lördag 29 april 2023

vecka 16 och 17 i ett nötskal


Våren kom på besök i veckan som var, vilket bjöd på tillfällen för foto och runfunderingar. Jag ser runor överallt eftersom jag är lite av en nörd och ena dagen såg jag runorna Fehu och Gifu vilket betyder att en värdefull gåva kommer att dyka upp. Fehu kan även vara ett tecken på att pengar är på gång.


Under snön har knoppar och groddar redan börjat spira och gro, det är fantastiskt att se hur naturen lever upp när det väl kommer lite sol. Förra veckan bjöd faktiskt på en del gott väder.



I förra helgen lärde jag mig en ny algoritm, vilket betyder att jag nu kan lösa två lager på Rubriks kub, nu ska jag bara memorera dessa och lära mig det tredje så kan vi säga att jag löst min första. Jag känner mig faktiskt ganska smart 💪




Förra lördagen tog jag dessutom en promenad för att se om min nya naturkunskapsbok kommit. Det hade den, earlybird kan tydligen leverera när som helst.



Kvällen var jätteskön med svalt väder och bar mark, bara ett par moln i väster som gör himlen lite mörkare, i övrigt, veckans sista fina kväll...





Förra veckan frös vi inne eftersom det kom stora mängder snö, så det blev matlagning och kattmys under rasterna.





Som tur är smälte den bort lika snabbt som den kom. Aprilvädret kom i slutet av månaden helt enkelt.






Min inre krypnörd blev väldigt glad över att se den här pyttelilla krabbliknande spindelsaken komma på besök när jag låg och tittade upp i taket. Den som inte vet något om dessa tycker säkert att de är väldigt obehagliga, vilket de är också! -För blomflugor och andra skadedjur!
Bokskorpionen, klokryparen eller pseudoskorpionen är ett riktigt badass-rovdjur som med sina stora gripklor dödar sina offer med giftinjektioner innan de äter upp dem. Ja, obehagliga kanske, men jag älskar dem, de gör mig ingenting, de är bara allmänt komiska. De kan röra sig racerfort i sidled, framåt och bakåt och jagar endast om natten. Det här kan vara det bästa fotot jag tagit på en bokskorpion. För den som undrar heter den antingen James eller Jane, det mest troliga är att det är en Jane då den rör sig i större områden än hanarna gör.



 Fredagskvällen bjöd på kattmys och nostalgi med en läsk jag inte druckit sedan jag var kanske 7-8 år. Jaffa! Flaskan var så pass snygg att den fick fungera som vas efteråt.

Nu ska jag göra min tredje labbrapport och den här gången tror jag att jag slipper få den tillbaka! Den som lever får se, sköt om er tills dess!



torsdag 20 april 2023

Och den är här!


Egentligen kom den i måndags, men jag har haft ganska mycket att stå i nu på sistone, varför bloggen stått stilla i ett par dagar.

 Här har vi den nu, en metallicvariant på Rubiks kub! Det är en så kallad "speed cube" vilket innebär att den går lättare att vrida på, får jag säga min mening är den en dröm att vrida på! Däremot kan den vara lite svårare att arbeta med för den som inte kan grunderna, eftersom den är spegelblank och därmed kan göra det svårt att urskilja färgerna på en gång, ett annat problem uppstår gärna när man till exempel håller på utomhus eller på ställen med stark belysning, då det är lätt att bli bländad när ljuset reflekteras mot speglarna. Den är väldigt snygg, en bra kub för den som älskar att ha något att pilla med (typ mig och min syster), fungerar även bra som prydnad då den är vacker att se på.

Annars har jag fortsatt slita med naturkunskapen som visade sig vara tuffare än jag väntat mig, men nu verkar det ge sig. Dock tänker jag vara på den säkra sidan med detta och lämna in både den och de sista uppgifterna samtidigt, ifall jag skulle få tillbaka något, så slipper jag tänka mer på det sedan. Eftersom jag valt en naturkunskapskurs till efter den här lär det dyka upp fler labbrapporter framöver, så det kommer bli mer hårt arbete i maj med andra ord, inget jag väntat mig, men det går säkert att bygga ett vettigt arbetsschema kring det här ändå.

