lördag 30 maj 2020

I sommar går äntligen den förbannade eran i graven!!





I helgen fyllde jag en hel pappkasse med ihopknölade papperstussar från en svunnen tid. Mycket gamla "horokruxer" som jag egentligen gjort bäst om jag slängt redan då, men jag levde i en tid då inget fick förfaras och allt var ett minne. Idag har jag vuxit ur den vanan och slängt mycket skit, i synnerhet från "den" tiden.

"Den" tiden ja. Den är sedan länge ett minne blott nu när jag gjort ett hästjobb för att bli av med allt skit från mitt förflutna. Nu kan jag säga att jag äntligen har riktiga betyg. Kompletteringsstudier kan man göra senare i livet. Så ni som kom med mantrat "Gumman, det klarar du inte av!" Kan för det första inte ana vilken björntjänst ni gör folk när ni hamrar in sådant i huvudet på folk och ger dem ett låst mindset. Upprepar man en lögn tillräckligt ofta blir det sant. Men jag har alltid varit skeptisk till lögnare, så nu hoppas jag att era bittra ord smakar gott, för ni kommer att få äta upp allt ni sagt. För jag grejade det, jag "klarade av" det och den där muppen ni trodde att jag var fanns aldrig. Jag gjorde rätt som inte lyssnade det minsta på ert kvalificerade skitsnack. Jag lovar att fixa fram en snygg tallrik åt er.


Mössan har kommit, essän snart inne, och snart, mycket snart tentar jag Svenska 2!!
3'an kommer den med i sommar och jag är lyckligare än ett småbarn på julafton!

Idag är det dessutom väder att vara ute även om jag har svårt att tro att vi åker till Norge något i sommar, om ens i år. Jag får ta det så fort det går i stället, som det nu ser ut kan jag inte ens åka buss till Östersund utan att hamna i någons knä och det får man inte göra i nuläget.

Däremot började jag knyppla någon sorts blomma i veckan bara för att lära känna tekniken och det ser i alla fall ut att bli bra även om det ena blombladet inte fastnade ihop med det översta vilket var skit. Har fått lite mer garn nu så jag ska väl knyppla något mer framöver. Nu ska jag däremot njuta av sommaren och skriva färdig den där essän så att den blir värd att lämna in nu äntligen.

måndag 25 maj 2020

Regnhelgen fick mig att göra detta!


2013 eller nåt, gjorde jag ett loppisfynd på den lokala PRO-loppan. Jag hittade en resväska under ett bord och i den fanns över 100 knyppelpinnar, en dyna och en hel del mönster och garn.
Dynan behöver fräschas upp för den ser lite plågad ut.


Detta är alltså min andra dyna och eftersom man ska döpa sina knyppeldynor (har jag bestämt) heter den här "morfar" eftersom överdraget ser ut som min morfars byxor gjorde. Den andra heter Agda efter en husfluga jag döpte som liten.

Så vad gör vi åt Morfar då? Ja, häng med!


Monterade upp en enkel trappgränd för att se hur den är att använda. Pinnarna vill gärna fara åt alla håll vilket är irriterande.



Följde med en massa knappnålar med glashuvuden och jag måste erkänna att jag tycker mycket mer om dem än de som har plasthuvuden. Man kan ju inte stryka plast utan att den smälter, glas smälter visserligen också, men då krävs det mycket högre värme ;) 




Kläs om ska den i alla fall, det här tyget var skitfult. 



Sedan hade man haft nålarna på själva dynan jättelänge, säkert i flera år, vilket resulterat i att nålarna rostat och lämnat små bruna fläckar i tyget. Morfar ska få en ansiktslyftning så fort jag får tag i rätt typ av tyg för det. Tror att jag börjar med överdraget där.

