söndag 31 juli 2022

Helgen i ett nötskal

Vi börjar med en vy från kvällens läshörna! Satt mig i stugan nere vid älven och intog sommarkvällens lugn, bitvis avbrutet av kajornas kacklande från träden. 

Idag blev vi äntligen klara med årets stockhög. Det kom lite sent eftersom gårdens traktor Berta-Märta blivit lite sjuk och behövde gå till en doktor. Eller vi behövde reparera traktorn! Sedan blev vi förkylda, troligen Omicron eller något sådant, sedan kom foten på det, så det tog sin tid.




Men nu är det avklarat sånär som på den enorma mängd näver och skräp som nu ska fraktas bort. Medan vi rensade hittade vi en liten näverbit som nästan hade formats till en liten bock! Den var så söt att vi tog in den för att fixa till den en aning. 




Och vedens avslut firades med utemat så klart. Idag blev det lite snabbmat på byn och jag valde lite nuggets som gärna satt ihop med stripsen. Trocadero och currydressing som tillbehör, så var vi glada. Den här mängden pommes behövde jag hjälp av två pers för att äta upp. Det blir aldrig någon muckbanger av mig!

Den här helgen har varit givande. En del besök, lite myskvällar i växthuset och så mycket litteratur man orkar läsa! Det kan sällan bli bättre! Jag har till och med hittat en bokserie att komplettera!

Just nu känner jag att sommaren fortfarande har mycket att ge, detta trots hunddagarnas (eller rötmånans) intåg i världen. Än finns det tid för njutning och jag hade tänkt njuta i fulla drag hela den här sommaren. Gör det du med, det finns mycket att vara glad över om man bara har förmågan att se det. Tänk på det du. 
Namaste🌸





 

fredag 29 juli 2022

Nu har jag en ganska stor läshög i alla fall!


Den här veckan har vi fått hem en hel del böcker som folk inte ville ha, så jag har plockat ihop lite blandat som man kan avverka när vintern gör sitt intåg med sina mörka eftermiddagar.


Förutom Agaton Sax (som jag ska skaffa fler av) har jag hittat lite annat intressant att läsa. Njáls saga, djungelbiken och lite annat, samt en del kuriosa man kan kolla igenom inför framtida skrivande av småsagor och rollspel kanske. Tror att jag blev mest glad över djungelboken, men samlingen innehöll massor av intressanta böcker. 




Sedan har vi gjort en stor rallarfärs och bjudit kvarvarande turister på. Det orangefärgade i glaset där är någon sorts apelsinspritz som mest smakade apelsinskal och kemikalier. Maten var uppskattad och alla lämnade växthuset på gott humör! 

Förutom hamstrat litteratur har vi idag storstädat, köpt glass och skött om katten, det lär väl bli mer kvar tills morgondagen även om det är menat att lördagarna ska vara för att städa övervåningen, men varför inte diska lite samtidigt? Hela gården behöver sin kärlek så det ska den få! Nu ska jag i alla fall ta hand om min bokhög och göra klar min sista film i VYOND för sommaren. 
Sköt om er, låt ingen förstöra din glädje, det är du inte värd!
Namaste🌸

 

torsdag 28 juli 2022

Det enda jag egentligen bryr mig om är lugnet


I kväll tog jag och syrran ett snabbt beslut om att göra en liten utflykt bort till Mynnet för att leta arter och plocka lite cikoria till turisterna. Nu är det bara en av dem som är kvar, men hon kan gott få se något fint i sitt liv hon också. Plus att man får göra någon glad, det är alltid uppskattat.

Det fanns en del arter, men de flesta var redan loggade, så jag blev glad när jag hittade en liten vit näckros som ensam guppade där på vattnet. Det ska finnas väldigt många längre in i viken, men jag har inte hunnit åka ut och se det än. Det finns lite planer på att ta en båttur till helgen så vi får väl ta en titt då 😊

Det här lilla gräset loggade jag eftersom jag aldrig fått veta vad det heter. Som barn kallade jag dem enbart "sånadär" som jag är ganska säker på att de inte heter.


En liten fisk lyckades jag även logga. Vet inte vad det här är för sort, men de är små som neontetror i alla fall. Finns typ överallt och vi kallar dem för "spelfisk" här, vad de egentligen heter vet jag inte. Gräset de simmar runt i är i alla fall vattenpest. En invasiv art som växer lite överallt.



