söndag 21 augusti 2022

Lördagens äventyr


Igår tog vi en utflykt till grannbyn och loggade lite arter samtidigt som vi passade på att leka lite vid skolan. Jag har faktiskt inga negativa minnen från den skolan, visst hände det säkert dåliga saker där, men i så fall har jag inte lagt dem på minnet. Nu har de byggt som ett stort utegym här som vi ibland leker lite i, så det finns fortfarande skäl till att vara här.



Innan vi åkte dit blev det middag i form av ostsnitsel med picklade grönsaker och hamburgerdressing samt äppelpaj med kardemummaglass till efterrätt. Det är ganska viktigt att njuta av livet ibland också.




Sedan var det dags att leka i utegymet. Det blev tyngdlyftning och lite knän idag, jag har fortfarande lite ont i vaderna efter alla trappor i Norge om än det var mer än värt det.


Plockade även en stor näve ögontröst att ha i en skål i köket. De är både söta och doftar gott. De fanns i stora fält på hela skolgården.



 Sedan for vi hem till katten som somnat i kojan och stack ut en tass ur det tassformade hålet på baksidan. Hon trivs i sin koja, det tycker jag om. 

Idag har jag mest slappat faktiskt. Planerat lite nya vyond-serier och läst lite. I morgon ska det bli annat, då ska det nämligen städas ordentligt i hela huset igen. Tänkte börja i mitt sovrum, det börjar bli ganska tråkig luft därinne. Lite dammtorkande samt byte av sängkläder lär väl lösa den biten. Men nu ska jag gå ner till älven en stund. Vi hörs i morgon, ta hand om er!

❀Namaste☮

fredag 19 augusti 2022

En heldag i Trondheim

 


Två år med pandemi men nu kunde vi äntligen ta oss till Trondheim och riktigt rå om staden igen. Jag älskar verkligen Trondheim, det är en fin stad om än det är en storstad full med folk och intryck. En charm lika mycket som en anledning för mig att inte flytta dit kan jag säga. Som sagt, Trondheim är ett smultronställe jag har, hela stan faktiskt, men jag tror att folk har rätt, en så stor och historierik stad kräver att man stannar längre än 5-6 timmar, det tar troligen flera dagar att utforska en såhär intressant stad. En del skulle kalla resan i sig lite krävande, men inte jag, jag tycker att den är en del av grejen!

Den här gången skrev vi ut biljetterna på papper och for tidigt som attan med tåget till Storlien. Det är lite högre över havet där än det är hemma. 600m står det på huset. 



På vägen till Norge var det massor av vackra platser att se, så sova var det ingen som hann med att göra på riktigt. Den lilla byn som ligger i dalen här vid fjället hann jag tyvärr inte ge tillräckligt med rättvisa, men jag tror att ni ändå kan se hur gudomligt vackert det är här.
Massor av vattenfall, fjällskog och berghällar såg vi också.Inte bara i den legendariska byn Hell som ju heter så för att den ligger på en berghäll.


Men innan vi drog åt helvete, eller ah stannade i Hell kom vi ju till Hegra som jag funderat på att besöka, mest för att få se Hegra fästning som ju hade en viktig roll för Norge under andra världskriget.



-Sen hamnade vi i Hell. Där de har en grill som heter Hell Grill, som säkert är mer roligt på Engelska än det är på Norska Egentligen kan man se varför stället heter som det gör. Ortsnamn kan jag sitta och diskutera länge och egentligen är väl Hell ett ganska logiskt ortsnamn om man förstår norska och ser hur det ser ut där. Nämnde jag att de också har en skylt på berget, men att det faktiskt ser lite kul ut eftersom de satt det på själva hällen? Nu gjorde jag det. Återkommer med det här stället lite senare i inlägget.


Sedan hamnade vi i Vikhammer där folk badade i havet och sprang runt i badkläder lite överallt. Självklart valde jag att fotografera ett folktomt ställe eftersom man aldrig vet hur folk reagerar på att man fotar dem.




När vi kom fram ville vi hitta ett bra ställe där vi kunde äta upp våra smörgåsar, så vi satte oss på en liten bänk nere vid Nidälven, så att vi kunde titta på de söta små husen i bryggerekka. Okej, särskilt små är de inte med sina 4 våningar men de är söta och roliga att ta kort på, varför jag säkert har miljoner bilder på den vyn, både som stockbilder och egentagna bilder.
När vi var ute och gick såg vi ett ständigt återkommande klotter som egentligen bara jag reagerade på. "TRD" stod det, vilket ju står för Trondheim. Någon kanske gått vilse och ville komma ihåg var han eller hon var någonstans. Eller göra klart för andra att de inte hamnat i typ Bergen eller något, det vore ju lite trist om de trodde att de var där kanske? -Klotter är fult, däremot gillar jag viss graffiti, det ligger i alla fall lite jobb bakom det menar jag. 



