onsdag 17 augusti 2016

Årets studiehög!


Okej gott folk! Nästa vecka börjar jag plugga igen. 
Först och främst ska jag beta av det jag inte lyckades med på Birka, alltså Matematik 1B. Den här Kommer jag eventuellt att byta ner till 1A då jag inte läst den kursen, yr i huvudet som jag var förra hösten! Deadline har jag hur som helst lagt i Mars på matten, oavsett hur jag gör.

Sedan har jag en Lieber Deutsch att leka med och den har jag lagt deadline på redan i februari eftersom den boken har färre kapitel. Kanske kör en repetition i Mars, men det har jag inte bestämt.

Kanji&Kanaboken har jag inte bestämt datum för deadline på ännu, men jag ska anordna åtminstone ett till kanatecknen och ett senare för kanjidelen där Kanji de manja och Read real Japanese är bara hjälpmedel.

 Vidare har jag några ämnen som är satta på rullande schema också, bland andra Japanska A som är halvrullande  och Ryska A som jag inte vet vad jag ska göra med ännu, sedan har jag fortfarande kvar Naturkunskapen som i princip bara är att tenta av! Så ligger det till idag. Språken exklusive tyskan vet jag inte vad jag ska göra med ännu så de är rullande tills jag vet mera. Kommer att återkomma med information om detta i ett annat blogginlägg! 

torsdag 28 juli 2016

Livsnjutande och en jäkla massa te!


                                   
I sommar har jag knappt haft tid med bloggen, mest för att jag varit ute på Ön och mysat och där finns inget internet. Det är ganska skönt att bara vara ute i naturen utan störande elektronik också! Gott om tillfällen att bada och fika fanns också. Kanske åker vi dit igen en solig dag...


















Senare veckan därpå åkte jag och min syster till ett annat ställe och
badade bland  småfisk och näckrosor. Vi passade även på att bygga ett litet fult hus i sanden innan regnet satte igång.







 Dagen därpå åkte jag in till stan för ett möte och köpte med mig lite skumt te hem. Det blev jasminpärlor och teblommor. Borde dock ha haft en stor tekanna att ha blomman i i stället för i glaset. Köpte också japanskt Senchate som jag brukar dricka på kvällarna.


Så har jag hämtat mig från trötthet, depression och ångest? Om inte annat är jag på gång i alla fall. Livet går ganska bra just nu i alla fall och det är vad jag räknar med!
-Til we meet again!



onsdag 29 juni 2016

Reflektioner över Brexit och lite om mina framsteg i tyskastudierna!

Jamen hello, dear friends! Hoppas ni har haft en bra midsommar och allt. Jag har haft en mysig midsommar hemma med mina föräldrar, systern och katten!


I fredags var det midsommarafton, eller det var faktiskt midsommar redan tisdagen innan, men det är det få som vet, om man inte håller reda på sådant. Så var det i alla fall!
Midsommarafton i fredags, men också dagen D för Storbritannien som ju röstade igenom Brexit!
Men nu undrar väl den som inte hängt med i svängarna: Men Wobleschka! Vad tusan är "Brexit"? Det kanske låter som en korkad fråga, men det är faktiskt rätt bra att veta, så jag berättar väl: British Exit, eller Brittiskt utträde. I fredags gjorde britterna allvar av sitt hot om att lämna den Europeiska Unionen. För mig kom inte Brexit som någon överraskning, Storbritannien har länge sagt att om EU vill ha dem kvar får de faktiskt ta och skärpa till sig, alternativt ge dem mer inflytande. Inget har hänt, man har tagit det som ett tomt hot och här står vi nu. Vad kan man säga? Ja, bra gjort, Storbritannien, ni bevisade att det var ett löfte snarare än ett hot. Det enda negativa här är väl att det främlingsfientliga partiet UKIP tog på sig mycket av äran för detta, vilket lett till diverse misstankar från många håll. Kanske med all rätt, när vi nu känner till vad sådana som UKIP och liknande rörelser kan ta sig till om de får för stort utrymme... Men om vi struntar i UKIP och liknande organisationer tycker jag faktiskt att britterna gjorde en jävligt cool grej med det här och jag är faktiskt lite stolt över dem, även om de i andra avseenden kanske betett sig ganska illa. Det här kan diskuteras i timtal, men det har jag ingen lust att göra. Bra gjort! Hoppas fler följer ert exempel!