Lite kamomill hittade vi vid vägkanten på hemvägen tillsammans med någon form av blåklocka, gissningsvis knölklocka. 






Vi kom i alla fall hem med en stor kvast cikoria till vårt hus och till Lillstugan, väldigt uppskattat, våra fick trängas med några klockor sedan förra resan. Det blev snyggt till slut och i morgon ska det storstädas inför helgen. kan bara bli fint egentligen. 


Tills vi ses igen har jag några ord ni ska få ta med er. Låt aldrig negativ energi komma dig inpå skinnet, du vet ju ändå att energier kommer och går, så även den negativa. Så ha orken att stanna upp ett slag och fundera över värdet i att låta energin stjäla delar av din positiva energi. Tänk sedan lite till så ska du se att det inte är värt besväret. Ta in nuet och förstå att varje minut räknas, varje sekund är värd din tid, du behöver bara inse det 💖


Namaste vackra du 🙏


 

onsdag 27 juli 2022

Ibis-Onsdag idag!


Idag har jag försökt lära känna appen Ibis Paint X som jag laddade ner på mobilen för inte alltför länge sedan. Jag testade att rita Björgvin och det enda missnöjet här är väl i hans sneda öra som får honom att se ut lite som Bård Ylvisåker i öronen.


Nåja, det är absolut inget fel på att se ut som honom, han är faktiskt en av referenserna jag använde när jag designade Björgvin. I synnerhet kanske hans leende när han skrattar har jag använt. 




 Annars har jag tagit en smärre promenad till brevlådan för att se om det kommit några kärleksbrev, men den visade sig vara tom idag. Däremot hittade jag en trött liten stackare sittande i en fibbla på vägen hem. Jag tror det kan vara ett honungsbi eller en väldigt liten getingsort vi hittade.


 Och nu är vi säkra på att det vi hittade på väg ner till Mynnet var vägvårda eller cikoria. Något man förr i världen använde som kaffersättning. Enligt källor ska det ha smakat väldigt bittert och rent av äckligt. Vi nöjer oss med en bukett i en vas i vardagsrummet i stället.
Dessa och toppklocka funderar jag även på om man kan plantera ut i sin egen trädgård, vi kan behöva lite lila här, dessutom gillar bina cikoria så det kan vara en viss vinst i att sätta ut några. 

I morgon är det i alla fall torsdag, då är det städdag igen! Köket ska få sig en duvning, liksom vardagsrummet, så att vi vet att det är helg! Sedan ska jag även färglägga lite skisser jag har på datorn samt försöka tömma båtskrovet på vatten. Vi ses då!

Namaste 💖

tisdag 26 juli 2022

Seg tisdag...


Vad har Bofinken gjort idag? Minsta möjliga, mest har jag legat och förbannat vädret och förmodligen varit lite slö efter en liten vinkväll hos fastern igår kväll. Tog ett väldigt litet glas rosé och ett lika litet rött. Mängden var väl som ett normalstort glas vin och bara där blev jag trött som en bäver och magen har väl en del att säga mig om det där, men jag ville testa om rosé var så äckligt som jag minns det... Ja, det var det, däremot finns det röda viner jag kan dricka utan större problem om man räknar bort magen. 

Däremot dricker jag mig aldrig full, det där har jag aldrig förstått charmen med. Jag älskar min hjärna och föredrar att bibehålla kontrollen över den. Därför undviker jag att inta saker som kan ställa till det för mig på den punkten. Den alkohol jag intar på ett år ryms lätt i ett dricksglas och det är jag väldigt stolt över att säga. 


Däremot kan jag inte säga samma sak om färska bär. Smultron och hallon är som bäst den här tiden på året, fastän smultronen är sena i år. Hallon lär vi inte få förrän i augusti, men nu har vi i alla fall fulla skogen med smultron vilket gör mig glad! Vem behöver artificiellt godis när det finns bär?

Idag ska jag även göra klart det sista av mina små sommarfilmer i VYOND, sedan återgår jag till tecknandet och planerandet av göromål under resten av sommaren. 

Idag har jag varit seg, vilket betyder städdag i morgon. Med det sagt har jag inte sagt att jag inte kan smita ut på äventyr när jag är klar. Vi ses nästa gång. 

