tisdag 27 december 2022

Så har den första hemliga ramunesmaken testats.


Så smakade den Tiramisu? Ja, den smakade Tiramisu. Lite var jag beredd på att det kunde vara en lite läskig smak på den här drickan då Ramune faktiskt är lite känt för att ha lite Bertie Botts-humor när det kommer till den uppsjö av smaker som finns. Var den god då? Det var en kul grej, men jag köper den nog inte igen kan vi väl säga. Den andra mysteriesmaken testar vi åt veckan och hoppas på något lite mindre kaffesmakande om man säger så. Gillar man kaffe i alla former kan det dock funka.

I övrigt håller jag på med en liten uppsats till min kära Rochelle igen. Den här gången har jag tagit ett skutt ner i lingvistikträsket och börjat ifrågasätta det här med dialekters vara och inte vara. Det är otroligt intressant och jag hoppas verkligen att hon håller med mig när hon får se det här i morgon! APA ska jag även titta på, det lönar sig alltid att borsta av sin gamla apa då och då.  I övrigt sänkte jag nu betygsmålet till ett D då jag inte vet om jag kommer att orka jobba för ett C med såhär kort varsel.
Psykologiuppgiften jag lämnade till Thord verkade han tycka bra om, konstigt vore väl annars, jag har ju läst en del om utvecklingspsykologi genom åren, så där känner jag mig faktiskt lite torrare om fötterna om än jag känner mig rätt okej i Engelskan också, jag vill nog bara göra bra ifrån mig. 

Det skönaste är väl att den mesta stressen över studierna nu lagt sig, jag slipper ju oroa mig över att inte ha råd att köpa böcker längre, jag kommer att ha råd med det framöver, troligen kan jag känna mig trygg också där. Känns faktiskt rätt okej även om jag vet att jag måste lämna in en ny studieförsäkran ganska snart. Nästa period sa de dessutom att jag skulle se om jag inte kunde jobba 100% i stället, vilket jag inte ser några problem med så länge det inte kommer in några extremt tunga saker som kräver mer energi, men än så länge ser det bra ut med den biten. Nu ser jag med spänning fram emot vad den här uppsatsen landar i! 

Vi ses snart igen, ta hand om er och var inte rädda för att testa någonting nytt, även om det är en Ramune med smak av Tiramisu det rör sig om.
Namaste! 🙏

 

måndag 26 december 2022

Mellandagsmys, med julbildbomb!


God helg får man väl säga, i alla fall till er som har haft en god helg. Det är lätt att säga att julen är underbar när man kan sitta vid ett dignande bord och mysa utan bråk eller stök, alla familjer är inte välsignade med sådant, det är värt att minnas att psykisk och fysisk hälsa verkligen inte är självklart för alla, ens i ett land som klassas som nummer sex på listan över världens lyckligaste länder. Ohälsa finns i de allra lyckligaste samhällena, det är bara i påhittade samhällen som Ponylandet eller Smurfbyn som den inte finns en längre tid. Det är även viktigt att veta att det inte bara är under högtider om än det är de tiderna som är som värst i vissa familjer. 

Vår jul har varit bra i alla fall, årets julkalender hade ett bra tema om än en del saker som kunnat förbättras, säg den julkalender som inte kunnat bli bättre. Mat har vi haft massor av, socker i överflöd och faktiskt inte några obehagliga januariräkningar den här gången, jag kan inte se att jag har så mycket att klaga på. Den oundvikliga julstressen skulle kunna vara värd att säga något taskigt om, men jag har ingen lust med det heller, en viss mängd stress behövs för att livet ska fungera.

Julklapparna var helt okej för oss allihopa men den som blev gladast var väl ändå Tigris!


I år köpte jag en klösbräda till kisse. Hon har faktikt använt den varje dag, sovit på den, klöst på den, legat och rullat på den. Skönt att se att hon blev så glad över sin klapp! Förutom det har hon självklart fått lite god mat också. Sylta och fisk blev det eftersom vi ogärna köper kattmat längre. Dels luktar det inte gott, dels vill hon inte ha det. Då får hon hellre riktig mat, som oss.





Och till nyår får vi veta vad "fultomten" har hittat på för smak på de här rackarna som kommer från Ramuneserien "fultomtens mysteriesmaker" om man översätter dem rätt. Jag har faktiskt fuskat lite och försökt ta reda på vad den röda har för smak. Tiramisu säger de som smakat, men den blå har jag ingen information om så den blir spännande att prova. Vi köpte två av varje sort så att vi kan testa ett glas var av varje smak. Spännande att se vad det blir den här gången om än jag gillar originalet mest. Nu blir det i alla fall lättare att få tag i Ramune om de fortsätter sälja dem i Östersund. 