Annars då? Jag sa ju att jag börjat läsa tyska igen och därmed rotade jag reda på min gamla "lieber Deutsch" som jag köpte året innan jag började på Birka. Jag har under sommaren hunnit göra ett kapitel och ska väl sätta mig och rätta det så fort jag får tid, jag har otroligt mycket att stå i just nu, eftersom jag dels har flera hus att ta hand om, en katt att skämma bort och krukväxter som också de ska skämmas bort! I morgon ska jag ta och skämma bort mitt kök med eterisk olja och dammtorkning tror jag. Jag har fått en grej för det här med doftoljor...
Det kan vara allt för idag, hoppas ni orkade läsa, annars är ni hyvens ändå! Kärlek och frihet!




torsdag 9 juni 2016

Sommarens sysselsättningar!

Goddag små smurfar! Nämen fy vilken tramsig hälsning. Hej kan vi säga!
Förutom att ta ett välförtjänt sommarlov efter ett hårt men underbart år på folkhögskola. Jag har haft ett helvete stundvis, men jag ångrar verkligen inte att jag tog chansen att gå där ett år och se stället inifrån också.


Under sommaren hade jag tänkt få någon ordning på min rent ut sagt bedrövliga fysik. Hade tänkt ro, gå och såna saker, bara för att bränna upp magen nu äntligen. 
Annars ska jag jobba på med karaktärsformulär till mina rollspel och så lite språkstudier. Resten får jag ta i augusti känner jag!

Sedan ska jag väl läsa ut Patrik Lundbergs bok "onanisterna" också och se om den är så kontroversiell som alla påstår, jag har bara hittat ett något sexistiskt språk i den, men det misstänker jag att han tänkt på. 

fredag 27 maj 2016

Störst av allt är kärleken. Tack för allt, Köttfärsbirka!


Idag var det skolavslutning på Birka, och därmed är mitt år på den här underbara platsen till ända.
Jag har träffat en massa underbara människor här och hoppas kunna behålla kontakten med alla, i den mån det går, med tanke på att alla inte har facebook och det mesta hängts upp på detta nu. Har i alla fall tagit någras nummer och lär säkert träffa många av de här människorna igen, när tiden är inne för sånt.

Jag har lärt mig så mycket med det här året. Att ta vara på mig själv, att sträcka ut en hjälpande hand, och framför allt att ta emot en, om den sträcks ut mot mig. Jag känner mig någorlunda hel och skäms inte längre över saker som hänt mig tidigare i livet vilket faktiskt känns lite som en vinst, även om mina 50% inte gav mig något omdöme. Ibland räknas inte omdömen och betyg som den största vinsten, ibland är den största vinsten att man växer som människa och det tycker jag att jag har gjort under det här året av smärta och njutning. Jag tycker verkligen att jag har lyckats, även om jag inte fick något riktigt omdöme, så därför ångrar jag verkligen inte att jag gick här det här året.


Men än är det lite saker kvar. Jag tänker klara mattekursen jag hoppade av på Birka på grund av dålig studiemiljö, jag tänker tenta naturkunskapen och jag tänker faktiskt också lära mig tyska ordentligt. Utöver detta tänkte jag ta en kurs till i Japanska, mest som hobbygrej. Viktigaste grejen av dem alla kommer dock att bli körkortet tror jag, nu ska jag ha det jävla körkortet, jag klarar allt bara jag vill och orkar och visst orkar jag och visst vill jag! Bara jag har rätt resurser och rätt folk bakom mig så klarar jag av det så first goes first, här har vi listan över vad som ska grejas i höst:


  1. Tenta naturkunskapen. Jag är ju klar med kursen så det vore lite dumt att inte tenta den kursen så fort som möjligt.
  2. Körkortet ska tas!
  3. Matematik 1a och eventuellt också B, mest för att jag vägrar låta boken ligga här och samla damm bara för att jag inte kunde plugga som folk på Birka.
  4. Lära mig tyska!
  5. Fortsätta med japanskan
  6. Ge engelska 7 en ny chans, jag missade den förut.
  7. Tenta Historian

Det här kommer jag att sprida ut över året, det får gå i den takt det vill, men det ska gå! Men jag tror att jag får ta det här efter att studenterna har lekt ifrån sig, just nu känns det lite för stressigt, så nu ska jag bara ta det lugnt tills stockholmarna kommer, då lär det finnas tid till plugg!
Vi ses framöver!

onsdag 25 maj 2016

En bra dag på länsarkivet och en bra kväll på Brogränd!