Utöver detta har jag även lyckats designa en egen sportflaska! Först trodde jag inte beställningen gått igenom, men det verkar den ha gjort. Egentligen inget märkvärdigt den här gången


Grunddesignen är samma som min badflaska i aluminium som jag även har som vattenflaska när jag pluggar. Tillsammans ska de rymma lika mycket som en större läskflaska och därmed täcka vätskebehovet hyfsat utan att man behöver springa upp och fylla på vätska. Min design blev grön med Kanatecken på. Tanken är att man på ena sidan ska se katakanatecken och sedan, när man vänder på den, se hiraganatecken. Inte för att jag inte minns min grundläggande japanska, det här är bara nörden i mig som fått ryck igen. Bilden (till höger) är ett arbetsexemplar. 

Förutom skriva lite om kärnkraft, vattenkraft och problemen i Östersjön, ska jag nu laga lite middag i form av en kycklinggryta med bland annat Okra och svamp. Förhoppningsvis mat för Måns, det får vi se! Vi hörs när vi råkas, ta hand om er nu! 











måndag 17 april 2023

Nu är det äntligen vår och bloggen kommer att bli mer aktiv!

 

Nu är det äntligen vår i Gevåg och vårfloden är i full gång. Tussilago, bar mark, lekande fjärilar och äntligen lite varmare klimat också här! 


Hittade till att börja med ett par tussar i en vägkant, men under promenaden hem hittade vi en slänt som var alldeles gul av dem, där två nässelfjärilar dansade runt i sin parningslek. Underbart med lite liv igen.



Än är det inte väder för bad och bara fötter, men det står inte på förrän det är dags igen. 





Lite nya ansikten vid fågelbordet också! Den här ringduvan kom på besök i helgen och idag kom bofinkarna och en ensam bergfink som säkert kommer att skvallra för sina kollegor vid nästa möte, så vi väntar oss en stor skock när som helst. Duvan får gärna komma tillbaka, jag älskar duvor! 

En annan sak jag älskar är hjärngympa! Den här nöten är relativt enkel så jag tänkte att jag skulle försöka lösa den på tid. Följer ni bilderna ser ni vad man ska göra. Stoppa kvistar i kulor för att bilda en liten kulbur som man stänger in en kula i. 


Det här kan man ju ha som hobby medan man väntar på att den nya kuben ska komma. Gemensamt har ju jag och min syster en familj på ungefär 7-8 kuber av olika slag, som vi vet om, så det här blir ett tillskott tänkte jag. vilken sorts kub jag skaffat mig tänkte jag avslöja när den dyker upp.

I övrigt lyckades jag klanta bort en kurs i helgen så jag fick förlänga den igen, det är tur att CSN i regel är förstående så länge man inte gör bort sig med flit eller hela tiden. Därmed oroar jag mig väl inte för dem, men min perfektionist säger att jag ska göra saker ordentligt i stället för att flompa till det. Men nu vet jag att jag bara har ungefär 3 kurser kvar den här perioden, sedan kan jag ta lite semester vilket ska bli skönt. I sommar tänkte jag i alla fall pejla in Ön, Trondheim, kanske någon sväng till Ändsjön eller något annat kul. En sak är jag på det klara med i alla fall, livet är alldeles för kort för att ha tråkigt, därför tänkte jag låta bli med det! Nu har jag inget annat än studier och vårsysslor på planeringen om jag inte får för mig att svänga in till min lilla stad så klart, man vet aldrig när man behöver kontorsmaterial eller bara komma ut menar jag. Sköt nu om er tills vi ses igen, nu tänkte jag vila efter en dags slit med labbrapporten. 





 















tisdag 11 april 2023

Nu har vi varit i min lilla stad igen.


