tisdag 24 maj 2022

En chill tisdag

Idag har jag bara softat, egentligen välförtjänt efter att ha varit på helspänn nästan hela pandemitiden. Nu kan jag se att det kommer något gott ur det här fröet, även om jag var rädd att det skulle mynna ut i något jag inte skulle gilla där ett tag. Bränt barn skyr elden kanske det heter...
Idag har jag plockat blommor och artvandrat i alla fall. Hittade en del fint när vi var ute och gick, men en sak jag hittade i vägkanten blev jag faktiskt lite paff när jag hittade:



Den här oljemålningen låg alltså slängd i ett dike nära vår infart. Eftersom vi ändå plockade blommor fick den följa med hem. En liten ros! Röda rosor brukar symboliseras med kärlek, så jag antar att Freyr varit i farten igen, han brukar hitta på hyss och ja, jag känner honom, du har inget bevis för det motsatta! 😉






Himlen var verkligen dramatisk i kväll, molnen hade formen av fåglar, pärlemorsjok och guldslöjor. Dock vet vi att det fortfarande är maj, det är kyligt i luften och djuren gör allt för att värma sina små under de kalla nätterna. Den första bilden är tagen uppe i byn i helgen, den tog jag med för att molnen såg så häftiga ut, de följde vägen rakt fram! 

 Och rätt som det var träffade vi på Stinky från Mumindalen som satt på en åker och såg ut som han brukade. Eller så var det en tuva som lyckosamt nog hade den formen. I övrigt gott om djur ute på åkrarna. Stora som små, mest var det trastar, måsar och ett och annat rådjur i farten, men jag är säker på att det blev mer än nog för loggen.

Det sista vi gjorde den här dagen var att åka och hämta en släpkärra hos en granne, i morgon ska vi nämligen frakta skrot, så då blir det en händelserik dag. En annan sak som ska göras är att rensa bort lövhögar och gödsla buskarna innan regnet kommer, det skulle visst bli lite blött nu i helgen. 
Jag mår bättre. Jag tror att jag oroat mig i onödan igen, jag måste sluta med det, det är inte bra för någonting. Jag tror som sagt att saker och ting kommer att bli bra nu, det hoppas jag i alla fall! 
Ta väl hand om er nu, vackra skapelser! Namaste🙏

lördag 21 maj 2022

Denna dagen -ett liv

 

Det spelas musik från älven i kväll, det betyder att man säkert fått igång sommarflotten som brukar glida runt och indikera livsnjutande. Vårt livsnjutande blir glass och sy-LAN. Japp, jag åkte faktiskt dit! Kolla in strösslet på den glassen, det är så att man blir sugen på att baka något med liknande strössel på!


Urvalet av glass vi köpte den här gången! Pralin, Pirulo och stjärnfall! Ett nytt ansikte, resten är mest nostalgi. Hallonpralin åt vi ofta som barn, varje gång glassbilen kom köpte vi den. Pirulo hände det att jag köpte när jag bodde i Östersund, det är som en mjuk isglass med smak av melon och... Tror det är citron. Den nya sorten vi köpte tipsade de oss om sist de var hit. Stjärnfall heter den och är en ganska vanlig glass, smakar blåbär eller päron med överdrag av vit choklad och en massa stjärnor! Eftersom jag älskar stjärnor är det väl klart jag köpte ett paket!
.



Handarbete då! Bingo Bäver är nu helt klar även om jag tycker att han blev ganska ful. På nålen nu är Dotty Hund vars huvud är klart nu. Här broderade jag ansiktet i stället för att virka alla delar för sig. Mycket bättre!

Åkte jag på något Sy-lan då? Ja, faktiskt. Var det mycket tanter? Inte idag, däremot dagen innan var det en hel del. 

På sy-Lanet hann jag börja med en kropp till hund-tjejen men sedan blev jag lite sugen på att testa grannens vävstol ändå, mycket för att hon pratat så gott om den väldigt ofta. Var den bra då? Jovars, den var jättebra, men tror faktiskt att Corona är lika bra hon, även om jag inte haft tid med henne än.