Namaste 🌸

 

måndag 25 juli 2022

En liten tripp till gerilån blev det


Vi hade först planer på att ta båten till Ön, men vädret var så tråkigt så vi tog en utflykt till gerilåmynnet i stället, mest för att leta lite arter. Huvudanledningen var att vi behövde hitta grodor och fiskar, men när den här arten står där rakt framför en är det värt en resa bara för det! Jag har loggat den bara för att kunna försäkra mig om vad det är, men visst är det väl en cikoria vi hittat? Väldigt lik är den i alla fall.


Sedan hittade vi en väldigt liten grotta i bergväggen. Hålet är som fyra knytnävar i storlek. Kanske bor det en liten vätte där? Med lite fantasi tror jag att rätt högertänkare kan föreställa sig det. Återigen, jag är vänstertänkt och föreställde mig det! 😉



 Och visst kan man väl få bada fötterna lite i det grunda vattnet? Det var faktiskt ganska skönt och det är inte utan att vi längtar lite extra till Ön nu. Det får väl bli en liten båttur vilken dag som helst! 



Inga grodor eller fiskar tyvärr, men det fanns tillfälle för att ladda batterierna vilket jag tror är viktigt även för oss som inte bor i städerna. Jag förstår turisterna som blir som galna när de ser en riktig skog som inte är nedlusad med sopor och förstörelse av olika slag. Det kanske är så att det är en ynnest att faktiskt bo så att man kan uppleva det här varje dag! En sak vet jag och det är att få saker går upp till att vara i skogen och ta in varje liten sekund av stillhet och lugn. Det är det som för mig är innebörden i Namaste.

Nu när det varit två års pandemi har jag faktiskt lyckats knåpa ihop en lista med ställen jag vill åka till. Den är så pass lång att den säkert tar två år att beta av. I sommar har vi en del inplanerat, vi får se vad nästa etapp blir. Än tänkte jag i alla fall inte lägga ut någon lista, för vet ni om det blir det ingen överraskning! Sköt om er nu, kom ihåg att stanna upp lite då och då och ta in nuet, inse att livet är vad man gör det till och inte vad andra vill göra det till. Ingen har rätt att försöka stöpa om dig, ingen utom du själv. Du är toppen som du är, kom ihåg det. Andra kan komma med feedback då och då, men det är ditt liv i slutändan, det är värt att komma ihåg, varje sekund man lever. 

Namaste vackra du 💖

söndag 24 juli 2022

Min lilla plats på jorden


Den här dagen har verkligen varit bra. Vi har ägnat den åt att snygga till det lite nere vid älven och inreda lite i Åbo där vi inte hängt så mycket i år på grund av min stukade fot. Nu när den är bra kan man i alla fall säga att det blir av. Nu tar jag igen det jag förlorat i Juni.





Både ute och inne har vi gjort fint. Syrrans päron och hallonpaj med kardemummasås var fantastisk, den blir det nog fler av. Vädret är fortfarande vackert så det lär komma en artvandring så snart som möjligt. Många arter som trivs nu.

Och i morgon har vi planer på att ta oss till vår lilla ö också. Ladda upp med fikakorgar och badkläder tills dess. En punkt till på listan avklarad och nu kan man säga att dagen varit bra.

Kom ihåg att ta hand om dig och vara snäll mot dig själv, annars gör du dig själv en otjänst. Låt ingen stjäla din energi eller förstöra din glädje, för som du vet är det ingen som har rätt att göra någon annan eller sig själv olycklig. 

🌸Namaste🌺
Vi ses i nästa inlägg, vem vet vilka äventyr som står i antågande?



 

Nu är valrörelsen igång, då vet man vad som ska göras!


Jaha, då var det bara drygt en månad kvar till valet. En sak har jag lärt mig av valrörelser och det är att inte delta. Jag röstar, det är vad jag bidrar med. Nu får ni inte missförstå mig, jag diskuterar mer än gärna politik, men då ska det vara på ett intellektuellt vis, inte som det diskuteras på många sociala medier. Det kanske helt enkelt stämmer som de säger: Att argumentera med idioter är lite som att försöka spela schack mot en babian. Det spelar liksom ingen roll hur bra du argumenterar, det är helt enkelt ett fall av force majeure. 

