söndag 29 september 2024

Den här veckan har det inte hänt jättemycket

 


Den här veckan började vi med att ta hand om äpplena vi fick av grannen förra lördagen. Det blev en hel del saker av dem! Torkade äppelringar som ska ner i en papperspåse så fort de är klara, klyftor att göra paj av eller bara steka och så massor av tärningar som man kan göra lite allt möjligt av. Mos och saft är alltid på agendan så det har det blivit i alla fall. Det finns väl någon sorts ljuspunkter med hösten även om jag tyvärr tillhör sorten som med alla medel i världen försöker undvika höstdepression när den står för dörren. För en sådan är det svårt att förgylla hösten, lite som att sminka en gris faktiskt. Man får le lite för stunden men det ger inte något vidare resultat i längden. Och så har det regnat och vi har varit förkylda i två veckors tid så det har känts extra trist på sistone. Lite önskar jag mig en minisemester för att komma bort från allt elände, i alla fall för stunden.


Men lite kan man väl ändå förgylla hösten hemma i Gevåg också? Jodå, det går väl det med även om jag anser att det är roligare att lägga i båtar och brygga än att plocka upp dem. Det är också roligare att sommarbona uterummen än att vinterbona dem. Vi har alltså tömt båtarna på vatten och börjat vinterbona stugan nere vid älven. Det enda som nu ska göras åt stugan är att den ska dammsugas, sedan kan vi slå av strömmen och dra upp såväl båtar som brygga. Det känns väldigt tråkigt att jag bara tog mig ut med Terhi en gång i sommar på grund av att vädret varit så tråkigt.


Sedan har Covid satt stopp för studierna så klart. Många sjukskrivningar har lett till att det inte blivit någon vidare träff i Bispgården nu heller. Kanske var det bara tur eftersom vi inte var friska från flunsan hemma hos oss. Egentligen tycker jag inte om att behöva åka enda dit en gång i veckan och gå till en studiemiljö som påminner om grundskolans stojande och brölande, men en gång i veckan bör jag kanske stå ut med det, även om det faktiskt väcker en massa negativa minnen. Jag har egentligen helst möten via Zoom eller Skype nu för tiden.

Eftersom det inte blivit något på så många gånger nu har jag suttit själv med matteboken och försökt lista ut vad jag behöver lära mig för att inte kugga. Det har faktiskt varit roligt att sitta och bara fundera för sig själv lite och varva med att leka med min gamla leksak ”Little Professor” som jag hittar ibland när jag inventerar lådor och vrår där jag hamstrat saker genom åren. Egentligen är det en pedagogisk leksak för mellanstadiebarn, men jag leker med den ibland för nostalgin. Jag saknar min gamla med röda lysande siffror, men den lekte vi sönder när vi var små så jag får väl leka med den här när jag får feeling för det.

Och återigen förvånas jag när jag öppnar matteboken över hur enkelt allt känns. Det är lite som om något lossnat och kanske är det så. Jag kanske är skyldig Jenny en hel värld för att hon hjälpte mig vrida loss lite fastrostade skruvar och sätta tillbaka dem på ett mer bekvämt och rostfritt sätt! Det behövdes, verkligen!

Fredagen ägnades åt att storstäda och plocka bär i den mån jag orkade då jag var halvinvalid månaden till ära. Detta till trots orkade jag faktiskt ta fram dammsugaren och bråka med den, så länge jag tog det lugnt och inte tog ut mig. Lite matlagning och annat halvromantiskt fick det också bli. Ja och så åkte vi och handlade och tänk att även i hembyn finns de där förargliga spökena från det förflutna. De som fortfarande tror att jag är kvar i samma potthål som någon eller några en gång valt att trycka ner mig i. Jag har tagit mig ur det, men jag vet att det finns folk som förmodligen aldrig kommer att ta sig ur det där för att de blivit för hårt nedtryckta. Det tycker jag är så sorgligt och samtidigt känner jag mig bortskämd med att vara stöttad både hemifrån och från andra håll. Inte alla är förunnade sådant har jag fått lära mig.

Lördagen bestod i plockmat och lite virkning. Glasstårtan vi köpte förra fredagen tog vi och åt upp till kvällen medan det blev lite allmänt plock till lunch. Lite varmkorv och olika sorters nuggets för att vi var lata. Sedan har jag bestämt mig för att lära mig mikrovirkning ordentligt så jag har inventerat knyppeldynan där jag visste att jag hade en påse med garn jag kan använda till detta. Lite ved och tvätt blev det också, plus lite svärande över hösten och allvarliga funderingar på om jag kanske skulle ta mig en lång resa bara för att slippa tänka på dödens årstid. Än så länge har jag bara funderat på om jag skulle ta en sväng någonstans på torsdag och se om jag blir gladare av det, eller om jag bara skulle ta och göra något annat. Funderingarna fortsätter i alla fall därvidlag. I morgon är det i alla fall måndag och jag får lov att be skolan om betygskopior som CSN ville ha. Det är säkert bara någon kontrollgrej eftersom förra studieperioden blev så konstig, men ändå, jag hoppas att allt löser sig, både med det här och med resandet, jag känner att det börjar bli dags för en positiv förändring nu.

Oavsett vilket tänker jag försöka göra situationen så bra som möjligt så att höstdepressionen kan hålla sig på sin kant om den inte kan hålla sig helt borta. Matten kan ju varvas med virkning och andra roliga saker för att åtminstone tända en liten låga. Även små lågor kan ju värma. Hoppas kommande vecka blir lite gladare. Sköt om er nu! Jag ska i alla fall göra mitt bästa för att kurera min lilla svacka.



måndag 23 september 2024

En summering av en smått göralös vecka!

Den här veckan har präglats av någon sorts influensa som jag inte vet om det är Covid eller inte. Inte för att det spelar någon roll, sjuka har vi varit ändå och det har inneburit att diverse resor till jobb och skolor inte kunnat genomföras. Däremot kan man ju ta små skogspromenader och hitta svampar som ser ut som munkar! Frisk luft har ändå känts viktigt, inte bara nu, utan hela tiden, speciellt nu när hösten börjat göra sig oundviklig.

Även om jag mest virkat och tittat på diverse DVD-serier (nej, jag har faktiskt inte Netflix) har jag faktiskt inte gått igenom veckan utan att planera lite med livet. Ett sundare leverne med lite mer träning och bättre kostvanor kan gott behövas, så i fredags gjorde jag en riktigt god laxsallad till lunch! Det enda problemet var att stammen på isbergssalladen var besk, men det kan man ju bortse från! 
Vi har även haft lite resedrömmar, bland annat om min lilla stad eftersom man ibland behöver se om stan står kvar, sedan har vi lite andra planer som jag inte tänkte nämna ännu. Lite större planer om man säger så. Men än så länge har veckan flutit på, trots förkylning. Massor av matte, virkning och allmän trivsel har det blivit och det får faktiskt vara så när man inte mår jättebra. I värsta fall får man bara krypa ner under täcket tillsammans med katten och vänta på bättre tider.