Det här bandet har vi hjälpts åt med och det känns ju i alla fall gå ganska bra, även om trådarna vill gå av. Ett ganska enkelt nybörjarband i ullgarn är det. Det är lite därför det är lättare att garnet går av när det är ull, det fastnar gärna ihop, vilket är väldigt bra om man vill tova. Bandvävning är meditativt och roligt, det vet ni att jag tycker, men jag har en del annat att stå i samtidigt så jag vet faktiskt inte om jag fortsätter med det. Åker jag i morgon kanske jag väver lite till, om jag inte sätter mig med min hund någonstans.

Sedan har jag börjat scrapbooka igen, bara det att jag inte minns var jag la min gamla scrapbook som jag hade tänkt göra om. Jag kan ha slängt den, annars får jag väl leta vidare.


Och så fortsätter vi med bävertemat! Vi har faktiskt haft bäver-besök vid älven!
Två träd gnagde den av...


Nu tänkte vi faktiskt ta bort de här två träden, så det var ingen större skada skedd, däremot låg det en båt ganska nära där trädet föll så det var väl tur att trädet inte föll på den!
I kväll var det dock en ljuvlig kväll, det vill jag lova. Kanske ska avsluta dagen med några räfsgrepp ute på gården ändå? Det tror jag att jag gör!

Och du, ja just DU! Sköt om dig och glöm inte vilken stjärna du är i den här världen.

Namaste🙏


onsdag 18 maj 2022

En händelserik Onsdag!

 



Idag blev Bingo Bäver äntligen klar och jag kan välja en ny kompis att virka. Jag slumpade fram Dotty Hund den här gången. Än så länge är hon bara en skalp med lite blonda lockar på 😝
Sedan har jag även gjort om mitt Yggdrasilhalsband lite, tog bort läderremmen och bytte den mot en kedja som jag redan har min turkossten i, eftersom berlockerna är lika stora blev det rätt läckert när de kom ihop, lite som en blå himmel bakom trädet i sig.

Sedan hade  vi en intressant dag på Trätjordsbacken idag, det var nämligen så att man iscensatt en krigssituation där. 


Det började med att de tände på några bilar som orsakade en ganska rejäl rökutveckling, ett tag blev det nästan kolsvart för ögonen och luktade bränd plast. En av åskådarna, som jobbar åt brandkåren annars, berättade att det förmodligen var färgen på bilen som brann av och orsakade stanken.



Sedan kom männen i grönt också, de iscensatte ett scenario där en militär blivit skadad och fick föras bort, det var ett stort pådrag kring det men jag tog bara en bild jag tyckte var bra nog. Sedan dök en del  ambulanser upp, både normalstora och riktigt stora. 


Här fick jag några bättre bilder på dem plus en helikopter som kom upp.

 Och självklart har vi en drönare med på bilderna, varför ska man ha ett event utan drönare när JAG är där. 





Mer rök, mer kaos mer räddningstjänst och ja, massor av skademarkörer som verkligen gjorde ett bra jobb med att spela skadade, chockade och allt vad man kan vara i det här läget. Ett mycket intressant förmiddag får jag lov att säga! 


 


Sedan blev det lite artvandring och road trip!




Många säger att Kullstaberget och vättaberget kallas "elefantberget" för att det liknar en elefant, personligen kallar jag inte den bergskedjan för något annat än det de heter, det känns bara inte rätt för mig, dessutom, skulle man döpa berg efter vad de ser ut som tror jag inte Krokvågsberget skulle få ett så vackert namn, jag har alltid tyckt att det ser ut som en ända. En ända som det bor en del pilgrimsfalkar i så det är en bra ända! 😆



Under dagens artvandring hittade jag denna lilla flugsnappare som satt och visade... Ändan!  De är väldigt vackra med sina svartvita fjäderdräkter, de här fåglarna är även kända för sitt revirhävdande, de kan bli riktigt förbannade på varandra vilket man märker när hanar från olika revir råkar hamna i luven på varandra, eller om någon annan predator skulle begå misstaget att komma för nära deras bo! Som små fräsande stridsplan flyger de på sina ovänner med näbbar och klor. Sjunger oerhört vackert i alla fall, sedan tar de mygg, det är väldigt bra.