Sedan tog vi en liten promenad förbi en coffee shop jag pratat om tidigare, den med namnet "coffee annan" där vi hittade en söt plantering framför ingången till något kulturhusliknande. Jag erkänner nog att jag fick lite inspiration av det där! I jakt på en fiskrestaurang som serverade lunch hamnade vi sedan bakom Nidarosdomen, där någon kastat en liten rosa gatsten. Osäker på motivet bakom, men jag vet att det var Olav Digre som gjorde det, jag har hört att han älskade rosa gatstenar. 



Den här gången gick vi in i katedralen också, jag vet inte om man får, men eftersom jag såg att andra tog kort kände jag att det var grönt, så jag tog kort på rosettfönstret och de närmare 10.000 piporna till den väldiga Steinmeyerorgeln som ramar in fönstret på ett väldigt coolt sätt. Det här är inte bara en kyrka, det är ett stort konstverk också, man hittar något nytt varje gång man är där. I år såg jag att gluggarna på väggen hade små orgelpipor inbyggda i sig de med. När jag googlade lite på det kom jag ihåg att det är en orgel i sig, korgorgeln heter den. Jag har inte lyssnat på orglarna nu när jag är gammal nog att förstå mig på sådant, men resonansen sägs vara enorm och jag tror på de som säger det. 




Sedan gjorde vi ett återbesök i Rustekammeret igen för att inta lite historia från vikingatiden till andra världskriget där Norge ju blev ockuperat av Hitlers styrkor, men med viss list lyckades bli av med honom. Det är den korta varianten på den historien, vi vet alla hur det gick sedan.


Efter att ha insett att man inte äter fiskmiddagar före fem i Norge drog vi till Burger King och åt lite innan vi tog en promenad tillbaka till stationen och hittade ett annat kul klotter där någon klottrat "god jul" varpå någon annan skrivit "glad sommar" som svar. Lite gulligt ar det allt. Ufot där hängde med på köpet. Efter att ha mörbultat fötterna lite mer på den hårda betongen tog vi en sväng till Fjordbuda för att se om de hade några bryggerekka-hus som jag sett på nätet. När de inte hade det köpte vi lite annat med sådant motiv. En magnet med Nidarosdomen samt en liten prydnad  som ser ut som bryggerekka typ. Efter att ha pratat lite med sparvarna på centralstationen var det dags att fara hem, men inte utan snavvel inte.
 Firkløverchoklad och Villa ser ni på bilden, men jag tror vi har druckit läsk hela dagen om vi ska vara ärlig, vi köpte en stor flaska Solo, två små villaflaskor samt en liten Solo och allt gick åt eftersom det var varmare än vi trodde. Vi hade köpt ungefär 8 kakor choklad också så lördagen är ju räddad, vi har ju bara delat på tre av dem och av all läsk blev det en halv Villa över som vi drack upp under kvällen.



Hemvägen bjöd förresten på ett väldigt fint motljus över fjällen...


Sedan får jag väl be om ursäkt för dåliga bilder, men jag lyckades få med det Hell nog är mest känt för, sin tågstation och det enda godsmagasin i hela riket som fortfarande bär det danska namnet Gods-expedition, för det goda nöjets skull. Självklart finns en sådan bild med nu om än inte så bra, får väl ta en bättre nästa år om vi åker. 

Jag har haft en väldigt bra fredag alltså, katten kanske misstyckte en aning som blev inne i flera timmar, men vi kompenserade med att låta henne vara ute ganska länge när vi kom hem i stället. Hon är en duktig katt, under hela resan hade hon inte gjort inne någonting, däremot hade hon ätit upp all mat hon fått och druckit upp allt blött så hon kan nog få vara ute lite nu så att ingen olycka sker till natten. 

Då var den punkten avklarad, jag har ju sagt att jag lär fira stort den dagen jag lyckas få till CSN igen, så det lär bli en tripp till den dagen det sker. Älskade Trondheim,på gjensyn! Om det blir i sommar eller tidigare har jag inte bestämt än, men en sak vet jag, jag njöt av hela dagen idag. Tack för en underbar dag till, livet. 