Utöver det har jag faktiskt inte stått still helt, det vore inte likt mig att ligga på latsidan, så jag sparkade igång min gamla Bullet Journal igen. Det där var ett väldigt bra koncept som fungerade förra perioden så varför ändra på det? Lite ny dekortejp och så tillbaka till verkligheten så att säga. Köpte ju lite snygg dekortejp på Coop för någon tia eller sådär och eftersom tejpen var så billig tänkte jag att det fick bära eller brista med kvalitén på den, det bar kan jag säga! -Helt topp.
Lite sittande i stugan har också avklarats, men nu börjar det bli lite för mörkt och kyligt för att det ska bli riktigt mysigt. Det får bli en sista sittning när vi tömmer båten och drar upp den för säsongen. Behöver jag lugn och ro kan jag ju sitta i Lillstugan de stunder det inte bor någon där.

Och virkningen då? Här har det virkats en hel del, som sig bör när man blir hemma sittandes i en fåtölj eller liggandes någonstans. Getingboet börjar ta form nu och har jag tur är det projektet klart innan året är slut i alla fall. Att virka i garnmattvarp har varit intressant även om mina frökenfingrar tyckt att garnet varit lite strävt mellan varven. När jag väl gjort klar själva påsen tänkte jag väva/virka ett band till den. Troligen blir det en slingvariant, vilket innebär att det blir som en axelremsväska-isch. Ungefär som en Kånken i storlek hade jag tänkt. Sedan tänkte jag ha ett foder till den samt små virkade getingar utanpå väskan då. Men eftersom jag behöver varva projektet med lite annat har jag även börjat med ett nytt projekt vid sidan av detta och katthalsduken och det är att jag äntligen lärt mig virka mormorsrutor... Ja alltså på riktigt, förr blev de bara allmänt fula. Under den här veckan har jag i alla fall virkat ungefär 20 små mormorsrutor som ska sättas ihop till en kattfilt hade jag tänkt. Mamma har helt rätt, det är faktiskt riktigt beroendeframkallande att sitta och göra sånadär små plättar och virka ihop!

Och i fredags var det full verksamhet på byn när polisaspiranterna var där och kollade bilar. Det var till och med en händelse där en civilbil helt apropå slog på blåljus och sirener för att stoppa en bil från rumänien. Förmodligen skulle de kolla upp fordonet och föraren så att allt var okej, men det kändes väldigt dramatiskt just där. Kanske hade föraren försökt smita från dem tidigare?
Nåja, vi hade i alla fall både charkbilen och glassbilen här så lite snask blev det. Egentligen är jag mer intresserad av charkbilen nu på vintern även om vi faktiskt köpte lite glass också. 
Med höstmörkret kommer också höstdepressionen, det är klart att den ska komma nu när man är småförkyld också, det där passar på när man redan känner sig lite ruskig i kroppen. Brist på solljus gör inte saker bättre så det får väl bli att kurera sig med lite bra mat och lagom med träning kanske. 
Ingen Bispgårdsresa denna vecka och det får väl vara så när man är sjuk, det kommer väl någon dag då jag kan fara dit också. Dessutom har jag väldigt mycket annat att stå i, men göra ett och annat prov kan jag väl så fort jag kan det. 

Lördagen var lite kul för då tittade grannen in med två hinkar med äpplen så nu har vi lite att göra! Det ska bakas paj, syltas och saftas och så ska vi spara en skål att äta upp så klart. Vi åt lite nu i helgen också, men det behöver jag inte berätta! 😉 Det finns massor kvar så det är väl bara att köpa socker och sätta igång! 
Utöver det tycker jag att saker flutit på bra nu. Matematik och virkning om vartannat och nu kan jag stolt säga att jag faktiskt gillar matematik, det är riktigt kul att sitta och räkna ut saker när jag tänker på det. Nu har jag väl alltid gillat matematik innerst inne, men det fanns aspekter där och då som skapade psykiska spärrar och med åren har detta blivit till bluffsyndrom och prestationsångest. Två saker som jag med stolthet kan säga att det äntligen börjat släppa, bara för att jag blev rådd att ta det lugnt och tänka efter innan jag gjorde en uppgift. Ibland behövs bara det och just nu känns det som att jag gjort mig förtjänt av såväl en klapp på axeln som ett mentalt lyft! Vi får hitta ett bra sätt att förgylla denna förargliga årstid helt enkelt. Sköt om er, så lovar jag att sköta om mig också! Shanti!






 

måndag 16 september 2024

En måndagsuppdatering till.

Under den här veckan har jag mest försökt tygla min inre dopamin-apa som hela tiden vill att jag ska göra en massa saker som ger den dopamin i stället för att fokusera på det som är viktigt. Jag har känt ett visst behov av att skärpa till mig och i alla fall undvika uppenbart toxiska saker som förnedrings-TV och kommentarsfält på olika ställen. Det här görs bäst där det inte finns något internet, alltså i vår lilla stuga, så där har jag suttit lite av och till under veckan som varit. Det blåste ordentligt ett tag och det som är bra med det är att man kan titta på vågorna som den här dagen såg ut som miniatyrer av havsvågor, bara det att havet har mer yta och mer vind att röra sig med. Jag är faktiskt ganska nöjd med älven och stugan.


I stugan har vi fått dra lite el också, eftersom lamporna bakom soffan glappade. Tur att vi tittade till sladdosan för den hade rostat sönder och riskerade att börja brinna om ingen gjort något. Nu har vi en normal kabel i stället och vi kan vara lugna igen. När det var fixat tog jag och pappa lite fika i stugan. Nu kan man återigen sitta och mysa här även när det blir mörkt på kvällarna. Lite mer lyse uppför backen kan behövas, så att kanterna syns när det blir skumt, men det löser sig senare.

En del stugsittande har det blivit för min del och det har faktiskt varit skönt att bara sitta där med sina tankar en stund, utan störande moment utifrån och det finns faktiskt en hel del sådana oaser här på Sann, vilket jag älskar.

Lite rollspelssvar och råskisser, mest på Trevor Trembley från Visualogos har det också blivit den här veckan. Jag har bestämt mig för att göra honom lite råare och mer ”punk” i stilen om än jag tänker behålla hans ”brat-stil” lite till. Det jag varit missnöjd med tidigare har varit att jag råkat göra honom alldeles för kantig vilket inte riktigt är stilen jag eftersträvar med den här serien, sedan har jag som sagt gett honom en hårdare attityd för att matcha honom med hur han är i rollspel och sagor.


