En ledig dag


Idag såg jag att jag inte hade något att göra i Novo, så jag tog en liten ledig dag med matlagning och hantverk. Kycklinggryta och vitamingummibjörnar har det blivit idag, samt lite bandvävning. Tänkte testa att väva ett band av mina nya garner och det blev faktiskt väldigt snyggt med den färgkombinationen måste jag säga. Tyvärr har varpen hamnat i fel hål igen så delen på bilden är lite konstig.

Dessutom har jag nu bestämt mig för att ta en paus från sociala medier igen. Jag förstår egentligen inte charmen med det, det stjäl mer tid och energi än det ger och för den som vill hålla kontakten med sina nära och kära finns väl telefon och E-post? Skype fungerar också bra för sådant. Jag har kvar mitt Facebookkonto, nästan enbart för att jag har kontakter som jag inte har någon annanstans. Med det sagt inser jag absolut "faran" med att ha sociala medier, speciellt de med kommentarsfält, nyhetsflöden och reaktionsfunktioner.
Varför säger jag det här då? Jo, för att de här funktionerna egentligen bara är placerade där för att få dig som användare att stanna kvar så länge som möjligt. "Reaktionsknapparna" är en ganska typisk endorfinfälla som funkar lite som det där godiset man ha i fickan när man ska försöka få sitt husdjur att göra som man säger. Samma sorts endorfinkick, bara digitalt.

Ju mer jag förläser mig om narcissism, desto mindre sugen på sociala medier blir jag. Det mesta man matas med genom nyhetsflödet och folks kommentarer i övrigt är ytlighet, självupptagenhet och toxisk positivitet. Det finns ju en del appar som man kan använda för att göra sociala medier mindre toxiska, vilket är skönt om man inte vill avsluta det helt.

Shut up -Döljer kommentarsfälten om man inte vill se dem, går att slå på och av.
News feed eradicator -ersätter alla nyhetsflöden med ett upplyftande citat eller bara tar bort dem. Går också att slå på och av.
Vill du inte bli störd av sociala medier eller andra distraherande platser på nätet finns även Blocksite som blockerar de sidor du inte vill besöka medan du arbetar eller studerar.
För dig som vill välja vad du vill se på youtube kan du även blockera enskilda videos eller kategorier med blocktube

Sociala medier går med andra ord att hantera om man vill det, men då måste man ha självdisciplin, något inte alla har, men som jag garanterar att alla kan skaffa, med eller utan medicinsk hjälp. 

Några enkla grejer att tänka på när man skapar och sätter sina egna gränser:

Fråga dig följande:

  • Vad vill jag göra just nu? 
  • Varför vill jag göra det här?
  • Vad ger det här mig?
  • Vad tar det här av mig?
En extra grej man kan fråga sig är kanske "Vad behöver jag göra just nu?" För det är så klart också megaviktigt. 

Alltså, vad behövs, vad vill du göra, vad är vinsten och vad är förlusten. Sedan kan man fundera vidare, vem är störst i ärendet, vinsten eller förlusten? 
Det viktigaste efter att man ställt sig de här frågorna är att man står fast vid vad man själv tänkt göra åt saken. Om jag inte vinner något på att göra en viss sak, om det tar mer än det ger, då säger det sig kanske själv att det inte är något jag ska göra just då.

Nåja, idag var jag i alla fall ledig hela dagen och det kändes som att jag behövde det för att ladda upp lite inför morgondagens städdag. Sedan kanske jag ska se om boken kommit så att jag kan fortsätta med engelskan också, det blir nog en bra dag i morgon också!
Och på fredag är det julmarknad också, det får man inte missa! Men först är det torsdag! Vi ses snart!

Namaste🙏











 

Kommentarer