fredag 25 december 2015

Leka med den nya leksaken!


Japp! Hon har fått en grafräknare i julklapp, så nu fan ska här lekas! Sektionen handlar om primtal och delbarhet, något jag tycker är intressant eftersom hjärnan får jobba lite. Jag älskar när min hjärna får arbeta så att jag känner att jag har en hjärna och inte bara en hög med gegga inne i huvudet.

En skum grej jag upptäckte innan jag gick på julledigheterna var detta:
Jag kände att jag körde fast i matematiken, mest på grund av den här killen som alltid ska prata sönder mina mattelektioner, jag kände att hjärnan bara frös ihop. Då packade jag ihop mina saker och satte mig på mitt rum och pluggade ryska ett tag. Efter en stund kände jag att jag kunde ta tag i matten igen och nu kände jag att hjärnan slappnade av! Jag undrar ibland varför det fungerar så med hjärnan. Jag har så klart haft teorier om att matten trots allt inte ställer några krav på mig som allt annat på något vis gjort. Jag vet inte alls, men kanske känner jag att jag tar mig framåt, mot ett betyg kanske? 

Nej, jag tror faktiskt att jag hittat charmen med det, men inte insett att jag faktiskt gjort det. Det är mycket jag insett att jag fått omvärdera i mitt liv. Folk jag först sett som taskmörtar, men som sedan visat sig vara trevligare än folk jag tidigare sett som astrevliga. Uppenbart att man får omvärdera saker.

Nu ska jag sätta mig och leka med min nya julklapp! God fortsättning.

fredag 18 december 2015

Idag ställer vi oss den uråldriga frågan..

-Let's talk about that!

Ni som följer min blogg vet att jag inte kan förlita mig enbart på omdöme från en folkhögskola, därför måste jag alltså tenta av varje ämne för att få betyg och senare ta mig in på universitetet.
Så nu hade jag tänkt börja med mitt första tentamensarbete -Naturkunskap 1a1. Will it tenta? Det är det en får se!
Jag har redan skummat igenom kapitlen och diskuterat dem ett par gånger, jag har faktiskt grejat den här kursen, men det fattas lite, så jag måste läsa in det och tenta av det på Primrose, vilket jag känner att jag kommer greja under en dag bara jag vet vad jag ska göra.

Boken består av fem kapitel och ett "avslutningskapitel". Dessa ska jag tillägna ett dokument var och göra sammanfattningar på. När det är klart kommer jag att prata med Primrose om en avstämning, jag räknar kallt med att fixa detta under veckan eftersom jag redan har klart för mig vad jag ska göra!
Så... Will it tenta? -Yes!
Vi ses efter tentan!

lördag 12 december 2015

Vi kan kalla det en inlämningsuppgift, äntligen!


Ok, äntligen kan jag kalla kapitlet ”Miljö och energi” klart! Det fattas lite finjusteringar och källhänvisningar men sådant gör jag klart på fem minuter utan knussel, så kan jag lämna in det hela sedan och börja fokusera på att göra en sammanfattning av boken att lämna in som tentamensjobb i jul.
Jag har legat på latsidan i pluggandet nu, vilket jag inte har tid med om jag ska komma någon vart, kanske behöver jag ta det här med någon, men jag vill inte få beskedet ”sätt dig nånstans och låt bli att göra något annat än det som är kul” heller, varför jag inte pratat med någon. Nu i veckan var jag sjuk och låg mest och lyssnade på musik och degade vilket jag inte har tid med om jag ska vara ärlig. Jag borde plugga, jag vill också plugga. Men åter igen kommer det där eländet när man känner att man helt saknar motivation och inte orkar ta sig i kragen direkt heller. Fruktansvärt frustrerande när man vet att man måste ligga i nu för att ta sig någonstans.
En sak är i alla fall bra och det är att matten går bra, trots att jag inte får en lugn stund på skolan för en viss plågoande som förföljer mig och kräver min uppmärksamhet hela dagarna. Jag vet att jag kan sätta mig sedan med matten, men då har jag inte tagit mig tid eller lust till det i stället då.
Jag borde kort sagt lägga fokus dit det ska och inte dit andra vill att det ska... Lätt att lova, ska bli en fröjd att se om det går att hålla också. Jag har tills maj på mig att ta tag i saker på allvar.