Jaha! Idag drog vi iväg till Länsarkivet med några klasskamrater och Eiler. Jag som nörd var ju i himmelriket bland alla dessa pärmar och dokument, och killen som jobbade där diskuterade saker på ett så intressant sätt. Ett ämne som togs upp var häxornas festande på Blåkulla, vilket var en helt galen story som bland annat handlade om att vända upp och ner på gamla tanter och ha deras rumpor som ljusstakar och att man hade sex med djävulen på något bord. Jojomen, vilt festande i Blåkulla, jag och klasskamraterna planerar en tripp redan nästa påsk! Nä, men det var jättekul att lyssna på saker. Till slut gick vi runt i huset och tittade på saker som bland annat innefattade en intressant, välnött bok som ska ha använts till häxkonster, en av anledningarna till att man anklagade folk för häxerier till höger och vänster. Innan detta tittade vi på lite banderoller, andra böcker och så lite gamla affischer.

Efter länsarkivet gick jag med två klasskamrater och åt lite mat på elvan, det är en Sibyllakiosk bredvid gamla tingan vi kallar för det. Sedan gick jag upp till stan och köpte lite smink och annat krimskrams till skolavslutningen på fredag. Det enda jag nu är nervös över är bedömningen av rummet, jag har ju inte städat klart ännu eftersom jag inte kan tvätta fönstren  själv, utan behöver hjälp med den lilla grejen, men sånär som på det är allt klart för sommarlov och till hösten vet jag nog inte vad jag ska ta mig till, kanske tar jag ledigt ett år och tar det där körkortet, eller också tar jag ett år på Primrose igen, det vet jag inte ännu..

På kvällen gick jag och Maria till Brogränd, efter att ha hängt med vår kompis ett bra tag, vi lyssnade på Jörn Svensson som pratade lite om Ukraina och det enda jag störde mig på var att han uttalade landets namn lite skevt, men det var kanske en parentes i ett annat ganska bra föredrag.

Den här dagen har varit jäkligt bra, och nu är jag väldigt trött efter den här dagen, så behöver sova! I morgon är jag ledig, sedan är det skolavslutning. Blir skoj, vill krama om ALLA och ta allas nummer, facebook och allt vad man kan ta. Ha det så kult!



måndag 23 maj 2016

Måndagen till ära

 I natt har jag bara sovit två timmar ungefär, vilket betydde att jag fick gå och lägga mig direkt jag kom till Birka. Därefter åt jag lunch bestående av torra köttbullar som smakade leverbiff och stuvade makaroner som smakade just stuvade makaroner... Sedan blev det psykosocial hälsa, där vi såg på "klassåterträffen" av Anna Odell. En film jag sett förr och tycker är intressant ur ett psykosocialt perspektiv så där har jag inga klagomål alls på den lektionen. En analys jag gjorde var att jag jämförde vad hon gjorde med "psykisk kastration" som Freud brukade prata om på den "gamla goda" tiden. Folk började skratta och det höll nog i sig hela resten av lektionen, men jag menade faktiskt lite allvar med det där begreppet också, och kanske skrattar folk, när de känner igen vad man menar också.

Idag har jag inventerat skåp och hittat massor av saker jag inte visste att jag hade ens. Mest är det så kallat "rat" som ligger och skräpar i form av papper från gamla lektioner, pantflaskor, tomma tvålflaskor och sådana saker. Annars är det väl saker jag visste om typ kläder, mat, vattenkokare, klocka och toalettartiklar, samt diverse krimskrams som jag kan skrota ner i nån väska på fredag efter avslutningen.

Eftersom jag tydligen har en hel del mat lär det bli middag på rummet den här veckan om jag inte blir ivägdragen, har lite restplugg kvar och ganska mycket mat så det lär bli kul också det. Frukost och lunch får skolan hålla mig med dock. Matsedeln har de kastat om, men det varslades om pasta i morgon. Låter trevligt. Vad jag ska ta mig till resten av dagen vet väl satingen men det får visa sig. I morgon vet jag inte heller, förmodligen restplugga. Ses sen!



söndag 22 maj 2016

Sista veckan på den här fantastiska platsen!