Idag kommer essän lämnas in, det kommer att bli fint. 

lördag 23 maj 2020

Påtning och filande på essän

Den här veckan har jag nästan låtit bli knyppeldynorna, eller det är väl inte heller sant, jag har renoverat upp en och knypplat ett bokmärke till, det ska jag säga:
Den där exempelvis. Nu vet jag var jag är i svenskan igen!
I övrigt har jag idag och igår prövat att påta igen och den här gången blev det snoddar man ska kunna ha som skosnören, men jag vet inte om det går med vanligt garn, då ska det vara något mer robust tror jag.

Fem stycken snoddar blev det, troligen bokmärken eller armband eller något, jag vet inte, det var bara roligt att göra dem.

Idag ska jag göra klart det sista av essän som jag tänkt lämna in åt veckan. Jag känner att det går bra nu och när jag sitter och skriver på den blir jag mer och mer varse det jag sagt hela tiden. Jag har inga större inlärningssvårigheter och det faktum att man 2003 placerade mig i gymnasiesärskola var inget annat än lättja från folk som inte tagit mig seriöst.
Jag är nu snart klar med min grundläggande behörighet vilket indikerar att jag gått ett riktigt gymnasium. När jag är klar har jag bestämt mig för att ordna en studentfest med riktig mössa och allt. Det kommer att bli fantastiskt att äntligen få komma ut ur det här som plågat mig i så många år.

I 4 år var jag låst då man inte kan "hoppa av" en särskola. Nåja, jag har alltid skitit i folk som säger "du kan inte göra det här!" Så länge det inte är något som står i lagen att det är förbjudet eller något som är livshotande på så sätt. Att hoppa av gymnasiesärskolan är ingalunda förbjudet och verkligen inte livshotande, tvärt om, om du har rätt kontakter kan det bli bra och jag har faktiskt haft tur! Direkt jag hoppade av skiten började jag plugga på riktigt om än med gy-särs "lärare" ständigt ringandes hem till mig för att skälla, hota med arbetslöshet eller på annat sätt försöka sabotera för mig. Jag sket i dem och fortsatte plugga och idag är det bara två, eller egentligen bara en kurs och någon futtig uppgift klar, sedan står det klart att jag faktiskt är flickan som överlevde. Det ska bli skönt! 


Slutligen går det väl ann att säga att alla de där "lärarna" som jobbade på särskolan och sa "Lilla gumman, du kommer aldrig klara av att studera eller jobba som normalt folk" hade fel. Lika fel som de som trodde att jag var dum i huvudet för att jag behövde extra hjälp i grundskolan, lika fel som alla som någonsin tagit sig rätten att i förhand döma någon annan. Döm aldrig någon i förhand, en dag kanske den personen kommer tillbaka som din chef! 


torsdag 14 maj 2020

kursflyttning och knyppling!

Den här veckan bestämde jag mig. Jag ska lära mig konsten att knyppla!
Jag köpte faktiskt två knyppeldynor för ett gäng år sedan men de har bara legat i garderoben och samlat damm tills jag nu kom på att nej, finns det inget annat att göra kan man väl lära sig detta också! Efter en vecka kom det i alla fall ut ett bokmärke och ett till är på gång!





Nu är det här mina första försök på övningsspetsen "udd och stad" och som många nybörjare alltid säger säger väl jag också då: "Det där ser då inte ut som udd och stad, det ser snarare bara allmänt udda ut." Jaa... Än så länge gör det det, men min förhoppning är att det ska bli bättre med tiden och att jag lyckas göra ett mönster som inte är fullt av hål från tidigare knypplingar så klart.


Plugget då?
Jag har ju fått erkänna för mig själv massor av gånger att jag är överambitiös och därmed lätt går in i väggen av att jag tar på mig mer än jag har tid, ork och kapacitet till för stunden. Därför har jag flyttat en hel del kurser till hösten för att kunna lägga allt fokus jag kan på mina svenskastudier. Just nu är det ETT uppdrag kvar på Svenska 2 och jag vägrar verkligen att sumpa detta! Sedan ska jag recensera två filmer också, gissa vilka jag valt? Samma som sist så klart!