Liten blåsippa tittar fram ur mossan! Vi har även fått in lite blåstjärnor, tulpaner och annat som indikerar på att våren börjar byta skepnad till försommar.


Vad gör jag på Lördag?


På lördag  har jag ju blivit inbjuden till ett sy-LAN som grannen dragit igång i bystugan. Jag har sagt att jag kanske ska gå dit några minuter men jag är skeptisk till jag har liksom en känsla av att det snarare kommer att se ut såhär:


Än såhär:


Dessutom förekommer det övertalningsmetoder som jag anser vara fullständigt oacceptabla. En av dem är "gör det, annars blir du utfryst!" Den metoden tål jag inte, därför har jag ett väldigt litet intresse av den där syjuntan. Det ska vara för att min syster vill att jag ska åka dit, men då har vi samma sak igen där, nu handlar det om att en av deltagarna spenderat hela pandemitiden med att tjata på mig om bandvävning, något jag hade ett intresse för 2020, men har lagt på is eftersom jag har andra projekt att ta tag i. Deltagaren försöker tvinga på mig bandvävningen med samma metod som jag inte tål, varför sannolikheten att jag vill bandväva blir allt mindre. Återkommer det vet jag redan hur man gör när man bandväver, jag har bara inte alla grejer till det. Den biten behöver jag inte gå till någon syjunta för att lära mig. Nej, om jag ska åka dit ska det vara för syrrans skull, hon har till och med börjat med en stickning för ärendet. Jag tror att jag tar med någon av mina "kompisar", blir Dotty klar funderar jag på att göra Portia, Montgomery eller Lelle. Jag har inte riktigt bestämt mig ännu. 

Sedan har jag en del prioriterat, tre etapper blir det alla i turordning:
  • Virka kompisar
  • Öva på tunisisk virkning
  • Sy en slöjdpåse, eventuellt dekorerad med grannlåtsbroderi

  • Testa Makramé igen. 
  • Ta fram knyppeldynan och se om jag kan göra något fint med den.
  • Temaritemaritemari!! 💖
  • Restaurera upp Micke vävstol så att jag kan ha den som bordsvävstol till små projekt.
  • Skaffa fram varp till Corona och tillverka en  snygg solvstock till henne.
  • Knyta ett solv till Corona, men det blir kanske senare.
Prioriteringarna ligger i turordning, som ni ser ligger alla vävprojekt i etapp 3, vilket betyder att det troligen inte blir något med det förrän till hösten eller vintern, jag har lite andra projekt innan, men still står det inte!  💪




Vad händer imorrn?

I morgon är det ju Torsdag så det ska ju städas ordentligt. Sedan ska gården rensas av lite mer och bilarna ska städas. Dotty ska få lite mer form också. Vädret skulle bli fint, så eventuellt tar jag även ut stereon i växthuset så att man har någon musik att rensa till.

Namaste🙏

Ta gärna emot goda råd, men låt aldrig någon bossa runt med dig, du är bättre än så, du är ju en vinnare, precis som alla andra! 
























































måndag 16 maj 2022

Måndagslyx och nytt amigurimiprojekt

Det här gjorde jag spontant för att jag ville se hur det blev. Det är egentligen bara Yoghurt och vispgrädde med lite vanilj uppslaget i en blomvas! Ja, det ser helt okej ut, men vi fick dela den på två för att orka äta upp allt. Sparrissoppa med parmesan till det, det råder ingen svält inte!