Ni tror inte att jag kommer att sakna denna fantastiska skola, med denna underbara natur och dessa fantastiska människor? Jo, det kommer jag verkligen att göra! Jag fick gå här i ett år och har redan både gått ner i vikt, fått bättre kondis och lärt känna rent magiska människor, människor jag verkligen behöver i mitt liv, folk som lyst upp min vardag när jag behövt det som mest. Sett ur den synvinkeln var Birka precis vad jag förväntade mig att det skulle vara. Och precis vad jag behövde!
Studiemiljön inne i skolan kunde kanske ha varit bättre ibland, men bortsett från att vissa lektioner och studiemiljöer inte levde upp till mina förväntningar och att jag som 50%'are knappast kan förvänta mig något omdöme värt att hänga upp på väggen måste jag säga att den här skolan fått mig att växa på ett helt annat plan än andra saker jag prövat på.

Här har jag träffat människor som lärt mig vara ödmjuk, att lita på folk och att faktiskt släppa efter och vara mig själv på ett annat sätt än tidigare. Något jag behövt enda sedan jag kom i puberteten tror jag. Jag har delat allt med dessa fina varelser, gråt, skratt, Ångest, lycka. Ni är verkligen allt! Ni är perfektionen, just därför att ni inte är det. Inte ens underbara köttfärsBirka är perfekt alla gånger, till och med paradiset har dåligt väder ibland och till och med gudar och gudinnor har dåliga dagar ibland. Men det här stället älskar jag. Då, som nu som för alltid. Jag är så glad att jag fick den här chansen och med detta verkligen fått se den här skolans sanna potential. Tack som fan!

Den här veckan är min sista vecka på den här skolan, och därmed blir det slutet på ett kapitel i min bok. Det kommer att bli en summering senare också, ses, mina fellow geeks <3


söndag 13 mars 2016

Birka aftermath

Tre månader kvar på detta underbart fina år jag haft på Birka och jag har insett en sak; Jag behöver en termin till för att fixa matematiken som jag halkat efter lite i på grund av en del saker som gjort att jag inte kunnat jobba i rätt takt med det. Jag kommer alltså att behöva en termin till på det. Men jag kan inte enbart och alenast plugga matte antar jag så till sommaren eller något sådant får jag gå till Primrose och tenta av naturkunskapen som Birkas frånvaropolicy sa att jag inte klarade av eftersom jag varit sjuk en tid. Samtidigt som jag kanske är sur över naturkunskapen kan jag ju medge att jag är väldigt glad att jag tackade ja när folk frågade om jag inte skulle gå där, jag menar, den här miljön kombinerat med underbara människor i både personal och elever går väl inte att nobba bara sådär?






Och naturligtvis är den här miljön perfekt att ta sånadär romantiska solnedgångsbilder på!


Men vad blir det efter nästa termin då? Lär få ta igen lite restplugg på Primrose kanske, jag har inte riktigt funderat klart över det, vad jag behöver veta är hur många poäng jag behöver för att ta mig in på universitetet vilket är mitt mål. Det här kan inga försäkringskassor i världen stoppa mig från att göra, vill jag fullfölja något gör jag det, sedan kan inte själva Hitler få mig att släppa detta! Birka har varit underbart och min förhoppning är att också det som är kvar av det här året och kommande termin ska vara lika vacker, eller varför inte vackrare? En sak är säker, jag kommer att fortsätta läsa språk vid folkuniversitetet, det har faktiskt gjort mig mycket gladare att få veta att jag är riktigt bra på någonting! Och jag är faktiskt riktigt bra på att lära mig språk! Men en termin till lär det bli, sedan får vi se var jag tar vägen!



söndag 14 februari 2016

Smart lösning på delar av stressen!

Igår blev jag trött på att inte ha någon struktur på mina studier, så jag tog ett eget initiativ där. Funkar om man har fem ämnen i alla fall:
Köpte ett femdelat anteckningsblock på coop och skrev ner uppgifterna där, sen skriver man en uppgift per "lapp" där och rycker bort lappen när man är klar! Själv är jag i alla fall jävligt nöjd med det, nu gäller det bara att se till att få något gjort med det. Nu blir det lättsammare med det, önskar bara att jag kommit på det lite tidigare!


På tisdag verkar jag inte ha så mycket att göra, vilket betyder att jag lär bli sittande vid mitt skrivbord på elevhemmet med restplugg. Inte helt fel det heller, får dock skaffa mat så att jag ens kommer ihåg att äta något, det är något jag lätt glömmer bort när jag inte är hemma.


