tisdag 29 oktober 2019

Men då möblerar vi väl om igen då!

Idag har jag pratat med Hermods. Ja, jag har alltså åkt dit och faktiskt pratat med dem, trots min hemska mage. Och trots att bussen dit var full som en sardinburk känns det ha gått riktigt bra idag! Jag har fått en del gjort, men jag är rädd att jag måste meddela CSN om att jag måste möblera om lite eftersom jag tänkt lite fel i studierna. Hoppas de godkänner det.

Jag har också tagit upp mattekursen igen och det känns faktiskt som om jag ska greja den nu, sist jag öppnade boken kändes det i alla fall inte som att jag ville slänga den ifrån mig så nu kanske jag äntligen kan gottgöra Birka för att jag inte gjorde något alls under sista terminen där. Grejar jag min grundläggande behörighet nu vet jag inte hur tacksam jag ska vara mot den här staden. Det kanske tog ett gäng år att lära känna mig, men nu vet de vem jag är och kan hjälpa mig. Funkar det nu är det verkligen inte en dag för sent.

Idag träffade jag min kompis morsa som jag brukar se ibland när jag är på stan, hon var lika glad som alltid. Hon berättade en del om hur det var med min kompis och lite allt möjligt sådant, det var roligt. Hon sa också att jag såg ovanligt glad och hälsosam ut nu och det tar jag som ett gott omen. Saker är på väg åt rätt håll hoppas jag. Nu hoppas jag att det slipper bli fler bakslag på ett bra tag.

Japanskan då? Minimalt med "lektioner" blir det i alla fall, det är jag säker på, även om jag kommer åka dit nån gång då jag betalt för det. Nästa vecka lockade syrran med Pinchos så jag har kanske inte så stort val. Majoriteten av mitt japanskapluggande kommer dock att ske via Youtube eftersom jag pluggar inför JLPT och det känns nästintill omöjligt under "lektionerna" Östersund är en briljant stad, full av möjligheter. En stad få kan avsky, men just det här med japanska har man inte lyckats med, kanske för att vi har för få sökande på den här höga nivån. Det vet man aldrig.
I allra värsta fall får jag åka till Trøndelag och ta en expresskurs i Trøndersk i stället. Det låter som en styggbra idé!

onsdag 23 oktober 2019

Summering av gårdagen

Igår var en bra dag med nationellt prov, pizzabuffé och fult väder. Dessutom tror jag att jag blev frisk från helvetessjukan samma dag. Utöver detta kom Maria hem med den här söta geishan till mig från en av kurskollegorna på Mikas "lektioner". Döpte den till Mika efter henne och nu hänger hon på min lila rosettväska.

Jag har även fått tummen ur röven och bokat in ett litet möte med Ulla nästa vecka, samma dag tänkte jag hämta mina nya glasögon som jag bara väntat med att hämta i två månader för att de var så jävla dyra, men det måste ju vara speciella glasögon som kostar så mycket pengar som de här glasögonen kostade.

Men nu tänkte jag få ändan ur vagnen och fixa glasögonen, samtidigt ska jag också boka in en tid med min Matematiklärare. Skönt att inte ha så många möten att boka in längre, jag verkar ha nog med mig själv...

Och med tanke på idioten i Oslo. Här är en bild där jag torkar en tår från ögat på Ola (Oslos karaktär i Hetascandics för er som inte vet) , han har haft nog på ett bra tag. Styrkekramar till Oslo. 

måndag 21 oktober 2019

さらば、にせもの日本の教訓

Äntligen skapligt frisk efter helvetesveckan som varit. Jag har mest legat i sängen och ätit lätt mat, inte för att jag varit magsjuk, snarare för att jag råkat döda en massa viktiga tarmbakterier med min antibiotikakur. Att man kan bli så sjuk av att inte ha rätt bakterieflora i magen hade jag ingen aning om, men uppenbarligen kan man det. Jag får i värsta fall prata ihop mig med folk och lägga om allt igen. Det är förmodligen ingen big deal.

Nu kommer vi till rubriken!

さらば、にせもの日本の教訓
Farväl, låtsaslektioner.

För nu ska jag uppfylla mina mål med Japanskan:

Det här är alltså de kriterier som ska vara uppfyllda för att man ska klara JLPT nivå 3, som jag tycker är en lagom nivå:

¤ Eleven kan läsa och förstå skrivet material gällande vardagliga saker

¤ Eleven kan också läsa information såsom nyhetsartiklar

¤ Eleven kan dessutom läsa svårare skriverier som uppstår i vardagliga situationer samt förstå innehållets huvudpunkter.