Och så har jag pluggat massor av decimaler, nollor, decimaler och nollor. Nötning är bra för inlärningen och så skulle jag ju vilja kunna visa upp att jag kan det här nästa gång jag kan ta mig till Bispgården. Problemet är väl transporterna där, jag har inte alltid möjlighet att ta mig dit vilket strular till det ibland. Men med matten börjar det i alla fall kännas som att matteångesten börjat släppa lite och det ser jag som personliga framsteg. Jag förknippar det fortfarande med den förargliga tiden i grundskolan, men mindre och mindre, så det jag får göra är att ta det om och om igen tills jag får en annan association. Lite som med gröten och min dagisfröken där. Jag gillar gröt, men mina associationer till dagis ger mig ångest varje gång jag ska äta det. Jag gillar matematik, men mina associationer till grundskolans terror ger mig ångest och viss rädsla för att inte göra tillräckligt bra ifrån mig. Onsdagen som kunnat spenderas på annat fick spenderas i telefon med ett fraktföretag som inte ens levererar varor dit jag bor. Att förklara hur dumt det här verkar är inte ens lönt, så efter ett par timmars tjat och gnat kom vi på att paketet får gå i retur, såhär kan vi inte ha det. Köper nya runor i värsta fall!
För att muntra upp oss lite drog vi till röda korset för att se om de hade något intressant. Kanske hade den där skinnvästen eller de där garnerna jag letade kommit in nu? -Nej det var det gamla vanliga krimskramset så vi köpte inget idag.

Under torsdagen kom jag i alla fall på att jag skulle börja träna igen och äta bättre för att se hur hjärnan mår sedan. Börja dagarna med en rask promenad medan tevattnet kokar och så mindre snask och mer bra mat så ska vi se om inte damen mår lite bättre rent generellt. Under fredagen städades det och planerades in lite mer för träningen så att den skulle bli effektiv och bra. Mina promenader står kvar som morgonsyssla och så kan man ju alltid ta fram träningskorgen och plöja igenom den.

Utöver städande och träningsfunderingar har jag åter igen gripits av handarbetsdemonen! Jag har bestämt mig för att bli grym på att virka och just nu experimenterar jag med mormorsränder som har mushmaskor i sig och ser ut som katter på rad. Det känns som att jag lär mig snabbt och snart kanske jag vågar ta lite beställningar? Hur går det med getingboet då? Ja, det går bra, snart har jag nått önskat djup och kan börja fundera på hur jag vill att väskan ska öppnas och stängas. Mest troligt blir den päronformad i alla fall och så gör jag som en slingväska av den, det är så tanken är just nu.


Och i helgen satt jag och nötte matte igen och gladdes över att det faktiskt kändes som att det går framåt! Ångesten börjar släppa och snart kanske jag kan associera det med något bra! Ångest har jag grejat förr, det är bara att kötta!

Sedan blev det virksöndag och kattprojektet kom jag på att det skulle bli en halsduk/sjal nu. Restgarn har jag och syrran massor av så jag kan bara använda dessa till att börja med. Till söndagsmiddag blev det köttsoppa med en mindre kycklingsallad som sidorätt, sedan blev det stugan igen! Den här gången tog jag med lite såpbubblor för att se om det gick bättre att fota dem om man hade ett större munstycke och det fungerade faktiskt även om jag tror att det blir bättre om någon annan blåser bubblorna. Som avslutning på helgen gick vi ut och fotograferade månen lite. Den var väldigt stor och nästan lite som en supermåne, fast jag behöver öva på att fotografera månen.


Och idag, måndag började jag också känna mig förkyld så det har blivit en del lök och glass idag!

Till lunch lagade jag en omelett med löksallad till och det verkar som att folk tyckte om det. Till kvällsmat tog vi en fräsch kycklingsallad med soppa som sidorätt. Massor av lök för att skrämma Bacilluskerna en gång för alla! 


Eftersom förkylningen kommit till oss alla blev det till att ligga och glo på film nästan hela kvällen och avsluta med en varm dusch så att bakterierna känner sig riktigt ovälkomna! Som avslutning blev det mer virkning! Har man bestämt sig för att bli bra på saker så har man och jag ska bli bra på virkning och matte!

Och så kommer vi ihåg en sak här. Försöker folk trycka ner dig är det bara för att de själva är lägre än du är, låt dem inte vinna, du är en stjärna⭐
Sköt om dig nu! 











 

måndag 9 september 2024

Idag summeras veckan redan på en måndag.


Den här veckan har börjat med planering och envist tyglande av dopamin-apan som med samma envishet försökt återta kontrollen över mig. Jag tänker fortsätta föra min kamp mot denna apa kommande vecka, som jag haft det nu ett tag kan jag bara inte ha det helt enkelt.
Ett jobbigt inslag den här veckan har varit hormonspöken men detta är en överkomlig plåga om det innebär fortsatt fertilitet. Inget att sjåpa sig över egentligen.

Nu har jag också blivit lite klokare över vad det kan ha varit för rovfågel som kom och satt sig i vårt körsbärsplommonträd. Dock inte genom att fråga på sociala medier där man knappt får några ordentliga svar längre, däremot genom att studera den när den jagar i luften och visar upp sin vackra lusekofta med matchande mammelucker. Det är troligen en duvhök eller en sparvhök vi fått hit och jag tror att den är ute efter någon av kråkfåglarna eller något annat i den storleken. Utöver tänkt på fåglar och annat trevligt har jag funderat på min egen utveckling som människa. Vi har alla fördelar vi vill stärka och nackdelar vi vill göra mindre synliga. Det jag nu håller på med är att fundera ut vilka delar av mig själv jag vill stärka och inte.

En del jag vill stärka är mitt miljötänk, så jag har börjat leta pant överallt där jag vet att det finns, vilket resulterade i en batch på 300 spänn den här månaden. Jag känner ändå att det är värt det om jag kan tjäna lite på att hålla vägarna fria från pant. Dessutom har jag något att göra när jag promenerar och pausar från plugget.
Mitt i veckan hade jag också min första träff med läraren i Bispgården och såhär långt kändes det bra om än jag anser att det är lite för tidigt att säga någonting seriöst. Öppnar man munnen för tidigt kan man bli besviken. Dock tror jag att det här blir bra, jag har fått lite koll på vad jag behöver öva på och läraren, som i alla fall vet vem jag är sedan tidigare, har fått lite mer koll han också. Efter mötet åkte jag hem och tog lite pizzalunch och somnade i soffan med katten.
Utöver matte snickrade jag ihop två nya hälsingar till Gaia under onsdagen också.

Torsdagen bjöd på en liten överraskning ute på bryggan när jag och syrran var ut och njöt av vädret. När jag satt mig i en av stolarna för att betrakta syrran när hon simmade hörde jag någon som kvittrade bakom mig. När jag tittade på stolen intill såg jag att det hängde en liten fladdermus där och sov. Den undrade säkert varför jag var där och störde hans eller hennes sömn.

Under torsdagsstädningen hittade jag också en liten snäcka som torkat fast på fönsterrutan. En liten spröd snäcka som jag försiktigt la i en ljusstake för att inte ha sönder den. Den blev den minsta snäckan i min snäcksamling.

Och fredagen bjöd på skinkstek i växthuset. Jag tror att det blev den sista middagen där för säsongen, inte för att det var för kallt, däremot kom vi ihåg att det ju var september vilket innebär getingmånad! Till slut kom två getingar från ingenstans och började vara getingar i största allmänhet. Jag tycker faktiskt att getingar är fascinerande om än jag har en envis getingfobi fortfarande. Jag har lärt mig att de känner igen ansikten, att de känner smak lika bra som de känner lukt och att de inte är lika förtjusta i thaisås som jag är. En av dem tog en klunk och såg ut att ångra det beslutet för den gasade iväg därifrån som om någon eldat den i ändan! Som avslutning på besöket smakade samma geting på rödvinet och blev rejält full. Därefter for både den och kumpanen hem till sitt. Hoppas den fick skäll av de andra getingarna för att den söp på arbetstid!