Sedan har jag pausat fågelprojektet lite och börjat virka med en lite mindre nål! Nu ska jag göra lite virkdockor och inte vilke virkdockor som helst utan snarare mina barndomshjältar från "kompisgänget" eller "the get along gang"



Gänget består av Ledaren Montgomery Moose som enligt serien är en väldigt sjyst kille, dock lite väl naiv ibland eftersom han är så snäll, Dotty Dog, en pojkflicka som är väldigt strategisk, men ibland väl impulsiv, Bingo "bet it all" Beaver som ska vara clownen i gänget, han är även definitionen av ADHD, Portia porcupine, gängets yngsta medlem, logiskt tänkande är hennes grej, Zipper Cat, gängets tuffing (som synes) som avskyr mobbning och Woolma Lamb (På svenska Wilma Lamm) som är gängets "sötnos" samt antagonisterna Catchum Crocodile (Sv: Krocke Krokodil) och  hans sidekick Leeland Lizzard (Sv: Lelle Ödla). De är som de flesta typiska cartoonskurkarna. En stor en som är den "smarta" och en liten en som är han som blir omkringpushad av den större. 

Dessa tänkte jag prova att virka i ett tunnare bomullsgarn jag tänkte ha till bandvävning förut, men eftersom jag inte håller på med det längre kan man väl prova något annat? Grannen föreslog även pärlgarn, men det blir lite för glittrigt till det här projektet så jag stannar på det här. 

Garnet är en palett jag köpt på Adlibris och mitt första projekt blir Bingo! Nu fick stackarn alldeles för stora tänder men det går att ordna till. Jag tror på Bingo! Får jag nu bara till kroppen så kan detaljerna få komma senare.

Psykologi till sist, för det är fortfarande saker jag behöver ta itu med. 
Känner du igen det här med att ha svårt för att säga nej? Då är du min vän för det här är jag helt hopplös med! Som empat får jag alltid så dåligt samvete över det eftersom jag tror att folk blir besvikna om de får ett nej. Varför är det så? Jo, för många gånger tänker man att "Eftersom ett nej inte är ett ja medför det besvikelse hos den som får ett nej." Fast stämmer det? Ett nej kan faktiskt vara ett ja! Hur tänker jag nu? Jo, om du säger till din vän att: "Jag är ledsen, men jag måste säga nej här, jag har ett annat ärende!" Så säger du i stället ja till dig själv. Har man inte tid, lust eller ork just då måste man vara ärlig och tala om det. Att sätta gränser är viktigare än man tror, annars kan de bara sparka in dörren och ta för sig av dig som de vill. 

Så det tänker jag ha som veckoutmaning: Ta reda på vad som känns viktigast och lär dig sätta gränser! Känns som en bra start på veckan! Och du där! Du ja som läser här! Du ska ha en stor kram och veta att du är värd respekt precis lika mycket som Emil, Louice, Emma, Benny... Vem som helst! Ha nu en underbar vecka!


Namaste 🙏

Kan du inte skapa en förändring betyder det att du själv måste vara förändringen. Ge inte upp bara för att du möter en uppförsbacke. Du är underbar! 💖

 

fredag 13 maj 2022

Slutet av en låg vecka

Idag har jag försökt spendera dagen med att ta hand om mig själv eftersom jag mått ungefär som en fisk på land mentalt den här veckan. Meditation och glassdrinkar gör saker och ting lite lättare.

Jag var beredd på att hela den här proceduren skulle innebära att jag fick en del negativ nostalgi att ta hand om, därför tog den biten mig inte så hårt... Trodde jag tills jag såg vissa delar av testerna som psykologerna hade! Jag kände igen dem och jag kände även igen de kalla kårarna jag fick när jag såg dem. Det där har jag tänkt på, testerna visade på att jag var normalbegåvad, ändå har jag mått oerhört dåligt över det här hela veckan, kanske för att jag insåg att det här var en del av mina trauman, kanske rent av roten till mycket av eländet. Jag vet om att det fifflats med papper tidigare, att man vinklat och vridit till sin fördel, men att symbolerna på papprena skulle ge mig sådana throwbacks hade jag ingen aning om. 