Att Lyssna:

¤ Eleven kan lyssna och förstå sammanhängande konversationer i vardagliga situationer, prata med nästan naturlig hastighet och kan generellt följa innehållet såväl som förstå förhållandena mellan inblandade människor.

Av det här har jag lärt mig punkt 1 under Mikas "lektioner".
Några nyhetsartiklar har vi inte fått läsa, lite mer avancerade skriverier har vi väl fått, men inga större textsjok, vi har fått lyssna på lite saker Mika läst upp, men inga konversationer att analysera, vi har inte heller fått konversera på Japanska, konversationerna har till min stora besvikelse framförts på svenska i år igen. Och denna besvikelse vill de ha 1300 kronor för!? Jag tycker inte det är värt ens 500 kronor när man inte ens får lära sig saker som täcker nivå 3 på JLPT. Nä, det blir inte en "lektion" till, nu lär jag mig själv i stället. Men först tar vi Svenskan så att jag kan bevisa att jag bemästrar mitt eget språk. Sedan ska jag greja japanskan, detta utan fjanterier!

torsdag 17 oktober 2019

Idag tar vi farväl av Mel's blogg som vi kände till den!

Ah dessa dagar då man hängde på BCmanga... Som egentligen var en ganska dålig hemsida, men som fick in mig på japanskaintresset redan 2006! Dock kan man fråga sig varför de kallade sin admin för Kakkoii, hon var inte speciellt cool om jag ska vara ärlig, men hon blev ändå en karaktär i min egen serie "Neej" så småningom.

Och hittills har jag inte sett den stavningen på "konnichiwa" någon annanstans än i Kakkoiis något felplacerade pratbubbla (det ser ut som om texten pratar). Den lille mangustern där nere hette Mangoo och jag funderar faktiskt på att inkludera också honom i serien, men det får jag se.

On topic!

I November 2008 startade jag och ett gäng till Mel's blogg som en motreaktion på alla jobbiga fangirls som alltid skulle förvränga animeserien och mangan Yu-gi-oh och dess egentliga handling. Det var egentligen ett projekt som pågick på just BCmanga, men som senare smet ut på Deviantart i något år eller så.

Nu sådär 11 år senare har alla tröttnat på att konstant uppdatera den bloggen så 10 små negerpojkar har blivit en liten negerpojke -Jag. Efter att ha loggat in på Livejournal och upptäckt att sidan börjat med reklam som lägger sig i flera lager så att man inte kan blockera den så lätt, har jag nu valt att modifiera Mels blogg. Jag tänkte göra en fanfiction baserad på inläggen i Mels blogg, men då ska jag också knyta ihop allt till en enda story. Just nu ser råmaterialet ganska stökigt ut. När detta är färdigt kommer jag att släcka ner Mel's blogg för gott.

Fanfiction.net då? Ja alltså, det går som det går med den sidan, ibland går det, ibland inte. Jag är helt enkelt inte jätteaktiv där och det kanske har att göra med bristande intresse, det vet jag inte. Mel's blogg kommer i alla fall att modifieras.



onsdag 16 oktober 2019

Värme och lugna tag så löser sig det här!

Lite te, en halv liter ungefär, varmvattenflaska på magen och så lugn och ro så kanske jag blir som folk! Som tur är är jag fortfarande kreativ och på gott humör! Fattas kanske bara annat!

Förutom skåprensning ska jag idag göra näst sista modulen i Svenskan. De har varit hyfsat snälla i Östersund och förlängt ordentligt åt mig så jag behöver egentligen inte springa benen av mig, men det kanske underlättar att vara klar innan matematikkursen börjar, jag har ju trots allt CSN och dem har ju folk pratat en del om. Än så länge har det dock varit lugnt med dem och det känns som en bra kontrast till det skit jag haft tidigare...

Nu är det bara lite kvar på Svenska 3, sedan är det en mattekurs kvar, sedan är det ett par prov och sedan ska allt vara klart, äntligen. Lär väl fira med något stort, får se vad det blir. Den här veckan har jag mest varit sängliggande i något jag tror är efterdyningarna av en avslutad antibiotikakur, har inte mått speciellt bra, hoppas på att det blir bättre.