Nåja, lördagen bestod mest i att sova igen den tid jag förlorat på att vara magsjuk i veckan som var och så blev det faktiskt en liten fikakväll i stugan. En fikakväll som vi gjorde om lite tidigare under söndagen. Söndagen bestod också för mig i att virka lite mer på mitt projekt ”getingboet” och snickra lite fler karaktärer till Gaia. Den här gången var det lite spridda hanseiter och annat smått och gott som snickrades ihop. Lite mer virkning framför TV:n innan det var dags att knyta ihop säcken för den här gången.

Under den här veckan har jag lärt mig att själv leta information och granska mina källor om jag vill veta något, att det är roligt att panta och att inte servera mat utomhus under getingmånaden. Bra lärdom om inte annat. Ta hand om er nu, det tänker i alla fall jag göra.



söndag 1 september 2024

En liten summering av augustis sista vecka

Den här veckan har det varit pride i hela riket, så även i Jämtland och till och med i lilla Hammarstrand vajade två regnbågsflaggor utanför kommunkontoret i måndags när vi åkte dit för att småhandla. Måndagen var rätt rolig med spontanresa till min lilla stad och eftersom jag och syrran hade guldet den här gången var det vi som stod för shoppandet. Vi åkte egentligen dit för att pappa behövde köpa en del till trädgårdstraktorn men när man ändå är där kan man väl passa på att köra lite shopping och sådär. Eftersom humöret var lite sådär var det faktiskt välbehövligt att bara ta en sväng in till stan även om vädret kanske inte var det bästa. Man kan ju vara inomhus också!

Lunchen i stan bestod i Burek och Trocadero, nyttiga som vi var. Jag tror faktiskt att vi spenderat nästan hela veckan med att dricka Trocadero, mest för att jag ville ha koffein och inte hade någon vettig källa till det på hela veckan. Nåja, regnet öste ner och åskan mullrade på som bara den i Staaren i alla fall och när vi var inne på stora coop för att... Kissa och köpa pålägg så klart, såg vi något jag trodde tidigast skulle dyka upp i november. Julmust!  Det är ju inte ens höst än! Helt vilt!
Nu vet jag att en del anser att det här inte alls är något problem och visst, om det tvistar de lärda kanske, men jag vet inte, kan vi inte vänta i alla fall till november/december med att börja fira jul?

Och så har jag skaffat en pantamera-app och börjat panta burkar och flaskor igen för att dryga ut kassan en aning. Nu fungerar visst inte pantamera-appen på Coop där jag bor  för pantomaten är  FÖR DAMMAL!! Nåja, pantkvitton kan man i alla fall göra om till något, så jag har faktiskt sagt att jag kan ge syrran kvittona så kan hon växla dem med hjälp av swish, alternativt handla någon mat eller vad som helst för dem. Den här veckan hade jag 100:- som mål med panten och fick 120, så det blev faktiskt lite överskott i budgeten vilket kändes väldigt bra. Vi fortsätter med pantandet, sedan om pantomaten nu är för gammal för att kunna ta swish får vi väl växla eller något sånt, det fixar sig. 
När jag var på Willys passade jag också på att köpa mer pink stuff, den här gången köpte jag städsprayen. Jag tycker om det där rosa mirakelmedlet mycket för att det faktiskt inte är lika aggressivt som andra kemikalier, dessutom luktar det inget särskilt, så om man vill ha någon doft får man lägga till det själv. Det där gillar jag, jag vet många som inte klarar starka dofter så värst bra och säkert tackar någon högre makt för medel som inte luktar kemi om man så säger. Slipper dessutom använda satans rengöringsmedel, även kallat Klorin! 😆

Lite tisdagslyx med familjelasagne och jordgubbar blev det också, för att jag och syrran faktiskt såg till att det blev så. Augusti ska avtackas med stil trots allt! Tigermuffins till kvällsfika också, våra lyxmaskar!
Och så har jag lagt till mer böcker på läslistan och det var bland annat "mina drömmars stad" som jag fick av svenskaläraren när jag gick i nian men aldrig riktigt tyckt om tillräckligt mycket för att faktiskt läsa och därför slarvat bort och slarvat fram fler gånger än jag kommer ihåg. 

Lite promenad i skogen hann jag med också den här veckan och det är när man återupptar goda vanor man upptäcker saker och ting. Den här dagen hörde jag en rovfågel ropa i fjärran, troligen en falk eller hök av något slag, kanske samma fågel som senare kom ner och satt sig i vårt plommonträd för att vila lite och fastnade på bild? Jag har faktiskt frågat allt möjligt folk vad det är för en fågel men inte fått något riktigt svar ännu. Kallar den för vråk eller något sånt så länge. 

Suttit lite nere vid älven och pluggat medan det fortfarande är lite värme kvar i luften och så har jag försökt vara lite produktiv trots att jag varit sjuk i flera dagar den här veckan. Legat och glott på hemmavideor de värsta dagarna. Under fredagen var jag skaplig i kroppen och styrde upp lite kycklinggryta och rallarfärs som fredagsmat. Det lönar sig att storhandla lite redan på måndagen!
Helgen bestod mest i att leka med duolingo och en väldigt liten road trip för att köpa potatis uppe i byn för lite av pengarna jag pantat ihop. Känns faktiskt bra att veta att man kan få betalt för att återlämna pant, önskar att man kunde panta alla sina förpackningar på samma sätt. I övrigt har jag väl byggt om diverse rollspelskaraktärer och experimenterat med lite virkningar jag har haft liggandes. Lite smått glädjerusig hela veckan också, kanske är det för att dygnet faktiskt är på väg att förändras till det bättre nu äntligen? Ja, det är det nog och så för att jag faktiskt börjat dra ner rejält på såväl nyheterna som sociala medier. Och så vet jag att jag åt veckan kanske får inleda min revansch på det där lilla helvetet! Nu hoppas jag bara på en sak och det är på att det här går jäkligt bra och att jag faktiskt kan få lite valuta för sveda och värk där i våras. 
Helgen avslutades i alla fall med att glädja vår lilla katt lite extra med att dra upp en gädda till henne. Världens minsta kanske, men det är värt det att se henne så lycklig!

Den här veckan har varit bra alltså och på Onsdag börjar allvaret igen. Ska faktiskt bli skönt att ta tillbaka matematiken från Brittler och hennes lakejer. Nu gör vi det här!! Låt ingen jävel förstöra dina drömmar, de är trots allt dina! Sköt om dig! 







 

söndag 25 augusti 2024

Den här veckan har jag lärt mig förstå mig själv lite mer!

