måndag 30 november 2015

Kvällsplugg på Birka!

Nu är jag igång! Har kokat vattenkokaren full och sitter och dricker te samtidigt som jag läser lite om Schweiz och antecknar flitigt. När jag blir trött på detta tar jag upp matteboken och så får de avlösa varandra helt enkelt!

Andra saker som ska göras: Ska skriva lite om miljö och energi till naturkunskapen (se mitt förra inlägg) och så ska jag skriva klart Kami sama. Full rulle alltså. Idag hinner jag nog bara läsa om Schweiz och plugga matte, men i morgon kväll hinner jag ju ta tag i naturkunskapen och uppsatsen om gud.

Eftersom min lärare inte var på skolan alls idag väntade jag med att fara in till skolan tills det blev kväll, så jag har inte varit inne i skolbyggnaden alls idag, det lär väl hinnas med i morgon antar jag. Nu ska jag dricka upp mitt te och läsa klart. Kommer skriva lite om detta för skojs skull. Hörs!

lördag 28 november 2015

Naturkunskapskväll

Ikväll kommer jag börja kolla igenom dessa tu efter inspiration!


Jojomensan. Jag lovade min lärare att skriva ett arbete kring kapitlet "miljö & energi" i den gröna boken på bilden så jag hade tänkt läsa igenom detta och sedan krydda min uppsats med saker ur den gula boken helt enkelt. Dessutom har jag lovat min far att diskutera ämnet vidare med honom också, så det ska vi ju absolut göra.

Saker att ta upp i uppsatsen blir nedanstående:
  • Frågor rörande hållbar utveckling, kan vi hålla på som vi håller på i all eveinnerlighet? Varför skulle vi inte kunna hålla på som vi gör, vad skulle vi kunna hitta för alternativ?
  • Naturvetenskapliga arbetsmetoder.

Jamen sånt kommer att tas upp i uppsatsen och sedan kommer jag att flika in lite information om egen el och vad detta innebär, därav varför jag har med "Johans lilla egen elbok" i det här projektet. Det här ska vara klart den 15 vad jag förstått min lärare, så jag har ungefär två veckor på mig att läsa på om det här och skriva en liten uppsats. Jag har faktiskt positiva förhoppningar kring det här. När detta är klart blir nästa stora projekt att skriva klart "kami sama" till min japanskauppgift, men det tar vi senare. Nu blir det naturkunskap hela resten av kvällen!

torsdag 26 november 2015

Summering av höstterminen på Birka


Nu har jag snart gått en termin på Birka och haft privlegiet att studera på denna vackra plats. Det har blivit dags att summera lite!





Govänner! Nu börjar min första termin på Birka Folkhögskola gå mot sitt slut. Kusligt, jag tycker det var igår jag kramade om min bästa kompis av glädje för att jag kommit in och fått privlegiet att plugga på ett så vackert och mysigt ställe som det här. Nu är jag äntligen där, efter 11 års väntan på rätt studieform, efter år av sökande har jag äntligen kommit hem!

Jag läser halvtid på Birka Folkhögskola och självfallet har jag väl haft mina ups and downs här som på alla andra ställen. Terminen började med separationsångest som de verkligen tog tag i på en gång de såg att jag mådde dåligt. Älska hur de tar tag i saker här, det liknar ingenting annat jag sett.
Någon månad in i höstterminen blev jag riktigt less på min första mentor, han gav mig verkligen ingenting, vilket jag sa rakt ut och fick byta grupp nästan på en gång vilket gjorde mig glad.

Jag har fått en hel massa vänner som jag älskar och känner att jag utvecklas med, vilket känns bra också det. En sak känns dock lite tråkig, jag tror inte att jag kommer att gå här mer än ett eller et och ett halvt år, vilket känns vemodigt då den här skolan nästan känns lite som ett andra hem.

¨
Mjaha!
Och i december var det möte med försäkringskassan och en av lärarna på skolan. De ville göra en uppföljning och kolla upp vad som ska hända med mig nu när jag blir 30 till hösten. Jag själv vet inte jag, jag tycker bara att det här är bedrövligt, att man är så jävla gammal vet du. Jaja, får jag bara plugga upp min japanska så är jag nöjd, och om jag kommer in på Miun är jag ännu gladare så sett ur den aspekten vill jag nog bli klar med mina studier på Birka så fort som det bara går, även om jag stormtrivs här i bondbyn, vid storsjöns kant, med fjällen som utsikt och vänner som är som klippor i stormen.  Klart det blåser bra här borta, men det finns som tur är gott om klippor. Nu ska jag sova bort fredagmorgonen, eller så göra något vettigt av den. Hejsan hoppsan lillebruur.





måndag 23 november 2015

Att visa sitt stöd för konstnärerna (mest BJDrelaterat)

Jaha, så igår var det dags att visa sitt stöd för BJDkonstnärer igen.


