tisdag 29 januari 2019

Projektet klart och överskottsenergin flödar!

Halleå igen! Det här är egentligen en fortsättning på mitt andra inlägg om snökulan! Nu är den äntligen komplett och såhär blev den :


Personligen tycker jag bättre om den nu utan alla skarvar och skavanker, men jag är också en obotlig perfektionist. Någonting många av mina gamla lärare förbannat mig för. "Du behöver inte ÖVERARBETA dina projekt!" Är väl något jag hör lite titt och lite tätt, men jag vet inte, jag hatar att göra saker halvtaskigt, det är liksom inte min stil. Kanske är det därför jag satt Svenskan under Hiatus tills jag vet hur det blir med mina böcker. Pengarna vet jag hur det blir med...

På tal om Norge har jag slängt mig huvudstupa in i ett jätteprojekt som förmodligen faktiskt kommer ta hela februari att fullfölja och det är vadå?
Jo, jag tänker göra en serie med temat "ockupationen av Norge 1940" och använda mig av animeserien Hetalia för att visualisera det hela på ett mer lättbegripligt sätt. Barnsligt kan hända, men sjukt pedagogiskt.

Men jag vill ju göra så mycket och helst alla saker samtidigt. Kanske borde jag lyda min inre mindfulnesscoach och ta en sak i sänder, men det är inte lätt när man är totalt överfull av idéer... Först ut lär ändå bli Ockupationen eftersom jag sagt det, så jag får helt enkelt börja skriva manus och lugna ner mig en liten smul. Nu hörs vi!



Kreativitet under ledigheten!

Nämen halleå!

Idag har jag varit kreativ igen, och det har inte ens med teckning att göra, snarare med kollage och fotokonst! År 2004 var jag i Trondheim ensam för första gången och då köpte jag mig en tom snökula som man kunde sätta in foton i, mest för att jag älskar snökulor. Dock har jag aldrig vetat vad jag ska stoppa i min lilla snökupa så det har varit lite allt med namn i den tills nu i år då jag bestämde mig för att damma av den, fylla på vatten i den och leta reda på en bra bild att ha i den.

Jag gillar verkligen Trondheim, det tror jag inte är speciellt hemligt, ej heller att jag älskar de färgglada husen på bryggerekka vid nidälven. Jag tänkte först att jag ville ha husen på ena sidan av snökupan och Nidarosdomen på den andra, sedan kom jag på att man kan dela på bilden och då ändå få med Nidarosdomen -Typ. Här är bilden jag använde:


Och såhär der snökupan ut. Det ser bättre ut i verkligheten och så måste jag absolut fixa kanterna på fotona. Just nu ser man skarvar både här och där och det är jag inte så nöjd med. Lär använda den här bilden ändå.



Bilden har jag tyvärr inte tagit själv utan googlat fram. Jag hade ingen egen bild som var bra nog att göra till snökupa.


Nu har jag hela Februari på mig tills jag börjar med Svenska 2, det ska bli jättespännande att se vad det blir får skoj jag ska ta tag i den här gången. Jag skulle ju ha satt igång redan nu i Januari men det kom in små fula ekonomiska troll så det kommer i Mars i stället. Jag är nöjd så länge ingen blir grinig och blir någon grinig får jag vara nöjd också med det, nu har jag tid att vara kreativ och sparka på Japanskan lite. Nu ska jag sparka mer på japanskan och fundera på var all min överskottsenergi kommer från. Sprätt iväg!

onsdag 23 januari 2019

Två veckor efter kaoset


Nu är Du äntligen ute ur mitt liv och jag kan inte säga att jag saknar Dig det minsta. Du har sugit klart här.


Nu har det gått två veckor sedan jag slängde ut en av mitt livs största energitjuvar ur mitt liv. Vampyrkvinnan! Hon sög energin som en vampyr suger blod. Hon var en sådan som aldrig tillförde något positivt till en konversation, men ändå fick vara kvar eftersom hon var en väldigt trevlig person trots det här. Såhär kunde en konvo se ut, tre exempel:

1
"Hulken har lagat lasagne idag, han är verkligen en mästerkock, dessutom är han romantisk och bjuder på ett glas vin till!" Säger Wonderwoman.
"Jaha, nämen vad kul, nästa vecka bjuder jag hem er två till mig!" Skrattar Stålmannen
"Jag hatar lasagne och får utslag av rödvin." Svarar vampyrkvinnan.
2
"Ah Stålmannen och jag har ju städat uthusen i helgen som var, jäklar vad dammigt det var!" Ler Hulken brett
"Ah men det blev massor med utrymme kvar sen, eller hur Hulken?" Säger stålmannen.
"Jag har inget uthus, jag har knappt något hus att bo i!" surar Vampyrkvinnan

3
"Hah! ÄNTLIGEN är jag färdig med samhällsuppgiften, hur gick det för er?" Myser Batman
"Jag har analyserat Donald Trumps personlighet!" Säger Hulken belåtet
"NEJ INGEN POLITIK!" Skriker vampyrkvinnan och fortsätter: "Min mamma har fel på ena njuren, hon måste ta bort den." 
Hulken och Batman tappar lusten direkt.