 
De två norska filmerna Max Manus och Kongens valg eller som den även heter "kongens nei". Det här är för att jag har ett ganska digert intresse för just det här ämnet, nazisternas ockupation av Norge och allt som rör det, bland annat något som inte tas upp i de här två filmerna eftersom de handlar om Norge, men hur nära det var att Östersund blev en inkörsport för nassarna till Sverige. Så blev det inte, och såhär i efterhand, efter att ha sett filmserien "kampen om tungvattnet" kan jag kanske känna att det var lite Norges förtjänst, inte minst kanske Max Manus förtjänst, vem vet?

Historiekursen har jag puttat fram eftersom jag inte har tid med den längre, Engelska 7 och Psykologikursen har jag lagt på hösten också dem eftersom jag måste få tag i rätt litteratur innan jag kan ta dem. Nu ska fokus läggas på Svenska och nu, nu ska vi kötta järnet!! 

lördag 2 maj 2020

Essäskrivning och historieprat

Idag tog jag mig en ordentlig sovmorgon, enda till 14:30!
Ibland unnar jag mig att få sova exakt så länge jag vill, men jag vet själv att det här är döden för lederna när man redan har leder som spår snöväder. Resten av dagen har jag vigt åt städning, essätankar och en hel del historiska funderingar. Vi har ju en historisk fundering som gnager i mångas skallar i Östersund och det är ju rivningen av Grand Hotell 1975! Det här kan man nästan prata med folk om hela dagen för det är så mycket att prata om att jag förstår att ett av tornen faktiskt bärgades och gjordes om till papegojbur på Frösö Zoo där någonstans, kan nog ha en del med det politiska snacket att göra. Hur som haver är det här ämnet oerhört intressant, inte bara för att man lätt hamnar i den där pendeln: "Fan vilka UFON -Jaa det var det, Puckon är det, Jaa det var det!" Utan för att jag faktiskt gillar arkitektur och byggnadshistoria allt man säger. Huset som nu står där grand stod är Storsjöteatern som jag faktiskt alltid tyckt mycket bra om, speciellt den sjungande statyn framför. Detta hindrar dock inte mig från att fundera över mysteriet med Grand Hotell. Det är vi säkert många om att tycka.

Essän då? Det verkar som om min weblärare är skapligt nöjd med min essä förutom lite småsaker som jag ska ta och fila till så fort vacuumet i min skalle lagt sig lite. Idag har det varit ganska okej, men tidigare har det varit fruktansvärt. Jag ska i alla fall läsa på mera om Bram Stoker och mary Shelley och det gör jag jättegärna, det är intressant att läsa om gamla författare. Epoken de levde under, Romantiken vill han också ha lite mer om, vad är typiskt romantiken och den viktorianska tiden egentligen? Löpande referatmarkeringar, lite mer utveckling överlag kanske vore något. Jag får pussla lite mera tills på måndag helt enkelt. Utöver detta ska jag lämna in historian och läsa lite mer i Österhus Brinner. Jag lär inte få tråkigt i alla fall, det är ett som är säkert.

En annan sak som är säker är att det nu bara är månader tills jag kan säga att jag officiellt besegrat min inre voldemort -Gy-sär! Jag har lite kvar och jag har det mesta bakom mig. Helt ofattbart att det här är möjligt, men det är det mina vänner. Du kan ta dig ur vilket skit du vill, men då måste du också VILJA det Nu ska jag ta Bram Stoker i örat och lägga Mary Shelley över knäet! Hojt!

Slutligen, Gymnasiesärshelvetesskit. Jag hoppas att du brinner i helvetet och inte stör mig mer. Au revoir!

Den här veckan har det inte hänt jättemycket

  Den här veckan började vi med att ta hand om äpplena vi fick av grannen förra lördagen. Det blev en hel del saker av dem! Torkade äppelri...