I helgen var det dags för den årligen återkommande kampanjen "ProBJDartists"* igen.
Jag gjorde en egen tolkning i år också, en bättre än förra gången eftersom jag kände mig mera på humör den här gången. Jag tog fram mina modeller Alex och Sam för att ha som modeller för denna photoshoot.

Om själva kampanjen:
Vad jag har förstått handlar den här kampanjen om att visa sitt stöd till BJDkonstnärer och visst kan jag göra det, jag stödjer BJDkonstnärer, men jag exkluderar ingen, det har jag sett så mycket av att jag nog aldrig skulle kunna ägna mig åt det. Så jag är visst ProBJDkonstnärer, men jag är starkt ANTI exkludering, vilket tyvärr finns i de här kretsarna och vilka som exkluderas hade jag inte tänkt räkna upp, noterar bara att det finns och att det är onödigt.

Med anledning av allt detta tog jag alltså fram Alex och Sam och lät dem hålla i en lapp där det står "vi stödjer konst, åt helvete med resten av skitpratet" och det är väl allt jag kan säga om just detta. Jag stödjer alla konstnärer, gamla som nya, rookies som gamla rävar. Jag har själv tecknat manga sedan 2004 och kan ju inte säga att det såg jättesnyggt ut i början, samma sak med att måla dockor faktiskt. Så därav min lilla "poster" här i inlägget. Jag stödjer konstnärerna, men fan inte dem som startar flame wars* eller skapar elaka rykten bara för att saker inte är som de är vana. Det var väl allt, tänkte avsluta med en lite förklaring av saker som kanske inte alla fattar vad de betyder:


Förklaringar

  • ProBJDartists: En kampanj för att stödja folk som har BJD som konstform.
  • BJD: Asiatiska kulledsdockor, se bilden.
  • Flame wars: När man uppviglar en massa folk på internet till att skriva nedlåtande kommentarer till folk som man anser gör "fel" eller ägnar sig åt så kallad "art theft"
  • Art theft: Är om man tar någon annans konstverk och påstår att man själv gjort det, det kan handla om en målning, ett foto eller ett hantverk. 
Jag är starkt emot både Art theft och Flame wars eftersom båda kan klassas som olagliga. Art theft är ju ibland att bryta mot lagen om copyrightskyddat material, annars är det bara stöld av konst och ära vilket inte heller är så jäkla skoj att bli utsatt för. Flame wars är en form av näthat och är det någonting jag verkligen ogillar här i världen, är det alla former av hat. Hat som leder till mobbning, som kan leda till att folk får men för livet eller kanske ännu värre gör sig av med det. Jag kan visst tänka mig att stödja konstnärer, men jag stödjer verklligen inte någon form av näthat, även om man menar att man gör det för en "god sak" och därför "inte mobbar" hat är hat oavsett om du gör det för en god sak! Ha det bra med er, massor av kärlek!

fredag 20 november 2015

Egyptenarbetet äntligen klart!

Hela fredagen har gått åt till finslipning av Egyptenarbetet som jag egentligen skulle ha gjort i onsdags men ärligt talat inte fick mig för med att göra klart då eftersom jag fick en mindre chock av nyheterna som nu verkar ha lugnat ner sig lite i alla fall. Dessutom har jag varit förkyld hela veckan och därför ändå inte kunnat ta mig till Birka för att redovisa, vilket kan fixas åt veckan med lite tur.

Dessutom har jag slöat lite på tecknarfronten, har sagt en om dagen fram till den 7/1 2016 men missat att lägga ut skisserna jag gjort den här veckan, mest för att jag haft en evinnerlig massa att stå i. Jag har dock skissat upp lite rollspelskaraktärer och ska väl fortsätta med en skiss till idag innan jag tuschar dem. I morgon ska jag fokusera på att först och främst börja med inlämningsarbetet i naturkunskap, sedan ska jag även bröta lite med matematiken, känner att detta måste göras, även om jag har en hel del tid på måndag till det. Jag lär väl ska göra lite mer jobb på min skiss av Riku från Kingdom Hearts också om jag inte hinner göra den i morgon. Kommer i alla fall fokusera på att rita rollspelskaraktärer och OCs den här helgen och nästa vecka.