Och här kan man se mönstret. Folk sa något kul, hon stack hål på peppballongen, folk gick hem från jobbet på dåligt humör. Detta fortgick i många år och droppen kom när hon började gå på en person som haft en allvarlig sjukdom och säga att det var fake. Det här var vad som fick mig att tänka "Är hon värd mig?" Och sedan kom svaret "Nej, det är hon inte" kort inpå. Och jag valde att klippa alla band med henne.

Vad har hänt under de här två veckorna?
  • Min kreativitet har ökat drastiskt
  • Min produktivitet har ökat drastiskt
  • Jag har fått bättre ordning på min fantasi
  • Det går bättre för mig i studierna och jag får saker gjort
Så var det värt att slänga ut henne och andra vampyrer ur mitt liv? Svaret är ett tveklöst JA!




Det här korset tänkte jag skulle bli en bra reminder, vampyrer gillar inte kors.



lördag 19 januari 2019

Ett av ogräsen ryckta ur rabbatten!

Äntligen återkom gnistan och arbetsglädjen som jag tappade någonstans på vägen. Halleluja!
Som jag kanske nämnt tidigare har jag känt mig låg och nedtryckt i skorna i många år och naturligtvis försökt luska ut vad roten till eländet är. Idag förstod jag vad det här berodde på. Det berodde på att jag under 8 års tid umgåtts med en ”giftig personlighet!” -En energitjuv kan man kalla det. Om ni nu inte vet vad jag menar – Här är en fin länk ni kan kolla in vid behov

När jag var i 20årsåldern rollspelade jag mycket och sökte mig självklart till andra rollspelare eftersom man inte kan rollspela ensam. En mening jag minns att en person sa till mig var ”Passa dig för vampyrer, de suger blod.” En mening jag inte riktigt tänkt på undermeningen i förrän nu. Vampyrer suger blod och energitjuvar suger energi. Den här historien handlar om när jag råkade ut för en darwinfink men inte anade det förrän det var för sent.




År 2009-10, någonstans hängde jag mycket på rollspelsforum och pratade med en hel del konstigt folk. Många av dem var jättetrevliga, andra var jobbiga, lite som på alla andra ställen. Men så fanns det en klick människor som bara utstrålade negativ energi och en av dem råkade hamna i min bekantskapskrets. Det spelade ingen roll vad som hände så slutade det ändå med att personen i fråga hamnade i uppmärksamhetens centrum och pratade om alla sina problem. När någon försökte berätta om framsteg de gjort berättade hen om hur dålig hen var eller hur ont hen hade eller varför inte om hur dåliga levnadsförhållanden hen hade.
Det här pågick under många år, tills hen gick över gränsen rejält och därmed blev utesluten ur vår bekantskapskrets.

Och varför i hela friden umgås man i nästan 10 år med en sådan person? Jo, för att personen i fråga inte alltid var negativ och otrevlig, då hade inte planen fungerat! Ibland var hen ganska rolig att vara med också och det var det folk tyckte om. Alltså är det inte så enkelt som att bara klippa banden, man måste först känna igen fågelarten. Är det en darwinfink, då är det inte värt att ha den kvar.


I förra helgen lät jag min darwinfink fara och flyga och vad har det haft för effekt på mig? Jo, jag mår bättre och min kreativitet har återvänt. 
Bara att sätta igång med det som är relevant alltså – way to go, svenska 2! 

måndag 14 januari 2019

Svenska 1 avklarat, mot nästa uppdrag!

Så var äntligen Svenskakursen tillända och jag kan fokusera på -Nästa svenskakurs!
Hur gick det nu då? Ja den blev i alla fall godkänd och det är jag okej med, jag skulle kunna bli bättre, men det kräver att jag har bättre fokus också! Nästa kurs blir Svenska 2 och jag ser redan positivt på den!




Svenska 2, let's talk about that!

Den här och två till ska jag införskaffa innan jag fullt ut kan njuta av den här kursen men ja har bett om att få flytta fram början på kursen tills dess jag har fått klart för mig om jag får något att köpa böcker för! Vad kommer tas upp i korta drag? 


I den första sektionen kommer det här att tas upp. Notera nu bara att "människans texter" också är titeln på bokserien jag ska läsa. Jag måste erkänna att rubrikerna ser riktigt lockande ut. 
Mer referat också ser jag (Fy fan!).  Men det är bara bra, min lärare säger att jag behöver öva på referat, så det ska jag också. Mina referat blir alltid för långa. Svensken gillar ordet lagom, men ordet är lätt att skriva, desto svårare att efterleva.