Och en ny, jätteful julvideo med familjen Martin finns nu ute till allas beskådan. Jag hade tror jag två eller tre timmar på mig att göra något juligt så förvänta er ingen hög kvalitet, det här gjorde jag mest för att vara skev och önska alla som är lika skeva en god helg!

Sköt om er nu, även om livet inte alltid är så vackert. Lev så gott det går och på det sätt du vill, låt ingen stjäla ditt ljus. 

❀~❃Namaste  ❀~❃
🙏

torsdag 22 december 2022

Klappjakt och en viss känsla av lättnad


Jag hade visserligen på känn att det skulle komma pengar vilken dag som helst, men det har varit en ganska krånglig väg dit måste jag ändå säga. Idag blev det i alla fall julhandel och jag är glad att jag lagt upp en budget för det under pandemin ärligt talat. Nu kan jag planera lite bättre inför diverse saker. Studierna ser ut att gå ganska bra nu, så allt verkar dessutom gå enligt planerna den här gången. 



Så julhandeln med familjen gick bra? Ja det gjorde den faktiskt, jag handlade för en human summa för att vara julhandel och jag tror faktiskt att alla kommer att bli nöjda med sina julklappar. En köpte jag på postorder så den blir försenad, men då blir det en födelsedagspresent i stället. 

Vi började med att äta lite mat på Körfältet och frångick faktiskt våra principer och åt lite julbord innan jul. Det var trevligt! Därefter for vi till Erikshjälpen och Röda Korset för att se vad vi kunde hitta där. En del julklappar och inredningsdetaljer hittade vi i alla fall, men den roligaste grejen var nog när vi skulle åka och köpa julgodis och hittade det här:



Ramune i en fysisk butik! Man behöver alltså inte ha med Klarna att göra för att få tag i dem, vad roligt. Två nya smaker att testa, så det gör vi ju. Köpte bara två av varje eftersom vi inte vet vad de smakar och Ramune är känt för att ha många smaker, till och med bläckfisk! Nå, ingen av de vi köpte smakar det som tur är, men ändå!

Som jag längtat efter att få åka in till Östersund med hela familjen, och dagen blev dessutom riktigt bra om än jag blev trött som en gris. I morgon, eller idag, är det Skjulsmässodagen, vilket innebär traditionell julstädning! Allt som inte hanns med förr ska nu hinnas med, mat ska lagas och golv skuras, sedan ska även resten av julpyntet upp, så det finns att göra. Skolan har fått vila, om än jag känner ett ganska stort ansvar för dem, jag måste ta mig tid att göra saker ordentligt så att det inte blir fel sa hon perfektionisten. Kanske skulle jag vara nöjd med att vara bra och bara finna det så, men det är verkligen svårt att ändra vanorna ibland även om det skulle behövas!

Sköt om er nu i julstressen. Tänk på varandra och må gott! Jag vet att inte alla familjer har det så bra under högtider, i många fall på grund av alkohol och annat tråkigt som kommer fram just då, men då får vi försöka hitta ett bra sätt att på sikt stötta den som inte har det så bra, samtidigt som man vet sina egna gränser.


Namaste, och god jul 🙏🎅





 

onsdag 21 december 2022

Virkdag och i morgon köps de sista klapparna!



Ni minns kanske förra inlägget, där jag berättade att jag fått en massa mattgarn av en granne? Jag har ju använt lite av det blå garnet, men tänkte att det kanske skulle vara roligt att testa att virka några provlappat för att känna in kvalitén på de här garnerna. Att det var mattgarn gjorde det lite tyngre att virka med, men det gick! En provlapp av varje och lapparna kan man ju alltid använda som  underlägg till tekoppen eller vad man nu dricker ur.


Även om jag fick lite ont i fingertopparna efter att ha lekt med det här garnet var det ganska roligt. Lär säkert ta fram rullarna fler gånger när jag kommer på vad jag ska göra med dem härnäst.

I morgon, torsdag, blir det klappjakt igen, åka iväg till Östersund för att införskaffa det sista tillsammans med familjen får man hoppas. Det blir trevligt hoppas jag, samtidigt som jag hoppas att halkan inte förstör hela resan 💖
Det kommer att bli en bra dag även i morgon, det är jag ganska säker på! Vi ses snart igen, sköt om er!