 


Denna vecka testade jag att låna syrrans kånken för att se om jag vill ha en egen i framtiden. Mycket är det här av ren nyfikenhet eftersom det är så många som säger att den är så bra. Det jag kommit fram till är att den duger till mindre laster och åtaganden, till desto större tror jag att jag tar en större och mer ergonomisk ryggsäck.
En annan sak jag gjort under veckan är att kontakta skolan och fråga när vi börjar igen och det verkar faktiskt vara rätt lugnt fram till September den här gången. Jag får använda det som är kvar av Augusti till förberedelser helt enkelt.


Med anledning av detta har jag faktiskt börjat packa ryggsäcken och gått ner till älven när jag behövt vara ifred med mina tankar, min läsning eller mina små skrivningar. Lite städande i skafferihörnan och småpyntande blev det faktiskt också. För som Tjorven säger: ”Får jag inte ha snyggt omkring mig är jag inte med!” Det blev även en liten söndagspromenad ut i skogen för att märka ut en husgrund åt en kompis till pappa som vill bygga upp ladan som stod där igen. Fyra käppar och fyra pers med koll på var man sätter fötterna fick det bli. Hemma igen komponerade vi ihop lite glasstrutar av min kardemummaglass och lite vaniljglass med krossad choklad. Lite rinnigt men helt okej kvällsfika!

Sedan började veckan! Lite studier nere vid älven och städande av växthuset fick bli en bra början här. Vid middagstiden tog jag och pappa en sväng ner och handlade lite mat också. Jag har även börjat komma någon vart på mitt virkprojekt ”getingboet” och snart kanske jag kan visa er hur det blir! Virkdelen är nog klar när som helst, men innertyg och en bra design på axelrem har jag inte kommit på ännu. Nu har jag mer tid till sånt när morgonrutinerna börjar ta sig igen! Tid till att se skräddarna föröka sig i viken och göra annat än bara sova... Jag är en morgonmänniska, det är bara det att jag hade glömt det.


Under fredagen ordnade vi med lite lammstek som fick sköta sig själv medan vi åkte och handlade på byn. När vi väl var där såg vi charkbilen så vi köpte en del charkuterier att äta till lunch. Lite senare kom även glassbilen och den här gången köpte vi rejält med glass och fyllde frysen. Hela veckan har det blivit en del VR och nu i helgen en hel del snask eftersom snask och VR hjälper när mensen är i faggorna.


Hela veckan har präglats av besök av olika slag och det roligaste måste ha varit när grannarna dök upp och diskuterade lite allt möjligt, ja och så när morbrorn och hans fru kom under lördagen med en film med bland annat mamma som liten på. En hel del var också från Frösön och självklart vaknade mitt intresse för Jämtlands och Storsjöbygdens historia igen. Att Frösön har en del mörk historia är väl inget någon hymlat med, men jag är skapligt vetgirig så finns det mer historia om Jämtland är jag väldigt intresserad av att veta!

Speciellt det dolda ingen pratar om.

Idag tänkte jag i alla fall börja med samhällskunskapen lite så jag satt mig och tittade lite i en samhällsbok jag en gång fått av en av de där trevliga grannarna vi har! En film i bakgrunden samtidigt fick det bli också. Magen har bråkat med mig så jag har faktiskt mest befunnit mig i vardagsrumssoffan och tittat i samhällsboken och strökollat på TV. Nu sa jag MEST inte BARA, för jag har faktiskt varit ute och lekt lite också! Gick ut på bryggan och blåste såpbubblor för att se om det kunde bli några bra foton där. Slutsatsen blev att någon annan måste blåsa eller fota, annars hinner bubblorna spricka eller flyga bort. Sedan gick jag upp och tittade på lite gamla filmklipp från när jag och syrran var små och kom faktiskt att tänka på något jag inte tänkt på tidigare. Jag var nog en helt normal unge, däremot var det en del folk som inte förstod vad jag menade när jag förklarade vad jag ville. En sak är jag tacksam över och det är att jag vet att jag var normal då och att jag är lika normal ni. Jag vet alltså vem jag är nu för tiden och det är jag så tacksam över!


Och så ska ni vara välkomna till ett avsnitt av "Vem bor här?" Också! Framför vårt växthus har det nämligen dykt upp en hel del små sandhögar med hål i och i hålen bor det någon sorts stekel som kommer fram ibland och gräver ännu mer. En geting har då och då nosat runt i hålen, kanske är den intresserad av att käka upp de här små stekelliknande djuren? Det får den inte, för jag tycker faktiskt att de är ganska söta! 





Summa summarum kan jag i alla fall säga att jag hunnit en bit på vägen i att förstå mina trauman. Att förstå att det egentligen aldrig var mitt fel även om en del onda människor försökte vinkla det till att det var det. Att de som verkligen är mina vänner älskar mig precis som jag är och litar på mig oavsett vad som händer. Jag har kallat folk som inte förstått mig för dumma i alla tider, kanske är det inte så enkelt som att de är dumma eller bara inte vill fatta. Kanske är det bara så att de inte är mina vänner och aldrig lär bli det heller. Sköt om er vänner, jag värdesätter er som verkligen vet hur man hanterar andra människor, ni som inte lever i en falsk verklighet utan faktiskt vet vad det där med att leva här och nu är. Ni är guld värda och jag älskar er, allihopa!

-Nästan lika mycket som de där små guldkanterna i livet. Typ glass, Trondheim och Östersund. Sköt om er nu! 




söndag 18 augusti 2024

Summering av föregående vecka

 

Ännu en händelserik vecka att summera och idag kom jag på att det faktiskt blir lite renare och snyggare om man använder sig av kollage när man summerar. Tidigare har jag ju använt bildbomber, men det har blivit så rörigt. Här kommer i alla fall en summering av föregående vecka:

Att börja veckan med födelsedag är inte det sämsta. Jag har egentligen slutat fylla år, men inte slutat att mysa. Är man som oss på Sann är det nämligen ett måste att mysa lite varje dag eller i alla fall tänka tanken! 
En extra mysig och lugn dag blev det i alla fall med lite räkmacka och spontant hundmys på byn och när vi kom hem fick jag mig en liten överraskning när posten dök upp med en grej jag beställt under fredagen! Hur perfekt som helst! Rituals lila doft Yozakura som bodymist! Den har jag letat efter sedan shoppingturen i mars så det kändes som en perfekt överraskning. Nu har jag vetat hur den doftar länge eftersom jag haft andra saker med den doften, men eftersom jag gillar den vill jag gärna ha den som bodymist också. Dock slår den inte Mehr som är relativt orubblig på sin förstaplats. 
Lite kaffe och tårta i åbo blev det till kvällen och samtidigt som jag gjorde tårtan tog jag faktiskt fram mina glassmaskiner och lekte ihop lite kardemummaglass. Den tog vi dock dagen efter eftersom tårtan var gräddig nog.
Fiskelycka fick vi också när jag drog upp en liten ilsken en till katten. Hon ska också känna att det är fest ju!

Utöver att parfymen kom fick jag en emaljmugg för att komplettera min kvartett och några dagar senare slängde syrran ett par nya byxor till mig också! Sköna laxrosa brallor som jag är väldigt glad i! 