Referat är något jag behöver öva på, därför har jag börjat med något som jag själv kallar "mockreferat" som går ut på att skriva referat över filmer och böcker jag stiftat bekantskap med. Först på tur står faktiskt Final fantasy 7 Advent Children, mest för att jag gjorde ett uppdrag baserat på det spelet för flera år sedan, som inte blev godkänt! Nu ska jag se till att det blir fint! Efter detta får vi se vad jag leker ihop!

Vidare!

Ja det där jäkla projektet ja!


Ni kanske minns att jag sa att jag tänkt plugga mig till JLPT nivå 3 eller högre va? Jag hoppas på nivå 3, men en god vän till mig sa en gång att det är bättre att vara bra än att vara bäst, på så vis brinner man inte upp lika fort. Japanskan får komma i andra hand, men jag har anmält mig till B1 del 5 (hej, när byter ni namn till B2 egentligen, morrhoppor!) Nu ska jag fortsätta på mitt bildprojekt, sedan sova och i morgon ska jag njuta helt av att kunna plugga utan energitjuvar som stör min vardag! 

Nu har jag nämligen exkluderat de två värsta ur mitt liv en gång för alla och röjarverkstaden är i full gång. Ut med det gamla och slitna och in med det nya och fina! 

Mot livet, härligheten och kärleken!

fredag 4 januari 2019

Äntligen börjar det dra ihop sig med Svenskakursen!

Idag har jag fått alla uppgifter rättade i Svenskan och kan därmed alltså börja skissa lite på en checklista över saker som skall göras!

Något jag vet om är att min novell är för lång och bör kortas ner på ett snyggt vis, till 1200 ord. Vad han säger är väl att det är en del "onödigt" som skulle kunna tas hand om. Det får jag titta på under veckan tillsammans med en hel del annat. Novellen är viktig då den varit mitt triumfkort hela tiden, så jag får fila in lite vassa hörn helt enkelt, så att kulan blir rund och len att arbeta med.

En annan sak jag behöver lära mig är att skriva kortare referat. De jag skrivit hittills har varit lite för detaljerade, sedan har jag varit lite slarvig med min älskade källkritik, det är faktiskt lite småskämmigt, så det där måste jag inte bara ta tag i för betygen utan också för min egen skull. Fatta mig kort, komma till saken och veta vad jag snackar om, det är tre viktiga ting! Här är det kanske bra att ha användning för de där retorikkurserna jag tog som politiskt aktiv. Talteknik och retorik! Och så ska jag installera Powerpoint och komma ihåg att jag inte får prata i mer än fem minuter! Det här kommer bli kul och den här gången ska de inte kunna säga "nä, jag kan inte godkänna det här!" som den usla vikarien jag hade sist gjorde.


Men som sagt! Hur lite folk än gillar att man poängterar det här, är det av yttersta vikt att komma ihåg att källkritiken är din bästa vän när du delar en artikel, oavsett var du delar den. Ingen gillar Donald Trump förutom kanske han själv, så se till att vara hans värsta fiende och använd korrekta källor!

Det här är Jäkla viktigt att minnas! Att vara riktigt jävla PK, som fascisterna skulle säga, det är som sagt ingen utom fascister och idioter som gillar en fascist.

Annars ska jag göra ett stolpschema till Egyptenarbetet och ni ska få en farao!
För er som inte läst Yu-gi-oh! Ja, han är farao, mer spoilar jag inte om det. Hajk!



onsdag 2 januari 2019

Nytt år och nya möjligheter.

Som rubriken anger är jag nu i Augusti inne på mitt 33'e levnadsår och vad har jag tänkt mig att uppnå i år? Förutom att en gång för alla bli av med min psykiska ohälsa hade jag faktiskt tänkt bli klar med de ämnen som fattas till min grundläggande behörighet.
När jag tittar igenom gamla betygsdokument ser jag att det är ett gäng varav ett par blivit inaktuella med åren, men nu ska allt fixas till!

Jag har räknat ut att mina Japankakurser också har ett visst värde, ungefär 500 gymnasiepoäng enligt SYOvägledarna, så vad ska jag nu göra åt detta? Jo, så fort jag är klar med min grundläggande behörighet, vilket jag räknar med att vara innan 2020, kommer jag att åka till närmsta ställe där det erhålls och ta ett JLPT.

Och förutom detta lovar jag även mig själv att körkortet ska tas också det. Nu har jag en del att göra kan man säga och varför? För att jag kan och för att jag klarar av det, alla som sagt att jag inte gör det har fel! Jag tänker inte torska -Inte för att vissa utvalda fåntrattar fått för sig det. Aldrig.


Den här veckan har det inte hänt jättemycket

  Den här veckan började vi med att ta hand om äpplena vi fick av grannen förra lördagen. Det blev en hel del saker av dem! Torkade äppelri...