söndag 4 december 2022

Fredagens julmarknad och Jamtli-häng!




I fredags var det lite extra festligt då vi bestämt oss för att åka till Jamtlis julmarknad. För min del var det mest för att få lite julkänsla i kroppen, men också för att köpa lite rökta saker till julbordet. Innan vi drog till Jamtli tog vi en lite lyxigare lunch i form av indisk mat på ett ställe i kyrkparken. Tandorikyckling som fortfarande stektes när den kom fram, en upplevelse i sig och faktiskt riktigt gott!
Efteråt gick jag till bibblan för att låna en novell till Engelskan. Kazuo Ishiguros "The remains of the day" blev det och såhär långt gillar jag den, men måste nog få lite tid för att sätta mig in i den lite djupare. Gillar konceptet och så klart många ord att skriva ner och grubbla på. Lovely!


Sedan blev det Jamtli!



Jag älskar ju Jamtli, bland det bästa med Östersund och på senare tid har jag faktiskt börjat uppskatta att vara där och titta på saker mer än jag gjort förr, jag tror att det har att göra med mitt ökade historieintresse. Kanske i synnerhet för Jämtlands, Härjedalens och Tröndelags historia.
 Det första vi såg var en kungsörn, visad från sin allra bästa sida däruppe i sitt bo. 



Jag har ju sett det mesta i de här montrarna förut, men en del saker kom in bra som inspiration till diverse saker. Som att man kunde ha hår av olika slag i sina verk. Människohår gör till exempel ullstrumporna vattenavstötande och håret från speciella ullhundar gav varma strumpor som visst skulle vara bra mot gikt. 


Sen har vi tagel, som är lite strävare men kunde användas till saker det med. Intressant vad man kunde hitta på förr i världen.




Det här tog jag kort på för att ha som inspiration till mina småsagor. Än vet jag inte hur jag ska utforma dräkterna men det kommer jag på med tiden.


 På marknaden var det verkligen packat med folk, men jag måste säga att jag faktiskt tyckte om det den här gången. Det bidrog på ett vis till myset. Det här fick mig att fundera på om jag kanske inte ogillar folkmassor så mycket trots allt, jag ogillar nog bara idioter när jag tänker på det, helt normalt.

Så vad köpte vi på marknaden? Lite rökta saker, julmust från Åre, ett par nya odjurshandskar samt två söta tovade julgranskulor. Efteråt åkte vi till stora Coop igen, mest för att köpa lite julmust som de inte hade i vår lokala butik. På det hela taget var dagen bra om än en utmaning för vaderna eftersom jag hade fel skor och mest fick gå på hälarna. Jag är ändå jättenöjd. 

Efter att jag fick veta att jag faktiskt aldrig haft någon form av funktionsnedsättning har mycket tid gått till att fundera och reflektera. Många "varför" som saknar ett "därför" så klart och kanske är det så enkelt att man inte ska spendera hela livet på att jaga en massa svar på frågor som säkert varken vill eller kan få ett svar. Det får vara helt enkelt, det som varit kan man ju inte göra så mycket åt, däremot det som är nu, det kan man påverka!

Sköt om er, tänk på varandra, inte bara på er själva. 

Namaste🙏

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Den här veckan har det inte hänt jättemycket

  Den här veckan började vi med att ta hand om äpplena vi fick av grannen förra lördagen. Det blev en hel del saker av dem! Torkade äppelri...