fredag 30 juni 2023

Ett litet avslut på Juni

 

Sista helgen i Juni och det har hänt en del! Nytt tillskott till hantverksfamiljen, lite lugnare på värmefronten och saker överlag börjar faktiskt ta sig.


Ändå tror jag en sak med studierna. Jag tittade på X-factor för ett tag sedan och ett citat från Simon Cowell fick mig att tänka till. Det han sa till artisten i fråga var: "Ditt problem är att du verkar stå framför en hög vägg av rädsla för att bli dömd!" Jag har aldrig varit med i X-factor och skulle aldrig komma på tanken att delta i ett sådant program heller men just den meningen fick mig att tänka... Kanske är det så med mig också? Att jag också råkat komma framför en sådan vägg...  Jag vet i så fall att det enda man kan göra när man möter en sådan vägg är att klättra över den och det tror jag är möjligt även om jag vet att många med min bakgrund bara skulle ha gett upp och med det sagt till alla som dömt dem på förhand att de hade rätt. -Många gånger för att de inte orkar. Jag orkar och jag är ju så gott som klar ändå.


Och högsommarens höjdpunkt är väl lite alla fågelungar som kommit. Den stora gröna gräsmattan i Hammarstrand kryllar av små söta skatungar som alla ser olika ut!



Den jag tyckte var sötast var nog den som stod på parkeringen och väntade på morsan sin. Den såg ut att ha för stor fjäderdräkt på sig och sprang runt och släpade den i marken som en liten påfågel. Framifrån såg den ut att ha någon sorts nattlinne på sig.



Och uppe på skorstenen till kommunhuset har två måsar flyttat in och det verkar som att de också har ungar om än jag inte hunnit med att se dem ännu. Det låter som om de pratar med dem i alla fall.



Utöver det har vi fått lite fler saker från mormor och morfar, bland annat några saker jag tänkt restaurera. Här är ett litet axplock.


Till att börja med hittade jag ett hårspänne och ett halsband som man skulle kunna göra någon form av choker av, men jag har inte tänkt längre än till en idé ännu. Sedan har jag hittat någon sorts benring som förmodligen är till för sjalar egentligen, men eftersom jag inte hade någon framme just nu hade jag den på tummen i stället.


Det här smyckeskrinet tror jag är det snyggaste jag sett på ett tag. Jag önskar att jag visste vad det är för material de har snidat in blommorna och gjort intarsian i men dessvärre har jag inte den blekaste aning om detta. Intarsian är i ben eller horn i alla fall.

Fatet eller skålen på den andra bilden har jag just nu lagt frukt i men den är väl mest till för efterrätter och bakverk kan jag tro, den är väldigt söt i alla fall och kommer säkert att användas vid något festligare tillfälle när jag har någon aning om vad man har i sånadär skålar... Paj kanske?

Cruising i morgon eftermiddag i alla fall så jag hoppas det blir som väderleksrapporten lovat. Uppehåll alltså. Tills dess pluggar vi som vanligt. Ta hand om er! In i kaklet nu!






tisdag 27 juni 2023

Skämma bort Ivory-tisdag!


Det är konstigt, jag har deadline så långt fram i tiden, ändå blir jag så stressad över att ingenting blir gjort alltså! Det blir så mycket annat nu när det är sommar, till exempel att skämma bort mina två damer! Idag har jag alltså gjort en bandkniv till Ivory och en provisorisk upprustning av Coronas kniv som jag kommer att snygga till lite senare.




Och Ivorys kniv har jag gjort genom att först tälja till en ganska grov smörkniv som jag sedan slipade tills den liknade en morakniv som jag faktiskt hade som mall tillsammans med Coronas kniv. Sedan borrades ett hål i skaftänden och en bit spets som jag knypplat förut fick bli upphängningssnodd till kniven. 

Jag fick ju låna hem Ivory för att se om jag tyckte om henne och eftersom jag kände att hon var en keeper får jag titta över till grannen med lite cash framöver, eller så får någon annan som har vägarna förbi göra det. Hon blev av med en bandvävstol (till😆) och jag blev av med lite lösa pengar som legat i ett hörn sedan gud vet när och fan har också svårt att gissa. 



En kopp Frösö Blomster fick avsluta den här dagen och den här koppen kommer från en låda med porslin som morbrorn tittade över med från mormor och morfars gamla saker som han hittat när han skulle flyttstäda. 

Eftersom den större delen av dagen ägnats åt att sköta om Ivory har inte så mycket mer blivit gjort. Köket har städats och mat har lagats. I morgon ska vi sortera lite porslin så att vi vet var vi ska ställa "momma och moffan-porslinet" så att säga.

I morgon ska vi i alla fall åka på en liten teaterföreställning som jag kanske fotograferar lite från och visar upp. Utöver det lär det i alla fall finnas tid för plugg. Vi ses snart igen, sköt om er.




