måndag 26 november 2018

En dag på stan med syrran och mig själv!

Jaha! Idag blev det Arbetsförmedlingen igen! Sådana möten vet kanske de flesta vuxna hur de är så nu kanske folk förstår att en dag på stan var mer än välförtjänt!
Först lite restplugg med Svenskan och sedan blev det en tur på stan där vi först åt lite lunch bestående av en relativt stor sushi och Misosoppa, sedan blev det att gå ner på stan och köpa lite teer och en ful jultröja. Jag är inte nöjd med fulheten i den här tröjan, men den får duga.
En ny mobilladdare och en bok för förvirrade teckningar har jag också fått med mig.

Och så en extra vecka på Svenskan. Detta kommer gå bra bara jag köttar till max med det! Sedan ska jag köpa mer julklappar också! Sen. Återkommer.

fredag 23 november 2018

Nu är det nära!

Ack och ve! Jag har segnat till nu!
Bara två moduler kvar och jag har lyckats klanta till det med en av dem så att jag måste parallellplugga. Känns stabilt att jag inte ens får tag i handläggaren som kan skjuta upp slutdatumet så att jag inte missar det...Jättestabilt.


Japanskan hade jag dock slutprov på i veckan och det som nu ska göras är att restplugga, vilket går att göra när jag vill det. Avslutningen bjöd på godis och ett riktigt svårt Kanjiprov som jag älskade jättemycket. En positiv överraskning vår lärare kom med var att hon äntligen hittat Apollochoklad också! Hon sa till och med "det var de här du ville testa va?" till mig. Ja, vad är det här då? Små chokladkoner med smak av jordgubb och choklad. De ska alltså föreställa Mount Fuji. Goda men inte så imponerande om man är van vid Skandinavisk och Schweizisk choklad alltså.

Den och något som kallas Maaburu -Marble heter det  och är typ som Nonstop eller Smarties. Choco babies och något Ramunegodis som alla tyckte smakade tvättmedel! Choklad och kexsvampar och så de obligatoriska riskakorna som alla älskar så klart!


Provet bestod av 10 uppgifter med 5 tecken i varje. Och i varje uppgift är det då ett tecken som inte hör dit. Lite som Brasse Brännströms Lattjolajbanlåda på 70talet, fast med fem kanji i stället för fyra djur. En höll vi inte med om så vi kunde faktiskt säga "Tycker HON ja!" om det.

Nu har jag lite bottenskrap kvar på Japanskan som jag kan ta när andan faller på, två ganska stora saker på Svenskan och sen är det inte mera med det.
Lika bra att sätta igång med arbetet känner jag, det och ta hand om min morbror som snart kommer och hälsar på lite :3 Tills nästa gång! Ha det så bra!


måndag 5 november 2018

3 moduler kvar!!

Se där, mer än halva kursen klar innan vi fortsätter med Svenska 2! Underbart!
Nu är det alltså bara 3 moduler kvar, eller snarare 1, de andra två är väl mer eller mindre prov kan man säga. 
Nu har jag strax ett prov på Satsdelar och Ordklasser som jag tror kommer gå alldeles utmärkt, sedan är det två uppdrag kvar och  det första handlar om at planera mitt muntliga anförande....

Och sådant här hatar jag!
Jag har lätt för att utföra muntliga grejer, det är inte det, det är bara det att jag tycker det är meningslöst att göra sådant via en webbkamera och inte göra det i verkligheten när det faktiskt finns lärare på plats i Östersund. Det är väl mest det jag hatar, annars har kursen varit jätebra med ett par förseningar.
________________________________________________________________________________


En annan sak jag ska göra (I modul 5) är redogöra för en av böckerna jag läst. Jag har valt "herr Arnes penningar" av Selma Lagerlöf till det ärendet, även om jag vet att det bara är en Novell. Min lärare verkade inte ha så mycket emot det, även om just den boktiteln inte fanns med på listan över böcker man kunde välja. Författarna stod med och det var viktigast. Jag tyckte om den här boken, man ser vissa likheter mellan Selma och Astrid Lindgren. Vad kan jag inte sätta fingret på, det är något med hur de fantiserar ihop sina historier, i alla fall kände jag det när jag läste den här historien.

Sen är det en modul där jag ska analysera och jämföra lite dikter som de har samlat ihop åt mig, sen ska jag även recensera "Tjuvarnas marknad" av Jan Guillou. Det senare blir lite kämpigt men för den sakens skull inte omöjligt. Sedan skulle min novell vara klar, vilket jag tror att den så gott som är, behöver fila in några "vassa hörn" bara. Sen kommer lite dialekter och könsskillnader på det. Intressant som fan att få gräva i sånt!

Efter allt det där är det alltså dags för mitt muntliga anförande som jag redan håller på att planera inför, det är bara det att jag har ytterst svårt att kunna komma på vad jag ska hålla mitt muntliga anförande om. Kanske det Egyptiska riket om det inte är för mycket åt historiehållet? Man vet aldrig...  Nu först blir det i alla fall grammatik och prov på det! Sen får vi se var vi hamnar!

Den här veckan har det inte hänt jättemycket

  Den här veckan började vi med att ta hand om äpplena vi fick av grannen förra lördagen. Det blev en hel del saker av dem! Torkade äppelri...