Och dagen därpå blev veden helt klar också, spisveden kom äntligen in och för att fira detta tog jag och  rullade lite köttbullar som fick avnjutas med gräddsås och makaroner. Som avslutning på kvällen blev det lite Merit Hemmingsson och så skrev jag en ny läslista. Jag har ju en del att läsa ikapp nu när jag kastat bort så mycket tid på trams, men nu lovar jag mig själv att bli mer stoisk och i enighet med det kan man fråga sig vad jag ska med Facebook som är raka motsatsen. Kanske kan jag länka till blogginlägg jag tycker att folk ska se? -Det får bli det! 

Ett sorgebesked kom i fredags också. En gammal vän till farmor hade somnat in veckan innan, 89 år gammal. Tungt att ta in och då behövs saker som gör oss alla lite gladare. En ren kåk och lite fläskfilé fick det bli. Ett kort besök av en släkting som ville ut och åka lite med pappa fick muntra upp honom också. 


Under en dag i veckan gör jag ett undantag och ställer inga direkta väckarklockor. Den dagen är "sjusovarlördagen" som jag kallar den. En idealisk veckodag till att bara ta det piano och släppa alla de där måstena för en stund. Och så har jag återinfört det där med tankestuga i Åbo på eftermiddagarna. Där kan jag sitta för mig själv och bara låta tankarna gå som de vill, kanske rita, skriva, läsa, räkna, eller något, bara det blir en lugn stund där jag får vara lite för mig själv.

Middag fixade syrran och mamma i form av torsk på fjellet som är en väldigt god rätt med torsk, skirat smör och inlagda grönsaker. En del har knaperstekt bacon och räkor till och det har vi också ibland, bara inte nu. Gott blev det ändå! 
Därefter gick jag ner och satt mig i stugan igen när jag kom på att jag var lite sugen på te. Ringde upp de andra och ordnade en liten fikastund. De där små mysstunderna är värda guld, det tror jag vi tycker allihop!



Och nu börjar ju den årstid jag tycker allra minst om och det är hösten. Jag står ut med vintern men hösten känns som dödens årstid på något sätt, bara tråkig. Därför kliver jag upp lite tidigare och försöker ta till vara på ljuset med någon vettig syssla! Idag blev det lite läsning och diskussion med syrran runt detta. Matlagning så klart och så lite inventering av rollspelskaraktärer och dylikt innan det blev en sväng ner på byn. Kvällen avslutades med tänkarstuga efter middagen och en liten påminnelse om hur skönt det är att ha ett ställe där det är helt lugnt och tyst. Idag tog jag ner min lilla figurin av Bryggerekka i Trondheim. Den passar bra där i båt-hyllan. Nu ska vi bara hitta något att ha längst upp också...

Nu har jag i alla fall en ledig dag till innan studierna börjar igen och i år hoppas jag verkligen på aspiranten så att jag kan komma ut på arbetsmarknaden! Nåja, den dagen den sorgen kanske. Sköt om er nu så ses vi åt veckan!



söndag 11 augusti 2024

Veckans uppdatering.






Idag är det söndag och jag tänkte introducera er för en förändring av min blogg. I enighet med min utfasning av sociala medier tänkte jag nämligen också börja med veckouppdateringar i stället för dagsuppdateringar som tidigare. 

Idag kände jag av att dygnet är på väg åt rätt håll också, så jag lagade till en riktigt bra frukost till hela familjen. Tänkte att man gott kan mysa till det en söndagsmorgon också. Jag tänkte ju ta en promenad bort till utegymmet idag, men det blev så tråkigt väder att jag tappade lusten, så jag styrde upp mina nya internetvanor i stället. Eftersom jag tänkte fortsätta fasa ut sociala medier ur mitt liv har jag nu skaffat ett helt nytt konto på Skype och meddelat detta till mina facebook-kontakter ifall någon behöver nå mig. Är man inte bekväm med Skype har jag även en telefon, Teams eller Zoom. Möjligheter till att nås finns med andra ord. 

Som lunch kokade jag lite blåbärssoppa som jag blandade i lite proviva med blåbärssmak i. Det blev förvånansvärt bra, sedan är blåbärssoppa en bra återställare när man ätit en massa konstigt dagarna innan också. Samma sak med nyponsoppa, fast ärligt talat äter jag det för att jag tycker att det är gott, inte bara för att magen gillar det.

Sedan har det mest varit filmer och läsning som gällt. Jag har läst lite i en av de sjukaste barnböcker jag läst någon gång, nämligen "herr och fru slusk!" Den har en väldigt mörk och bitvis lite elak humor som jag begått helgerånet att glömma bort att jag hade börjat läsa. Jag köpte den eftersom jag ville veta om Roald Dahl skrivit mer galna böcker än "James och jättepersikan" som jag läste i sexan och hittade igen i våras någonstans. Eftersom den här boken är tunn lär den väl snart vara utläst så att jag kan läsa "Trondheimsmodellen" som jag inte orkade läsa under den tid då jag inte orkade med politik. Jag orkar bättre med det ämnet nu, om än jag helst ägnar mig åt något som leder någonstans. Herr och fru Slusk först i alla fall, så får vi ta lille Aron sen. 

Till middag åts det lite rester i form av lite biffar, några potatisbullar och en sallad samt en sås gjord på en uppkryddad stroganoffmix med lite grädde bland annat. Det var inte så tokigt. Efteråt blev det mer film med lite uppehåll för "historieätarna" som jag faktiskt tycker är en så pass bra serie att den tål att ses i repris. Dock vet jag inte om jag skulle kalla 2000-talet för "historia" men jag kallar knappt 1900-talet för det, i alla fall inte när det kommer till mat, eftersom det mesta som åts då äts fortfarande. Eller så är det helt enkelt jag som är lite insnöad i min egen värld där, man vet aldrig.




Jag har ju klivit upp tidigt i flera dagar nu och hunnit med att laga en hel del trevligheter. I torsdags gjorde vi en liten  maccaronilåda till exempel, min första så jag kan väl säga att jag behöver ha i mer ägg och mjölk till min nästa. Annars tyckte jag bra om den. 

I tisdags grillade vi lite allt möjligt och hade en ganska mysig kväll i växthuset. Efteråt blev det en simtur och det var då jag lyckades fånga den här lille sybariten på bild. En fiskmås som låg och gled med strömmen i kvällslugnet. Jag ska inte sticka under stol med att jag faktiskt är lite avis på den, jag vill också glida nedför älven sådär, men det har inte varit något båtväder än. 
Men ett gäng simturer har vi hunnit med och jag vet att turisterna som brukar vara här säger att vattnet är så kallt när det bara är 19 grader varmt, men jag anser faktiskt att det är skönt att kyla av sig lite, speciellt efter att ha stått och stekt sig vid grillen som jag hade den kvällen. Simning är också ren mindfulness för mig. Det rensar bort det mesta att bara glida där, lite som den där lilla fiskmåsen, och bara höra på älvens små ljud. Det behövs verkligen! 