Så vad ska jag göra för något?
  • Psykosocial hälsa
  • Japanska
  • Matematik
  • Ryska
  • Historia
Ämne 1: Psykosoc har jag faktiskt inte kommit på riktigt vad jag ska göra på, eftersom jag bara läser det ämnet på halvtid och det då är svårt att få så mycket att göra. Kommer förmodligen göra ett projektarbete om KBT och kroppsorienterad psykoterapi. Detta tänkte jag ta till olika källor till, så jag kommer förmodligen inte att behöva mina böcker hela tiden även om jag behöver ta med dem till skolan för att läsa på lite om ämnena. Överstrykningspennor kommer att behövas!

Ämne 2: Japanska A2, vilket jag har rätt mycket jag ska översätta till Kana/kanji i, sedan lär jag få nya uppgifter av Mika också i morgon, så relativt mycket jobb med det! Jag ska repetera lite räkneord och bygga meningar i alla fall, sedan ska jag ta en vända med kanjin också, det är nog bäst!

Ämne 3: Matematik 1B, här ligger jag lite back i planeringen vilket stör mig, första kapitlet skulle ha varit klart för länge sedan men jag har inte hunnit med detta riktigt, vilket gör mig något irriterad. Jag är fast i bråk med olika nämnare, och nu ska jag loss helt enkelt!

Ämne 4: Ryska, vilket jag känner att det går relativt okej med eftersom jag inte behöver skynda i det ännu, dock är det bra om kapitel 2 blir klart någon gång, så det ska jag få gjort denna veckan!

Ämne 5: Historia, som jag egentligen har betyg i och inte behöver kämpa med så hårt, men ändå gör för att jag känner att jag ändå behöver plugga det, för att kunna det! Jag ska skriva ett fördjupningsarbete om den svenska mentalvårdens historia, vilket jag nog nämnt i ett tidigare inlägg. Det lär bli en del Bona och Hall, men också en hel del andra saker som det ökända Vipeholmsexperimentet och så klart en hel del annat. Blir intressant, men kruxet är väl att få till vad som är viktigt att ta med!

Sedan har jag lite restämnen att tenta av som jag får ta i slutet av maj, dessa är Engelska 7 och Naturkunskap 1. Detta känner jag att jag kommer fixa bara jag får de andra ämnena ur händerna först!


fredag 12 februari 2016

Känslan när du inte uppdaterat din blogg sedan januari på grund av diverse omständigheter...

Hej, jag har haft det tjorvigt hela vårterminen, låt mig vara...
Fast så kan jag inte heller skriva.

Under hela terminen har motgångarna förföljt mig som om jag prenumererat på dem. Massor med dåliga saker har hänt mig och det lär säkert hända fler saker. 
Fast nu ska jag vara rättvis, det har ju inte bara varit motgångar! Jag har faktiskt råkat ut för en del positiva saker också. Kommit närmare kompisarna, blivit bättre på vissa ämnen och faktiskt inte haft det så svårt som jag trodde.

Jag har lagt mina tentor på is, eftersom jag hamnat efter i andra ämnen som jag måste ta först. Tenta av ämnen kommer jag att göra, men  jag får  köra på det när tid finns. Just nu måste jag lägga fokus på det som är relevant för min del.

Matematiken har sackat efter, då jag förmodligen sprungit in i en vägg igen. Jag blir så trött på mig själv när jag inte får saker ur händerna och när mina vänner ser på mig och undrar hur det är kan jag inte ens förmå mig att svara. 
Det här med att erkänna att man är seg och småtrög är inte så skoj alla gånger. 
Att sedan samhället ser på psykisk ohälsa som de gör kan jag bara beklaga, stackars samhälle som inte vet någonting om saker det borde veta mycket mer om. 
Jaja.. Det får väl gå antar jag. 
Min ambition är att bli klar med hela boken i maj och jag tror faktiskt att det kommer att gå om jag bara ligger i lite och får rätt hjälp!

Historian oroar jag mig inte för, jag vet redan vad jag ska skriva om (dessutom har jag ju redan betyg i det, jag är bara där för närvaron), men frågan är återigen hur jag ska lägga orden för att få det att se ut som en bra skrivning. 
Mitt förra inlämningsarbete gick jättebra, så min förhoppning är att nästa inlämningsarbete, som KOMMER bli om den svenska mentalvårdens historia, kommer att bli minst lika intressant och bra. 
Då har jag i alla fall det jag siktar mot vill jag lova.