 

måndag 26 juni 2023

Nytillskott i vävstolsfamiljen

Tänk att man inte kan vara bortbjuden en kväll utan att man kommer hem med en ny leksak va? Det här är min nya bandvävstol Ivory som jag tänkte ha när jag är för bekväm för att dra fram Corona som ju är en golvvävstol som jag bara har framme när jag orkar baxa runt på den. Ivory är lite större än min gamla Micke som jag nu tänkte lägga in i någon bod eller något. Nu har jag ju trots allt en riktig bordsvävstol! 

Nu har jag egentligen bara en vävstol till att skaffa innan samlingen är komplett och det är en vanlig bordsvävstol som man kan väva sjalar och löpare på. Inget jag känner mig vara i akut behov av just för tillfället eftersom jag har fullt upp med studierna i sommar, men det är vad som skulle behövas i min lilla vävstuga nu. 

I morgon ska jag i alla fall fortsätta plugga, så projekt Ivory får komma lite senare. Arkitekturkursen gör sig inte själv, heller inte historiekursen så det gäller att få tummen ur om än det är slitsamt att plugga om sommaren då man egentligen ska göra annat än att sitta och plugga. Dock tror jag att jag kommer plugga mer intensivt när turisterna börjar ramla in i Juli. Turister är roliga men gärna i en moderat mängd.

Men jag har lovat mig själv en sak i alla fall, att säkra sommarnöjena och där ingår så klart den årliga Norgesvängen som vi brukar köra. Vi har valt att ta Juli i år, det är som det är att åka i augusti och i år finns ju pengar för nöje, det gäller bara att få till det andra som ska synka -tid! -Arkitekturdags i morgon med andra ord. Sköt om er nu! 




 

söndag 25 juni 2023

Att leva lite sundare

Igår kom jag på en idé, lite samtidigt som jag gjorde i ordning den här pytten på saltfläsk och färskpotatis faktiskt. Nu på sistone har det blivit en del skräpmat i och med värmeböljan, för att inte säga läsk och glass! Det jag behöver är struktur, mycket för att inte magen ska braka ihop helt.

Det jag tänkte göra med skräpmaten är att göra den till något speciellt, som man kan äta kanske en gång i månaden om det inte är något alldeles extra. Det finns ju en uppsjö av god och nyttig mat som man kan laga i stället. 
Nu är jag som sagt inte den sundaste personen i världen, men jag vet en sak och det är att jag kan bättre och det tror jag ärligt talat många kan! Jag vet vad det vill säga att ha noll spänn i inkomst så kom inte med det till mig, visst är det enklare att ta till skräpmaten när det är den som är billigast, men jag tror att det går att lösa det på ett sätt som är bättre för magen, men som sagt, en gång i månaden eller så är helt okej.

I morgon ska jag rannsaka arkitekturuppgiften som jag ännu inte är helt färdig med då jag har så otroligt mycket annat att göra under sommaren, men då är det ju bra att jag sagt till skolan att jag kan plugga varannan dag i stället, då hinner jag med det som ska göras också. Så i morgon tar vi itu med det och fotar mitt nya pyssel som jag gjort. Det blir bra, vi ses då! Sköt om er!



 

fredag 23 juni 2023

Så kom äntligen regnet vi väntade på

 

Igår fick vi oss äntligen en ordentlig regnskur som vi verkligen älskade, man kunde gå ut och ta en svalkande dusch i alla fall, det är ju alltid välkommet. Sedan kom också lite svalare väder in, skönt just nu, men jag hoppas på mer värme åt veckan, om än inte lika djurisk som den som varit.


Idag har vi firat midsommar med färskpotatis, köttbullar och sill! Lite sockervadd och chips som vi köpt på byn blev tilltugg till kvällens TV-afton som bestod i midsommarfirande och lite gamla videofilmer från när jag och syrran var små. När vi tittat klart på det vi ville se på TV tog vi en liten road trip bort mot Gammelänge för att titta på vyerna.


Till höger har vi lite midsommarmys i växthuset och till vänster har vi en stor blomsteräng jag hittade i Gammelänge. På vägen dit såg vi även en rådjursget med två kalvar och en liten älgkossa. Vid foten på Vättaberget är det ofta gott om djur såhär års så vi kände att vi fått in en liten jackpot med dessa, lite trist var det att jag inte han fotografera dem!

I morgon blir det i alla fall arkitekturplugg, känner att jag inte hunnit med att ge skolan den kärlek den förtjänar just nu, vilket kanske kan behövas. Nu har jag deadline först till hösten men det hindrar mig inte från att plugga lite sporadiskt nu under sommaren. 
Det sista vi gjorde idag var att plocka blommor att ha under kudden, sedan tittade vi på lite youtube. Nu känner jag att jag är nöjd med dagen och att det ska bli skönt att sova lite. Sköt om er, det tänker jag göra!







onsdag 21 juni 2023

Världshistoriens lataste vecka!

 

Den här veckan har varit så varm att vi inte orkat laga någon ordentlig mat. Helgen som var bestod av grillat, Pizza och kycklingspett, i övrigt mest lätt mat.
Värmen har sökt oss hela veckan, men det har inte stoppat oss från att ta hand om gården.