Namaste🙏


 

tisdag 20 december 2022

En bildbomb såhär dagarna före jul!


Idag har jag mest pluggat och bakat lite eftersom jag kände mig lite glad i kroppen. Får alltid lust att laga mat eller göra något annat romantiskt då. Dessutom pekar allt på att vi kommer att ha egna tomater hela vintern tack vare att vi vintrat in dem. Små hjärtformade  tomater som räcker åtminstone till i Januari! Fantastiskt kul experiment det här!




Sedan har det som sagt blivit en del matlagning. I förra helgen gjorde jag en variant på min egen saffransfisk som folk verkar tycka bra om. Den här gången på rödspätta men torsk är att föredra annars.
Måndagen bjöd på hamburgare med hemmagjord kryddketchup. Är rätt glad över att jag inte längre har några långvariga downperioder, det underlättar för kreativiteten känner jag.




Jag känner en person med narcissistiska drag, det tror jag att de flesta av oss gör på något plan. Den här människan roar sig med att utnyttja och nedvärdera folk hon vet går på det. Ett tag provade hon med mig, bland annat frågade hon om jag kunde baka. Jag kan baka, men att erbjuda en tjänst till en person som på riktigt njuter av att nedvärdera andra människor är ingen syssla jag håller på med.
Den här äppelkakan med kristyrblommor kommer jag att vidareutveckla, rosorna blev bara bra på några av dem och kakan i sig kunde ha varit lite fluffigare, men då vet jag det till nästa omgång bak!




Jaa, och i lördags kom grannen över med de här fem gigantiska garnrullarna! Jag har redan provat att virka med dem. En liten glassbil och två glasunderlägg har det hittills blivit. En utmaning att virka i industrigarn, men det var intressant att testa, blir säkert fler verk med tiden, när jag kommer på något jag vill göra i just lin då. Något trevligt band eller någon liten smurf kanske? Vi får se. I morgon tänker jag i alla fall börja göra lite jul! 

Och CSN hörde av sig idag, de sa att jag varit så duktig med pluggandet att de vill att jag går upp i fart till 100%! Med de kurser jag valt i nuläget känns det jättebra. Jag har inte pluggat mer än 25/50% sedan 2015, så det känns som att det börjar gå framåt någonstans. Studierna i sig går också bra, men just nu hade jag tänkt ta ett litet jullov ärligt talat. Känner att det finns ett starkt behov av att göra det nu. 
Så i morgon blir det julstök för hela slanten! Baka lite julkakor, städa, skura, pynta och köpa lite fler julklappar blir prioriteringen här. Det blir fint! Sköt om er nu, det kan vara stressigt såhär dagarna före jul. Det är också under perioder med stress som energitjuvar tenderar att vara på jakt, så håll er på er vakt, sköt om er och vet var era gränser går. 

❀~💮~❀~💮❀~💮~❀~Namaste~❀~💮~❀~💮~❀~💮~
🙏







 

söndag 18 december 2022

Snart en vecka kvar till jul och det brinner i knutarna!

 

Ni vet hur det är, julstressen drabbar även en lugn själ som jag, därför har jag återigen bestämt mig för att ta en detox-vecka, egentligen tänkte jag försöka undvika mentalt gift så gott det går för att klara av det som inte går att undvika. Ormar finns i varje paradis, konsten är inte att undvika alla ormar, det går inte, men vet du om en ormgrop hoppar du ju inte ner i den om du inte måste. -Många sociala medier är just ormgropar där folk samlas och massinformerar, bombarderar varandra med åsikter, lögner och allmänt toxisk attityd. Det behöver man inte när man behöver varva ner, då behöver man saker som får en att gå ner i varv och må bra.

Humor på oväntade ställen är en sak jag uppskattar! Idag gjorde jag ett engelskaprov där de diskuterade begreppet "elefanten i rummet" och dess betydelse. Uttryckets betydelse har jag bockat i på bilden, men jag kan nog även gissa att svaret under kan vara korrekt även om det inte var det de sökte. Ett rum behöver vara stort för att rymma en elefant. 

Lite längre fram i veckan kommer det lite bilder av olika slag som ni ska få se, bland annat på hantverksfronten. Se fram emot det, nu ska jag ta en titt på lite andra saker. Ha det gott och ta hand om er i julstressen, kom ihåg att även om det känns mörkt ibland finns det alltid något att vara glad över. 

Namaste~❀🙏


söndag 4 december 2022

Bandvävning -Så blev godis-bandet!