(23-04-11) -Idag tog vi en hel eftermiddag i Östersund med shopping, skräpmat och finväder. Ibland behöver man faktiskt lite ledigt från den ibland alltför hektiska vardagen. 
Så idag har jag varit på lite affärer och gjort... -Affärer! 
Förutom en liten söt bordslampa utan skärm till min lilla söta lampskärm utan bordslampa köpte jag faktiskt bara saker jag behövde. 

Ett par nya plaststickor så att jag kan ta mig ett steg närmare att börja sticka min Linnéakofta som jag funderat på att göra så länge. Nu fattas bara några Trondhjemsrosor samt hyskor som jag tänkte ha att knäppa den med. Lite tänkte jag avvika från designen då jag ju tänkt att det ska bli lite som en norsk Lusekofta och när det gäller sådana finns i alla fall en regel som... Inte alla följer, men det gäller just "lössen" på lusekoftan.




Om vi ser på den här koftan kan vi se att det, förutom en massa vackra mönster, finns små prickar på ärmar och bål på den, det är dessa som kallas "löss" och har gett namn till lusekoftan. Jag hade alltså tänkt mig en kombination av denna och Linnéakoftan. I stället för Jennys träknappar tänkte jag ha antingen Trondhjemsrosor hela vägen ner, eller kombinera dem med hyskor liknande dem på höger bild. Om jag ska väva något band och sy på har jag inte tänkt på än, men ska jag göra det tror jag att jag ska ha någon typ av rosa ton i det. I övrigt har jag inte bestämt om jag vill ha vit eller någon annan färg som bakgrund till blommorna. Sedan vet jag inte heller om jag kan beställa rosorna på nätet eller om jag kanske måste åka till Trondheim för att köpa dem där heller, det återstår att se, båda alternativen är ju möjliga. 

Så det om plaststickorna och mitt kommande mastodontprojekt då. Utöver det åkte vi ner på Körfältet och tog lite mat på en grillbar jag inte varit på tidigare, men som faktiskt hade riktigt fräscha tomater i sin sallad, något jag inte ser så ofta, men det kan bero på att jag inte är ute i svängarna så ofta heller. Sedan har jag äntligen fått mig för med att köpa en ny blender, eller blender och blender, en smoothieblender tror jag att det kallas. Den är i huvudsak till för sånt, men kan säkert användas till lättare saker utöver detta. För större projekt som soppor och annat får vi skaffa en med iskross, men det tänker jag får bli en senare grej, just nu ville jag kunna göra smågrejer som smoothies, såser och sånt som inte kräver något grovjobb från maskinen. Eftersom jag köpte några extra flaskor kan jag säkert ha den till att göra tomatsoppa med också, det är nästan huvudsaken eftersom det är en soppa alla i familjen älskar. 

Sedan hämtade vi systern från kvällskursen och begav oss hem vid 19:30-snåret och solen hade inte gått ner när vi kom hem heller. Det börjar gå åt rätt håll med årstiderna med andra ord. 

Och i morgon ska jag skriva klart labbrapporten jag glömde bort att skriva till min handläggare! Har bett min far att rota fram lite böcker jag kan ha som källor så det blir intressant att lämna in det i morgon. Därefter ska jag titta lite närmre på kursens sista uppdrag som jag tror blir rätt tungt, men å andra sidan väntade jag mig inget annat från ett sådant ämne. 

Det blir med andra ord en intressant fortsättning på den här veckan och som tur är har jag förberett mig inför eventuella plågsamheter gällande kvinnoveckan som annars brukar vara ganska plågsam för min del. Livet behöver trots allt inte vara mer komplicerat än nödvändigt! Sköt om er och låt ingen släcka ditt ljus, låt den som försöker göra det känna hur det känns att bränna sig på lågan i stället. Du är en stjärna, det enda du behöver göra är att förstå det från hjärtat. 



 

lördag 8 april 2023

Glad påsk!


Nu är det påsk igen och dags för lite vila och sockerkoma tänkte vi. Köpt lite allt möjligt gott, som ni såg i det förra inlägget. Lite kakor, påskmust och Ramune på det så är vi hemma! 
Idag fick vi varsitt jättesnyggt påskägg av syrran som varit och köpt dem någon gång tidigare utan att berätta det. Jag fick ett blått.