Ändå vill jag påstå att sommaren börjat bra, kurserna har ställts om till sommarläge, vedhögen krymper och trädgården frodas mer och mer. Snart drar vi och köper mer plant till den så att vi får lite färg att njuta av i Juli och augusti också! Att kunna sitta ute med en kopp te och läsa är helt fantastiskt!




När jag satt där med mig tekopp såg jag ett litet glatt ansikte i den, lite kul notering! En annan kul grej jag gjort den här helgen är att jag faktiskt köpte ett paket gurkglass när glassbilen kom. Jag har tidigare sagt att jag är ekeptisk till det där med gurkglass men jag tar tillbaka det, den var faktiskt god, lite sötare än gurkvatten bara.

Lite olika sorters ranunkel hittade jag i trädgården också tre olika smörblommor och någon enstaka Trollius blev det. Jag funderar fortfarande allvarligt på att plantera fler trolliusbuskar, de har liksom hört till gården så länge jag kan minnas. Jag planerar även att plantera fler ranunkelväxter för att utöka trädgården lite, just nu har vi mest smörbollar, ett par sippor och aklejor, men jag har sagt att jag ska hålla ögonen öppna efter mer roligt på den fronten. Smörblomma och kabbeleka växer så klart vilt lite överallt, mest gillar jag nog ändå sipporna, har fått en stor tuva gulsippor bakom knuten på huset och till min förtjusning ser jag att de börjar sprida sig, så snart kanske det blir en större tuva av den, vad vet man?


Igår, tisdag blev det i alla fall en sväng in till min lilla stad för möte med skolan. Ett möte som som vanligt gick bra, jag är inte sådär enormt bortskämd med möten som går bra, så jag blir lika positivt överraskad varje gång. 



Det blev buffé på Sammurai till lunch, något man blir mätt på länge, så man slipper dryga ut det med att småäta resten av dagen. Det jag tror att jag lagt ut mest pengar på den här gången har nog varit läsk ändå, det har varit så varmt att jag säkert druckit fem burkar Qdol den här gången, hittade den här läsksorten under en stadspromenad och tänkte why not? Dessutom hade de en karaktär som hette Athena! Eftersom jag ibland kallas Athena tyckte jag att det var kul. Vilken var godast?



Av de fyra jag testat tycker jag bäst om Yagamis läsk, den lila, som smakar Lychee. Jag är kanske lite av en lychee-tjej sedan tidigare, men den var så god att jag faktiskt gick dit och köpte en till efter att ha druckit upp alla de här fyra.

Men om jag skulle ratea dem blir det nog:

  1. Iori Yagamis Lychee-läsk (lila)
  2. Soiree Meiras Clementinläsk (Gul)
  3. Mai Shiranuis jordgubbsläsk (röd)
  4. Athena Asamiyas persikoläsk (rosa)
Sedan vet jag att det ska finnas två sorter till som inte fanns att köpa just där jag var, men just nu var jag egentligen bara enormt törstig. Utöver detta drack jag den här dagen två stora glas citronvatten till maten, en halv såndär aloe vera-dryck med mangosmak och en kaktusfestis. När jag kom hem kände jag ingen större skillnad kan jag säga, jag var fortfarande överhettad och enormt törstig.



På väg mot bilen såg jag en buske med söta rosa blommor på som jag tänkte fotografera mest för att logga dem, men jag glömde bort att logga dem, så det får bli nästa gång. Ser ut som någon form av stenfrukt -eller bärträd i alla fall.





Efter en sväng på Willys och apoteket var det dags för en road trip innan hemfärd. Vädret var så pass fint att vi tänkte att vi skulle ta en sväng genom en ganska vacker liten by som ändå ligger på hemvägen.





Byn ligger lite inne i skogen så det är en del träd som skymmer de vackra gårdarna och sjöarna, som jag inte fotograferade ändå eftersom det var lättklädda/nakna människor ute i värmen.


Men lite vacker natur, blomängar och söta gårdar på håll kan jag väl bjuda er på!




Huset på bilden till vänster tog jag mest med för att jag gillade den orange färgen som annars är vanlig i Norge vad jag förstått. 
Nöjd efter gårdagens åstakommanden har jag idag mest sovit och jobbat så lite som möjligt eftersom jag inte riktigt hämtat mig från gårdagens överhettning. Nu först, klockan 01:13 i skarven mellan Onsdag och torsdag har jag hämtat mig någorlunda, så nu är det bara att hoppa in i duschen, tvätta bort blodet från myggan jag slog ihjäl på bröstkorgen och hoppa ner i sängen, sval, ren och glad. I morgon är det städning som gäller. Sköt om er! Tjipp!





Den här veckan har det inte hänt jättemycket

  Den här veckan började vi med att ta hand om äpplena vi fick av grannen förra lördagen. Det blev en hel del saker av dem! Torkade äppelri...