Jag har valt till psykosocial hälsa på måndagar och jag har även där valt ett eventuellt fördjupningsarbete. Jag har tänkt på kroppsorienterad psykoterapi och/eller KBT där, det tror jag kommer att gå bra också!

Språken?
Japanskan är det ingen större fara med, min ambition är att åtminstone kunna Hiragana flytande till sommarn, helst också Katakana. Bara då kan man läsa saker propert anser jag. Just nu håller vi på att bygga meningar, vilket kan vara kämpigt ibland men det är ingenting som stör mig.

Jag kommer att återkomma om ryskan, men den går också framåt, jag har inte fått starta kursen ännu, men jag har i alla fall hittat en rysk brevvän vilket är ett framsteg även där. Målet där är ganska litet, jag ska lära mig läsa saker fortare och mer rytmiskt innan sommaren, det tycker jag att jag borde kunna, jag kan ju alfabetet flytande, det är bara läsrytmen som ska in. Har även påbörjat lättare studier i tyska men det är inte så värst seriöst ärligt talat. Ryska och japanska ä däremot seriöst. 

Återkommer när jag har något mer att säga. Amen!

lördag 16 januari 2016

Summering av första veckan på vårterminen

Då var skolan igång igen och det med besked. Jag började veckan med att fastna i snökaoset och sedan hamna på skolan med absolut INGENTING att göra. Lite tråkigt är det, även om jag hade kunnat satt mig på elevhemmet med matten eller naturkunskapen utan någon större skam.

Men så kom ett möte och efter det mötet var hela veckan förstörd. Jag har inte fått någonting produktivt gjort utan bara spenderat veckan med att hänga med och på kompisarna utan att ge någon konkret förklaring på varför jag varit nere. Jag kan säga så mycket som att det inte beror på någonting som hänt på skolan, mer vill jag inte avslöja i en offentlig blogg såhär.


Vad blir det denna termin?
-Det gamla vanliga antar jag, jag har egentligen betyg i historia men vill göra klart kursen ändå så kör på med den, matten måste få vara kvar eftersom jag vill ha den gjord och förmodligen lär jag ju fortsätta med naturkunskapen om jag får göra det, det ska jag prata med SYOn om igen, det hade jag glömt bort att göra i tisdags.

Vad kommer hända nu till veckan? Matte i alla fall, mera vet jag faktiskt inte, jag får fråga. Hör av mig mera om vad jag gör framöver...

måndag 4 januari 2016

Nytt år, ny termin!

Första inlägget 2016 och jag har redan börjat med en ny planering! Medan jag summerar naturkunskapen från förra året kommer jag också att ta hand om matematiken på allvar, nu ska jag greja det där jag aldrig grejade, för jag tänkte inte vara den där som de trodde jag var när jag var liten, hon det där hopplösa fallet som aldrig kom överens med matten. Oroa sig inte, vi är sams, det är bara så att det blir lite krångligt ibland, men jag har upptäckt att matte faktiskt är ganska skönt och att det hjälper mig med andra problem. Därför får den hänga med ett tag till!

Historia kommer jag även att ta tag i ordentligt. Det kommer att bli en intressant vår, med en hel del mörker och ångest eftersom min fördjupning kommer att handla om just detta. Det kommer att handla om den svenska psykvårdens historia men eftersom det ämnet är väldigt brett kommer jag att tvingas specialisera mig på en del i det här och det ämnet har jag redan klart!


Jag kommer inte tala om allt, eftersom det inte är helt klart ännu, men ni ska få en liten ledtråd:
Furuhagen kommer så klart att nämnas, men mer som en av många skulle jag tro. Jag kommer att ta upp en del av de här mörka fläckarna inom den svenska psykvården. Sinnesslöanstalter, rasbiologiska institut och sånt trevligt kommer att tas med i rapporten. Däribland Furuhagen, Bona, Vipeholm, Bodaborg med flera lär tas upp, då de är kända. Kanske kommer jag att ta med lite om den svenska kriminalvårdens historia också. Än så länge är det ganska löst, men det kommer fixas till med tiden. Ni ska få se progress på detta senare.

Andra saker jag kommer att göra är att jag kommer fortsätta med ryskan och japanskan som jag gjort. Mer om det i ett annat inlägg!



Den här veckan har det inte hänt jättemycket

  Den här veckan började vi med att ta hand om äpplena vi fick av grannen förra lördagen. Det blev en hel del saker av dem! Torkade äppelri...