Birka ja! Jag har sackat efter en del i matten, mycket tack vare att jag satt mig på fel ställe och pluggade förra veckan. Jag la inte märke till att skolans pratkvarn satt i samma rum och att han dessutom har tagit mig som offer att prata med. Jag får hitta en annan lugn vrå att sitta på med matten helt enkelt, det vore synd om jag inte kunde uppfylla mina mattemål nu när jag börjat njuta av ämnet. Sedan ska jag väl jobba på med naturkunskapen också så att jag får något gjort.
Nu däremot ska jag bara njuta av fredagen och måla lite. Trevlig helg!

onsdag 18 november 2015

Pluggonsdag #2

Idag skulle mitt arbete om Egypten ha varit redovisat, men jag blev sjuk och kunde inte vara på skolan idag så det gav mig en liten tidsbarriär, på gott och ont!
Idag ska det arbetet vara klart hur som helst så det är helt enkelt bara att dyka ner i böckerna och skriva ihop fyra sidor. Jag har ju redan kommit på vad jag ska skriva för "kapitel" så att säga.

På första sidan kommer jag skriva om leverne. Hur och var levde man, vad hade man för normer och sådana saker.
Sedan ska vi nöta religion och det är ett ämne jag faktiskt kan en del om, de fornegyptiska gudarna. Så lär ju skriva litegrann om varje gud då.
Sedan politik. Då kommer vi väl till styre helt enkelt och jag har svurit vid allt heligt att jag INTE ska skriva om Kleopatra eftersom alla andra som läser om egypten gör det. I stället tänkte jag ta upp ämnet faraoner i stort, visst, kan säkert komma med någon rad om henne i och med det, men den jag är mest intresserad av här är faktiskt Neferthiti.
På sista sidan tänkte jag göra en summering, en liten "vad hände sedan"-sektion om man säger så. Sedan tänker jag att det är färdigt!

Så det om Egyptenarbetet kan man väl säga. Vad mer ska jag hitta på?
I enighet med löftet att göra klart hela matematikboken till i maj, bör jag nog se till att bli färdig med första kapitlet nu, innan jag blir för mycket efter och bränner ut mig igen, har redan bränt ut mig ett par gånger och kanske är det lite dumt att göra det mer än en gång, fullt så roligt var det inte kan jag tala om!

Sedan i morgon tänkte jag börja på med ett annat fördjupningsarbete, nämligen det i naturkunskap! Tänkte att jag skulle se till att i alla fall få en början, eftersom jag bara har en månad på mig innan jullovet. Mitt val är miljö och energi och jag tänker att det inte ska vara speciellt svårt att få det ur händerna bara man sätter igång liksom.

Sedan hade jag tänkt rita idag också, men det ska jag ta efter att jag är klar med egypten, känner att det som är mest akut är mitt egyptenarbete.


onsdag 11 november 2015

Pluggmorgon med telefonångest!

Telefonlös. Förbannade skalle, jag skulle ha kommit ihåg den förbannade telefonräkningen innan de slog av telefonen, men det gjorde jag inte, så nu kommer jag inte åt telefonen. Alls. Detta orsakade ett nattångestanfall i natt så att jag vaknade med hjärtat i halsgropen och skakade. Bra, då är man vaken minsann! Jag får trösta mig med att jag inte har nattångest så ofta längre och därför kan leva med att jag får det nån gång och sedan kan tänka att "ÄÄÄSCHDÅ! Jag är för trött för sånthär larv" och gå och lägga mig igen.


Vad gör vi?
Just nu sitter vi och läser in ett av våra fördjupningsämnen inom historia. Jag har valt det egyptiska riket till att börja med, de ville ha något förhistoriskt så då kan jag lika gärna ta någonting jag känner att jag kan  bra och intresserar mig för. Kommer rota igenom mina gamla egyptologiböcker när jag väl kommer hem. Det ska bli fördjävla intressant! Dessutom har jag världens bästa pluggvy! Bara en sådan sak! Från ett fönster på Röstahammar:

Finfin pluggmiljö tyckte jag!


Japanskakursen är klar för den här gången så nästa gång blir det A2 steg 1! Äntligen kommer man upp en nivå! A1'an avslutades med mat och lite kakor som Maria och jag hjälpts åt att baka. Vad var det för mat? Det var lite köttbitar som hon hade tillagat med ingefära och annat gött, Terriyakimarinerad lax, lite inlagda rotsaker samt inlagd rättika och sushi. När jag säger sushi menar jag inte den sushi vi svenskar är vana vid, som innehåller rå fisk och sånt, nej det här var en annan del av själva maträtten sushi som jag kan prata mer om någon annan gång. Hon berättade även varför man har Wasabi när man äter Sushi. Det är bakteriedödande och därför ett måste när man serverar rå fisk tydligen. Intressant fakta där.