I vår kommer jag även att få studera ryska A1 vilket är helt fantastiskt kul. Jag har letat en ryskakurs i åratal och nu såg jag en, det är bara att hoppas på att det för det första ansöker fler till den kursen och för det andra att det går att köra den parallellt med japanska A2 så att jag kan ta detta också. Jag känner mig otroligt pepp över det här och hoppas verkligen att inget går snett nu, varesig med ryskan eller japanskan... Eller med min grundläggande behörighet. Som ni såg i förra inlägget kommer jag att plugga så hårt jag bara kan på Birka och sedan göra tentamensjobben på Primrose för att jag ska kunna få riktiga betyg och ta mig in på mittuniversitetet så fort jag bara kan. Jag peppar bara jag tänker på den biten och inte ens ett städ på mitt huvud ska stoppa mig från att greja det här!! Inte nu när jag fått chansen!

tisdag 8 december 2015

Jag har nog aldrig varit någon Shōjotjej...

Eftersom jag blivit sjuk tar jag en kort paus från skolan och kollar på anime. Shōjo, för en gångs skull!
Kikat på lite olika här har vi tre stycken jag kollat på nyligen och tycker är snarlika!
Mahō Shōjo Madoka Magika

Blev för ett bra tag sedan tipsad om en anime som heter Mahō Shōjo Madoka Magika  som handlar om en grupp högstadieflickor som genom att få en önskan uppfylld väljer att bli magiska flickor och bekämpa surrealistiska fiender, så kallade "häxor". Detta visar innebära långt mer än de först trott, och de får en efter en reda på att det är ett val man gör i utbyte mot sitt liv.

Vänta, "magiska flickor som slåss mot surrealistiska fiender" låter liite bekant. Var det inte det Sailor Moon och hennes kompisar höll på med under 90talet? Jag tyckte väl att det var bekant på något vis...
bishōjo senshi sērā mūn

Världen hotas av ondskans makter och demoner, och den enda som kan stoppa dem är Sailor Moon och hennes vänner.
-Lite som de magiska tjejerna från  Mitakihara? Ja, fast kom ihåg var ni såg det först bara, Sailor moon är från 90talet och Madoka är från 2000talet.

Kanske är jag som aldrig riktigt köpt konceptet Shōjoanime heller, jag har mera gillat Shōnen hela tiden. Jag tillhörde gruppen som hellre såg på Digimon än på Sailor moon när det gick, mest för att jag tyckte det var lite för mycket könsstereotypa saker som att tjejer skulle vara supersöta och killar supertuffa. Jag har aldrig riktigt förstått grejen med det där, ärligt talat.

Samma sak känner jag idag, efter att ha tittat på Madoka Magica, Sailor moon och lite annan Shōjoanime. Det känns för könsstereotypt för att vara roligt att se på för mig som feminist. 
Självklart finns det undantag, den här till exempel:

Kaleido Star

 Kaleido star från 2007. Den serien tyckte jag om, dels för att man snarare pekar ut tjejernas egenskaper än deras utseende. Man spelar på Soras psykiska och fysiska styrka snarare än att hon är söt. Sedan finns karaktärer i den serien som helt avviker från könsstereotypen, vilket jag uppskattar högt.
Nu har den inte samma handling som de två andra jag nämnde. Den här handlar om en tjej som heter Sora Naegino och vill bli cirkusartist men stöter på alla möjliga hinder på vägen. Dock övervinner hon dem och lyckas bli vän med sina tidigare ovänner, till och med cirkusens primadonna Leila Hamilton, som varit Soras idol hur länge som helst, men till en början bara varit snobbig mot henne, blir till slut hennes vän hon också. 
Till slut får Sora ihop ett gäng kompisar som tillsammans med henne tar sig an alla möjliga utmaningar. 
Den liknar Sailor moon, men är mer "realistisk" på något vis. 
Det jag gillar med Kaleido star är att den faktiskt är lite feministisk, något jag inte tycker mig se ofta i  Shōjoserier.

