tisdag 8 december 2015

Jag har nog aldrig varit någon Shōjotjej...

Eftersom jag blivit sjuk tar jag en kort paus från skolan och kollar på anime. Shōjo, för en gångs skull!
Kikat på lite olika här har vi tre stycken jag kollat på nyligen och tycker är snarlika!
Mahō Shōjo Madoka Magika

Blev för ett bra tag sedan tipsad om en anime som heter Mahō Shōjo Madoka Magika  som handlar om en grupp högstadieflickor som genom att få en önskan uppfylld väljer att bli magiska flickor och bekämpa surrealistiska fiender, så kallade "häxor". Detta visar innebära långt mer än de först trott, och de får en efter en reda på att det är ett val man gör i utbyte mot sitt liv.

Vänta, "magiska flickor som slåss mot surrealistiska fiender" låter liite bekant. Var det inte det Sailor Moon och hennes kompisar höll på med under 90talet? Jag tyckte väl att det var bekant på något vis...
bishōjo senshi sērā mūn

Världen hotas av ondskans makter och demoner, och den enda som kan stoppa dem är Sailor Moon och hennes vänner.
-Lite som de magiska tjejerna från  Mitakihara? Ja, fast kom ihåg var ni såg det först bara, Sailor moon är från 90talet och Madoka är från 2000talet.

Kanske är jag som aldrig riktigt köpt konceptet Shōjoanime heller, jag har mera gillat Shōnen hela tiden. Jag tillhörde gruppen som hellre såg på Digimon än på Sailor moon när det gick, mest för att jag tyckte det var lite för mycket könsstereotypa saker som att tjejer skulle vara supersöta och killar supertuffa. Jag har aldrig riktigt förstått grejen med det där, ärligt talat.

Samma sak känner jag idag, efter att ha tittat på Madoka Magica, Sailor moon och lite annan Shōjoanime. Det känns för könsstereotypt för att vara roligt att se på för mig som feminist. 
Självklart finns det undantag, den här till exempel:

Kaleido Star

 Kaleido star från 2007. Den serien tyckte jag om, dels för att man snarare pekar ut tjejernas egenskaper än deras utseende. Man spelar på Soras psykiska och fysiska styrka snarare än att hon är söt. Sedan finns karaktärer i den serien som helt avviker från könsstereotypen, vilket jag uppskattar högt.
Nu har den inte samma handling som de två andra jag nämnde. Den här handlar om en tjej som heter Sora Naegino och vill bli cirkusartist men stöter på alla möjliga hinder på vägen. Dock övervinner hon dem och lyckas bli vän med sina tidigare ovänner, till och med cirkusens primadonna Leila Hamilton, som varit Soras idol hur länge som helst, men till en början bara varit snobbig mot henne, blir till slut hennes vän hon också. 
Till slut får Sora ihop ett gäng kompisar som tillsammans med henne tar sig an alla möjliga utmaningar. 
Den liknar Sailor moon, men är mer "realistisk" på något vis. 
Det jag gillar med Kaleido star är att den faktiskt är lite feministisk, något jag inte tycker mig se ofta i  Shōjoserier.

Shōjo -Anime och manga speciellt riktad till småflickor
Shōnen -Anime och manga speciellt riktat till småpojkar.
Kawaii -Japanska för "söt"


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Den här veckan har det inte hänt jättemycket

  Den här veckan började vi med att ta hand om äpplena vi fick av grannen förra lördagen. Det blev en hel del saker av dem! Torkade äppelri...