Och tro det eller ej, men matematiken har gjort en rejäl spurt för mig, jag ligger lite back, men eftersom jag inte har så mycket på måndagarna längre, kan jag ta igen det då. Jag fick inte så mycket gjort på mattelektionen sist eftersom min pratglade och splittrade klasskamrat tog fast mig och pratade hela tiden. Han försökte i och för sig hjälpa mig lite med matten vilket han var relativt bra på, men jag fick inte så mycket gjort tyvärr, även om killen är supertrevlig.
Däremot är jag skitglad att jag äntligen fått en lidnersk knäpp gällande matten och nu klarar jag den i alla fall bra. När jag berättade för läraren att jag ville göra ett kapitel i månaden sa han "bra, hör av dig när du blir klar med varje kapitel så ska vi ordna ett litet prov åt dig!" det gjorde mig glad, plus en annan grej han sa om mina uppställningar: "Jamen titta! Det är ju tydligt nåt djävulskt, bra!!" Jag växte ett par meter efter det, tänk, matematiken som alltid varit så djävlig för mig, nu kommer vi äntligen överens på ett sådant sätt att jag tycker ämnet är roligt! Se där ja! Det tar sig sa mordbrännarn!

Naturkunskap?
Ska även här fördjupa mig men här har jag mer tid på mig än på historian. Ämnet är miljö och energi och där ska jag läsa igenom boken plus kolla lite litteratur jag har hemma i hyllorna, sedan knattra ihop någon ful uppsats här på datorn och sen ska läraren få... Den uppgiften hade jag tänkt! Tur att jag valde ett ämne där min kära pappa har en del att komma med också, då kan man ju inflika en del egna funderingar likaväl som dem som finns i boken vilket är bra!
Inte bra är väl att jag hela tiden somnar på lektionen eftersom jag är så JÄVLA TRÖTT hela tiden, spelar inte så stor roll om jag sover på natten heller, det blir ändå så.

tisdag 3 november 2015

Planering + Veckans uppgifter!

Nu tänkte jag bli allra bäst och bygga upp en... Årsplanering!
Jajjemen, har spenderat kvällen med att göra upp en övergripande planering för skolåret 2015-16 Och här är vad vi kommit fram till:

Japanska
Förutom att Mika hotat med "prov" nästa gång, varför jag kommer att behöva plugga in kanjitecknen jag fått av henne den här terminen, tänkte jag analysera en novell av Hiromi Kawakami. Kamisama heter den, och den övningen gör jag mest för att lära mig läsa och skriva som folk.

En liten glosövning för den storyn hittade jag idag på nätet:
https://glosor.eu/skriv-ut/if/kamisama-hiromi-kawakami.4602189-1.html
Kommer att titta mer på övningen under veckans gång.
Räknar kallt med att kunna läsa i alla fall hyfsat på japanska nu till sommarn.

Naturkunskap
Vi har tillsammans med läraren kommit på att vi ska ta ett kapitel var och fördjupa oss i det, eftersom både vi och han insåg att det är bra att kunna bekräfta att man lärt sig något. Så jag valde kapitlet "miljö och energi" som fördjupning. Sätter igång med det direkt i morgon! Renskrivning med lite egna ord lär inte vara någon direkt raketforskning!

Matematik
Idag blev det inte mycket pluggat under matematiken, men har i alla fall klart för mig vilka mål jag har! Matten ska vara klar i maj, shoot! Så nu blir det schemalagd aktivitet och det benhårt! Nu säger grannen att jag inte ska plugga i boken eftersom jag inte är redo, men jag tänkte ärligt talat strunta i vad han säger om det och köra på ändå. Ett kapitel i månaden, dela upp detta på fyra veckor och det kommer jag greja!
Jag har tänkt att den här veckan kör jag i alla fall sidorna 10 - 18 som mjukstart, sen kör jag igång med mina veckomål, och så fastnar vi inte och prata för länge det finns det inte längre tid till!

Historia
Fick inse att den här boken som de hade slut på på lagret nog inte kommer tillbaka, vilket betyder att jag får lösa det på något vis, jag kan inte gå boklös! Tänkte även börja spåna i vad jag ska köra för fördjupningsämnen. Läraren vill ha två fördjupningar varav en är "modern" och en "postmodern". Jag har redan spikat en av dem, nu är det bara den moderna jag ska ha också.

Ämnena lär jag klara, jag hoppas bara att inte Birkas uppfuckade närvaropolicy förstör allt för mig.
Jag läser 50% vilket tydligen inte alla förstår, när de ska försvara att de satt frånvaro svarar de "nämen frånvaro är inte närvaro" vilket kan stämma, men 50 är inte 100 heller, jag läser inte 100% så de får finna sig i att jag inte är på skolan när jag inte har någon lektion.
Enda försvarbara frånvaron är väl min sena ankomst på måndagarna som jag också har alibi för, så jag vet inte, man får väl hoppas att det inte slår sig på omdömet så värst. Man får hoppas!

Nu ska jag bara duscha och göra klart det jag inte blev klar med idag, sen får jag väl sova! Hejdå!




Den här veckan har det inte hänt jättemycket

  Den här veckan började vi med att ta hand om äpplena vi fick av grannen förra lördagen. Det blev en hel del saker av dem! Torkade äppelri...