måndag 13 juli 2020

Sommar med Svenska 3


Plugget har stannat upp, om än för en stund. I svenskan ska jag i huvudsak arbeta med texter av olika slag och mina förutsättningar att uttrycka mig i bild och text är det väl inget fel på så, men fantasin är som ett torrt läskpapper för närvarande och det är inte bra när man läser en så omfattande kurs som Svenska 3. Eller Svenska över huvud taget.

Sedan har jag, som ni ser på bilden, återupptagit japanskastudierna om än sporadiskt. Några "lektioner" hos Mika blir det nog inte så länge studiemiljön där är lika bra som att sitta och plugga ute i en stökig skolkorridor, ta det från en med erfarenheter, det är inte optimalt. Då rotar jag hellre fram lite egna saker och pluggar själv. Här har jag plockat fram "minna no nihongo 1" som är helt och hållet på japanska vilket blir en utmaning eftersom jag inte fått lära mig konversera helt flytande tackvare alla störande moment under de där j... "Lektionerna" så jag har faktiskt tagit fram ett annat sätt att studera. Jag kommer att kopiera diverse småsaker från den här boken och lite annan litteratur jag har och sedan ha detta som "veckans japanskaövningar" för att hålla språket vid liv och eventuellt bli ganska så mycket bättre på det hela. 

I Svenskan är det först och främst en vetenskaplig text jag ska skriva och jag har valt att reda ut ämnet "Det fula ordet och varför ett ord blir just fult." Ett ganska intressant ämne när vi tänker på det. Varför rynkar en del människor på näsan om någon svär eller använder andra ord som inte är "okej" så att säga? Varför väcker ord anstöt? Det är det här jag ska skriva om och jag tror väl att det kommer att bli bra, jag har bara tagit ut mig något så förbannat på Svenska 2 och därför tror jag att allt stannat upp.

En annan intressant uppgift jag ska ägna mig åt är argumentation och inte vilken argumentation som helst heller, nej varför förenkla? Vi ska prata om språkförändringar från vikingatiden fram till nu hade jag tänkt. Jag är rädd att det här kommer att bli en fältundersökning i sig, men det lär bli intressant att fördjupa sig i det, så jag får helt enkelt sätta mig i växthuset med en stor kanna te, min favoritmugg som är stor som ett mänskligt huvud och lite najs musik och läsa på lite! Det blir säkert kul!


Sedan får vi väl se om vädret tillåter mig och katten Tigris att sitta och njuta i växthuset eller om vi blir stationerade inomhus. Förhoppningsvis kan vi vara i växthuset och ha det lika trevligt som bilden låter påskina. Är huset klart än? Nej inte än, vi ska in med ett par rutor till och fixa till så att taket sluter tätt, annars är det så gott som klart. Man kan i alla fall sitta i soffan där utan att bli blöt när det spöregnar, det är en fördel. Lika stor som fördelen att det inte blåser så klart.
Nu ska jag försöka få tyst på hjärnan och leta reda på min säng som sprungit till skogs och mellan varven utstöter ylningar av missnöje. Jag tänker att det blir ett visst företag att få hjärnan att sluta föra oväsen, men jag ska göra mitt bästa. Önska mig lycka till. 





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Den här veckan har det inte hänt jättemycket

  Den här veckan började vi med att ta hand om äpplena vi fick av grannen förra lördagen. Det blev en hel del saker av dem! Torkade äppelri...