Väl uppe ur vattnet tog jag fram diamantmålningen jag köpte under Yranveckan och satt mig och limmade fast lite kulor medan vi tittade på Dunderklumpen. Faktiskt ingen dålig kombination eftersom tavlan nu är klar, nästa gång tror jag att jag köper en "full drill" som betyder att man ska täcka hela tavlan med kulor. 
Det jag tycker är roligast med den här hobbyn är just att skapa en stor helhet av en massa pyttesmå pärlor. Lite som pixelkonst fast analogt och med mer glitter och bling. Det lär nog bli åtminstone en till och jag tror att jag hittat ett motiv jag vill pröva i så fall! -Detta Och det är bara för att jag älskar paraplyer och glada färger. 


Sedan kom det en helg också och Fredagen bestod till största delen av att laga mat för min del. Middagen tog lång tid så den började jag med ungefär samtidigt som lunchen. 

Det är kanske inte världens snyggaste uppläggning, men vi gillade det i alla fall. En flankstek  med lite sallad och färskpotatis samt en god ostsås till. Gott, lagom mycket och riktigt kul att laga! 
Lunchen bestod i kycklingspett med chips till. Låter som mat för hälsokatastrofer men jag orkade inte laga något bättre. Glassbilen kom också ner och tutade utanför köksfönstret. Självklart var jag inte beredd nu heller så jag hoppade säkert genom taket av överraskning igen! Hade jag kört glassbil hade det varit min hobby att skrämma slag på folk med tutan också! Hur som haver köpte vi två paket med vanlig päron/vaniljglass den här gången och det var väl tur det, för ganska kort efteråt kom pappas kusin på besök för att låna honom. Han fick så klart en han med för att glass gör alla glada! 


Gårdagen gick åt till att städa ur plugghörnan och eftersom skrivbordet är så stort var det ett ganska stort företag att få någon sorts ordning där. 


Efter ett tag såg det i alla fall ut att vara en plats där man kan sitta och studera i lugn och ro utan en massa störande ljud i bakgrunden. Annars har jag suttit i vardagsrummet men där vill ju folk så gärna se på TV vilket stör ut studierna, så det här blev en ganska bra lösning. Jag är inte helt nöjd, men jag har i alla fall fått till en skaplig början och pluggperioden börjar ju inte förrän nån gång i september eller något. 

Summa summarum har veckan varit bra och händelserik. Hela två simturer blev det i början på veckan också. Jag kan väl också lugnt säga att jag är mer morgonmänniska än jag trodde förut, så jag ska definitivt kliva upp tidigt i fortsättningen... Nåja, lördagar kan man sova lite längre, det är helt lagligt.
I kväll har jag i alla fall suttit och funderat ut vad jag vill hitta på när jag fyller år. Jag tror det bästa vi gjort när jag fyllde år var att åka till Trondheim över dagen och leka. Ett annat år åkte vi runt Frösön och ett tredje till Bräcke. Det har alltid varit något kul att se fram emot. I år hade jag velat åka antingen till Trondheim eller Frösön men eftersom jag vill ha med hela familjen vill jag ta såna saker någon dag då alla har möjlighet att följa med mig. Vi får se vad det blir för skoj vi hittar på helt enkelt!

I morgon tänkte jag i alla fall rensa ur vår lilla mysstuga nere vid älven så att vi kan sitta där och mysa. Det är inte så mycket mer att göra än att flytta lite saker till skuffen, dammsuga och torka bort lite damm. Tillåter vädret kan vi alltid dra en gräsklippare över gräsmattan också. 

En sak vet jag i alla fall att jag ska påminna mig själv om:

-Som en liten påminnelse på vägen. 
Inom buddhismen finns något som kallas "dukkha" vilket i det här fallet innebär olika former av lidande. Dukkha är dock mycket bredare än så eftersom det också handlar om hur lidandet faktiskt hänger ihop med njutningen. Hur då? Jo för att allt måste passera, du njuter inte för alltid, du lider inte heller för alltid. Allt är oförutsägbart och det är helt naturligt att det är så eftersom världen i sig är byggd av instabilitet och oförutsägbarhet. 
Allt som lever har dukkha och karma och det som är viktigt är att inte låta dukkha påverka det sätt man själv ser på sin karma. Det är nämligen så att dessa två endast kan påverkas av dig som individ. Det är bara du som kan förändra din karma och det är också bara du som kan bestämma hur mycket dukkha ska påverka dig. Det viktigaste budskapet i allt det här är att allt måste passera, allt går vidare och ibland innebär det dukkha, men även dukkha måste passera, annars kommer detta att påverka din karma negativt. Njutning må vara en övergående fas, men likaså är lidande. Jag har många gånger ältat och jag vet att det är ohälsosamt, en ful ovana och att det tar tid och tålamod att ändra på. En sån tur att jag har gott om båda!

Jag kan se tillbaka på mitt förflutna och tänka som så att allt lidande jag utsatts för av andra i slutet ändå skapar mer lidande för dem. Jag är trots allt inte längre där, men varje gång de som orsakat mig lidande ser mig är de tillbaka på den punkt jag redan lämnat. Kanske är det gott nog att veta att det är deras lidande nu, jag vet snarare att allt måste passera för att ge plats åt vad som är relevant. Sköt nu om er och låt inte gammalt lidande ligga och skvalpa, i längden är det ändå inte värt det! 



















 

söndag 4 augusti 2024

Helgen i ett nötskal

Den här helgen fick vi en del gjort, bland annat åkte jag och pappa en sväng till mynnet för att plocka cikoria som sällskap till rosorna vi köpte till fredagsdukningen. Det blev också en annan blombukett med rosenspirea och prästkragar, men den visar jag en annan gång.
Ett rosa färgtema till blombuketten kändes i alla fall helt rätt. Köttgryta åt vi den här gången.

Efter att ha gjort fredagsfint kände jag att jag behövde vila lite, mensflödet var onödigt högt den dagen och då blir jag i regel otroligt trött och orkeslös, så en liten stund med VR-setet fick det bli innan middagen. Innan kvällens DVD-serie kändes det helt rätt att ta en kvällsdusch med någon trevlig duschkräm. Det där är något jag lärde mig när jag pratade med en skrynklare sist, att om man känner sig lite risig kan en varm dusch med någon god doft göra underverk. Sedan mår man ju bättre när man känner sig lite ren också.



Min diamond painting växer så det knakar och fler och fler bokstäver blir täckta. Två veckor tog det innan alla färger var använda i alla fall, men tyvärr orkade jag inte bli klar i lördags då jag har varit som en trött gammal tant hela helgen. Det här var i alla fall en hobby jag tyckte om och jag kommer säkert köpa fler när andan faller på. 
Sedan har jag skrivit en hel del i min lilla dagbok också. Jag har fått smak för det där igen då jag visst har ett behov av att skriva av mig, men mitt bekräftelsebehov har blivit mindre med tiden, kanske i takt med att jag börjat hitta mig själv igen... Hur som helst har jag börjat tycka om att skriva dagbok igen!