Vi känner alla till typerna man helst undviker på nätet, annars finns en bra länk till det här där man gjort en relativt träffsäker lista över de mest energikrävande typerna! Här kan vi även lägga till all ytlighet som sprids och tar mer energi än det ger. Jag har räknat ut att sociala medier ofta tar mycket mer energi än det ger, i synnerhet under valrörelser och dylikt. Därför har jag bestämt mig för att strunta i det där tills valrörelsen är över. Samma sak gäller alla dessa "valprogram" som basuneras ut överallt så att vi ska kunna "lära känna" partiledarna. Det är återigen den där ytligheten som jag inte riktigt fixar.

Därför tänker jag undvika allt vad kommentarsfält och sociala medier heter. Jag mår så pass bra nu för tiden att jag känner för att behålla det snarare än att låta mig dräneras i onödan. I kväll tänker vi fika lite nere vid älven och jag har bestämt mig för att tanka massor av energi och riktigt varva ner nu när alla turister utom en av dem åkt hem igen. Fast en turist är en sak, 10 en annan. Nu kan vi varva ner lite. Uppdateringar om det kommer framöver.

Sköt om er, låt ingen förstöra ditt flow, det är du inte värd. 
Namaste! 

 

lördag 23 juli 2022

Juli har ändå bjudit på mycket!

 



Idag tog vi en sväng till Kaffestugan och åt lite gott nu när veden är klar. Dagen innan var vi på Berget och kollade lite på deras bygge. De har skator där också, den här satt på deras uthus. Det ser nästan ut som om gubben Pettson bor här, men det gör han inte.

Det har varit en rätt händelserik sommar i år, kusinen har satt igång ett byggprojekt nere vid älven som lär bli riktigt fint när det är klart så han har faktiskt haft en anledning till att vara stolt över sig själv i år. Sedan har jag varit barnvakt i år igen... Och hönskompis! 



Mammas kusin och hans fru kom och hälsade på tillsammans med en moster till mamma som vi inte sett på kanske 30 år! Det var roligt att se dem, ännu roligare att de hade med sig hönsen! Två kycklingar hade de med sig som jag och mamma tog på oss att se efter. Hedemorahöns var det och lite får jag erkänna att jag skulle vilja ha höns någon gång i mitt liv. Titta vad söta de är!


Lite har jag även kört min lilla drönare, vilket jag nog kommer göra mer så fort det blir mindre folk på gården. En ny kamera har köpts, men den måste jag lära mig innan jag kan använda den. Det här är den jag egentligen skulle fått som pris när jag tog mitt IQtest, men jag fick en dashcam i stället. 

Slutligen har jag bestämt mig för att från och med nu inte lämna utrymme för mer onödiga begränsningar i mitt liv. Nu har jag blivit "friskförklarad" från allt vad diagnoser och "hjälpbehov" heter, nu vill jag äntligen göra som kossorna åt grannen och smaka ordentligt på det gröna gräset utanför lagården! Inga fler förnedrande möten eller telefonsamtal, nu tänker jag göra som de bett mig göra. Se dem som moln på en sommarhimmel och idag är min sommarhimmel klarblå!

I augusti hade de planerat in något förnedringsmöte, men jag har faktiskt egna planeringar för augusti, ingenstans finns det någon plats för trams. När jag tänker efter har jag nog ingen plats för trams någonstans längre. Jag har bara plats för välbefinnande nu.


Sommar ja! Kommer vi iväg på några äventyr i år! Jofan, vi har redan varit ut på några svängar, fler är i antågande, bland annat hörde jag någon säga att det är en hel del på G:

¤ Bräcke och glassbaren
¤ Trondheim
¤ Ön 
¤ Ändsjön

Sedan kanske vi tar en sväng till Junsele, men det vet jag inte ännu, vill göra så mycket nu. Allra helst vill jag åka till Trondheim och bara rå om staden i ett gäng timmar som vi brukade göra innan pandemin kom och förstörde möjligheterna. Nåja... Så fort jag kan ta mig i en båt, vilket blir snart, besöker jag min egen paradisö -Ön! Det ser jag också fram emot.

Ta hand om er nu. Kom ihåg att livet inte är så långt som man ibland kan tro, så var rädd om de där stunderna då livet känns extra bra och ta in nuet. I morgon kanske det är för sent.

