag älskar mina nördgrejer, har en del konstigt undanstoppat som ingen jävel vet vad det är idag 😉 Jag minns en kväll i Östersund 2014-15 eller så, när jag skulle på ett möte och bara för att jag ibland tycker om att förbrylla folk, tagit med mig min gamle vän. En kille på mötet stirrade storögt på den lilla maskinen och utbrast förbryllat: "Och vad fan är det där förnå?" Varpå jag ryckte lite på axlarna och skrockade: "Nää en gammal Amstrad jag har för att jag är för lat för papper och penna?" Vet inte om han fattade ändå. Bra det, jag drev. Jag har mest den här för att det är en nördgrej. 

Hade jag däremot haft en sådan som nedan, en Nc150, hade jag nog gömt den i en glasmonter. Det där är nämligen ett litet frankensteinsmonster som gjordes i en liten utgåva i Frankrike och Italien, så den skulle jag inte ha något emot att äga. Man kan säga att det är en korsning mellan Nc100 och efterföljaren Nc200... Lite "föreställ dig hur deras unge skulle se ut!" -Sådär! ↓

Med det har den lite mer minne än min också, men vadå, jag använder min Amstrad mest till mina obskyra anteckningar rörande skolan, diverse adresser, scheman och lite random alarm. Varför har jag inte mobilen till det? Enkelt, den har appar och det jag behöver är en analog väckarklocka som påminner mig om vad jag ska göra på dagarna, så där fungerar det bra med en 30 år gammal laptop som doftar svagt av lavendel och myrra efter att ha legat i en portfölj tillsammans med mitt mindfulnesshjärta 💖

Och bevisligen fungerar det bra, eftersom jag lyckats hålla schemat med god mariginal så länge det inte varit något speciellt och då förlåtligt om man hamnat lite på efterkälken. 
Idag var det bland annat studieteknik på schemat och jag har i första hand läst om studieattityd. Visste du att vem som helst kan lära sig vad som helst med rätt attityd? Jo, det är faktiskt sant! Om du provar att i stället för att tänka "nä, jag lär väl kugga på tentan idag!" Tänka: "Jag grejar tentan, det här har jag ju läst massor om!" ska du se att det går mycket bättre. Samtidigt spelar det självklart in om du har ett genuint intresse för det du pluggar, och det kan du få med rätt attityd till det. Jag har studerat på många ställen, varav jag gillar Primerosemodellen och folkhögskolemodellen bäst. Båda bygger bland annat på att se till att både personal och elever mår bra och lär för livet, med hjälp av en positiv inlärningsattityd! Något jag tror är mycket viktigt i ett samhälle där det finns onda krafter som frodas av okunnighet och hat. Något man bara kan bekämpa med kunskap och kärlek. 

Min väg mot en riktig gymnasiebehörighet har varit skumpig, mycket på grund av en bristande studieteknik och fel studieattityd. Jag gick länge och trodde på det folk trattat i mig i grundskolan: "hon är ju som hon är, det blir som aldrig nå folk av hon inte!" Ni vet Hitler? Han hade en Nazistkollega som hette Joseph Goebbels och han sa faktiskt en sak som inte var helt åt fanders och det var: "Upprepar du en lögn tillräckligt många gånger blir den en sanning." Intalar du en människa från den stund N.N börjar skolan, att N.N inte kan lära sig något, då kommer det också att vara vad som följer med personen genom livet och bildar N.N:s studieattityd. 

Då är det tur att man kan upprepa en sanning många gånger också och på så sätt ändra attityd till allt man gör. Rätt inställning är en viktig aspekt för att livet ska funka normalt. Hjärnan är mycket komplex, det är vad vi lärt oss, men samtidigt är den uppbyggd på logik som innebär att det går att programmera hjärnan till att fungera till fördel för individen, det enda som krävs är vilja! 

Viljestyrka, rätt attityd och en stor dos vanligt svenskt "djävlaranamma" tar dig precis var du vill, den som säger annat, den ljuger och lögner är inte värda att lägga på minnet! Namaste 🙏 Ta väl hand om dig själv och vet att det du vet om dig själv är det som är sant, det du tror om dig själv, det är det du tror är sant... Var sann mot dig själv och ge dig själv en stor belöning i form av rätt attityd till livet, lärdomen och kärleken 💖💪💋 Ha nu en underbar helg!










 

Den här veckan har det inte hänt jättemycket

  Den här veckan började vi med att ta hand om äpplena vi fick av grannen förra lördagen. Det blev en hel del saker av dem! Torkade äppelri...