Ja och menshormoner skapar ju begär och mitt är choklad så jag slängde ihop en chokladkräm som serverades med svarta vinbär och socker. En väldigt mastig historia som man inte skojar bort: 
Ögonkakao
O'boypulver
Grädde
Vispa ihop allt tills det nästan blir smör och toppa med strösocker. Mängd? Ja, efter behag, där får man smaka sig fram en aning. Den här chokladkrämen fungerar bäst som tårtfrosting eller mellanlager för den delen. Den är god, men äter du den hela tiden är det som att be om diverse komplikationer man inte önskar sig. 

Lördag morgon väcktes jag av ett dundrande skyfall följt av att min inre åskradar gick igång. Förmodligen är det så att fukten i luften gör så att det blir lite tyngre att andas och det får som följd att jag får migrän. Så också idag och kort efteråt small det ordentligt. Jag har något sjukt intresse för åska och blixtar (så länge de inte bullrar för nära mig) så jag blev nyfiken på var den varit ner. Pappa var också nyfiken så vi tog en sväng samtidigt som vi åkte och köpte mjölk. Dock såg vi inget speciellt, däremot hördes det ut som att den varit ner på flera ställen.

När vi kom hem var jag jättetrött och satt mig och tittade på lite gamla Ylvisklipp tills jag hellre kände för att somna ifrån någon promenad i VR-setet. Sen gnagde jag lite mer på min diamantmålning, men det blev inte sådär jättemycket gjort på den eftersom jag egentligen inte orkade göra mer än sova den dagen. Vissa perioder är helt enkelt sämre än andra.
En sak tog jag mig däremot ork att göra och det var att hjälpa syrran att varpa lite garn till ett band hon ville väva. Det blev Ivory eftersom Corona var upptagen med ett annat band.

Och så söndagens äventyr! Idag klev jag upp ganska tidigt och kokade en kanna te innan jag och syrran tog och tittade på lite Astrid Lindgren. Sedan blev det till att gå upp på övervåningen och våtdammsuga madrassen och mattan. Detta tog på krafterna, men det är gjort nu och behöver troligen inte göras mer än kanske ett par gånger om året så jag ska inte säga att jag är missnöjd alls. Skurade med lite vatten och odörspray vilket fungerade utmärkt. Torkade rent med Pink stuff och vatten och så var det lite byte av gardiner och sänglinne. Både jag och katten lär sova gott där nu. Lite senare tänker jag försöka få upp en rullgardin och en stång som jag kan hänga kläder på också. Lite struktur dör ju ingen av tänkte jag. Det största gympasset var att inventera bokhyllan under sängen och det är väl inte klart än kanske, men nästan. Jag var nöjd nog att duscha och göra något annat i alla fall, typ fortsätta hjälpa syrran med Ivory. Den här vävstolen är lite svår att ha att göra med, men det ska vi väl ha till tänker jag. Vi får experimentera i ett par dagar och se vad det blir därefter. 

Nu vet jag i alla fall en som ska gå och sova! Sköt om er! I morgon tar vi itu med köket igen!









 

torsdag 1 augusti 2024

Schweiz nationaldag och i alla fall början till en städdag.

Bild tagen vid Ändsjön, Frösön, augusti 2022

Idag är det Schweiz nationaldag och för mig är Schweiz ett föregångsland i mycket. De har direktdemokrati, WHO, CERN, röda korset och många gånger har man också haft mentaliteten att aldrig låta sig styras, speciellt inte av "jättar". Det är något i det som låter rätt ärligt talat. Den attityden kan appliceras på många saker. Schweiz är också ett land som kan förbättras men jag förstår att man inte vill höra det från EU som man ju faktiskt ser som ännu en sammanslagning av länder där bara vissa har fördelar. I det avseendet har man rätt, även om andra saker kanske inte är helt rätt varken med dem eller Sverige. Jag tror att om man inte själv inser sina fel och brister och är villig att göra något åt dem, då har man stora problem.

Idag har vi i alla fall haft besök och suttit och mysat i växthuset en stund. Under tiden upptäckte jag att hallonen vi har därinne börjat klättra lite här och där så jag tänkte styra det lite så att det ser snyggt ut, kanske kan man ringla dem runt benen på hörnborden eller något sådant? Hallonblad är ju rätt vackra så det kan bli ganska häftigt tror jag. En av hallonbuskarna har börjat löpa amok i växthuset så jag kommer att behöva göra något åt åtminstone den så att den inte blir helt vild! Kanske ska hänga upp den?
Idag har jag i alla fall försökt städa ur vardagsrummet lite medan jag lyssnat på klassisk musik och det har faktiskt fungerat riktigt bra. Jag har bestämt mig för att de enda sociala medier jag tänker använda nu på ett tag är Youtube, detta med "shut up" aktiverat så att jag får en minimal mängd "åsikter" och annat slängt över mig. Youtube kommer dessutom endast att användas i seriösa syften. Deviantart är ett till ställe jag kommer att använda endast för att ladda upp mina konstverk, men endast för att lagra dem och inte för att få någon sorts feedback. Troligen kommer detta att förbättra mitt liv en aning och det är också mitt mål med detta.

Vi behövde i alla fall åka och handla lite mjölk till pannkakorna idag så det blev en sväng ner på byn innan middagen. Städningen fortsätter jag nog med i morgon, det måste ju vara fint! Lite Tv-kväll blev det sedan och ungefär samtidigt kom syrran in och berättade att hon börjat skörda bärbuskarna. Det skulle jag kunna hjälpa henne med någon dag så att vi har lite bär att göra sylt och annat av till hösten och vintern. I morgon har vi pratat om att eventuellt åka upp i byn och fika om vädret vill det, sedan har jag också planerat in årets tripp till mynnet för att plocka cikoria nu till helgen. Sedan har jag planerat in vad jag vill göra när jag fyller år också. Egentligen ville jag åka till Trondheim då, men de andra vill hinna få lön innan vi åker, så vi väntar lite. Däremot skulle jag vilja åka Frösön runt om det blir bra väder. En annan Frösöresa jag tänkte på är att åka till Ändsjön och gå runt den en sväng igen. Ett av Frösöns absolut vackraste områden, speciellt under sommaren, våren och hösten. Saker får dock komma lite pö om pö där, jag känner att jag vill ta till vara på mina lediga stunder så gott det går nu innan jag börjar plugga igen. Nu när jag vet att det faktiskt bara är fyra kurser kvar tills jag kan börja tänka på universitetet. 

Det finns självklart andra saker jag också vill hinna göra i sommar, kanske en utflykt till Ön en finvädersdag. I morgon tror jag i alla fall att jag ska gå bort till Mynnet i alla fall, så att vi får en cikoriabukett till fredagsmyset. Sedan, så fort jag är som folk i kroppen igen ska jag nog ta en roddtur till. Men nu ska vill jag bara ta med mitt VR-set upp och se på någon trevlig road trip eller något innan jag somnar. Ta hand om er, jai shee ram!






 

Den här veckan har det inte hänt jättemycket

  Den här veckan började vi med att ta hand om äpplena vi fick av grannen förra lördagen. Det blev en hel del saker av dem! Torkade äppelri...