Namaste 🌺




lördag 16 juli 2022

En legend har gått ur tiden...


 Det här är kanske gamla nyheter, men den 4:e Juli gick en av mina stora förebilder när det kommer till teckning bort, nämligen Kazuki Takahashi. Takahashi var mest känd för att ha tecknat animeserien Yu-gi-oh, men han var också en tydlig antifascist, vilket ibland lyste igenom, i synnerhet i den oklippta versionen av serien. 

För tror jag 14 år sedan började jag publicera mina teckningar offentligt, men jag har nog hållit på med tecknandet så länge jag minns, min första seriösa serie gjorde jag när jag var ungefär 14-15 år. Serien hette The Super boys och avslutades faktiskt så sent som förra året. Jag har ännu inte lagt ut några seriösa kapitel någonstans, men jag planerar på att lägga ut hela serien nu när den är klar. 

Takahashis verk kom in i min värld fem år senare, 2006, då jag kände mig lite trött på min livssituation och behövde något att fly till. Perfekt att då ta en resa till Domino och följa Yugi och hans vänner! I samma runda lärde jag mig teckna lite bättre och bara några år senare la jag ut min första fan art offentligt. Den här närmare bestämt: 


Nu när jag kan teckna bättre kan jag erkänna att han för det första ser något hög ut. Min senaste fan art av Amelda visar tydliga tecken på framsteg! 

Man kan säga att Takahashi, förutom lärt mig teckna snyggt, lärt mig en del om att följa mitt hjärta och inte tro på all skit folk snackar. Till och med en stor stark farao som Atem kan göra misstag, felberäkningar och snedsteg, därför bör man kritiskt granska i stort sett allt man hör och inte lita på någon annan än sig själv. Det har jag lärt mig av min tid med Takahashis serier. Sov gott nu, min idol.


tisdag 5 juli 2022

Så återkom så smått intresset för videoredigering

 


Alltså, det här är egentligen ganska dumt, men för att skapa såndär kvart i fyra-humor är det helt okej för mig. Jag har alltså börjat med VYOND igen och för er som inte känner till vad detta är hette det tidigare goanimate och är ett ganska enkelt sätt att skapa små tecknade filmsnuttar som man kan lägga till egna eller redan befintliga ljud och röster till. Egentligen är det till för att göra lite roligare powerpoints kan man väl säga, men har man natthumor är det sista man tänker på en powerpoint. 



Däremot pinsamma tramsfilmer! Jag får ofta höra att min och mina vänners humor är väldigt underlig, men jag känner fler med denna sjuka humor så egentligen är det väl inte värt att döma ut någon.  Jag har skapat en serie som heter "The Martins & Britt" som riktar sig till precis alla åldrar, beroende på vilket klipp det rör sig om. Den serien är gjord i en stil som kallas "business friendly" men jag planerar inför senare äventyr att använda andra stilar för att variera mig lite. Jag önskar ibland att jag kunde göra som andra goanimateanvändare gjort: 


Observera att den här typen av humor är väldigt mycket mörkare än min och att jag egentligen bara vill testa själva stilen som heter "Comedy World" eller något sådant. Goanimate tog själva bort den och en rad andra för att inte få en massa copyrightkrav från bland annat Family Guy som den här stilen kopierar. 



Nej, det värsta jag gjort var väl när jag dödade Britt för att jag helt enkelt var trött på karaktären. Här är den videon.
Jag vet att jag fick en del mail när jag slutade med Vyond där folk bad mig göra fler videos med The Martins och deras kompisar, det förekom till och med rena krav på det (varför förstår jag inte, det är egentligen skit haha!). Till er kan jag bara säga att det kommer fler videos så fort jag fått lite ordning på videoredigeringsprogrammen. Jag använder nämligen inte enbart Vyond längre, det känns som slöseri. Men intresset är tillbaka så jag kan väl bara be er ha tålamod om ni har ett intresse av lite cringe! 
Snart uppdaterar jag lite mer om själva livet också, lite bilder och sådant kommer komma upp då jag tänkt ta ett hold-up från facebook och liknande igen, men mer om det i ett annat inlägg. Sköt om er nu 💖

Den här veckan har det inte hänt jättemycket

  Den här veckan började vi med att ta hand om äpplena vi fick av grannen förra lördagen. Det blev en hel del saker av dem! Torkade äppelri...