Shōjo -Anime och manga speciellt riktad till småflickor
Shōnen -Anime och manga speciellt riktat till småpojkar.
Kawaii -Japanska för "söt"


måndag 7 december 2015

Alex genom åren (BJD)

21 maj 2012 bestämde jag mig för att köpa mig en BJD, det var faktiskt mitt första planerade dockköp och jag ångrar faktiskt inte att jag gjorde det. Jag hade varit ute och rest och innan resan hade jag tittat runt på Tradera där jag hittat honom men just då tänkt att "nämen är han kvar sedan kanske jag slår till.  Han var kvar, så han fick flytta till mig från Göteborg. Sedan dess har han genomgått en total make over.

Den äldre bilden, som är märkt med "sagoslottet" är inte min, den kommer härifrån http://dayviews.com/EnbitPlast/505584634/ 

Alex var den första dockan jag köpte och verkligen kände att han hade en karaktär direkt jag tog honom ur kartongen. Exakt en sådan docka jag letat efter och lite varför jag köpte honom och fortfarande har killen kvar i samlingen.

Det här blogginlägget var helt dedikerat till Alex eftersom jag haft honom i drygt 3 år nu och kände för att summera lite. När han bodde hos sin förra ägare hann han få en snyggare face up också, den har han kvar än idag.

söndag 6 december 2015

Birka X Primrose? I think I'll ship that!


I hela mitt liv som Animenörd har jag fått frågan "what do you ship?" och det är först nu jag hittat ett svar. Men det är fortfarande inte gällande anime, det är gällande skolor. Jag har två skolor i Östersund som jag worshippar mer än andra skolor och det är Primrose ute på frösön och Birka Folkhögskola i Ås. Nu har jag en bakgrund som gör att jag inte kan lita på enbart ett omdöme från en folkhögskola, men jag vill verkligen gå klart mitt år på skolan som är villig att ge mig nästan allt jag drömmer om, bara jag är villig att ta emot det. Birka kan vara ett bland det bästa som hänt mig.

Dock är det inte säkert att jag kan tenta alla kurser där, och det är här min andra älskling kommer in, Primrose! Jag har det där stället att tacka för så jäkla mycket så det vore en ren skam att inte låta dem ta hand om tentorna, så jag lägger mina tentor i deras händer, slutbetygen kommer Primrose få ge mig! Så det är det jag menar med Birka X Primrose = I <3 that! I really ship it and I really believe in this as well.

Min motivation är tillbaka, och det vore väl själva fan om jag inte grejade det här nu, eller hur?

Angående utbildningen har jag nu kommit på en kladd till naturkunskapen vilket känns underbart, nu ska jag bara knattra ner det på datorn eftersom lärarn mer än gärna ser att vi skickar in saker skriftligt, så det ska han ju få, absolut. När det är klart, börjar allvaret med naturkunskapen. Då börjar tentapluggandet och det kommer nog att bli det första tentaliknande jag någonsin haft. Dat magpirr though, men det kommer gå vägen, jag är fullt övertygad om att det kommer att gå vägen!

torsdag 3 december 2015

En grej jag gjorde mest på skoj i måndags kväll.

Ok, vad har jag haft för mig idag? Det ska ni få se här nedan:

Jag har renskrivit en uppgift min syster ville att jag skulle göra, personligen tycker jag den blev lite kortfattad, men jag kommer putsa lite på den senare!

Kortfattat om Schweiz politik 

-Är vad jag skrivit om här nere!

Det jag fått reda på om Schweiz
Landet består alltså av kantoner och kommuner. Kantoner är ungefär som län i sverige, countys i storbritannien eller fylken i Norge.
I Schweiz har kantoner och kommuner ett stort mått av självbestämmande, kanske tack vare alla folkomröstningar landet sysslar med.

Folkomröstningar ja! Schweiz är kända för att ha många, och dessa kan faktiskt skapa demokratiska problem, just för att man folkomröstar om i stort sett allting.
Det här gör att folk tröttnar på att engagera sig, enligt en mätning jag hittade i samhällskunskapsboken Zigma från 2006, är det bara runt 50% som engagerar sig i folkomröstningarna och siffrorna fortsätter sjunka. Det här medför så klart en rejäl mängd soffliggare som öppnar dörren för vissa minoriteter att ta sig politiska fördelar.

Politiskt system
Här kommer en kort sammanfattning av det politiska systemet.