I julas provade jag ju de där hemliga smakerna på Ramune, något som var lite dumt med tanke på att det här är en läsk som är lite som Bertie Bott's bönor i alla smaker. Den här gången var jag noga med att välja något som var gott i alla fall. -Ananas blev det!

Tidigare i veckan har jag, förutom slitit med plugget (det märks när det är få kurser kvar) lagat mat också! 


Måndagens stekta ost och skinksallad med hemgjord Thousand island var något alla älskade och det tog slut i ett nafs!




Onsdagen bjöd på tomatsoppa med pasta (köpesoppa den här gången) som var ganska god, sedan skärtorsdagens kvällsmat i form av ryggbiff och stekta potatisar som kom ganska nära chips i konsistensen. En del skulle se det som ett misstag men inte jag, jag ville faktiskt testa och det blev helt okej. Pepparsåsen kunde ha varit lite tjockare men det tog vi igen på fredagskvällen då vi gjorde persiljejärpar med gräddsås som smakade fantastiskt, och så lite Stinas Kyckling för att festa till det med två rätter för en gångs skull. Idag åt vi inlagd sill.

Det verkar faktiskt som att påskmaten räcker hela påskhelgen också, i morgon tänkte vi äta lite finska ostfyllda köttbullar och knackkorv till det. Någon rolig sås kan väl hända...

Idag har jag inte så mycket mer att göra än att höra med systern om inte hon vill se på någon film innan sängdags. Idag har det varit skönt att vara människa ändå. Åt veckan kanske vi åker till Östersund igen för att se om vi hittar någonting fint åt mamma som fyller år nästa lördag. Det är inte helt inplanerat ännu, men det ordnar sig. Sköt om er nu! Shanti ☮



 

torsdag 6 april 2023

Då var lökexperimentet redo för avfärd.


10 dagar senare


Jag har alltså plågat några vitlöksklyftor i syfte att peka ut ett par kända miljöproblem. Vi pratar här om biologisk och kemisk förgiftning. Den första sker i form av övergödning av olika slag medan den andra sker med olika former av kemikalier. Vi kan tydligt se vad som händer med växterna i varje burk och det är förmodligen meningen att man ska känna sig lite "bläh" över detta med tanke på att det faktiskt sker i naturen hela tiden. Det här vet jag sedan tidigare, men de ville ju ha bildbevis så jag fick väl göra ett experiment åt dem då.

Fyra av sju går att rädda kan jag avslöja, men de andra tre skulle jag nog inte lita på att de inte är sjuka med tanke på de kemikalier de fått i sig. I morgon gräver jag ner de jag kan använda för att se hur de tar sig.

Eftersom jag sovit väldigt dåligt den här veckan sov jag som en gris hela dagen igår och det kände jag var värt det eftersom jag är fullt återställd idag. Med det i bagaget har jag nu bestämt mig för att i så stor skala som möjligt undvika alla former av drama. Det är bara att erkänna att det får mig att må ungefär som de där vitlökarna i skurmedlet.

Kanske är det så enkelt att det viktigaste är att mata din själ, din kropp, din omgivning i stort, med det som får den att må bra, rätt gödning och helt undvika det som är rent gift. Så kan det nog vara. Med rätt näring för kropp, själ och miljö kommer vi långt, det tror jag stenhårt på. Nu tänker jag luta mig tillbaka i min mentala solstol på min mentala strand och bara njuta av att jag faktiskt själv kan bestämma vad jag vill utsätta mig själv och min omgivning för. Sköt om er och kom ihåg att du är vad du vill vara, livet är vad man gör det till. Shanti 💖💪

Namaste ~❀
🙏
 

Den här veckan har det inte hänt jättemycket

  Den här veckan började vi med att ta hand om äpplena vi fick av grannen förra lördagen. Det blev en hel del saker av dem! Torkade äppelri...