Ni ser, till och med jag som ofta är en positiv och glad människa kan ha låga perioder. Då är jag mer positiv och ledsen i stället. Negativitet är något jag slutat syssla med, jag ser alltid en eller flera lösningar när jag stöter på ett problem, kruxet är att se vilken lösning som ger bäst resultat skulle jag tro, så det får jag grunna vidare på under kommande vecka. Jag återkommer! 


Slutligen hittade jag ett citat jag kände passade in i det här inlägget. Jag tror att det för det mesta handlar om attityd och umgänge, det är där huvudgrejen är tror jag. Nu ska jag ta mig en sovare för att orka städa imorrn. Ta hand om er och tro inte att ni har ett värde här på jorden, vet det i stället. 
Var stark även i tyngre tider, det är kanske just då styrkan behövs som mest.

Namaste 🙏

onsdag 11 maj 2022

Familjen Vera har fått flytta ut i köket och så har jag lärt mig något nytt!


Onsdag, två dagar efter testresultaten och jag gör allt för att bli av med mina inre demoner. Jag visste väl redan testresultaten och jag tänker fortsätta att hålla min IQ för mig själv. Religion, sex, mental hälsa och politik vet ni ju. 

Men testerna rörde upp en hel del gammalt som nu bara föll ner över mig, ni som läst mitt förra inlägg vet att jag mådde väldigt dåligt efter den persen, det är först nu jag hämtat mig och börjat ta hand om mina älskade plantor och djur. Regnar det inte i morgon blir det till att ta hand om trädgården lite också. 

Visst är Aloe Vera en märklig växt? Först köper man en, sedan har man plötsligt fyra! Jag hade två plantor av olika typer av aloe när grannen kom med några sticklingar, sedan hittade jag fler i de äldre Verorna. Så nu har jag alltså en långbladig och två kortbladiga samt en med någon blandning av båda. Det ska bli spännande att se om jag får till sticklingarna den här gången! Jag tror faktiskt det, i så fall blir jag väldigt glad. Familjen Vera har i alla fall flyttat ut i köket eftersom de inte får plats i vardagsrumsgänget längre, dessutom är det bra att hålla dem borta från katten nu när de fått rejäla taggar som hon gärna kliar tänderna på, om hon får eller inte. 




Och bland vardagsrumsblommorna trivs streptocarpusen utmärkt tillsammans med bland annat de här gula begoniorna som jag fortfarande inte förstår mig på, jag vet om att de inte får torka, tropikväxter ska hållas fuktiga, men det blir alltid så fula blommor på dem så det får jag väl se vad jag kan göra åt. Jag får forska lite mer om begonior helt enkelt. Det kan inte vara så svårt att sköta om dem!



Slutligen håller jag på att virka en grytlapp med tunisisk virkning. Den ska ju bli rutig men mina nybörjarskills på den här tekniken visar sig alltför väl i geometrin. Nåja, jag nöjer mig då det här egentligen bara ska vara en provlapp för att känna in tekniken. 

Hur mår jag nu då? Ja, traumana jagar mig lite extra intensivt just nu, men jag vet bättre än att låta sådant klänga sig fast, jag vet att jag är snabblärd och envis så egentligen har jag väl mest en känsla av "jag ska visa er, traumahelveten, ni ska inte vinna över mig inte!" Och så tänkte jag fortsätta tänka. I morgon (torsdag) blir det städdag! Dessutom ska det rensas lite mer på gården, det börjar redan grönska så det är bra om löven försvinner någon gång! Sedan ska vi även göra lite hemtrevligt nere vid älven, det kan vara trevligt det med. Men just nu... Just nu ska jag bara sova! Ta hand om er och ha lite överseende om texten är lite rörig just nu, ni vet ju varför.

Namaste🙏
-Fred och vällust till dig som läser det här. Ta god hand om dig.

 

Den här veckan har det inte hänt jättemycket

  Den här veckan började vi med att ta hand om äpplena vi fick av grannen förra lördagen. Det blev en hel del saker av dem! Torkade äppelri...