  • Ständerrådet och nationalrådet
  • Rösträttsåldern är 18 år
  • Förbundsrådet -Schweiz regering. Där finns 7 ministrar, var och en ansvarig för flera departement. Ingen parlamentarisk koppling mellan folkpresentation och regering.
  • Samlingsregering, liknande system som i de svenska kommunerna
  • Den ”magiska formeln” 2*3+1 =7
  • Politiskt verkar man rätt fäst vid siffran 7 kort sagt.
  • Parlamentets betydelse minskar eftersom man har folkomröstningar. Dessutom är valdeltagandet lågt, ca 50%, som jag nämnde tidigare.
  • Schweiz har president, men i praktiken delar 4 av de 7 ministrarna på det uppdraget.


Sedan har vi Scweiz största politiska partier 2006

Konservativa FDPKonservativa CVPSocialdemokratiska SPSHögerextrema SVP, som även kallas för folkpartiet!


Det här är alltså vad jag tagit reda på i måndags kväll, utifrån en bok som jag lånade av min syster. Finns det faktafel i det här vill jag gärna ha feedback om det så fort som möjligt. Det här är bara gjort på skoj ska jag tillägga.

onsdag 2 december 2015

Livet på Birka rullar vidare!

Gammal bild på vyn från mitt fönster på Röstahammar.

Livet börjar arta sig nu. Jag trivs verkligen jättebra på Birka (beror kanske på att den där jättedåliga läraren tagit semester ett tag) och känner definitivt för en termin till. Dock är det lite knas med närvaron som gör att jag inte kan tenta av vissa ämnen här på skolan, men jag har fått höra att det i princip bara är att gå till Primrose och göra det om det bara är den som är problamet.

Idag skulle jag ha redovisat mitt egyptenarbete men eftersom en annan tjej i klassen också skulle redovisa fick hon den tiden och jag får köra nästa vecka. Jag klagar inte, hennes redovisning var om Martin Luther och det är inte heller fy skam.


 Blev också ombedd att skriva om den här filmen och ta reda på om den var vetenskaplig eller inte. Det här är Scifi, det är alltså vetenskap inbäddat i en hel del konstiga teorier. Jag tyckte filmen var lite intressant, eftersom jag gillar scifi, men andra i klassen tyckte att den var ganska dålig eftersom de lagt på en massa onödiga effekter vilket jag visst kan hålla med lite om, men samtidigt ändrar det inte att jag tyckte filmen var ganska bra och tänkvärd.



Nästa vecka blir det stora jobbet att redovisa om miljö och energi. Nu sa läraren att jag och en annan i klassen skulle få dela på det här kapitlet eftersom det var rätt långt, vilket jag i grunden är tacksam för, mindre jobb för mig liksom. samtidigt kan jag ju fokusera mer på det här med "egen el" som Johan Ehrenberg tar upp i den gula boken på bilden. Jag har börjat skriva ihop lite punkter men är långt ifrån klar med det.

Matematiken då? Bråk skulle det visst bli och jag som inte tycker om bråk, varesig som i konflikter eller matematiska termer får det väl lite svårt nu då. Jag får sträckläsa exemplen helt enkelt, det här kan inte vara jättesvårt precis.

Idag fick jag en bra dag, folk har börjat tröttna på den här pladderkillen som ska prata och distrahera folk hela tiden så idag ignorerade vi honom helt enkelt då han ändå inte tillför särskilt mycket till samtalsämnena. Jag vet, man ska inte  frysa ut folk, men jag känner mig inte ha något vidare utbyte av någon som ständigt ljuger och pratar på om samma ämne hela tiden Inte särskilt berikande, ni får ursäkta.

Och Kami Sama har jag börjat med, men känner att jag inte behöver ha så bråttom med den eftersom jag gör den mest på skoj, en annan sak jag gjort mest på skoj var att läsa om Schweiz politik, det kommer jag kanske lägga ut här i morgon så att ni får se. Nu är det bara runt 10 minuter till att sitta här, frysa om ärslet och lyssna på Birkas skorsten som avger en massa skumma ljud lite då och då. Hoppas verkligen inte att vaktis har fastnat i den!



Den här veckan har det inte hänt jättemycket

  Den här veckan började vi med att ta hand om äpplena vi fick av grannen förra lördagen. Det blev en hel del saker av dem! Torkade äppelri...