Sköt om er nu, kom ihåg att älska de som älskar dig, även när de inte är på sitt bästa humör, för det finns alltid en orsak till att något är som det är. Glöm inte att njuta av livet, även om det inte finns så många ljuspunkter i det just nu, livet kan också ha ljusa och mörka stunder och kanske är det meningen att det ska vara så? 
Lev! 
☮Namaste 




































torsdag 18 augusti 2022

En förberedelsernas dag!


Idag och igår har det mest varit tråkväder, så vi har hunnit med lite förberedelser inför nästa äventyr. En annan sak vi hunnit med är att plocka lite tomater, det är otroligt vad plantorna vi köpte på Hammarn ger mycket frukt! Medelstora tomater som smakar mycket mer än de som legat i kylskåp i butiken.



Nu har jag i alla fall ta och se till att ingenting fattas när jag sitter på tåget i morgon. Tågfikat är färdigt, laddare, pengar, allt sånt. Jag tror allt är med nu, men en tredje titt kanske inte skadar!
Var ska vi nu då? Ja, vi tänkte dra till Trondheim nu äntligen! Ska bli kul att se stan igen efter två års uppehåll. Vi ses efter det. Sköt om er och glöm inte att i ditt slott regerar du, ingen annan. 

✾Namaste 🙏 

 

tisdag 16 augusti 2022

Denna dagen -ett liv!



Ja, idag var det också sommar kvar och hallonen mognar som bara den! Idag var det dessutom väldigt varmt så vi passade på att planera in en liten utflykt för att bada innan vädret försämrades till kvällen.



Vi funderade länge på Öratjärn, men sedan kom vi på att vi har ett bättre badställe bara i grannbyn, så mynnet fick det bli. Jag har inte hunnit simma något i år, men bad blev det och det är väl vackert så. 

Och hur går det med telefonen då? Jag har fortfarande inte kommit på vad det beror på att bilder försvinner vid överföring till datorn, vilket är synd. Jag får helt enkelt försöka titta mer på det problemet i morgon. Då är det dessutom onsdag, då kanske man skulle ta och göra lite glass eller kanske sorbet? Den som lever får se, nu vet jag en sak jag ska göra i alla fall och det är reka kameror och sådär. Sköt om er! Stressa ner och låt inte amygdalan bestämma allt ni gör. 

❀Namaste🙏







 

måndag 15 augusti 2022

Det blev en tripp till Ön idag


Idag tog vi med matsäck och for ut till vår paradisö igen. Jag tog en del bilder, men min telefon är konstig med att den ibland bara tar med vissa bilder när jag för över dem till datorn, vilket jag inte lyckats luska ut vad det beror på ännu. Nåja, några bilder från resan får ni ändå, samt den här från själva platsen.

Det är väldigt grunt kring Ön och därför väldigt badvänligt både för folk som vill bada fötterna, fåglar, barn... Allt sånt. Idag tog jag en promenad längs stranden och tog in att jag faktiskt kunde gå på stenarna utan att ramla eller trampa snett. Det är en ynnest att kunna gå som folk. Det vet man när man väl inser att man kan det!

Fika i båtarna, mindfulness, artvandring och planering inför hur vi ska kunna få till en mysig fikaplats här fick det bli innan hemfärd. En minnesvärd dag!

Men arter kan man ju logga även när man åker hem, så det hann jag ju göra. Vattenpilörten här doftade underbart och på köpet fick vi en liten humla att logga. En annan väldoftande växt är den gula näckrosen som växer hemma hos oss. Den hann vi få med innan vi åkte i land hemma igen.



Väl hemma styrde vi upp en soppmiddag i växthuset och jag tog och arrangerade en bukett av två små jag fått när jag fyllde år. Jag tycker själv att den blev väldigt bra! Summa summarum blev det en bra dag idag och jag är väldigt tacksam över att ha fått vara med och uppleva den. I morgon väntar nya äventyr, men vad får vi se!  Nu ska jag i alla fall vila upp mig lite så att jag orkar fånga även förmiddagen i morgon, det var ett tag sedan. Ta hand om er nu och glöm inte att leva livet som NI vill, inte som andra vill att ni ska leva det.

❀Namaste💖🙏

söndag 14 augusti 2022

Gårdagens tårtkalas i växthuset!


Idag, som är igår när detta publiceras käkade vi lite tårta med grannarna i växthuset, de hade tagit med sig lite blommor, inlagda grönsaker och marmelad som present till mig, eller till hela familjen blir det och jag vill tro att det hela uppskattades högt. Tårtan och sällskapet gjorde sitt för min trivsel i alla fall.Och i morgon, som egentligen är idag (seriöst, jag måste ta itu med min lillhjärna!) verkar allt peka på att vi tar en båtutflykt, kanske till Ön, vem vet? Hoppas i alla fall på det. 