Som summering då, vad har dessa tre kurser gett mig? Bland annat ett nytt intresse för böcker vilket troligen var avsikten med det hela också. Nu har jag en hög påbörjade böcker att välja mellan av vilka jag tror att "den leende guden" blir den jag läser ut först. Jag har en liten kärlek till fornordisk mytologi och vikingar, det behöver inte vara något fel på mig för det.
Dock känns det surrealistiskt att jag snart är färdig med allt! Jag som trodde det skulle ta minst tre år, men det verkar ha tagit betydligt kortare tid trots den sega och jobbiga sommaren.





söndag 13 oktober 2019

Jag är tillbaka!

Nu var det ett tag sedan jag skrev igen, men jag skriver ibland sporadiskt och så får det lov att vara.
Den här helgen har jag mest legat i sängen och haft rejält ont i magen och försökt plugga lite på halvfart medan jag lyssnat på diverse obskyr musik mina Slaviska vänner skickat mig, och försökt låtsas som om jag inte alls varit sjuk. Någonsin.
Vad driver jag med nu då?

Vi börjar väl med Svenskan!

Just nu håller jag på med en fältundersökning om varför vi svär och vad som gör ett ord till en svordom och i skrivande stund kommer jag att tänka på SVT:s lilla film om vikten av saklig journalistik. Mest för att det är vad de vill att jag ska hålla på med när jag skriver en undersökande uppsats. Saklig journalistik!
För en vanlig lat Svensson är det kanske inte det roligaste (eller lättaste) att sovra och sålla när man söker information i internets kloaker. Det blir lätt att man delar något man stört sig på och tror är sant men i verkligheten kanske det är något kloakråttorna slängt ihop av hat, propaganda och strategi. Som samhället blivit idag, har det aldrig varit mer viktigt att ha koll på vad man delar. Rätt vad det är kan du vara en del av ett problem du aldrig trott du skulle bli en del av. 

För min egen del försöker jag undvika artiklar som jag vet är politiskt eller religiöst vinklade. Detta för att jag vill framstå som neutral, inte höger, vänster eller mitt emellan. Till min hjälp har jag faktiskt skaffat lite appar som ger mig en ganska snygg filterbubbla också när jag googlar, samtidigt slipper jag ramla över samma opålitliga resultat om och om igen när jag söker information. Samma sak med Youtube. Jag har en app där jag kan blockera sådant jag inte är intresserad av. 
Väldigt skönt, det är synd att jag ännu inte hittat något liknande för android. 

Min fältundersökning vill de ha ett mer vidareutvecklat utkast på och det ska jag självklart ordna innan jag går och lägger mig. Sedan ska jag också analysera ett tal. Där har jag dock valt politik eftersom politiker ofta använder sig av retorik för att få folk att lyssna och ta åt sig av vad de säger.
Jag tänkte köra på ett tal av Olof Palme om kvinnans likaberättigande och där ska jag alltså skriva några stolpar och sedan tala in vad jag tycker och tänker. Jag tror att det blir bra bara jag kommer på vad det är de vill att jag ska göra. Just nu står det stilla, förmodligen gäller det bara någon liten skitsak som det hela fastnat i. Det får jag lösa!

Japanskan då?

Tidigare nämnde jag att jag faktiskt tänkte ta en sista termin med Mika. Något jag också gjort, mest för att förhoppningsvis lära mig konversera lite på japanska. Mika nämnde faktiskt att vi skulle få konversera, och visst har vi konverserat, men inte på Japanska som utlovat utan på svenska! Mer än halva tiden har gått, och än har jag inte lärt mig konversera ordentligt. Något som varit det enda jag faktiskt kommit dit för. I stället har det varit samma störiga studiemiljö. Under de två senaste gångerna har det dock varit ganska okej, men det känns inte som att det hjälper, när alla andra gånger har varit nära skit. Om det dykt upp något under en "lektion" som jag velat lära mig mer om har jag fått antingen googla eller skriva ett mail till min lärare, för under "lektionerna" har väl 70% av mina frågor blivit ignorerade eller bortflamsade. Jag känner ärligt talat ingen lust att gå dit och studera när det inte ger mig mer än jag kan söka efter själv. Då lär jag mig hellre japanska på egen hand. Aldrig att jag betalar 1300 för en massa trams igen. さようなら、偽物の勉強!これにうんざり。

Nästa gång jag åker till Östersund har jag nationellt prov, samma dag är det "lektion" men det tänker jag faktiskt hoppa över. Det är inte ens värt det när jag redan nu vet vad det kommer att bli av det. 



Den här veckan har det inte hänt jättemycket

  Den här veckan började vi med att ta hand om äpplena vi fick av grannen förra lördagen. Det blev en hel del saker av dem! Torkade äppelri...