tisdag 14 april 2015

Nekande pronomen, fortsättning på gårdagens inlägg.

Idag, som tidigare lovat, ska jag berätta lite för er om nekande pronomen i japanska språket.
Igår lärde vi oss lite kort om dessa:

です
でわありません
でした
でわありませんでした

Romanisering:
Desu
Dewa arimasen
Deshita
Dewa arimasen deshita

Och dessa är då nekande pronomen. Här ska ni få några exempel med romanisering inom hakparentes under meningen.

わたしわせんせいです。
[Watashi wa sensei desu.]
-Jag är lärare
かれわせんせいでわありません。
[kare wa sensei dewa arimasen]
-Han är inte lärare.
彼女わせんせいでわありませんでした。
[Kanojo wa sensei de arimasen deshita]
-Hon är inte längre lärare.

Faktiskt lite nytt som jag aldrig hört vilket faktiskt är riktigt kul, plus att jag äntligen kommer att få lära känna språket fullt ut, vilket känns awesome!
Några bonusgrejer vi fick lära oss medan vi hängde kvar (vi ville nästan inte lämna salen, för att läraren är så mysig) var olika jagformer och lite ord. Till exempel fick jag äntligen veta vad よくできました (yokudekimashita] betydde. "Bra gjort!" betydde det visst så mina misstankar var inte så långt ifrån faktiskt.
Jagformerna var väl i första hand dessa:

私 [Watakushi]
俺 [ore]
僕 [boku]
私 [Watashi]
じぶん [jibun]

Alla de här betyder "Jag" men används i olika sammanhang. "Watakushi" säger till exempel bara högertanter av samma typ som prusseluskan från pippifilmerna. "Ore" är rent av ohyfsat att använda och det används i huvudsak av män. Min lärare tyckte det kändes lite småfel att hon skulle behöva skriva "ore" rent av. "Boku" går mest för unga pojkar men tjejer kan också använda denna om de (som jag) är lite tomboys. "Watashi" används rent generellt. Det är den formen man lär sig först och den använder alla, även om en del menar att mest tjejer säger det. Sista är lite speciellt faktiskt. "Jibun" det används oftast inom kampsport och militär, sa Mika (min lärare då) i alla fall.
Det om det, nästa måndag lät det som att vi skulle få lite mer grammatikövningar att jobba med. Fantastiskt!


Sedan har de här nissarna hört av sig. Paketet verkar var på gång, men de sa att calpisgodiset var slut, tyvärr. Däremot hade de något annat jag kunde få som var i samma prisklass, det sa jag gick bra. Hoppas detta kommer i morgon så att mamma hinner få sin present :)


Nu ska jag rita nånting fult att slänga ut på Deviantart. Synes!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Den här veckan har det inte hänt jättemycket

  Den här veckan började vi med att ta hand om äpplena vi fick av grannen förra lördagen. Det blev en hel del saker av dem! Torkade äppelri...