Den här veckan är jag dessutom lite spänd inför en annan resa som stundar. Jag kan ha nämnt det, men nu ska vi äntligen åka till Trondheim igen, efter två års väntan! Längtar efter att få promenera längs de vackra gatorna och kanske köpa något fint eller äta något gott, kanske rent av båda två?
Men mer om det den dagen! Det enda jag vet nu är att vi säkert åker på fredag i stället för tisdagen som vi sa först. Väder och plånbok måste ju synka in med resan också.

En sak är i alla fall ganska så säker! I morgon, eller idag är det, då far vi till Ön och har lite badpicknick med allt vad det innebär, det ska bli jättemysigt.


Sedan har jag bestämt mig för att eventuellt samla på sånahär engelska teburkar som ser ut som små byggnader man kan hitta i London. Som ni vet köpte jag den här lilla herrgården på loppis i fredags, nu har jag fått veta vilket hus det är också, det är alltså Clandon Park som jag fått hem som plåtburk. Jag lär i alla fall försöka hitta EN till från den här serien, eftersom jag alltid velat ha något som liknar en såndär röd engelsk telefonkiosk också. Anglofilen i mig måste ju också få utlopp ibland. Nåja, den här får trivas bland mina andra teburkar tills vidare.

Ön senare idag, självklart tas kameran med, så se fram emot det. Sköt nu om er och glöm inte att vara tacksamma över de ögonblick du fått på jorden, även om det kan synas vara ett jävla skitliv kan det bli bättre, bara vilja och styrka finns.
  -❀ Namaste ♡ 

Helgen i ett nötskal, eller i alla fall delvis!


Den här helgen har jag passat på att fylla år, gå på loppis och njuta ordentligt av livet. Rest lite, hittat ett roligt ortsnamn till samlingen och allt. Häng med!




I fredags var det loppisdags igen! Jag har spanat in den här Ian Logan-burken ett tag nu, så nu köpte jag den för en hundring jag hade liggande för det ärendet. Därefter blev det grillafton i växthuset följt av en myskväll nere vid älven. Man ska ha det trevligt, annars är det väl ovärt ändå?


Födelsedagslördagen tog vi en sväng till Bräcke för att käka glass. Jag valde melon och vanilj till en början, sedan smakade vi även sorten med brynt smör i, men den var inte riktigt min grej om jag ska vara ärlig. 



Tog med mig en kula choklad till bilen också, chokladglass är ändå svårslaget även om melonglassen kändes som den jag själv fick mest inspiration från till att göra något eget. Måste bara hitta någonting som smakar melon först


På hemvägen svängde vi in på en liten väg som ledde till mordviksbodarna, mest för att vi såg en vindsnurra vi ville veta om man kunde åka närmre för att se. Lite senare kom vi på att det säkert låg längre bort än vi hade lust att åka, så vi åkte hemåt efter ett litet stopp för fotografering, bensträckare och allt vad man gör när bilen står stilla i skogen. Utsikten härifrån är enormt fin och det finns massor av åkerbär i det här området.




Väl hemma blev det födelsedagsmiddag i form av högrevsburgare med diverse tillbehör. Inte illa! Vi plockade även några slotterblommor och ögontröst på hemvägen från bräcke och satt i en skål med vatten tillsammans med lite cikoria från en annan tur och en korg som syrran gjort av gräs tidigare. Ett ganska gulligt arrangemang om jag får säga det själv.



Kvällen avslutades med en liten kattpromenad, tårta blir det idag hade vi tänkt. Tänkte bjuda över grannen och snacka lite skit som vi brukar när någon fyller år. Inget märkvärdigt egentligen. Marias jordgubbstårta, kaffe och backafallte borde vara gott nog för de flesta så jag hoppas verkligen det. Vi får se, kanske lägger jag ut något mer framöver! Nu får ni ha det så bra tills nästa gång vi ses. Ta väl hand om er och glöm inte att stanna upp och njuta av livet, det finns alltid någonting att vara tacksam över bara man tar sig tid att se vad man har. 

❀Namaste ♡


 

Den här veckan har det inte hänt jättemycket

  Den här veckan började vi med att ta hand om äpplena vi fick av grannen förra lördagen. Det blev en hel del saker av dem! Torkade äppelri...