torsdag 3 december 2015

En grej jag gjorde mest på skoj i måndags kväll.

Ok, vad har jag haft för mig idag? Det ska ni få se här nedan:

Jag har renskrivit en uppgift min syster ville att jag skulle göra, personligen tycker jag den blev lite kortfattad, men jag kommer putsa lite på den senare!

Kortfattat om Schweiz politik 

-Är vad jag skrivit om här nere!

Det jag fått reda på om Schweiz
Landet består alltså av kantoner och kommuner. Kantoner är ungefär som län i sverige, countys i storbritannien eller fylken i Norge.
I Schweiz har kantoner och kommuner ett stort mått av självbestämmande, kanske tack vare alla folkomröstningar landet sysslar med.

Folkomröstningar ja! Schweiz är kända för att ha många, och dessa kan faktiskt skapa demokratiska problem, just för att man folkomröstar om i stort sett allting.
Det här gör att folk tröttnar på att engagera sig, enligt en mätning jag hittade i samhällskunskapsboken Zigma från 2006, är det bara runt 50% som engagerar sig i folkomröstningarna och siffrorna fortsätter sjunka. Det här medför så klart en rejäl mängd soffliggare som öppnar dörren för vissa minoriteter att ta sig politiska fördelar.

Politiskt system
Här kommer en kort sammanfattning av det politiska systemet.

  • Ständerrådet och nationalrådet
  • Rösträttsåldern är 18 år
  • Förbundsrådet -Schweiz regering. Där finns 7 ministrar, var och en ansvarig för flera departement. Ingen parlamentarisk koppling mellan folkpresentation och regering.
  • Samlingsregering, liknande system som i de svenska kommunerna
  • Den ”magiska formeln” 2*3+1 =7
  • Politiskt verkar man rätt fäst vid siffran 7 kort sagt.
  • Parlamentets betydelse minskar eftersom man har folkomröstningar. Dessutom är valdeltagandet lågt, ca 50%, som jag nämnde tidigare.
  • Schweiz har president, men i praktiken delar 4 av de 7 ministrarna på det uppdraget.


Sedan har vi Scweiz största politiska partier 2006

Konservativa FDPKonservativa CVPSocialdemokratiska SPSHögerextrema SVP, som även kallas för folkpartiet!


Det här är alltså vad jag tagit reda på i måndags kväll, utifrån en bok som jag lånade av min syster. Finns det faktafel i det här vill jag gärna ha feedback om det så fort som möjligt. Det här är bara gjort på skoj ska jag tillägga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Den här veckan har det inte hänt jättemycket

  Den här veckan började vi med att ta hand om äpplena vi fick av grannen förra lördagen. Det blev en hel del saker av dem! Torkade äppelri...