I tisdags köpte jag lite garn för att se hur det skulle gå att väva band i det. Det blev ganska snyggt, om än varpen hamnade lite konstigt så att det blev flökigt på sina ställen. Jag lärde mig faktiskt en ny grej med det, som jag kan utnyttja när jag börjar med plockandet senare. När jag köper mer garn vet jag inte, annars har jag säkert något i mina gömmor. Kul projekt var det hur som helst. 

Nu är jag 99.9% säker på att det löser sig med studierna och kan därmed unna mig lite mys någon gång i veckan, vilket känns skönt. Nästa vecka tänkte jag ta en spadag om allt går som planerat, då har jag något att se fram emot när jag är klar med veckans plugg också, det känns bra! 



Lite glögg och läsning får avsluta den här kvällen. Tänker att jag kan planera lite bättre inför engelskan i morgon. Utöver plugget blir det mindre sociala medier och mer levande i nuet för min del, jag känner att det behövs för att greja skolan. Sköt om er. Kom ihåg att livet är för kort för att kastas bort på skräp.

Namaste🙏

Fredagens julmarknad och Jamtli-häng!




I fredags var det lite extra festligt då vi bestämt oss för att åka till Jamtlis julmarknad. För min del var det mest för att få lite julkänsla i kroppen, men också för att köpa lite rökta saker till julbordet. Innan vi drog till Jamtli tog vi en lite lyxigare lunch i form av indisk mat på ett ställe i kyrkparken. Tandorikyckling som fortfarande stektes när den kom fram, en upplevelse i sig och faktiskt riktigt gott!
Efteråt gick jag till bibblan för att låna en novell till Engelskan. Kazuo Ishiguros "The remains of the day" blev det och såhär långt gillar jag den, men måste nog få lite tid för att sätta mig in i den lite djupare. Gillar konceptet och så klart många ord att skriva ner och grubbla på. Lovely!


Sedan blev det Jamtli!



Jag älskar ju Jamtli, bland det bästa med Östersund och på senare tid har jag faktiskt börjat uppskatta att vara där och titta på saker mer än jag gjort förr, jag tror att det har att göra med mitt ökade historieintresse. Kanske i synnerhet för Jämtlands, Härjedalens och Tröndelags historia.
 Det första vi såg var en kungsörn, visad från sin allra bästa sida däruppe i sitt bo. 



Jag har ju sett det mesta i de här montrarna förut, men en del saker kom in bra som inspiration till diverse saker. Som att man kunde ha hår av olika slag i sina verk. Människohår gör till exempel ullstrumporna vattenavstötande och håret från speciella ullhundar gav varma strumpor som visst skulle vara bra mot gikt. 


Sen har vi tagel, som är lite strävare men kunde användas till saker det med. Intressant vad man kunde hitta på förr i världen.




Det här tog jag kort på för att ha som inspiration till mina småsagor. Än vet jag inte hur jag ska utforma dräkterna men det kommer jag på med tiden.


 På marknaden var det verkligen packat med folk, men jag måste säga att jag faktiskt tyckte om det den här gången. Det bidrog på ett vis till myset. Det här fick mig att fundera på om jag kanske inte ogillar folkmassor så mycket trots allt, jag ogillar nog bara idioter när jag tänker på det, helt normalt.

Så vad köpte vi på marknaden? Lite rökta saker, julmust från Åre, ett par nya odjurshandskar samt två söta tovade julgranskulor. Efteråt åkte vi till stora Coop igen, mest för att köpa lite julmust som de inte hade i vår lokala butik. På det hela taget var dagen bra om än en utmaning för vaderna eftersom jag hade fel skor och mest fick gå på hälarna. Jag är ändå jättenöjd. 

Efter att jag fick veta att jag faktiskt aldrig haft någon form av funktionsnedsättning har mycket tid gått till att fundera och reflektera. Många "varför" som saknar ett "därför" så klart och kanske är det så enkelt att man inte ska spendera hela livet på att jaga en massa svar på frågor som säkert varken vill eller kan få ett svar. Det får vara helt enkelt, det som varit kan man ju inte göra så mycket åt, däremot det som är nu, det kan man påverka!

Sköt om er, tänk på varandra, inte bara på er själva. 

Namaste🙏

Den här veckan har det inte hänt jättemycket

  Den här veckan började vi med att ta hand om äpplena vi fick av grannen förra lördagen. Det blev en hel del saker av dem! Torkade äppelri...